Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zalana skrzynka bezpiecz i odkrecenie wycieraczki

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio mialem strasznie problemy z elektryka w uniaczu i okazalo sie ze woda leci na skrzynke bezpiecznikow. Elektromechanik stwierdzil ze zapewne zapchany jest odplyw wody i stad po deszczu mokra skrzynka. Zalecil odkrecic wycieraczke, zdjac podszybie i oczyscic z lisci.

Myslicie ze to faktycznie moze byc powod zalewania skrzynki? Druga sprawa to za nic nie moge odkrecic przedniej wycieraczki. Jest tak zapieczone ze ani drgnie. Nie wiecie jaki tam klucz jest potrzebny i czy trzeba odkrecic obie te sruby?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Ostatnio mialem strasznie problemy z elektryka w uniaczu i okazalo

> sie ze woda leci na skrzynke bezpiecznikow. Elektromechanik

> stwierdzil ze zapewne zapchany jest odplyw wody i stad po

> deszczu mokra skrzynka. Zalecil odkrecic wycieraczke, zdjac

> podszybie i oczyscic z lisci.

> Myslicie ze to faktycznie moze byc powod zalewania skrzynki? Druga

> sprawa to za nic nie moge odkrecic przedniej wycieraczki. Jest

> tak zapieczone ze ani drgnie. Nie wiecie jaki tam klucz jest

> potrzebny i czy trzeba odkrecic obie te sruby?

> Pozdrawiam

Hmmm... hmm.gif wydaje mi się, że przeczyszczenie odpływu nie zaszkodzi, zawsze to woda choć w większym stopniu będzie płynęła tam, gdzie przewidzieli inżynierowie, poza tym nie będziesz miał tam syfu zbierającego wilgoć, więc uważam, że i tak warto ok.gif

Jednak nie wydaje mi się żeby aż tak się zapchało żeby skrzynkę zalewało yikes.gif (chyba, że mi o czymś niewiadomo...). Jakby faktycznie tak było, to powinieneś nie mieć nawiewu, bo w końcu stamtąd układ ciągnie powietrze.

Napisano
  • Autor

> Hmmm... wydaje mi się, że przeczyszczenie odpływu nie zaszkodzi,

> zawsze to woda choć w większym stopniu będzie płynęła tam, gdzie

> przewidzieli inżynierowie, poza tym nie będziesz miał tam syfu

> zbierającego wilgoć, więc uważam, że i tak warto

> Jednak nie wydaje mi się żeby aż tak się zapchało żeby skrzynkę

> zalewało (chyba, że mi o czymś niewiadomo...). Jakby faktycznie

> tak było, to powinieneś nie mieć nawiewu, bo w końcu stamtąd

> układ ciągnie powietrze.

No to skad kurcze ta woda frown.gif Co do nawiewu to tez z nim problem bo leci czesto cieple powietrze albo.. liscie zeby.GIF

I jak odkrecic ta wycieraczke??

Napisano

> No to skad kurcze ta woda Co do nawiewu to tez z nim problem bo leci

> czesto cieple powietrze albo.. liscie

> I jak odkrecic ta wycieraczke??

Cieple powietrze? Z której kratki? Chyba nie z bocznej? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Cieple powietrze? Z której kratki? Chyba nie z bocznej?

boczne smile.gif I na nogi frown.gif a czemu?

Napisano

a moim zdaniem woda leci zupełnie inną drogą, a dokłądnie tędy co tutaj w manualu manual fiatuno.pl

bo defakto to miesce znajduje się niedaleko skrzynki bezpieczników...

Napisano
  • Autor

> a moim zdaniem woda leci zupełnie inną drogą, a dokłądnie tędy co

> tutaj w manualu manual fiatuno.pl

> bo defakto to miesce znajduje się niedaleko skrzynki bezpieczników...

Dziekuje za pomoc! o ja pierdziu, pol auta rozkopane zeby.GIF Niestety nie mam ani narzędzi, ani czasu i umiejetnosci zeby wykonac porady z tego manuala frown.gif Juz sam nie wiem co zrobic z tym samochodem. WSZYSTKO dziala swietnie oprocz tego diabelstwa slinka.gif

Znacie jakis sposob na odkrecenie tej wycieraczki? moze wd40?

pozdrawiam

Napisano

na odkręcenie wycieraczki, jak nie idzie to fakt wd40, porządnie spasowany klucz, spore ramię do niego i jazda...

a wogole i ile dobrze pamiętam, to samo zdjęcie wycieraczki to połowa sukcesu, bo tam poniżej jest jeszce nakrętka trzymająca silniczek...

a rozebranie aua do stanu w manualu to hm.... góra 15 minut (najlepiej we dwie osoby); śrubokręt krzyżakowy i klucz oczkowy 8mm smile.gif

Napisano

> na odkręcenie wycieraczki, jak nie idzie to fakt wd40, porządnie

> spasowany klucz, spore ramię do niego i jazda...

tylko bardzo często ta śruba "odkręca" się razem z gwintem sick.gif i wtedy trzeba wymieniać cały silnik wycieraczki

> a wogole i ile dobrze pamiętam, to samo zdjęcie wycieraczki to połowa

> sukcesu, bo tam poniżej jest jeszce nakrętka trzymająca

> silniczek...

> a rozebranie aua do stanu w manualu to hm.... góra 15 minut

> (najlepiej we dwie osoby); śrubokręt krzyżakowy i klucz oczkowy

> 8mm

godzinka i naładowana wkrętarka, a w środku nie ma nic poza blachą i kablami zlosnik.gif

Napisano

> Dziekuje za pomoc! o ja pierdziu, pol auta rozkopane Niestety nie

> mam ani narzędzi, ani czasu i umiejetnosci zeby wykonac porady z

> tego manuala Juz sam nie wiem co zrobic z tym samochodem.

> WSZYSTKO dziala swietnie oprocz tego diabelstwa

> Znacie jakis sposob na odkrecenie tej wycieraczki? moze wd40?

> pozdrawiam

Ja też za pierwszym razem nie mogłem odkręcić. Siły trzeba dołożyć.

Czule i delikatnie ale z powerem + WD40 i pójdzie.

Potem przesmaruj sobie gwint jakimś smarem żeby lepiej szło, następnym razem

Napisano
  • Autor

> Ja też za pierwszym razem nie mogłem odkręcić. Siły trzeba dołożyć.

> Czule i delikatnie ale z powerem + WD40 i pójdzie.

> Potem przesmaruj sobie gwint jakimś smarem żeby lepiej szło,

> następnym razem

Dzieki wszystkim za rady, bede walczyl zeby.GIF A podpowiecie jeszcze jakiego klucza uzyc najlepiej?

Pozdrawiam!

Napisano

> Dzieki wszystkim za rady, bede walczyl A podpowiecie jeszcze jakiego

> klucza uzyc najlepiej?

> Pozdrawiam!

Ja używałem płaskiego. Kładłem się na błotniku, ręka pod klucz żeby szyby nie rozbić, druga dociska przy kluczu i wio.

Trzeba się mocno zaprzeć biglaugh.gif

Klucz rozmiaru... screwy.gifyyy coś pomiędzy 20 a 24 niepamiętam

Napisano

> Dzieki wszystkim za rady, bede walczyl A podpowiecie jeszcze jakiego

> klucza uzyc najlepiej?

> Pozdrawiam!

A jak ci siły zabraknie to bierz jakiś z dłuuugim ramieniem to pójdzie gładko grinser006.gif I tak jak jedna osoba wyżej powiedziała: jak będziesz to składał, to posmaruj gwint np. smarem miedzianym (można kupić np. taki w areozolu), co by następnym razem gładko poszło ok.gif

Napisano
  • Autor

> A jak ci siły zabraknie to bierz jakiś z dłuuugim ramieniem to

> pójdzie gładko I tak jak jedna osoba wyżej powiedziała: jak

> będziesz to składał, to posmaruj gwint np. smarem miedzianym

> (można kupić np. taki w areozolu), co by następnym razem gładko

> poszło

oki, dzieki za rady ok.gif

mam skrzynke bezpiecznikow zeby.GIFpalacz.gif Kupilem od zlomiarza za 50zl, cene sam zaproponowalem bo on nie wiedzial ile zeby.GIF Stan na oko doskonaly! Teraz tylko wymienic ustrojstwo.. No wlasnie, jeden z elektromechanikow u ktorego bylem chce za to 120zl. Wydaje mi sie ze troche duzo :/ On chce ciac kable i lutowac kazdy z osoba do tych z wtyczek. Jak myslicie jest sens? Czy lepiej normalnie pod stare wtyczki?

Napisano

> boczne I na nogi a czemu?

To boczne mnie dziwi, bo normalnie tak nie ma hmm.gif tam jest tylko tunel bezpośrednio z podszybia do kratki w aucie. Chyba, że ktoś poprowadził powietrze z nagrzewnicy do bocznych kratek hmm.gif

Napisano

>jeden z

> elektromechanikow u ktorego bylem chce za to 120zl. Wydaje mi

> sie ze troche duzo :/

no troszkę drogo... hmm.gif

>On chce ciac kable i lutowac kazdy z osoba

> do tych z wtyczek. Jak myslicie jest sens? Czy lepiej normalnie

> pod stare wtyczki?

ale co to ma dać? nowe kawałki przewodów przylutuje do starych wtyczek? toż to bez sensu. co innego, gdyby miał nowe wtyczki, chyba że chce je wypierdzielić i da same nowe samice konektorów icon_eek.gif ale to nie pojeździ zbyt długo. daj nową skrzynkę, wtyczki potraktuj jakimś preparatem usuwającym wilgoć i poprawiającym stan izolacji i zakładaj. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> no troszkę drogo...

> ale co to ma dać? nowe kawałki przewodów przylutuje do starych

> wtyczek? toż to bez sensu. co innego, gdyby miał nowe wtyczki,

> chyba że chce je wypierdzielić i da same nowe samice konektorów

> ale to nie pojeździ zbyt długo. daj nową skrzynkę, wtyczki

> potraktuj jakimś preparatem usuwającym wilgoć i poprawiającym

> stan izolacji i zakładaj.

Chodzi mi o to ze 'nowe' wtyczki z nowa skrzynka.

Napisano

> Chodzi mi o to ze 'nowe' wtyczki z nowa skrzynka.

mimo to cięcie i sztukowanie zostawił bym w odwodzie. to roboty jest troszkę, a na starych wtyczkach może być zupełnie przyzwoicie. one są z takiego tworzywa, które nie wygląda na chłonące wodę, więc zacznij od samej skrzynki.

edit: tylko że wymiana skrzynki niewiele pomoże, jeśli nie usuniesz przecieku...

Napisano
  • Autor

> edit: tylko że wymiana skrzynki niewiele pomoże, jeśli nie usuniesz

> przecieku...

No wlasnie frown.gif Jutro pomecze troche grata, sproboje udroznic ten odplyw wody i zasilikonuje wszystkie dziury jakie napotkam smile.gif A wlasnie, czy mozna kupic jakis silikon albo moze lepiej cos innego czym bym mogl zalatac dziury bez pistoletu?

Napisano

> No wlasnie Jutro pomecze troche grata, sproboje udroznic ten odplyw

> wody i zasilikonuje wszystkie dziury jakie napotkam A wlasnie,

> czy mozna kupic jakis silikon albo moze lepiej cos innego czym

> bym mogl zalatac dziury bez pistoletu?

Ja widziałem silicon w tubce ze specjalnym uchwytem na koncu tubki do zwijania jej ok.gif

Napisano

> cos takiego?

> http://www.allegro.pl/item693871555_permatex_czerwony_uszczelniacz_silikonowy_silikon.html

Bardziej coś takiego bo ten mój nie był czerwony tylko czarny zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif i dodatkowo miał uchwyt do zwijania tubki tak jak na aukcji, a przy tym co Ty wstawiłeś nie zauważyłem tego uchwytu hmm.gif

Napisano
  • Autor

Witam,

zawiazlem dzisiaj auto do elektromechanika zeby zrobil ta skrzynke i te nieszczelnosci. Ten spojzal pod podloge i stwierdzil ze samochod nie ma praktycznie w ogle progow i podlogi.. Nastraszyl mnie ze bal by sie nim w ogole jezdzic i nie ma co robic elektryki.. Pojechalem zalamany do blacharza, zajrzelismy pod spod i faktycznie dziury, rdza i rozpacz. Koszt naprawy - 1000zl! CZY to musi tyle kosztowac?! Kupilem auto miesiac temu od goscia ktory twierdzil ze w aucie nie ma NIC do roboty, jedynie poduszka silnika (co zreszta okazalo sie nie prawda) Zastanawiam sie czy jest sens robic auto czy sam nie wiem co. I czy moge cos wyegzekwowac od tego 'zlodzieja'... frown.gif

Napisano

no z taką kasą musisz się liczyć... ja co prawda zrobiłem ostatnio to za 250 zł całość ale bardzo żałuje że oszczędziłem bo jest zrobione beznadziejnie...

zresztą był niedawno o tym wątek...

w sumie to masz nawet młody rocznik i jakbyś to zrobił porządnie to jeszcze długo pojeździsz...

zresztą, w samochodzie z tego rocznik nie konserwowanym to norma

Napisano

> zajrzelismy pod

> spod i faktycznie dziury, rdza i rozpacz. Koszt naprawy -

> 1000zl! CZY to musi tyle kosztowac?! Kupilem auto miesiac temu

> od goscia ktory twierdzil ze w aucie nie ma NIC do roboty,

twierdził tak, gdyż pewnie nigdy swego wozu od spodu nie oglądał, to skąd miał wiedzieć, że "pewnych elementów brakuje"? hehe.gif

> czy moge cos wyegzekwowac od tego 'zlodzieja'...

złe pytanie. powinno być: dlaczego nie zajrzeliśmy pod spód przed kupnem pojazdu? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> złe pytanie. powinno być: dlaczego nie zajrzeliśmy pod spód przed

> kupnem pojazdu?

Bo sie nie znam i jestem glupi buu.gifmlot.gif

Trudno, wydam ten tysiąc, ale nadal zostanie problem zalewanej skrzynki... No bo to raczej nie od podlogi :/

Napisano

Czy to musi być tak drogo to nie wiem, bo nigdy nie oddawałem auta do blacharza na takie roboty. Jeśli masz dostęp do migomatu albo spawarki to zrób tak jak ja zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif kup arkusz blachy ocynkowanej chyba 1,5mm i uformuj z tego progi i podłogę i wstaw do auta zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif chyba, że nie masz po temu zdolności to zostaje blacharz. Generalnie ja też nie mam, ale na szczęście mój dziadek ma i dla mnie naprawa to tylko koszt blachy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czy to musi być tak drogo to nie wiem, bo nigdy nie oddawałem auta do

> blacharza na takie roboty. Jeśli masz dostęp do migomatu albo

> spawarki to zrób tak jak ja kup arkusz blachy ocynkowanej

> chyba 1,5mm i uformuj z tego progi i podłogę i wstaw do auta

> chyba, że nie masz po temu zdolności to zostaje blacharz.

> Generalnie ja też nie mam, ale na szczęście mój dziadek ma i dla

> mnie naprawa to tylko koszt blachy

Niestety nie mam takich zdolnosci, zupelnie nie moja profesja wink.gif Oddalem auto do blacharza. Okazalo sie ze podloga byla w stanie TRAGICZNYM, wrecz mechanior stwierdzil, ze auto moglo sie zlamac w pol... Zrobione bardzo ładnie, dodatowo, elegancko zakryl male ogniska rdzy nad progami i blotnikami. Wyglada to teraz bardzo dobrze. Zaplacilem 1000 zl i nie zaluje.

Odkrecilem tez w koncu wycieraczke i wyczyscilem caly syf z odplywu. Pojechalem na myjnie reczna i wypucowalem go 1000 lirami wody zeby.GIFgrinser006.gif Na skrzyni bezpecznikow nie bylo ani kropli zlosnik.gif Teraz moge w koncu zrobic ta skrzynke.

Pozostala mi ostanie naprawy.

1. Mianowicie po jezdzie na nierownosciach (w krakowie o to nie trudno smile.gif ) slychac takie dziwne skrzypienie z lewego przodu, jak stary tapczan hehe.gif

2. czasami przy leciutkim skrecaniu w lewo slychac takie delikatne 'gwizdanie' z lewego przedniego kola.

3. I ostatnia rzecz, czasami przy mocnym skrecaniu slychac skrzypienie z jakby przekladni kierowniczej icon_rolleyes.gif

Jakbyscie podpowiedzieli co moze byc co, bede bardzo wdzieczny!

Pozdrawiam!!!

Napisano

Łożysko kolumny McPersona.To odnośnie 3 pkt .

Napisano

ad.1 guma sworznia wahacza

ad.2 nie wiem

ad.3 jak napisał kolega wyzej lub jak ad.1 ;p

Napisano
  • Autor

> ad.1 guma sworznia wahacza

> ad.2 nie wiem

> ad.3 jak napisał kolega wyzej lub jak ad.1 ;p

Dziekuje Wam bardzo za podpowiedz! A orientuje sie ktos ile moglaby kosztowac naprawa (bez czesci)? A moze znacie jakis dobrych i niedrogich fachowcow z Krakowa?

Jesli chodzi o punkt 2

2. czasami przy leciutkim skrecaniu w lewo slychac takie delikatne 'gwizdanie' z lewego przedniego kola.

to jest to raczej odglos jak świerszczenie zeby.GIF z okolic lewego koła. A może to łożysko?

Napisano

łożysko by cały czas świerczło, to co opisujesz w pk.2 mam wrażenie że to klocki hamulcowe, zachowują się tak, jak nie mjają blaszek co je do tarczy przytrzymują i przy skreęcie obcierają bokami, mam sam w swoim wozie tak...

a co do gum sworznia, wymieniasz cały wachacz, cena około 90zł w ASO + 45 zł za wymianę smile.gif:) a zakłądają Delphi smile.gif

Napisano
  • Autor

> łożysko by cały czas świerczło, to co opisujesz w pk.2 mam wrażenie

> że to klocki hamulcowe, zachowują się tak, jak nie mjają blaszek

> co je do tarczy przytrzymują i przy skreęcie obcierają bokami,

> mam sam w swoim wozie tak...

> a co do gum sworznia, wymieniasz cały wachacz, cena około 90zł w ASO

> + 45 zł za wymianę smile.gif a zakłądają Delphi

a nie można wymienić samego sworznia? I jak wymieniać to oba? Czy tylko ten niesprawny?

Pozdrawiam

Napisano

można, koszt sworznia to bodajże 2/3 ceny wahacza... więc czasami nie warto się bawić w wymianę samego sworznia... ale do Ciebie należy decyzja...

wymiana wahacza/wahaczy czasami kończy się ustawianiem zbieżności, wymiana sworznia nie... jest to tańsze rozwiązanie...

Napisano

> można, koszt sworznia to bodajże 2/3 ceny wahacza...

Gdzie ty takie sworznie widziałeś? icon_eek.gif To co prawda zależy od ceny wahacza oraz sworznia, które porównujesz, no ale jednak stosunek cen jest nieco inny, na korzyść sworznia oczywiście grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> można, koszt sworznia to bodajże 2/3 ceny wahacza... więc czasami nie

> warto się bawić w wymianę samego sworznia... ale do Ciebie

> należy decyzja...

> wymiana wahacza/wahaczy czasami kończy się ustawianiem zbieżności,

> wymiana sworznia nie... jest to tańsze rozwiązanie...

raczej wymienie same sworznie jesli okaze sie ze wachacze sa w dobrym stanie, bo dodajac koszt ustawienia zbieznosci wymiana tych wachaczy zrobi dosc znaczna roznice w wydatkach wink.gif

http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=sworze%C5%84+uno

Które polecacie? Czy brac te najtansze i bez roznicy? Wymieniac jeden czy komplet?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.