Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece w silniku 1.4 !

Featured Replies

Napisano

Siema!

Mam mały problem. Wymieniłem świece w palio 1.4 z dwuelektrodowych NGK BKR5EKC na jednoelektrodowe NGK BKR5EZ (zalecane niby przez producenta do silnika 1.2 i 1.4) (katalog NGK).

Po wymianie samochód wydaje się słabszy, zwiększyło się spalanie, nie ma takiego kopa jak na starych świecach.

Stąd moje pytanie:

Czy próbowaliście eksperymentować ze świecami zapłonowymi w silniku 1.4 (ewentualnie 1.6). Czy montowaliście w takich silnikach różne świece np. jedno, dwu, cztero-elektrodowe.

Napisano

> Siema!

> Mam mały problem. Wymieniłem świece w palio 1.4 z dwuelektrodowych

> NGK BKR5EKC na jednoelektrodowe NGK BKR5EZ (zalecane niby przez

> producenta do silnika 1.2 i 1.4) (katalog NGK).

> Po wymianie samochód wydaje się słabszy, zwiększyło się spalanie, nie

> ma takiego kopa jak na starych świecach.

> Stąd moje pytanie:

> Czy próbowaliście eksperymentować ze świecami zapłonowymi w silniku

> 1.4 (ewentualnie 1.6). Czy montowaliście w takich silnikach

> różne świece np. jedno, dwu, cztero-elektrodowe.

nie próbowaliśmy - tylko takie, jak zaleca producent

Napisano
  • Autor

> nie próbowaliśmy - tylko takie, jak zaleca producent

To w takim razie, czy orientujecie się czy są w sprzedaży świece "bkr5ekc" - zlecane pzez fiata. Przeglądam strony sklepów intenrnetowych i nie mogę się natknąć na taką świece .

Napisano
  • Autor

A może ktoś by umiał dobrać inne świece (innego producenta) do tego modelu. Sprawdzałem Denso i Boscha.

Napisano

> To w takim razie, czy orientujecie się czy są w sprzedaży świece

> "bkr5ekc" - zlecane pzez fiata.

Masz choćby w IC

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Siema! Chciałem odgrzać stary kotlet.

Od momentu wymiany świec mineło juz dobre 1,5 roku. Przejechałem w tym czasie ok. 30 kkm. Po tak dlugim okresie eksploatacji stwierdziłem, że auto od momentu wymiany świec na jednoelektrodowe (wcześniej miałem dwuelektrodowe) faktycznie miało większy apetyt na paliwo (z ok.6,5L/100km wzrosło do ok. 7,5L/100km). Na dzień dzisiejszy to jest około 5 zeta w plecy za każde przejechane 100km. Sprawdzałem dzisiaj w katalogu NGK i są: BKR5EKC (takie jak podano w fabrycznej instrukcji obsługi, dwuelektrodowe) tylko wałek jest taki że na liście aut do jakich pasuje ta świeca nie ma paliowozu. Współczynnik cieplny , rozmiary , gwinty itp sie zgadzają.

Stąd moje pytanie: czy zastosowalibyście taką świece w miejsce przypisanej do palio świecy BKR5EZ?

Wiem, pomyślicie pewnie , że mam jakieś odchyły wink.gif z tymi świecami ale do cholery nie daje mi to spokoju smile.gif

Napisano

BKR5EKC jest do silnika, a nie do budy. ZTCW nie produkują już ich

Napisano
  • Autor

> BKR5EKC jest do silnika, a nie do budy. ZTCW nie produkują już ich

Są w katalogu NGK ale czy sa produkowne to nie wiem. W każdym bądź razie przypisane są do fiata ulysse (z tego co pamiętam). Są jeszcze podobne BKR5EK (V line 23).

Napisano

Witam ja polecam świece Denso, użytkuję je na gazie dość duże przebiegi i naprawdę żadnych strzałów czy strat na mocy. Ostatnio przez przypadek gdzyż samochód dziwnie mi palił na benzynie jak był ciepły chcąc sprawdzić czy to nie świece włożyłem od skody fabii czyli 3 elektrodowe (el. 3 zewnętrzne) (bo takie miałem w garażu pod ręką mało użytkowane) i też już przejechałem na nich z 10000 km i nic się z nimi nie dzieje a po ich wykręceniu byłem zaskoczony gdyż były w stanie takim jak je wkręciłem żadnego zużycia :-) - dochodzę do wniosku więc że świece gdy silnik pracuje na gazie to chyba oryginalne to nie są za dobre dla niego (szybko się wypalają) należy użyć świec zimniejszych albo w drugą stronę :-)

Napisano
  • Autor

> Witam ja polecam świece Denso, użytkuję je na gazie dość duże przebiegi i naprawdę żadnych strzałów

> czy strat na mocy. Ostatnio przez przypadek gdzyż samochód dziwnie mi palił na benzynie jak

> był ciepły chcąc sprawdzić czy to nie świece włożyłem od skody fabii czyli 3 elektrodowe (el.

> 3 zewnętrzne) (bo takie miałem w garażu pod ręką mało użytkowane) i też już przejechałem na

> nich z 10000 km i nic się z nimi nie dzieje a po ich wykręceniu byłem zaskoczony gdyż były w

> stanie takim jak je wkręciłem żadnego zużycia :-) - dochodzę do wniosku więc że świece gdy

> silnik pracuje na gazie to chyba oryginalne to nie są za dobre dla niego (szybko się wypalają)

> należy użyć świec zimniejszych albo w drugą stronę :-)

Siema! Będe eksperymentował wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Siema! Będe eksperymentował

Witam! Tak jak napisałem tak zrobiłem. Poniżej przedstawiam krótki opis mojego testu. Wnioski nasuwają się same. Obecnie zakupiłem świece typu BKR5EK (Vline23, dwuelektrodowe).

Napisano
  • Autor

Świece typu BKR5EKC (dwuelektrodowe) wymontowane przy stanie licznika ok.76 kkm:

284665918-1.jpg

Wnioski: świeca mimo ok. 30kkm przebiegu wygląda dobrze, lekko okopcony izolator no i wypalone elektrody. Brak śladów oleju itp.

post-82058-14352511438783_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

W ich miejsce wkręcono nowe również typu BKR5EKC (dwuelektrodowe), które następnie zostały wymontowane przy stanie ok.105 kkm:

284665925-2.jpg

Wnioski: świeca mimo ok. 30kkm przebiegu wygląda dobrze, izolator czysty, wypalone elektrody. Brak śladów oleju itp.

post-82058-14352511439285_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Jako kolejne wkręcono nowe świece ale już typu BKR5EZ (jednoelektrodowe, zalecane przez NGK do silnika 1.4 ), które następnie zostały wymontowane przy stanie ok.134 kkm:

284665936-3.jpg

Wnioski: przy przebiegu ok. 30kkm świeca wygląda fatalnie, izolator mocno zakopcony, elektrody wyraźnie pokryte nagarem, . Brak śladów oleju itp.

post-82058-1435251143963_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dodam tylko, że przy stanie 76kkm wymieniłem przewody zapłonowe.

Od tamtej pory nie ingerowałem w układ zapłonowy.

Wnioski z powyższego teściku wyciągnijcie sami. Moim zdaniem

nie ma się co sugerować katalogiem producenta.

Napisano

> Dodam tylko, że przy stanie 76kkm wymieniłem przewody zapłonowe.

> Od tamtej pory nie ingerowałem w układ zapłonowy.

> Wnioski z powyższego teściku wyciągnijcie sami. Moim zdaniem

> nie ma się co sugerować katalogiem producenta.

Byłbym ostrożny co do wyciągania zbyt pochopnych wniosków... Sadza na ostatnich świecach wcale nie musi świadczyć o gorszej ich jakości... Raczej stawiałbym na niewłaściwą mieszankę paliwowo-powietrzną... Wystarczy zabrudzony filtr powietrza , szwankujący silniczek krokowy lub niewłaściwie działająca sonda lambda i świece będą wyglądać tak jak na ostatnim foto.

Napisano

ok.gif oczywiscie masz racje.

Swiece wymienia sie zgodnie z zaleceniem producenta wkrecajac zgodne ze specyfikacja a nie testujac co bedzie dobre. Jezeli sie ma LPG to przebieg swiec skraca sie srednio o ~30%

Napisano
  • Autor

Siema!

No macie rację. Pozostaje kwestia sprawności innych podzespołów silnika itp.

Po paru tysiącach km wykręce świece i zobacze co się z nimi dzieje.

Napisano

nie zapomnij o płytkowej regulacji zaworów

Napisano

> Siema!

> No macie rację. Pozostaje kwestia sprawności innych podzespołów silnika itp.

> Po paru tysiącach km wykręce świece i zobacze co się z nimi dzieje.

A czy prypadkiem nie zauwazyłes róznicy w spalaniu?! ponoć na tych 2 lub nawet 4 elektrodowych auto troche mniej spala?! hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A czy prypadkiem nie zauwazyłes róznicy w spalaniu?! ponoć na tych 2 lub nawet 4 elektrodowych

> auto troche mniej spala?!

Jst różnica nawet do ok. 1 litra (tak było wcześniej). Dokładniej podam ci za parę miesięcy. Jak na razie po trzech dniach od wymiany poprawiła się kultura pracy silnika, ciszej chodzi.

Zawory sprawdzam i staram się regulować co ok. 40kkm

Napisano

> Jst różnica nawet do ok. 1 litra (tak było wcześniej). Dokładniej podam ci za parę miesięcy. Jak na

> razie po trzech dniach od wymiany poprawiła się kultura pracy silnika, ciszej chodzi.

> Zawory sprawdzam i staram się regulować co ok. 40kkm

Jak pojawiły się 2, 3, 4 elektrodowe świece, to ludzie wkładali to do kaszlaków, bo miało być super hiper nie wiadomo co... Było jednak wielkie g...

Z tym trzeba ostrożnie, bo nie zawsze pomaga, a częściej szkodzi waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.