Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony szutrowe

Featured Replies

Napisano

Jakie polecanie opony szutrowe do kjs w jakim rozmiarze i gdzie je kupic prosze o napiary.Opony mialy by jezdzic w fiacie seicento

Napisano

> Jakie polecanie opony szutrowe do kjs w jakim rozmiarze i gdzie je

> kupic prosze o napiary.Opony mialy by jezdzic w fiacie seicento

czasam ina allegro kupisz cos z zagramanicy

Napisano

zimówka wąska 145/70 lub 80

Napisano
  • Autor

> zimówka wąska 145/70 lub 80

Opona zimowa sie nie dadaje ma slabe boki i jest mieka opona

Napisano

markgum ma dobry uniwersalny bierznik bazowy z michasia , maxsport ma wzmacniane boki ale bierznik po ...uju

Napisano

> Opona zimowa sie nie dadaje ma slabe boki i jest mieka opona

czy ja wiem, kormoran i mieki?

Napisano

wersja nskobudrzetowa: kormoran zimowy( taki z gruba kostka nie pamietam modelu). przod standardowo a tył odwrotnie do kierunku jazdy.

wersja $$$ szutrowy markgum, twarde boki, fajny bieznik i przede wszystkim ciezko złapac kapcia.

Napisano

Nie ma sensu zakładać do seja szutrówek z prawdziwego zdarzenia. Autko po prostu jest za lekkie. Tylko zimówki, jakie to już inna sprawa. Ja jeździłem na nalewkach i było super.

Napisano

> Nie ma sensu zakładać do seja szutrówek z prawdziwego zdarzenia.

> Autko po prostu jest za lekkie. Tylko zimówki, jakie to już inna

> sprawa. Ja jeździłem na nalewkach i było super.

Moim zdaniem ma sens. Przede wszystkim prawdziwa szutrówka ma wzmocniony bok i trudniej złapać kapcia, bieżnik ma odpowiedni, lepiej oczyszcza się z syfu a w razie potrzeby można ją dociąć. W zimówce bok jest bardzo miękki, delikatny i jak sama nazwa wskazuje jest to opona na zimę 270751858-jezyk.gif

Oczywiście lepiej założyć zimówkę niż na szuterku latać na 175/50 smile.gif W CC/SC chyba najlepiej sprawdza się Dębica Frigo S-30 (z opon zimowych). Z szutrówek najlepiej coś ze wzmacnianym bokiem.

Napisano

> Moim zdaniem ma sens. Przede wszystkim prawdziwa szutrówka ma

> wzmocniony bok i trudniej złapać kapcia, bieżnik ma odpowiedni,

> lepiej oczyszcza się z syfu a w razie potrzeby można ją dociąć.

> W zimówce bok jest bardzo miękki, delikatny i jak sama nazwa

> wskazuje jest to opona na zimę

> Oczywiście lepiej założyć zimówkę niż na szuterku latać na 175/50 W

> CC/SC chyba najlepiej sprawdza się Dębica Frigo S-30 (z opon

> zimowych). Z szutrówek najlepiej coś ze wzmacnianym bokiem.

a miałes w reku taka prawdziwą szutrówke?

ja miałem kiedys finska i to cvos ważył otyle co 2 opony zimowe - dexter na tym latałchyab to mógłby opowiedziec. Ja miałem cos z finlandi

Napisano

Jka masz okazje to bierz szutrówki, nie kombinuj z zimówkami bo jak jest wyryp to albo ją ściagniesz z felgi albo złapiesz kapcia na byle jakim podbiciu..przerabiałem to i to ejst ostateczność..

Markgum jak wiadomo jest nalewką, nietypową, bo ma mieki boki, jednak przy odpowiednim cisnieniu, zdecydowanie wiekszym niz w wyczynowych szutrówkach spisuje sie rewelacyjnie.. trzeba ją dmuchnać z przodu tak na 2,6, by nei sciągnąc jej z felgi i jedzie sie pięknie..

Co do innych opon..Maxsport jest super, bo robi opony z twardymi bokami, jednak ma chore rozmairy (185/70), co do seja sie wogóle nie nadaje, bo raz ze auto nie jedzie, a dwa, ze nie wgryza sie odpowiednio w ziemie, bo jest za szeroka i przy masie seja ma za malą przyczepnośc, a ta dedykowana do centowozów nadaje sie na błoto, a nie na szutry...

Napisano

> ja miałem kiedys finska i to cvos ważył otyle co 2 opony zimowe -

Fakt, szutrówki są bardzo ciężkie... nawet głupie Markgumy..dziś zmieniałem u sieei szutrówki i zakładałem RE720 na ruskich i są duuuużo lżejsze..

Napisano

> Nie ma sensu zakładać do seja szutrówek z prawdziwego zdarzenia.

Gdybym mógł, to bym zakładał, bo na Markgumie nie wiem czy to czułeś, ale auto reaguje z pewnym opóźnieniem, gdyż jest poprostu miękka.. na szutrze jest to ciężkie do wyczucia... ale auto nie reaguje odrazu..

Wyczynowa opona reaguje szybciej, niestety w KJSach nie jest dopuszczona..

Napisano

> a miałes w reku taka prawdziwą szutrówke?

> ja miałem kiedys finska i to cvos ważył otyle co 2 opony zimowe -

> dexter na tym latałchyab to mógłby opowiedziec. Ja miałem cos z

> finlandi

Zalety opony szutrowej na pewno przewyższają wady wynikające z jej większej masy. Sęk w tym, jak mówi dexter, profi szurtówki nie są dopuszczalne w KJS-ach. Wiec chyba Markgum zostaje smile.gif

Napisano

> Fakt, szutrówki są bardzo ciężkie... nawet głupie Markgumy..dziś

> zmieniałem u sieei szutrówki i zakładałem RE720 na ruskich i są

> duuuużo lżejsze..

NO wlasnie majac słabszy silnik jest lipa troche bo koło bardzo ciezkie

Napisano

> NO wlasnie majac słabszy silnik jest lipa troche bo koło bardzo

> ciezkie

Dębica Frigo do 5-6 mm spisuje sie swietnie smile.gif pozniej juz troche gorzej ale wedlug mnie mozna polecic jako szutrowke smile.gif

Napisano

Dotychczas całkiem fajnie jeździło mi się na Dębicach Navigator jako szutrówkach.

Guma dość twarda, więc się tak szybko nie niszczyła, a dość agresywny bieżnik się ładnie odpychał.

Ale ostatnio miałem możliwość przejechania się z tymi Navigatorami na jednej osi i nowymi letnimi Yokohama A539 na drugiej.

Okazało się że Yokohama trzyma lepiej, zwłaszcza na twardym szutrze. W piachu jest trochę gorzej.

Generalnie się zdziwiłem, bo bieżnik Yokohamy nie wygląda ani trochę na szutrowy, ale spisuje się całkiem przyzwoicie.

Z tym że nie miałem nigdy porównania z jakąś prawdziwą szutrówką.

Napisano

> NO wlasnie majac słabszy silnik jest lipa troche bo koło bardzo

> ciezkie

Nie ma tragedii.. ja nei mam jakiejś kosmicznej mocy w seju i auto daje rade na szutrówkach..

Po drugie ważniejsze jest prowadzenie sie auta a nie moc, bo jak będziesz sie kopał na zimówce i wyjeżdżał w kazdym zakręcie to są nerwy.. a tak jak juz sie napędzisz to przynajmniej bęziesz kontrolował samochód..

Chłopaki kiedyś podpowiedzieli mi jeszcze jeden patent, kolejny półśrodek..kupili jakies balony (165/70), zimówki z bieżnikiem w kostke i nacinarką psozerzyli rowki i wycięli zewnętrzne krawedźie bierznika, tak jak by chcieli zwezić bierznik.. tez podobno dawało rade..

Napisano

Jak czasem wpadne na Yoko na jakiś łącznik szutrowy na KJSie to sie modle by w droge wcelować.. wiec średnio mi sie one widzą na szutrach...

Napisano

> Jak czasem wpadne na Yoko na jakiś łącznik szutrowy na KJSie to sie

> modle by w droge wcelować.. wiec średnio mi sie one widzą na

> szutrach...

Tzn. w sumie jedyne co sprawdziłem to trzymanie na boki.

Jak miałem A539 z przodu, Navigatory z tyłu, to mnie tył chciał wyprzedzać na każdym zakręcie.

Jak założyłem odwrotnie, to samochód chciał bardzo jechać prosto.

Natomiast raz że te Navigatory to chyba nie rewelacja, dwa że już trochę zużyte (a A539 nówki).

Jadę za 2 tygodnie na rajd do Brodnicy, organizator napisał że nawierzchnia asfalt/beton/bruk/szuter, bywalcy mówią że ze wskazaniem na szuter.

A w sumie opony muszę wybrać w ciemno, bo jak przyjadę, to nie zdążę przed BK obejrzeć odcinków, a na BK już się muszę stawić z docelowym ogumieniem które zostanie oznaczone. A wolno wymieniać tylko uszkodzone koła, więc też nic nie pokombinuje.

Mogę zabrać jeszcze drugi komplet i najwyżej popatrzę na czym jadą inni.

W tej chwili mam do wyboru te A539 szerokość 175, mam też prawie nowe Frigo Dir. szer. 145 (ale to chyba za wąskie).

Mogę kupić jeszcze jakiś komplet używanych, szerokich zimówek, albo jakieś nalewki.

No i nie wiem na co się zdecydować.

Napisano

Nio z Brodnica to jest dylemat..miałem jechać ale moje serce.gif wybrało wczasy, wiec odpuszczam..zreszta w Papaju neijeżdze w tym roku, wiec sie nie napalam...

Głupio przed każdą próbą latać i zmienać opony, tym bardziej ze masz tylko 6.. nie wiem jakie beda odcinki, ale jak ma byc beton/szuter/asfalt/kostka to wziął bym 4 yoko i dwie zimówki balony..i na szutrowe zakładał na przód zimówke... a reszte jechał na yoko... pytanie czy szutrowych jest 90%, czy jedna próba.. bo jak rajd przeważa w szutry to lipa straszna, bo na szzutrówce jazda po asfalcei to dramat, a skoleji zostać bez zapasu szutrowego tez głupio..jakoś organizator nie pomyślał tym razem...

Wszsytko zalezy jakei sa OSy..moze jakies fotki beda albo chociaz przecieki to wtedy sie jakoś dopasujesz...

Napisano

> Głupio przed każdą próbą latać i zmienać opony, tym bardziej ze masz

> tylko 6..

W dodatku regulamin mówi że wymieniać wolno tylko koła zdefektowane, więc nawet i to nie za bardzo.

> nie wiem jakie beda odcinki, ale jak ma byc

> beton/szuter/asfalt/kostka to wziął bym 4 yoko i dwie zimówki

> balony..

Pytanie czego będzie ile - "szacunki" są że nawet 3/4 tegorocznych odcinków to może być szuter i inne brudy.

Problem jest jeszcze taki, że ruszam rano z Gdyni, na miejscu od 12-16 jest BK, a na BK już muszę mieć założone te koła na których pojadę, nie będę miał nawet czasu na zapoznanie.

> i na szutrowe zakładał na przód zimówke... a reszte

> jechał na yoko... pytanie czy szutrowych jest 90%, czy jedna

> próba.. bo jak rajd przeważa w szutry to lipa straszna, bo na

> szzutrówce jazda po asfalcei to dramat, a skoleji zostać bez

> zapasu szutrowego tez głupio..jakoś organizator nie pomyślał tym

> razem...

Może nawet pomyślał. Zakaz zmiany kół ma też na celu obniżenie kosztów - inaczej by się okazało że bez 3 kompletów kół (które jeszcze gdzieś tam na dojazdówkach "zgubi" zaprzyjaźniony "serwis", nie ma się pokazywać na rajdzie.

A tak szanse się wyrównują, bo czego byś nie założył to będzie pasowało tylko do części odcinków.

U mnie to jeszcze jest taki ból, że nie mam gwintu i zadecydować o wysokości to muszę jeszcze przed wyjazdem do Brodnicy, ewentualnie na miejscu mogę wymienić sprężyny.

Jak ktoś ma gwint to zawsze sobie może chociaż auto na glebie położyć przed jakimś równym odcinkiem.

> Wszsytko zalezy jakei sa OSy..moze jakies fotki beda albo chociaz

> przecieki to wtedy sie jakoś dopasujesz...

Poczekam, myślę że jak już organizator wszystko dogra to opublikuje mapki.

Napisano

Skoro takie są szacunki to porządna zimówka tylko pasuje, ajkieś 155/70 w dobrą kostke i latanei z ciśnieniomierzem ikompresorem..na szuter tak ze 2,8, na asfalty tak ze 2,5 z przodu, tył wedle uznania jazdy bokiem...

Bo wiecje sie namordujesz przy zmianie opon, niz tego korzyści będzie, a jazda na szutrówce jak bezie próba na asfalcie wykońćzy szutrówke, a w najlepszym wyapdku zsuniesz ja z felgi, bo Markgum sie masakrycznie podwija..

Z koleji jazda na Yoko po szutrze to takie igranie z losem, znam takiego jednego, co na GY165/55 na szutrze złapał ryby i to był koniec jego rajdówki, bo w polu był kamień..wielkości SC.. smirk.gif

Napisano

na takie warunki jak opisujesz to bym bral po prostu zimówke skoro ma byc przewaga szutru, a łaczniki asfaltowe tez tym oblecisz. ja dmucham w moje "szutrowe" frigo tak ze 2,8 i ladnie to sie trzyma ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.