Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zerwany gwint- śruba wachacza. Astra F:(

Featured Replies

Napisano

Hej. Jak w temacie. Jakimś cudem zerwał się gwint na śrubie i "nakrętce"- nagwintowanej dziurzem w karoserii. mowa tu o przednim wachaczu. Jest to ta pionowa tylna sruba(foto). Wie ktoś może jak teraz sobie z tym poradzić??

Napisano

Miał ktoś parę w łapie, że to ukręcił.

Ze względów bezpieczeństwa i sztuki powinno się wymienić ramę (sanki), do której są mocowane wahacze.

Można też spróbować (o ile będzie miejsce) wkręcić śrubę na przelot przez ramę i złapać nakrętką. Ale to raczej tylko jeśli w ramie jest otwór na przelot (nie pamiętam teraz, ale chyba jest). Wiercenie może ją nadmiernie osłabić.

Nakrętka oczywiście klasy 10.9

Napisano
  • Autor

> Miał ktoś parę w łapie, że to ukręcił.

> Ze względów bezpieczeństwa i sztuki powinno się wymienić ramę

> (sanki), do której są mocowane wahacze.

> Można też spróbować (o ile będzie miejsce) wkręcić śrubę na przelot

> przez ramę i złapać nakrętką. Ale to raczej tylko jeśli w ramie

> jest otwór na przelot (nie pamiętam teraz, ale chyba jest).

> Wiercenie może ją nadmiernie osłabić.

> Nakrętka oczywiście klasy 10.9

A czy ta "nakretka" jest napewno w tych sankach a nie w ramie.... bo mi się wydaje ze własnie tą śrubą skręca się wachacz i sanki do ramy samochodu(nie wiem moze sie myle- nie rozbierałem tego)

Napisano

hmm.gif na to wygląda.

ASO sprzedaje wkładki z gwintem, prawdopodobnie do zgrzewania (nie widziałem ich, są jako części zamienne).

M12x1.5x18 - 3 02 891

M14x1.5x20 - 4 02 880.

Napisano

Niestety nakretka jest zamocowana w podluznicy karoserii (przyspawana lub zgrzewana), aby sie do niej dostac, trzeba wyciac otwor w scianie grodziowej za pedalami hamulca i sprzegla lub wyciac otwor w podluznicy od dolu i wspawac kawalek blachy z nowa nakretka...

Pozdrawiam

Napisano

aby sie do niej dostac, trzeba wyciac otwor w

> scianie grodziowej za pedalami hamulca

Ja bym ciachał właśnie w tym miejscu. Krojenie podłużnicy średnio wygląda - diagnosta się może zastanawiać co tu się działo ?

Napisano

> Miał ktoś parę w łapie, że to ukręcił.

i to musial miec niezla pare. ostatnio jak wymienialem te gumy to ciagnalem bardzo dlugim kluczem i mimo, ze do slabeuszy nie naleze nie wyobrazam sobie, zeby to przekrecic.

moze sruba byla skorodowana i dlatego puscilo?

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

dzięki kolegom za podpowiedzi.

Usterka usunięta. Koszt to 9zl za nakretke+ 11 za śrube- wszystko kupione w aso.Wiec drogie to nie było. Nakretka jest wspawana od wewnetrznej strony podłużnicy. Aby ja wymienić zdemontowaliśmy sanki( wraz z wachaczami- nie ma potrzeby ich wyjmować). Potem trzy nacięcia ok 2cm od dziury, każde po ok 3cm. Potem odgiecie(sa tam dwie ścianki) lekko na dół, tak by można było wyciąć stara nakrętke i wspawać nową. robota niejest trudna i o ile wszystkie śruby po puszczają bez problemu można dość sprawnie się z tym uwinąć. Warunek by dobrze wspawać nakrętkę i później tą odgięta blaszke. I tu musi być człowiek który naprawdę umie spawać a nie kleić i przepalać dziury. Po zaspawaniu wlana konserwacja w podłuznice, od spodu tez i śladu po zabiegu nie ma. Jak na razie autko jeździ, zbierzność nie przestawiona. Wiec chyba nie taki diabeł straszn jak go malują.

pozdrawiam

Napisano

można zastosować wkładkę samogwintującą Kerb-Konus. rozwięrcić otwór i wkręcić odpowiednią wkładkę .

Można też zastosować wkładki które, regenerują zerwany gwint

post-23490-14352504170503_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.