Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o golfa IV

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów po sąsiedzku smile.gif

Postanowiłem zmieć autko na coś większego ze zwykłego seicenta (niestety już troszkę przy małe autko :/ ) Chciałbym zmienić autko na Golfa IV, zdecydowałbym się raczej na wersje w benzynie, priorytetem jest to aby było to autko 5drzwiowe i cena tak do 22tyś, rocznik myśle że tak ok 99-01. Na co zwracać uwagę przede wszystkim przy kupnie Golfa? Gdzie zajrzeć, żeby mieć pewność że ktoś czegoś przy tym aucie nie dłubał? Bo ostatnio kumpel kupił Borę i się okazało że silnik mu własnie z Golfa tam wsadzili, więc boję się żeby tutaj nie było czasem podobnej sytuacji.

A może bardziej polecacie diesela od benzyny?

Z góry dzięki za pomoc smile.gif

Pozrawiam

Napisano

> Bo ostatnio

> kumpel kupił Borę i się okazało że silnik mu własnie z Golfa tam

> wsadzili, więc boję się żeby tutaj nie było czasem podobnej

> sytuacji.

troszke nie dokonca zrozumiale jest dla mnie to co napisales... Twoj kolega wymienial silnik czy kupil Bore i myslal, ze tam bedzie silnik dedykowany dla Bory??? Hmmm... confused.gif

Napisano

Bora, Octavia, Golf, Toledo - we wszystkich występuje ten sam 1.9 TDI smile.gif jak się mylę to prosze mnie poprawić ale stawiam skarpetki że tak właśnie jest ;P

Jako że osobiście jestem zwolennikiem powyższych silników moge polecić tylko taki ;P

Ostatnio kolega kupił golfa 1.9 TDI 115KM za 21k z 2001r. Co prawda licznik kręcony o jakies 50k no ale poza tym spoko samochodzik. Fajnie utrzymany, ma kopa... Nie mały... Co prawda szukał z pół roku ale znalazł zeby.GIF tak więc można za tą cene fajny okaz dorwać. Powodzenia ^^

Napisano
  • Autor

Kupił Borę niby z silnikiem 1,6 benzyna okazało się że tak naprawdę jest tam wsadzony silnik 1,4 :/ Okazało się że auto miało dzwona i silnik ktoś przemienił z tego 1,6 na 1,4 i go sprzedał a ten to kupił, nie znając się myśląc że tam jest 1,6 :/ Mechanicy jak zobaczyli dowód rejestracyjny i te auto to powiedzieli że w niezłe bagno się wpakował, jeszcze do tego uszczelka pod głowicą była walnięta bo pod korkiem oleju się masło robiło i w pojemniku gdzie jest płyn chłodniczy zręsztą też. Niestety ten co miał już jedno auto wie mniej więcej że to jest pierwszy punkt gdzie najlepiej sprawdzać czy wszystko jest w porząrku, bo niestety tania rzecz to nie jest. Ostatnio nawet się rozglądałem też za Skodą Fabią, też niby wszystko ładnie pięknie rocznik 2001 chcieli za nią 18500, okazało się że uszczelka pod głowicą walnięta, dzwonie do jednego mechanika pytam się ile by to kosztowało wymienić uszczelkę pod głowicą powiedział że przy tym silniku trzeba jeszcze rozrząd świągać i diliczyć nowy bo nie ryzykowałby zakładać ten sam rozrząd więc powiedział że jak cena spadnie do 17tyś można wziąść a jak nie to lepiej nie robić sobie dodatkowych problemów :/

Ostatnio naprawdę szukałem jakiegoś dobrego auta, ale w okresie wakacyjnym chyba trudno jest takowe auto dostać, a wręcz graniczy to z cudem, no cóż jak to było napisane "szukajcie a znajdziecie" Więc postanowiłem poszukać tym razem wśród golfów smile.gif Stąd też moje pytania czy diesel czy benzyna? I jeszcze jedno wylukałem takiego golfika z silnikiem 1,8 w benzin, 125kucyków pod maską co byście na tego typu silnik powiedzieli? Bo wiem że jest jeszcze wersja 150konna chyba z turbo jeśli się mylę to poprawcie, ale myśle że to z turbo to już dosyć duże koszty mogą być w razie jakiś problemów z silnikiem...

Napisano
  • Autor

Bo szczerze zastanawiałem się nad czymś takim ale sam nie wiem do końca, bo koleś sprowadza te auta z Niemiec, niby auto pochodzi z Włoch, jeździł nim Niemiec a teraz wylądowało w Polsce, co do przebiegu to troszkę przymały mi się wydaje no ale cóż...

Golf IV

Jeszcze go nie oglądałem więc trudno jest mi coś wiecej powiedzieć, ale co sądzicie? Warto jechać zobaczyć czy sobie odpuścić lepiej???

Napisano

> Bo szczerze zastanawiałem się nad czymś takim ale sam nie wiem do

> końca, bo koleś sprowadza te auta z Niemiec, niby auto pochodzi

> z Włoch, jeździł nim Niemiec a teraz wylądowało w Polsce, co do

> przebiegu to troszkę przymały mi się wydaje no ale cóż...

> Golf IV

> Jeszcze go nie oglądałem więc trudno jest mi coś wiecej powiedzieć,

> ale co sądzicie? Warto jechać zobaczyć czy sobie odpuścić

> lepiej???

Jakbym kupował auto od handlarza to tylko z książką serwisową bo w taki przebieg to nie wierze... Zresztą w żaden przebieg poniżej 200k w samochodzie od handlarza bez książki nie uwierzę. Przecież jej brak na pewno z czegoś wynika. Osobiście radze szukać samochodów w których możesz zweryfikować przebieg i całą historię a jak już będziesz pewny że kupujesz akurat TEN samochód to wydać te 200zł żeby sie upewnić i sprawdzić w ASO.

Napisano

co do tego na co patrzeć, to na wszystko, bo np. znajomy kupił golfa i elektryka była posypana, doprowadził do porządku ale ile kasy i nerwów go to kosztowało. A co do tego czy diesel czy benzynka to musisz sie zastanowić ile jeżdzisz. ja mam golfa 1,6 16V 2001 rok 76 kkm i jestem z niego zadowolony, robie okolo 10 -15 kkm rocznie, spalanie w miescie ok 9/100 tak . ze chyba nie tragedia. ostatnio tez szukam autka , biore pod uwage golfa V, jette, leona, altime, octavie II tak do 45 kzl rok od 2005, przebieg gora 50 kkm i z tego wszystkiego chyba jutro pojade do vw ogladnac nowe polo

Napisano

Co do Golfa z linka powyżej to wygląda ładnie i nawet nie ma się do czego przyczepić (kierownica, mieszek dzwigni zmiany biegów, spasowanie elementów....) tyle, że osobiście wkurza mnie jak silnik jest w ten sposób przygotowany do sprzedaży sick.gif

Co do Bory z 1.4 to oryginalnie też wsadzali do tego autka takie silniki. Nie można napisać, że ktoś wsadził silnik z Golfa do Bory bo to jest wszystko to samo. IMHO nie możliwe jest aby kupić 1.4 zamiast 1.6 no chyba, że ktoś w ogóle nie zaglądał pod maskę. Jeżeli zaglądał to jest na plastiku przykrywającym pokrywę zaworów ogromny napis "1.4 16V". Jeżeli tego plastiku nie ma to silnik wygląda tak, że wiadomo nawet dla laika, że czegoś brakuje.

Zdaje się, że dekodując VIN również wyjdzie jaki silnik był tam włożony.

Napisano

> Jakbym kupował auto od handlarza to tylko z książką serwisową bo w

> taki przebieg to nie wierze... Zresztą w żaden przebieg poniżej

> 200k w samochodzie od handlarza bez książki nie uwierzę.

> Przecież jej brak na pewno z czegoś wynika. Osobiście radze

> szukać samochodów w których możesz zweryfikować przebieg i całą

> historię a jak już będziesz pewny że kupujesz akurat TEN

> samochód to wydać te 200zł żeby sie upewnić i sprawdzić w ASO.

Książka serwisowa w obecnej chwili to nie jest najlepszy wyznacznik przebiegu auta.

Napisano

> ale co sądzicie? Warto jechać zobaczyć czy sobie odpuścić

> lepiej???

Zobacz co jest pod naklejka PL. Wydaje mi sie ze jest naklejona w celu przykycia jakiejs wady wink.gif

Napisano

> Książka serwisowa w obecnej chwili to nie jest najlepszy wyznacznik

> przebiegu auta.

to jeszcze powiedz jaki sposob jest lepszy?

Napisano

Z przyzwoitosci to handlarz mogl ustawic ten przebieg przynajmniej na 170 kkm...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.