Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 1.7 DTI - uszczelka głowicy

Featured Replies

Napisano

Powitać !

Czy ta uszczelka jest do Opla 1.7 dti isuzu? (jak w podpisie). Dopadł i mnie olej w zbiorniczku wyrównawczym, chłodniczke podmieniłem i niestety nadal olej.

Ale to podobno te silniki tak maja co 100 000km uszczelka.

Ceny uszczelka + wymiana to w mojej okolicy okolo 1500zł. Słyszałem ze uszczelka 300zł inni mowili 500zł. Na alledrogo znalazłem w tej cenie co widać, tylko czy to to ??

http://www.allegro.pl/item692664754_uszczelka_glowicy_opel_y17dt_z17dth_y17dtl_z17dtl.html

Elring raczej całkiem mozliwa firma ?

Bede sam wymienial takze chce zrobic to dobrze.

Napisano

> Powitać !

> Czy ta uszczelka jest do Opla 1.7 dti isuzu? (jak w podpisie). Dopadł

> i mnie olej w zbiorniczku wyrównawczym, chłodniczke podmieniłem

> i niestety nadal olej.

> Ale to podobno te silniki tak maja co 100 000km uszczelka.

> Ceny uszczelka + wymiana to w mojej okolicy okolo 1500zł. Słyszałem

> ze uszczelka 300zł inni mowili 500zł. Na alledrogo znalazłem w

> tej cenie co widać, tylko czy to to ??

> http://www.allegro.pl/item692664754_uszczelka_glowicy_opel_y17dt_z17dth_y17dtl_z17dtl.html

> Elring raczej całkiem mozliwa firma ?

> Bede sam wymienial takze chce zrobic to dobrze.

1500 PLN za wymiane z uszczelka? Gdzie jest tak drogo?

Elring jest dobra firma. Planowanie glowicy obowiazkowe plus bardzo dokladne oczyszczenie bloku (uszczelka metalowa, nie wybacza zanieczyszczen...)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> 1500 PLN za wymiane z uszczelka? Gdzie jest tak drogo?

> Pozdrawiam

Hajnówka. W okolicy podobnie.

Napisano

> Hajnówka. W okolicy podobnie.

Ceny powalaja...Jesli bedziesz mial pytania, zadawaj.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ceny powalaja...Jesli bedziesz mial pytania, zadawaj.

> Pozdrawiam

Zmienic zmienie, splanowac tez spalnuje glowice jak bedzie trzeba. We własnym zakresie.

Tylko nadal oczekuje odpowiedzi czy to ta uszczelka ? W okolicznym sklepach jeszcze za bardzo sie nie orientowałem, ale w pierwszym lepszym zaspiewal 250zł takze wybralbym alledrogo...

Mało tego zrobiłem rozeznanie wsrod posiadaczy 1.7dti. 4 osoby i wszyscy mieli olej w zbiorniczku.

Ubytku oleju nie widac, ladnie pali i pracuje, nie dymi, olej czysty, temp w normie. Tylko ten zas...ny olej.

Napisano

Niestety nie moge potwierdzic czy to ta uszczelka. Najlepiej bedzie, jesli zdejmiesz glowice i bedziesz mial uszczelke na wzor (musi byc jeszcze odpowiedniej grubosci, po pomiarze wystawania tlokow nad blok). Planowanie glowicy obowiazkowe, jesli po wymianie chlodnicy oleju (zakladajac ze podmieniana byla sprawna), glowica jest nierowna i nalezy ja splanowac, oczywiscie zweryfikowac rowniez plaszczyzne bloku na ew pekniecia plaszcza wodnego i olejowego.

Uszczelki metalowe sa z zasady drozsze od zwyklych. Przy zakladaniu nalezy zachowac absolutna czystosc i nie brac uszczelki do reki chwytajac za uszczelnienie cylindrow.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Niestety nie moge potwierdzic czy to ta uszczelka. Najlepiej bedzie,

> jesli zdejmiesz glowice i bedziesz mial uszczelke na wzor (musi

> byc jeszcze odpowiedniej grubosci, po pomiarze wystawania tlokow

> nad blok). Planowanie glowicy obowiazkowe, jesli po wymianie

> chlodnicy oleju (zakladajac ze podmieniana byla sprawna),

> glowica jest nierowna i nalezy ja splanowac, oczywiscie

> zweryfikowac rowniez plaszczyzne bloku na ew pekniecia plaszcza

> wodnego i olejowego.

> Uszczelki metalowe sa z zasady drozsze od zwyklych. Przy zakladaniu

> nalezy zachowac absolutna czystosc i nie brac uszczelki do reki

> chwytajac za uszczelnienie cylindrow.

> Pozdrawiam

To wiem i chce temu to zrobic sam. Mam u siebie warsztat, tokarki frezarki, szlifierki, podnosnik kolumnowy od zeszlego roku takze ok.gif

Isuzu z Astry F zrobiłem dla znajomego rok temu, to i z tym poradze ok.gif

P.S.

Wczoraj jadac okolo 60km/h zauwazylem ze zegary pokazuja 120, natomiast jadac 120 pokazywaly 190. Przy zgaszonym silniku wskazowka sie zatrzymywala na 60km/h tak samo jak podczas zatrzymania na swiatlach. Podlaczenie i odlaczenie aku pomoglo...... hmm.gif

Napisano

> Mało tego zrobiłem rozeznanie wsrod posiadaczy 1.7dti. 4 osoby i

> wszyscy mieli olej w zbiorniczku.

W tych silnikach często z braku dostatecznej ilości płynu chłodzącego dochodziło do przegrzania silnika i w efekcie puszcza właśnie UPG. Niestety zdarzają się także pęknięcia głowicy więc to również warto sprawdzić.

Musisz wiedzieć, że uszczelek pod głowicę do 1.7 DTI były 3 rodzaje, różnią się od siebie grubością.

Poczytaj tu: http://forum.opel24.com/printview.php?t=31691&start=0

Napisano

Ja u siebie w tamtym roku wymieniałem uszczelkę pod głowicą i dałem za nią 150 zł(też była firmy Elring). Tak jak pisze kolega rostex, musisz sprawdzić jaka jest grubość uszczelki u ciebie bo były dawane 3 grubości. Głowicę musisz sprawdzić obowiązkowo czy jest płaska i dodatkowo sprawdź ciśnieniowo czy nie jest gdzieś pęknięta. Olej w tym silniku potrafi też przedostawać się przez uszczelnienia tulejek w których są osadzone wtryskiwacze ale jakby to było to, powinno wyjść przy ciśnieniowym sprawdzeniu głowicy. Uszczelka w tym silniku nie pada tak sama z siebie, jest metalowa i praktycznie niezniszczalna dopóki nie przegrzejemy silnika, a ten silnik łatwo przegrzać jak nie pilnujemy poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym. U siebie z tego powodu zamontowałem czujnik poziomu płynu chłodzącego żeby mieć spokojniejszą głowę.

Napisano

> Czy ta uszczelka jest do Opla 1.7 dti isuzu?

Patrząc po numerze katalogowym z aukcji - tak.

Napisano
  • Autor

Silniczek dzis złożyłem. Zrobiłem ponad 300km i jest ok.gif. Głowica i blok sprawne, tylko ta uszczelka. Poradziłem sam.

Dziękuje za rady i podpowiedzi. pub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.