Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

motorower, zmiana pojemności i legalizacja

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanie do szanownych forumowiczów

mam od pewnego czasu motorower, taki za grosze kupiony chińczyk

jednakże czasami mu lekko mocy brakuje... na sporych podjazdach

wiem, że można założyć w nim większe tłoki lub nawet silniki, znacznie zwiększając jego moc

i teraz takei pytanie, co i czy ewentualnie da się cokolwiek zrobić, aby zalegalizować większy silnik

przesiadka byłaby najprawdopodobniej z 50 na 125, bo taki max mogę założyć...

ktoś przerabiał coś podobnego ??

Napisano

> mam od pewnego czasu motorower, taki za grosze kupiony chińczyk

Obawiam się, że "procedura" będzie kosztowała więcej, niż ten chińczyk. biglaugh.gif

Napisano

> Mam takie pytanie do szanownych forumowiczów

> jednakże czasami mu lekko mocy brakuje... na sporych podjazdach

> wiem, że można założyć w nim większe tłoki lub nawet silniki,

> znacznie zwiększając jego moc

> i teraz takei pytanie, co i czy ewentualnie da się cokolwiek zrobić,

> aby zalegalizować większy silnik

> przesiadka byłaby najprawdopodobniej z 50 na 125, bo taki max mogę

> założyć...

> ktoś przerabiał coś podobnego ??

przegląd homologacyjny (inny silnik znaczy zmiana typu pojazdu), po pomyślnym przeglądzie przerejestrowanie na motocykl i można śmigać oczywiście posiadając prawo jazdy kat A, acha zapomnialem o zmianie stawki ubezpieczenia oc

Napisano

> założyć...

Pewnie niewielu to przerabialo bo zabawa bez sensu - jesli masz prawo jazdy A.

Jakby tego bylo malo chcesz inwestowac w "chinczyka".. spineyes.gif

Napisano
  • Autor

i co z tego że chińczyka, przynajmniej prosta konstrukcja i nie ma się co zepsuć, a wytrzymałościowo... daje nieźle radę

a cześci i tak byłyby z pierwowzoru, czyli hondy dax...

a koszta, hm... jak nie przekroczą 2k to znośnie

prawko kat. A w trakcie realizacji, stąd pomysł o tej zmianie po zrobieniu prawka...

A i fajny sleeper by wyszedł zeby.GIF

Napisano

> i co z tego że chińczyka, przynajmniej prosta konstrukcja i nie ma

> się co zepsuć, a wytrzymałościowo... daje nieźle radę

> a cześci i tak byłyby z pierwowzoru, czyli hondy dax...

> a koszta, hm... jak nie przekroczą 2k to znośnie

> prawko kat. A w trakcie realizacji, stąd pomysł o tej zmianie po

> zrobieniu prawka...

> A i fajny sleeper by wyszedł

Jesteś kolejnym "niewiernym Tomaszem", który nie przekona się jeśli sam nie odczuje tego na własnej skórze!

Jak masz nadmiar kasy i chcesz ją wyrzucić w błoto to wcielajaj ten swój "zmyślny plan" w życie.

Jeśli na prawdę chcesz się cieszyć jazdą a nie masz kasy na jakies markowe sprzęty to kup sobie i wyremontuj starą poczciwą WSK 125 a nie będziesz żałował!

Bajki o Chińskich silnikach "na licencji" Japończyków to w buty mozesz sobie wsadzić! To było dawno i se ne wrati. Teraz chinole kleją barachło z plasteliny i materiałow metalopodobnych byle więcej i byle taniej a legendy o "licencji" rozpowszechniają dystrybutorzy tego szajsu!

Puki jest zapotrzebowanie na tą tandetę bo pokutują opinie, której jesteś zwolennikiem, to nadal to g... będzie zalewało kraj!

Napisano

> Bajki o Chińskich silnikach "na licencji" Japończyków to w buty

> mozesz sobie wsadzić! To było dawno i se ne wrati. Teraz chinole

> kleją barachło z plasteliny i materiałow metalopodobnych byle

> więcej i byle taniej a legendy o "licencji" rozpowszechniają

> dystrybutorzy tego szajsu!

> Puki jest zapotrzebowanie na tą tandetę bo pokutują opinie, której

> jesteś zwolennikiem, to nadal to g... będzie zalewało kraj!

Jak to milo posluchac "fachowcow" co wszystko wiedza w temacie.... rotfl.gifbrawo.gif

ale w sumie to dobrze, dzieki takim ludziom mozna kupic super motocykle za grosze grinser006.gif

Napisano

> Jak to milo posluchac "fachowcow" co wszystko wiedza w temacie....

> ale w sumie to dobrze, dzieki takim ludziom mozna kupic super

> motocykle za grosze

Dodam, że za coraz mniejsze grosze a nie długo będą dodawać drugi gratis, na cząści! smile.gif

Echhh, szkoda gadać...

Napisano

> założyć...

Wiec tak... Wymiana silnika z 50ccm na 125ccm to lekko ryzykowny manewr, bo czasem zdarzają sie "kumaci" policjanci , zwłaszcza ci poruszający sie na motocyklach, i potrafią rozpoznać lub zakwestionować dane z dowodu rejestracyjnego. Najlepiej zmienić cylinder na większy np 70ccm, zmienić gaźnik i kilka dodatkowych elementów układu napędowego skutera. Ja osobiście poszedłem inna droga, modyfikując cylinder bez zmiany pojemności, zmieniając gaźnik i zakładając wyczynowy wydech.

Napisano

a nie lepiej sprzedac go i kupic cos ze stajni Rometa?

takiego romka kupisz do 3k w idealnym stanie, a posluzy spokojnie dluuuuuuuugo wbrew wszelkim opiniom fachofcuuuuuuf

spalanie bedziesz mial takie jak w skuterku, a moc o wiele wieksza

Napisano
  • Autor

po primo sprzęt który mam nie jest skuterkie, a wręcz bratem bliźniakiem rometa ogara 900, różni się jedynie brakiem sporej ilości plastików zeby.GIF

więc stajnia zachowana, a silniczek byłby również z tych stosowanych w rometach (obecnych) ale o pojemności 125cm3

do lukaszek1207 fakt, zmiana samego cylindra też wchodzi w grę, może nawet niedługo, i niewielka zmiana pojemności mogłaby być nie wykrtyta, ale po zrobieniu prawka kat A myslę nad wymianą całego silnika, bo niestety modyfkacji obecnej jednostki nie da się zbytnio już zrobić... 4KM to i tak już sporo, silniczek oczywiście całkowicie odblokowany

i myślę jednak po zmiane silnika o legalizacji

do ferdynand skoro licencja to tylko blef sprzedawców, to jak wyjaśnisz, że czesci idealnie pasują, a chińczycy robią różne produkty, czasami trwałe, czasami mniej, ale jak każdy kraj... tylko że ich przemysł kwitnie, wykupują co mogą, firmy, technologie i naprawdę idą do przodu...

silniki w rometach ogarach 900, produkowane przez shineray wytrzymują przebiegi ponad 20kkm, jak an ten typ silnika to sporo... i to bez remontu...

a i zawsze jestem w życiu jak to piszesz, niewiernym Tomaszem, i nigdy sie na tym nie przejechałem

Napisano

> skoro licencja to tylko blef sprzedawców, to jak

> wyjaśnisz, że czesci idealnie pasują,

Licencje jeśli były to już dawno temu wygasły bądź zostały cofnięte ze względu na niedotrzymywanie reżimów technologicznych, czyli po prostu produkowanie bubli i psucie renomy marki!

Teraz to już chulaj dusza, piekla nie ma. Nikt z Hondy czy Suzuki nie stoi nad głową i nie pilnuje technologii więc robią byle taniej i byle więcej, zawsze znajdą naiwnych na całym świecie aby barachło popchnąć! smile.gif

To, że części pasują to nic nie znaczy bo liczy się fakt znacznie gorszej jakości wykonania i użycia kiepskich materiałów! To są po prostu TANIE PODRÓBKI!

> a chińczycy robią różne

> produkty, czasami trwałe, czasami mniej,

Cińczycy potrafią produkować doskonałe rzeczy, lecz te nie trafiają do Europy gdyż są zbyt drogie i nie wytrzymały by konkurencji z produktami znanych i uznanych marek!

Chinole potrafią dobrze produkować jeśli stoi nad nimi "pan Honda", Sony czy inny "BARDZO ZNANY I CENIONY", natomiast jeśli kogoś takiego zabraknie to zaczyna się radosna twórczość z mchu i paproci! smile.gif

> tylko że ich przemysł kwitnie, wykupują co mogą, firmy,

> technologie i naprawdę idą do przodu...

To nie podlega dyskusji, jednak nijak się to ma do tanich, tandetnych motorowerów czy motocykli zalewających Polskę! smile.gif

Napisano

> po primo sprzęt który mam nie jest skuterkie, a wręcz bratem

> bliźniakiem rometa ogara 900, różni się jedynie brakiem sporej

> ilości plastików

> więc stajnia zachowana, a silniczek byłby również z tych stosowanych

> w rometach (obecnych) ale o pojemności 125cm3

tym bardziej jaki sens ma rzezbienie, skoro moglbys sie przesiasc na cos co od podstaw jest skonstruowane jako 125/250, do tego byloby taniej i lepiej?

to nie tylko silnik, papiery, badania techniczne (motorower nie ma corocznego przegladu), ale tez powinny byc lepsze hamulce, moze inne kola/opony, przeniesienie napedu.

> nigdy sie na tym nie przejechałem

no wlasnie, a tutaj podobno chcesz pojezdzic wink.gif

pozdro

Napisano

> założyć...

Taka zamiana silnika sie mocno nie opłaca- musisz przespawać punkty mocowania silnika, zmienić osprzęt i niektóre kable na większy przekrój (np rozrusznika).

W sensie papierów musisz przeprowadzić zmianę rodzju pojazdu itp. kłopotliwe i sporo zachodu.

Skutery chinskie charakteryzują sie tym ,że oprócz tych malutkich typu Wilga czy Quest sa produkowane w 2 wersjach 50 i 125 ccm.Wiec sensowniej będzie sprzedać tego co masz i kupić identycznego z silnikiem 125 ccm. Podejżewam,że zrobisz to zupełnie bez dodatkowej kasy a może jeszcze pare zł Ci zostanie.

Skutera 125 ccm można taniej kupić bo w PL to troche trudno zbywalny produkt - w większości jak ktoś ma prawko A to kupuje coś większego 250 400 czy 500 ccm - oczywiście skuter. Za to w związku z polityką rejestracji w niemczech tam jest to dość popularny pojazd i troche tego przywożą do PL - wiec jest czasem wybór w całkiem dobrym stanie i często już po opłatach a nawet zarejestrowany.

Napisano
  • Autor

podkreślam, nie mam skutera a motorower, a to różnica, chociaż niewielu ją widzi... takiego, tylko czarnego

silnik oraz zawieszenie podchdzi bezproblemowo, koszt silnika 125 to około 800zł, motorowerek kupiłem za cenę z tej aukcji i raczej duuuuuużo taniej bym go sprzedawał jak coś... a jest niepozorny, mniejszy nieco od starych ogarów... stąd pomysł na małego killerka i jego legalizację...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.