Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to koniec reduktora ?

Featured Replies

Napisano

Przyjechał do mnie znajomy Lancią z gazem. Nie pamietam jaki to model Lancii ale gdzies z 95 r. Na gazie auto do 2krpm nie chce jechac. Jeżeli dodaje się gazu lekko to powoli rozpedza sie. Jeżeli mocno wcisnie sie gaz to szarpie i strzela w dolot. Gaz II gen. Autronic AL-700.

Podłaczałem gaz pod komputer i wychodzi ze sonda działa ok. Napiecie dochodzi do 0.9 V w szczycie. Wyłaczona była emulacja sondy na GND, wlaczyłem na emulacje . Treshold dla TPS był na 0.92 V podczas gdy napiecie z TPS w stanie spoczynku było na 0.27 V. Nie wiem ile powinno być w Lancii i czy jest to ok. Przestawilem treshold na 0.33 V. Histerieza TPS jest na 0.05 V. Sprawdziłem masę Autronica i jest ok. Pomiedzy silnikiem i klemą minus oraz karoserią jest 0.03 V.

Według słów znajomego swiece i przewody były wymieniane z powodu wlasnie strzałów ale nic nie pomogło. Poprzedni własciciel przyznał się ze zimą szybko przełaczał na gaz, dodatkowo rozwalona jest puszka filtru powietrza.

Ja obstawiam padające mambrany reduktora, no moze filtr jeszcze ma coś do tego. Nie dopytałem ile ma przejechane na gazie, ale był montowany w 2005 r w firmie która jest na rynku co najmniej od 14 lat, sam u nich montowałem kiedys i było ok. Reduktor Lovato.

Regulowac nawet się reguluje. Oscylacje na wolnych są poprawne, na obrotach da się też ustawić oscylacje od 2,5 - 3 krpm, ale w zadnym ustawieniu nie udaje się uniknąć strzałów przy małych obrotach i wdepnieciu w gaz.

Czy to reduktor pada ?

Regenerowac czy wymieniac ? Dodam, ze w swoim Lanosie regenerowałem Tamasetto AT (wymieniłem wszystko co gumowe) i efekty są dobre. Nie wiem jak to jest z Lovato, czy jest problematyczny w regeneracji ?

Napisano

Lovato to jeden z prostszych do regeneracji reduktorów, ale też chyba najbardziej żywotny.

Koniec reduktora to raczej nie jest, bo nie piszesz, że na zimnym jest bardzo źle a na ciepłym lepiej, a tak najczęściej objawia się śmierć reduktora.

Nie piszesz nic o regulacji. Czy regulowałeś coś, czy tylko oglądałeś parametry na PC?

Spróbuj przesłonić ręką dolot i wtedy zobacz, czy będzie płynnie nabierał obrotów.

Myślę, że regulacja reduktora czułością i wygładzenie jego pracy w programie do AL700 powinno uleczyć to auto.

No i oczywiście puszka filtra powinna być szczelna.

Napisano

A kompresja dobra? Może któryś zawór wlotowy już nie trzyma.

Napisano
  • Autor

> Koniec reduktora to raczej nie jest, bo nie piszesz, że na zimnym

> jest bardzo źle a na ciepłym lepiej, a tak najczęściej objawia

> się śmierć reduktora.

Tego niestety nie wiem. Auto mialem w rekach raz i silnik był ciepły.

> Nie piszesz nic o regulacji. Czy regulowałeś coś, czy tylko oglądałeś

> parametry na PC?

Regulowałem i delikatnie reduktor i zasadniczo AL-700, bez widocznego wplywu na strzelanie. Stosowałem procedury jak u siebie w Lanosie (tez AL-700), a ten pracuje na gazie bardzo dobrze.

> Spróbuj przesłonić ręką dolot i wtedy zobacz, czy będzie płynnie

> nabierał obrotów.

> Myślę, że regulacja reduktora czułością i wygładzenie jego pracy w

> programie do AL700 powinno uleczyć to auto.

> No i oczywiście puszka filtra powinna być szczelna.

Uszczelnie dolot i zobacze co bedzie po regulacji. Ale obawiam sie, ze kolega wszim moze miec racje. Na desce swieci sie check. Podobno wlasciciel byl z autem w serwisie i bledu nie znalezli, ale sie swieci i zapewne nie bez powodu. Na benzynie nie chodzi za rowno tez. Kladlem to na karb bledow zwiazanych z wylaczeniem amulacji sondy, ale to wcale nie musi byc ta przyczyna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.