Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana amorów i półosi

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko czy robić samemu i czy to bardzo skomplikowane ???? Troche kluczy i chęci mam ale może jakis manual ktoś podeśle będe wdzięczny. Jeżeli chodzi o cene robocizny to jaki koszt wszystkich amorów wyjdzie

Napisano
  • Autor

> W jaki celu wymieniasz półosie?

mam luz na Srodkowym krzyżaku, no chyba że sam krzużak wymienić ale nie wiem jak tam gniazda mogą wyglądać przy takim luzie

Napisano

> Mam pytanko czy robić samemu i czy to bardzo skomplikowane ????

> Troche kluczy i chęci mam ale może jakis manual ktoś podeśle

> będe wdzięczny. Jeżeli chodzi o cene robocizny to jaki koszt

> wszystkich amorów wyjdzie

Amory sam wymienisz, banalna sprawa. Potem sobie tylko podjedziesz do diagnosty, żeby sprawdził Ci zbieżność i ewentualnie wyregulował. Będziesz potrzebował kluczy 15, 19 i imbusa 7 o ile dobrze pamiętam. Co do półosi, to Ci nie doradzę, bo tego nie robiłem.

Napisano
  • Autor

> Amory sam wymienisz, banalna sprawa. Potem sobie tylko podjedziesz do

> diagnosty, żeby sprawdził Ci zbieżność i ewentualnie

> wyregulował. Będziesz potrzebował kluczy 15, 19 i imbusa 7 o ile

> dobrze pamiętam. Co do półosi, to Ci nie doradzę, bo tego nie

> robiłem.

oki aa powiedzmi jak zablokować sprężyny żeby mi nie wybiły chyba trza to zrobic co ????

Napisano

> oki aa powiedzmi jak zablokować sprężyny żeby mi nie wybiły chyba

> trza to zrobic co ????

A, sorry, zapomniałem, że jeszcze potrzebujesz ściągacze do sprężyn. Kosztują parę złotych, ale na pewno, któryś z Twoich kolegów ma, to Ci pożyczy. Nie próbuj wiązać sprężyn sznurkami, czy drutami, bo... w tym roku boli... zlosnik.gif

Widziałem w jednym garażu, taką latającą sprężynę.

Napisano

> trza to zrobic co ????

Musisz zastosować ściągacz do sprężyn.

Np TAKI

Idzie go prosto samemu zrobić.

Napisano
  • Autor

oki dzieki wielkie pozyczam i mam nadzieje ze dam rade

Napisano

> trza to zrobic co ????

Najlepiej założyć na nie ściągacze(można kupić tanio na allegro), możesz też pokombinować, ja np. wiązałem drutami sprężyny gdy są jeszcze ściśnięte masą auta ale to już kombinowanie i robi się niebezpiecznie.

Napisano

> Potem sobie tylko podjedziesz do diagnosty, żeby sprawdził Ci > zbieżność i ewentualnie wyregulował.

Czy ustawianie zbieznosci jest konieczne ?

Przeciez nie bedzie krecil regulacja na koncowkach drazkow a katy pochylenia kola i wyprzedzenia zwrotnicy w BBM sa stałe - bez regulacji ?

Moze chodzi o "czyste sumienie" i pewnosc, ze wszystko jest jak nalezy, bo teoretycznie to sie nic nie powinno zmienic. Co mowi praktyka ?

Napisano

. Co mowi

> praktyka ?

Praktyka mówi że geometria w BBM jest nieregulowana.

Pozdrawiam

Napisano

> Moze chodzi o "czyste sumienie" i pewnosc, ze wszystko jest jak

> nalezy, bo teoretycznie to sie nic nie powinno zmienic. Co mowi

> praktyka ?

Praktyka mówi, że trzeba sprawdzić zbieżność, nic innego w bbm-ie nie wyregulujesz. Powie ci to każdy porządny mechanik.

Napisano

> . Co mowi

> Praktyka mówi że geometria w BBM jest nieregulowana.

> Pozdrawiam

Zbieżność też? icon_eek.gifcfaniaczek.gif A to ciekawe. grinser006.gif

Napisano

> Zbieżność też? A to ciekawe.

Nie, kolega Szyman napisal ze geometria jest nieregulowana - co by sie zgadzalo. Nic nie wspominal o zbieznosci.

Ale wracajac do mojego pytania. Skoro geometria nie ma regulacji to chyba nie trzeba ustawiac zbieznosci po wymiane amorow - nie ma to wplywu na zbieznosc. Chyba, ze jest jest jakis "czynnik praktyczny", ktory mowi - po wymianie amora ustaw zbieznosc, mimo, ze nie ma to na nia wplywu. I jak ?

Napisano

> Zbieżność też? A to ciekawe.

A co kolega rozumie pod pojęciem zbieżność a co pod geometria cfaniaczek.gif

Powiedz mi po co mam jechać na ustawienie zbieżności jak wymieniam amortyzatory. hmm.gif

Napisano

u mnie było konieczne, różnice były znaczne ale auto podniosło się o 4,5cm do góry, bo poprzednia zawiecha nie była seryjna.Auto nie ściągało ale prowadziło się dużo bardziej nerwowo.

Napisano

> A co kolega rozumie pod pojęciem zbieżność a co pod geometria

> Powiedz mi po co mam jechać na ustawienie zbieżności jak wymieniam

> amortyzatory.

amor amorowi nie rowny . kupilem nowe opony wiec profilaktycznie wydalem 60zl za zbieznosc . po 3 miesiacach wylal mi amor wiec wymienilem oba z przodu i ku mojemu zdziwieniu zbieznosc tez sie zmienila bo wyjadlo mi w 3 dni gume. blyskiem na stacje a tu zonk konieczne ponowne ustawienie. dokladnie ta sama sytuacja w przypadku wymiany wahacza kolejen kilka miesiecy pozniej. jestem przekonanay ze zamienniki nie sa dokladnie tej samej dlugosci co czesci z pierwszego montazu i stad sie bierze roznica po zalozeniu nowych niefabrycznych czesci. dodam tylko ze wahacz to mi dopychal oslone do tarczy i za diabla nie dalo sie jej odgiac dopiero jak zjechalem szlifierka odrobine z wahacza to wszystko sie udalo.

Napisano

> A co kolega rozumie pod pojęciem zbieżność a co pod geometria

Zerknij sobie do encyklopedii, to się dowiesz, jak to rozumię 270751858-jezyk.gif

> Powiedz mi po co mam jechać na ustawienie zbieżności jak wymieniam

> amortyzatory.

Kolega w poście wyżej już Ci wyjaśnił, dlaczego. Było na ten temat setki razy, nie tylko na tym forum, więc nie będę się powtarzał. Zresztą, kolega prosił o pomoc, więc starałem się pomóc, na jałowe dyskusje z oponentami, szkoda mi czasu, którego nie mam za dużo.

Należy sprawdzić zbieżność i już, każdy kumaty mechanik ci to powie. W Twoim aucie rób co chcesz, ale nie wprowadzaj innych w błąd, bo możesz kogoś narazić na koszty.

Napisano

> Zerknij sobie do encyklopedii, to się dowiesz, jak to rozumię

> Kolega w poście wyżej już Ci wyjaśnił, dlaczego. Było na ten temat

> setki razy, nie tylko na tym forum, więc nie będę się powtarzał.

> Zresztą, kolega prosił o pomoc, więc starałem się pomóc, na

> jałowe dyskusje z oponentami, szkoda mi czasu, którego nie mam

> za dużo.

> Należy sprawdzić zbieżność i już, każdy kumaty mechanik ci to powie.

> W Twoim aucie rób co chcesz, ale nie wprowadzaj innych w błąd,

> bo możesz kogoś narazić na koszty.

Widzę bardzo konkretna i wyczerpująca odpowiedź oslabiony.gif Proponuję zrobić eksperyment ustawić zbieżność w swoim Bravo bo przecież geometrii nie jesteś wstanie bo jest nieregulowana pojeździć 2 tyg. i ponownie jechać na pomiar. Ciekawy jestem co pokażą przyrządy cfaniaczek.gif

Każdy ma swoje zdanie i zrobi jak będzie uważał.

Pozdrawiam

Napisano

Tak książkowo, to każda ingerencja w zawieszenie powinna być zakończona sprawdzeniem geometrii. Jednym z jej składników i jedynym regulowalnym w BBM- ie jest zbieżność

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.