Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C16NZ - muł

Featured Replies

Napisano
  • Autor

To jak to jest panowie, jak jest nieszczelny uklad to jest mul, czy jak jest zapchany, bo juz sam nie wiem? grinser006.gif

Napisano

> To jak to jest panowie, jak jest nieszczelny uklad to jest mul, czy

> jak jest zapchany, bo juz sam nie wiem?

Jak nie sprawdzisz to nie bedziesz wiedzial, a my przy okazji dowiemy sie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

W takim razie bede musial sie pofatygowac i polozyc pod autko grinser006.gif Skoro taka jest wola Spolecznosci AK zlosnik.gif Kto wie, moze jakis filmik nakrece "before/after C16WRC" hehe.gif

Mozecie przyblizyc czego sie tam mozna spodziewac? Beda jakies 3 sruby na kolnierzu rury czy cos takiego?

Napisano

> Czy takie lampy "stroboskopowe" na ledach sie nadaja do uzytku?

Coś takiego?

Nadają się, ale mają słabe światło, więc raczej nie za dnia.

Napisano
  • Autor

Dokladnie, cos takiego. Tak tez myslalem, bo dioda w dzien zbyt duzo swiatla nie daje, a przeciez w prawdziwych lampach stroboskopowych nawet nie jest zwykla zarowka tylko taka, ktora daje "blysk".

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam wątek, bo dzisiaj sprawdzenie układu wydechowego przypomniało samo o sobie grinser006.gif Otóż ojciec był dzisiaj na przeglądzie i w drodze powrotnej rozpadł się środkowy tłumik grinser006.gif Rura wychodząca ze środkowego wypadła i tarła o ziemie "pod prąd" całe szczęście, że było blisko domu. Długo nie myśląc wytargałem całość, łącznie z końcowym i do bagażnika, a potem do mechanika. Wszystko się szczęśliwie zakończyło, nowy środkowy został ekspresowo zamontowany. Nawiązując do poprzednich postów mogę potwierdzić, że samochód bez tłumików "ciągnie" o wiele słabiej, także ten wątek mam z głowy.

Korzystając z okazji, że mechanik dysponuje podnośnikiem kolumnowym (chyba tak się nazywa) i całe autko było w powietrzu to zajrzałem tu i ówdzie - tuleje do wymiany i poduszka skrzyni, ale to na wiosnę już. Dodatkowo po tym ciągłym deszczu zrobiły mi się "purchle" niczym w reklamie na podsufitce i śmierdzi stęchlizną. Przecieka albo na szwach (bo kiedyś uszczelniłem tylko pod relingami, a na tych krótkich odcinkach koło szybra nie dałem rady) albo na odpływach szybra frown.gif Co jak co, ale teraz jak się za to zabiorę to muszę to zrobić porządnie, bo mi zaczął się materiał odklejać przy szybie.

OT: wiecie jak zdemontować te uchwyty w podsufitce od siatki grodziowej, bo ostatnio miałem z tym problem?

Trochę odbiegłem od tematu, ale w zasadzie problem zmulenia pozostał nadal. No nic. Dobrej nocy Kącikowicze grinser006.gif

Napisano

> Rura wychodząca ze środkowego wypadła i tarła o ziemie "pod

> prąd" całe szczęście,

Po prąd to chyba nie , to tak jak z jazda po drodze jednokierunkowej ,,pod prąd" ok.gif

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam kotleta - lelek nie bij grinser006.gif

Odgrzewam, ale tylko i wyłącznie żeby się pochwalić, zamknąć wątek i podziękować toshowi ok.gif

W końcu znalazłem trochę czasu i tosh znalazł go dla mnie i udałem się do warsztatu. Pół dnia zeszło, ale było warto.

Po kolei...

Winowajcą okazał się dość mocno przestawiony zapłon, po ustawieniu nie poznałem auta. Odczucie było jakby moc wzrosła z 5 razy brawo.gif Szczerze mówiąc to nie rozumiem dlaczego mechanicy po demontażu aparatu zapłonowego stosują montaż na kreskę. Przecież sprawdzenie ustawienia zapłonu to kwestia podłączenia dwóch kabelków i założenie trzeciego na kabel WN. Kwestia max. 5 minut to ustawianie zapłonu, a jak wiadomo pasek się wyciąga itd, więc warto go ustawić prawidłowo.

Wszystko fajnie, jazda próbna z toshem, moja morda uśmiechnięta z uwagi na solidny wzrost mocy zlosnik2.gif, ale pozostał problem z gaśnięciem przy schodzeniu z obrotów.

W tym przypadku już różne opcje były sprawdzane od wymiany krokowca po wymianę nawet ECM... Winną tego stanu była śruba przepustnicy, która ustala nam położenie zerowe i na której zatrzymuję się cięgno po puszczeniu gazu. W moim przypadku latała luźno, bo jakiś gazownik musiał się oczywiście do niej dobrać jak nie mógł sobie poradzić. Efekt był taki, że przepustnica zamykała się za bardzo lub całkowicie, a silnik to nie perpetum mobile grinser006.gif

Po wkręceniu jej i zabezpieczeniu przed odkręceniem wszystko działa jak ta lala. Gaz sobie na drugi dzień dostroiłem i teraz tylko lać i jeździć !

Tą drogą chciałbym podziękować toshowi i warsztatowi JBS Mechanika samochodowa za pomoc, rzeczowe podejście do sprawy i uzdrowienie mojej asterki brawo.gif Brawo Panowie !

P.S. Może nie wszyscy wiedzą (ja np. nie wiedziałem), ale tosh ma w swojej asterce regulowaną kolumnę kierownicy zlosnik.gif Dla mnie mistrz waytogo.gif

Napisano

> P.S. Może nie wszyscy wiedzą (ja np. nie wiedziałem), ale tosh ma w swojej asterce regulowaną kolumnę kierownicy Dla mnie mistrz

Gratulacje i szerokości oraz bez awaryjnej jazdy.

Ja mały OT wprowadzę jutro się wybieram do Tosha na dość konkretniejszy remont mojej astroliny wraz z kilkoma modyfikacjami polegającymi na:

- wymiana pompy i serwa z Vectry A (od motoru 2.0)

- wymiana tylniej belki z Vectry A razem z tarczobębnami (teraz mam bębny)

- montaż wspomagania

- no i montaż kolumny z możliwością regulacji położenia zeby.GIF

Wszystko postaram się obfocić jak cały zabieg zakończy się sukcesem pochwalę się na forum.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Jak najbardziej czekam w takim razie na fotorelację grinser006.gif Co do belki to tosh chwalił się, że udało mu się trafić niezłą i że wybierasz się w najbliższym czasie do niego, o wspomaganiu również wspominał. Najbardziej ciekawy jestem wrażeń związanych z modyfikacją hamulców ok.gif

Tak czy inaczej czekamy na fotorelację food.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.