Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu EGR...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Niedawno czyscilem, faktycznie sie zatrzymywal otwarty.

Po przeczyszczeniu chodzil lekko...dzis znowu mol na zimnym sciana.gif

Czym czyscicie ten zawor by nie lapal syfu?

wrrr.gif

Rozbieranie go znowu zajnie z 2 godzinki, lepiej bedzie jak sie dowiem czym go wyciscic...nasmarowac?

Ja wyplukalem w ropie...smarowidlo jakies?

Nie mam takiego:

282722413-nietaki.JPG

a mam taki:

282722413-taki.jpg

Sam elektrozawor chodzi ok, gorzej z samym zaworem...

Trzpien wychodzi i chowa sie lekko, gupi zawor nie chce wracac...

angryfire.gif

Pomocy, bo kupie nowy....

Pozdrawiam

post-78200-14352503655182_thumb.jpg

Napisano

ze zdjęć widać, że różnią się tylko cewki, a zacina się chyba przede wszystkim zawór. Spróbuj znaleźć warsztat z myjką ultradźwiękową i wyczyszczą. Będzie wyglądał jak nowy. Ja wyczyściłem normalnie szmatką (zawór, cewka i karbowane rurki) i od roku jest ok.

Napisano
  • Autor

Witam!

> Będzie wyglądał jak nowy. Ja wyczyściłem normalnie

> szmatką (zawór, cewka i karbowane rurki) i od roku jest ok.

Wlasnie, ja tez wyczyscilem i wydawal sie ok.

Do dzis...

Chyba ze mol na zimnym (wogole sie nie wkreca na obroty, nawet jak wrzuce 2-ke i pedal decha....) jest jeszcze cos nie teges z czyms innym....ale wydaje mi sie ze to juz przerabialem..

ehh...znowu sie upaskudze:)

Napisano

Kolego do czyszczenia zastosuj odrdzewiacz.... niczym nie smaruj zaworu no.gif

Cewka jest metalowa - to starsze rozwiązanie ale jest OK.

Jesli po odkręceniu cewki od zaworu masz pełno sadzy to polecam zrobić tak jak pisałem w swojej rozprawie na ten temat .... otwór na dole zaworu - nowe zawory już to mają i inną uszczelkę / niech pył wylatuje w dół - tam są na samym zaworze takie mikro wyfrezowania ale niestety sa mikro i sadza zostaje a nie wylatuje między cewka a zaworem.....

POWIĘKSZ JE ok.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Witam!

> Kolego do czyszczenia zastosuj odrdzewiacz.... niczym nie smaruj

> zaworu

Ok odrdzewiacz ok:)

> otwór na dole zaworu - nowe zawory już to mają i inną uszczelkę

> / niech pył wylatuje w dół - tam są na samym zaworze takie mikro

> wyfrezowania ale niestety sa mikro i sadza zostaje a nie

> wylatuje między cewka a zaworem.....

Jesli chodzi o uszczelke, to mam taka jak na zdjeciu, wycieta.

282722803-uszczelka.JPG

A co do szczelin, o te chodzi?

Poszerzyc je czy poglebic?

282722803-zawor.JPG

A jaki odrdzewiacz zastosowales?

Sorry ze wykorzystalem Twoje fotki:)

Pozdrawiam

> POWIĘKSZ JE

post-78200-14352503657331_thumb.jpg

Napisano

> Jesli chodzi o uszczelke, to mam taka jak na zdjeciu, wycieta.

OK ok.gif

> A co do szczelin, o te chodzi?

Tak dokładnie o nie

> Poszerzyc je czy poglebic?

Pogłębić ale polecam jeden - ten na dole

> A jaki odrdzewiacz zastosowales?

Ja kupuje w Castoramie jakiś szary w 400 ml / z nakrędką i gwintem na zdjęciu - całkiem dobry i nie drogi....

> Sorry ze wykorzystalem Twoje fotki:)

Fotki nie są moje hehe.gif praw autorskich do nich nigdy nie miałem i nie mam wink.gif gdzieś mi wpadły, część pochodzi z włoskiego forum stilo

Napisano
  • Autor

Witam!

Jeszcze jedna uwaga mnie nurtuje.

W 16V montowali specjalna "uszczelke" zaslepiajaca ten zawor, pozostawiajec jedynie cztery male otwory.

A jak to jest w 8-kach?

Wiem ze sa inne zawory EGR, inaczej skonstruowane, ale to znaczy ze zle sa zaprojektowane czy jak?

Widocznie w 16 zasloniecie wiekszej czesci pracujacego przeswitu pomagalo w 100%, silnik pracowal "jak ta lala"..

Wiec o co kaman w JTD?

Rozumiem zasade dzialania EGR, ekologia i te sprawy, ze na zimnym silniku wracaja opary do komory spalania.

To znaczy ze jak jest zimny silnik i otwarty na maxa zawor, to dostaje prawie tylko spaliny, dlatego taki slabiutki...

Zaslepienie nie wchodzi w gre, bedzie kopcil....jak jest to go trza naprawic.

A co myslisz o przemyciu go Cilitem kamien i rdza?

Albo przemyc (wykapac) w cilit a potem duuuzo kontakt40?

Niby tez na rdze...

Tylko obawiam ze ze moze Cilit zjesc cos wiecej niz tylko nagar...

A jaka cena Twojego specyfiku?

Pozdrawiam

Napisano

do ośmiozaworówki jest takie coś (jest to oryginał Fiat , ale nr eper nie pamiętam)

282723512-blaszka.jpg

ja mam w moim JTD 16v zamontowaną na egr 'kryzę' z 4 otworami i muszę stwierdzić że auto lepiej się zbiera do 3000rpm , bez zająknięć i płynnie . Ostatnio profilaktycznie czyściłem egr i co ciekawe nie stwierdziłem aby sadza się zbierała w zaworze ani zalepiała tych otworów w tej kryzie - czego się obawiałem , po prostu zwykły nalot sadzy , ale nadmienię że nie zamulam auta i silnik jeździ w zakresie 2000-4000rpm , mnie nie interesuje jazda na 5. biegu z 1000rpm aż silnik wyskakuje z poduszek wink.gif

tak więc polecam , z autopsji

post-102794-14352503660173_thumb.jpg

Napisano

Tak dla 140/150 KM jest przysłona a dla 8v jest blaszka z 3 otworami. Być moze Fiat doszedł do wniosku, ze sterowanie zaworem jest niezbyt precyzyjne ( dla Alfy ) a może, ze sie przegrzewa zawór a chłodnica spalin przed EGR jest za mała....

Co do specifików to ja sprawdziłem i ten sie nie "zapieka", bardzo dobrze penetruje i płucze a smierdzi jak typowy ON ... pewnie 99% to ON hehe.gif kosztuje kilkanaście zł za 400 ml w aerozolu.... zawór pracuje delikatnie i nie blokuje się ...

Przemyj ropą ok.gif

Napisano

oj o co tyle hałasu .... ja od 2 lat problem Egr mam załatwiony ... inaczej ... przy kolektorze wydechowym zaślepka ... potem długo nic ... przy kolektorze ssącym tez zaślepka ... z softu wycięte ... zero błędu ... zero upierdliwego czyszczenie i zastanawiania się czy działa .....

wiem .. wiem .... zanieczyszczam środowisko ....

Napisano

> wiem .. wiem .... zanieczyszczam środowisko ....

I nie pozwalasz na schłodzenie silnika 033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

Witam!

Wczoraj wieczorem z nerwow znowu rozebralem zawor.

Czyszczenie cilitem, zalanie kilka razy (pieknie usunal wszystko...), potem Contact40, tez kilkakrotnie.

Na koniec ropa, to samo.

na sam koniec wysuszenie wszystkiego opalarka, az zrobil sie goracy)

Zawoj wyglada jak nowy.

Ale jest maly problem (do Liska)

Niestety na moin zaworze nie ma wogole tych wyciec, jest gladki jak szklo...po prostu ich nie ma.

Myslalem ze zle patrze, dokladnie sie przyjrzalem jednej i drugiej stronie.

Jedyne miejsce gdzie moze sadza uchodzic jest podkladka, wycieta na gorze i na dole..

nIe wiem na ile to straczy, obaczymy.

Szkoda ze nie zrobilem zdjec, niestety zona nie chce mi towarzyszyc a rece cale upackane, wiec sami rozumiecie:)

Pozdrawiam

Napisano

Wyglada na to, ze masz już nowy zawór a starą cewke.... hmm.gif nie wiem ile było zmian tego zaworu niewiem.gif

tak czy owak widziałeś jaka gruba jest uszczelka i ile zostaje miejsca po jej dociśnięciu frown.gif tam jest mniej niz 1 mm a więc sadza nie wydostanie się a jedynie będzie sie gromadzić z czasem. To normalne, bo zawór sam w sobie nie jest szczelny - jest tylko sworzeń pracujący w tulejce a z czasem luzy na tym pasowaniu powodują, ze sadza zaczyna przenikać i pozostaje w przestrzeni cewka-zawór blokujac go i w końcu zapiekając na stałe w dowolnej pozycji-> od 100% otwartej 100% zamkniętej. Ci co mają to zablokowane w pozycji zamkniętej nawet nie wiedzą, że zawór nie pracuje ( pomijam tu MJTD bo tam komp zaraz wywali błąd)

Ja polecam zrobić od dołu otwór w korpusie ( rozwiercić, naciąć, podszlifować itp... ) tak aby to co sie tam dostanie zostało wydmuchane. Nie ma obaw, że bedą spaliny tamtedy leciały - to znaczy będzie jakiś przepływ ale mi osobiście nie udało sie stwierdzić jaki - sadza wydostanie sie na zewnątrz i spadnie na dół między silnik a grodzie - to nie parowóz więc nie bedzie tego 0,5 tony na 100 km tylko 0,1 kg / 100.000 km hehe.gif

Napisano
  • Autor

Witam!

> tak czy owak widziałeś jaka gruba jest uszczelka i ile zostaje

> miejsca po jej dociśnięciu..

Miejsca jest sporo, tak na oko z 0,5mm...tylko ze tam sadzy jest malo.

Po drugiej stronie zaworu jest wiecej.

Dokladnie to zawor blokuje sie w srodku, niestety nie moglem odkrecic srob trzymajacych dolot do zaworu,zapieczone w cholerke:(

Jak ogladalem trzpien w cewce, jest jak nowy, wiec nawet nie bylo sensu czyscic, wiec jakos sie czysci lub wogole nie brudzi w tej strony.

A co moze byc przyczyna produkcji takiej ilosci sadzy?

Moze to normalne?

Pozdrawiam

Napisano

>sadzy jest

> malo.

Więc stan zaworu jest bardzo dobry....

> A co moze byc przyczyna produkcji takiej ilosci sadzy?

W diilu to normalne... sadza powstaje w wyniku spalania oleju jak i ropy ....

Zazwyczaj wynika to z złej pracy wtryskiwaczy - nie rozpylają tylko leją paliwo.....

Napisano
  • Autor

Witam!

> Zazwyczaj wynika to z złej pracy wtryskiwaczy - nie rozpylają tylko

> leją paliwo.....

Ale to by sie odbilo na dynamice i konsumpcji...

Tak?

A spala normalnie

Napisano

> Witam!

> Ale to by sie odbilo na dynamice i konsumpcji...

> Tak?

> A spala normalnie

Ale to w skrajnym wypadku...... wink.gif jak dymim i kopci na czarno....

Sadza w dislu to normalka wink.gif

Napisano

Czy ktoś może podrzucić linka do wątku o tej nowej zmodyfikowanej uszczelce pod EGR? Szukałem ale nie znalazłem. Z tego co pamiętam jest ona oficjalnie dostępna w Fiacie, a mi w ASO właśnie powiedzieli, że w najnowszym ePerze nic takiego nie występuje.

Napisano
  • Autor

Witam!

Link to Epera

Co do uszczelki, trzeba sie chyba pytac ASO, naprawde nie wiem czy maja takie zaslepione...

Napisano

> Chyba ze mol na zimnym (wogole sie nie wkreca na obroty, nawet jak

> wrzuce 2-ke i pedal decha....)

ja miałem takie same objawy. Diagnoza- zawór overboost

Napisano

> Czy ktoś może podrzucić linka do wątku o tej nowej zmodyfikowanej

> uszczelce pod EGR?

to była uszczelka do mjtd

Napisano

To co?..nikt nie pamięta gdzie był ten watek o nowej uszczelce? Wydaje mi się, że to wcale nie było na kąciku Stilo,.. a może było,.. ? Kurcze,.. nie moge znaleźć

Napisano
Napisano

> Wydaje mi się, że to wcale nie było na kąciku Stilo

To było na kilku kacikach w tym N. Bravo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.