Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwny klekot

Featured Replies

Napisano

Hej,

ostatnio, po uruchomieniu Stilona daje się słyszeć taki jakby dodatkowy klekot, lekko metaliczny. Jakby nie wiem, coś się oderwało?? Dobiega gdzieś z okolicy poniżej aku, koła, mniej więcej te "rejony". Słychać tylko na "luzie", po wrzuceniu biegu ustaje. Po przejechaniu paru km, zgaszeniu silnika i jego ponownym uruchomieniu, ten "dźwięk" zanika...Jest to jakiś powód do niepokoju? Nie mam możliwości by na kanał wjechać teraz, trzeba do łikendu poczekać raczej. Wiecie co to może być?

Z góry dz!

Napisano

olej w skrzyni .. ?

a raczej jego niedobór

Napisano
  • Autor

> olej w skrzyni .. ?

> a raczej jego niedobór

hmm...dodam, że wczoraj ten dźwięk był jakby jeszcze głośniejszy. Olej w skrzyni? Co ile powinno się wymieniać? Bo teorie różne, ale czy to akurat to..

Napisano

co ile - nie wiem, pewno w książce w tabelce jest kropka,

ale wszystkie serwisy to olewają jak wymianę płynu hamulcowego

u mnie też klekotał, po wymianie (6 lat od nowości), znacznie przycichł

Napisano

O ile dobrze pamiętam Fiat w ogóle nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni. Natomiast metaliczne "telepanie" może dochodzić ze zużytych łożysk w skrzyni - taką diagnozę postawiono u mnie crazy.gif

Napisano
  • Autor

Hej,

sorki za złą diagnozę - nasłuch robiłem zza kierownicy, nie wysiadając z samochodu, stąd zły opis (sierotka ze mnie). Ale..

Wczoraj odpaliłem auto, otworzyłem maskę i ...dźwięk dobiega jednak z okolicy silnika, od strony paska, a dokładniej - takie mam wrażenie, poniżej lewego górnego rogu (nie wiem jak inaczej to opisać), widać tam przewód, a poniżej rurkę - chyba aluminiową w jakiejś osłonie gumowej, prawie pod kątem prostym (jako żem laik, jeszcze blush.gif, niestety nie wiem do czego to). Mniej więcej z tej okolicy dochodzi ten dźwięk. Postałem tak może z 3 min. i przeszło...I nie wiem, czy to pasek? Czy jakieś łożysko? I dlaczego zanika po paru minutach? Martwić się?

Napisano

Podłącze się pod temat. U mnie też słychać dziwny metaliczny klekot wtedy kiedy żaden bieg nie jest załączony. Gdy wcisnę sprzęgło to ten dźwięk zanika (staje się słabszy). Koło dwumasowe?? Ale raczej koło dawałoby taki stuk cały czas. Może sprzęgło?? Ale nie ma żadnych innych objawów typu ślizganie. Może skrzynia??

Napisano

> U mnie też słychać dziwny metaliczny klekot

> wtedy kiedy żaden bieg nie jest załączony. Gdy wcisnę sprzęgło

> to ten dźwięk zanika (staje się słabszy).

Być może skrzynia - podczas pracy na biegu jałowym ząbki kół zębatych trzaskają o siebie (powinno to zanikać na wyższych obrotach). Podobnie przy zimnym silniku (a w zasadzie zimnej skrzyni) gdy olej w skrzyni jest gęsty również powinno to być niesłyszalne lub wyraźnie cichsze.

Pytanie co jest nie tak, skrzynia czy za niskie i nie równe obroty biegu jałowego silnika.

Napisano

tiaa, Fiat nie przewiduje, aż zajrzę do książki obsługi.

wymiany pompy wody też nie przewiduje w zestawie rozrządu, a jednak wymieniamy

pozostali - weźcie sobie kółko pasowe wymieńcie (te na dole, ciężkie z gumą, za 500), i przestańcie te auta osłuchiwać, wciskać im sprzęgła etc

Napisano
  • Autor

ale koło daje o sobie znać chyba cały czas? jakie są "typowe" objawy?

Napisano

własnie terkocze szczególnie na zimnym i jałowym

Napisano

> własnie terkocze szczególnie na zimnym i jałowym

Czy mógłbym Ciebie prosić o dokładniejszą lokalizację tego koła?? I czy jeżdżenie z tym grozi czymś poważniejszym??

Napisano

koło jest na dole kół paska wieloklinowego - jaśniej, nie umiem

jazda z uszkodzonym nie grozi niczym, póki guma tłumiąca to koło nie rozdwoi się zupełnie, wówczas rozpędzone koło odpadnie, obije ci silnik, potłucze plastiki osłaniające rozrząd, może też sam rozrząd popsuć,

wówczas przy obracającym się wale, dojdzie do kolizji w tłokach i

pójdziesz sobie kupić nowy silnik.

może wygląda to źle, ale takie same skutki może wywołać wkręcony kot nocujący ci w komorze silnika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.