Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napinacz pasów - czy sam mógł wystrzelić??

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam pytanie po czym poznać czy napinacz wystrzelił i czy samoistnie może dojść do tego? Autko nie miało żadnej najmniejszej nawet stłuczki.

Czy widok tego zółtego języczka oznacza że napinacz wystrzelił?

Pytam bo właśnie wróciłem z wakacji rozpakowuje autko i ku mojemu zdziwieniu widzę taki obrazek:

282657631-napinacz.jpg

Czy to na 100% oznacza napinacz pasów do wymiany.

Rozkręciłem osłony przy siedzeniach porównałem lewy z prawym i nie widze różnicy.

Za wszelakie sugestie serdecznie dziękuje.

pozdro

krzyzie

post-60212-14352503399318_thumb.jpg

Napisano

A to czasem nie jest na odwrót? Jak jest pomarańczowe to znaczy, że napinacz ok.gif ?

Napisano

Ten język oznacza wystrzelony napinacz crazy.gif Guma tez wydaje się być krótsza od tego u pasażera. A foteli nie próbował ktoś wyjmować ? hmm.gif

Napisano

> Ten język oznacza wystrzelony napinacz Guma tez wydaje się być

> krótsza od tego u pasażera. A foteli nie próbował ktoś wyjmować

> ?

A ten zolty jezyczek nie powinien byc dluzszy ?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ten język oznacza wystrzelony napinacz Guma tez wydaje się być

> krótsza od tego u pasażera. A foteli nie próbował ktoś wyjmować

> ?

autko było ze mną na wakacjach, przez dwa tygodnie praktycznie stało przy kempingu. Także fotela nikt nie ruszał chyba że złodzieje smile.gif

Napisano
  • Autor

> A ten zolty jezyczek nie powinien byc dluzszy ??

Też mnie to zastanawia - dalej jest na nim czerwony wykrzyknik.

Natomiast przy zapięciu kierowcy nic nie widać.

Dzisiaj mi się nie chce ale w poniedziałek rozbiore zapięcie pasów i zobacze?

Tylko pytanie czy patrząc na sam napinacz da się poznać że jest uszkodzony - nie sugerując się tym języczkiem?

Napisano

Po wystrzeleniu napinacza ten żółty język jest wysunięty conajmniej na taką samą wysokość jak czerwony przycisk odblokowujący zapięcie. Miałem okazje się o tym przekonać po wypadku. Twojemu językowi brakuje jeszcze sporo centymetrów do całkowitego wysunięcia.

Wygląda na to, że linka ściągająca jakimś sposobem zmieniła długość. czy przypadkiem nie woziłeś niczego pod siedzeniem, może to spowodowało nieznaczne odkształcenie linki. Zastanawiam się też czy naciskając na klamrę pasów od góry można trochę skrócić ten uchwyt do pasów i spowodować wysunięcie wskaźnika?

Napisano

hehehe a ja wiem co się stało, a ja wiem co się stało.... zepsuło się yay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gif

- złamał Ci się pomarańczowy pasek najprawdopodobniej u samego dołu jego mocowania i lata sobie luźno, można go zapewne wyciągnąć do góry, oraz chować - świadczy to o jeszcze całym napinaczu oraz o tym, że ktoś strasznie mocno wyginał zapięcia pasów że te listki popękały w obudowie (harmonijce).

Co z tym zrobić - nic napinacz jest jeszcze sprawny jedynie może najgłębiej wcisnąć te paski i tyle, albo wymiana ale to już całego napinacza.

Opis wystrzelonego napinacza:

- pomarańczowy listek jest wysunięty ponad końcówkę zapięcia pasa jakieś 1 cm

- zapięcie obniża się bardzo nisko i jest dość sztywne - ciężko nim poruszać na boki

- harmonijka jest tak mocno ściśnięta, że między jej żebra niw wcisnąłbys zapałki

- po zdjęciu bocznych plastików fotela - dla fotela kierowcy po lewej i analagicznie dla pasażera po prawej ukaże się nam sam wać pan napinacz na jego końcu od strony przedziału pasażerów jest metalowa zawleczka przymocowana do napinacza dość słabym nitem aluminiowym zerwanie jego to wystrzelony napinacz.

Wyjeżdżam na weekend z brakiem dostępu do netu, jakby ktoś się pytał skąd to wiem to powiem - człowiek uczy się na błędach.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Po wystrzeleniu napinacza ten żółty język jest wysunięty conajmniej

> na taką samą wysokość jak czerwony przycisk odblokowujący

> zapięcie. Miałem okazje się o tym przekonać po wypadku. Twojemu

> językowi brakuje jeszcze sporo centymetrów do całkowitego

> wysunięcia.

> Wygląda na to, że linka ściągająca jakimś sposobem zmieniła długość.

> czy przypadkiem nie woziłeś niczego pod siedzeniem, może to

> spowodowało nieznaczne odkształcenie linki.

wielkie dzięki za pomocne odpowiedzi.

Najprawdopodobniej jest tak jak piszesz, ponieważ jechaliśmy w piątkę pod siedzeniem miałem troszkę gratów i faktycznie może pociągnęło linkę.

W poniedziałek sprawdzę jeszcze wskazówki kolegi vendorr i zobacze czy da się to zrobić czy wymiana na nowy.

Jeszcze raz wielkie dzięki

krzyzie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam.

No, więc przyczyną pojawienia się żółtego języczka było pociągnięcie linki od napinacza.

W konsekwencji ściągnęło mocowanie pasa w dół, przez co pokazał się języczek.

Rozebrałem zapadkę przy siedzeniu cofnąłem mocowanie pasa do jego normalnej pozycji napiąłem linki i ustawiłem wszystko jak powinno być.

Dzięki wszystkim za wskazówki

Napisano

no ładnie to ja robię porządek na podłodze bo jak od tego strzelają napinacze to ja się tak nie bawię.

Napisano
  • Autor

> no ładnie to ja robię porządek na podłodze bo jak od tego strzelają

> napinacze to ja się tak nie bawię.

napinacz nie został wystrzelony.

Poprostu przy cofaniu siedzenia linka zaparła sie o coś i sciągnęła w dół mocowanie pasów.

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.