Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja wtryskowa + emulator sondy?

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich,

Pewnie niektórzy z Was czytali już o moich problemach z instalacją wtrysku gazu STAG-4, streszczając wszystko do pigułki można ująć to tak:

- spora inwestycja w samochód na tę chwilę łącznie około 2800 zł na zasilanie LPG

- Brak możliwości zgrania map do kupy, rozjeżdża się autoadaptacja i zaczynają się problemy z uruchamianiem silnika oraz poszarpywaniem podczas jazdy z delikatnie wciśniętym gazem,

- Do momentu rozjechania się sterownika PB samochód śmiga na LPG aż miło, tyle że te nieszczęsne mapy..

- Póki co żaden fachowiec nie wie co jest ,,kaman'' i wszyscy łącznie ze mną rozkładają rece (ja najbardziej bo po kieszeni mi poszło)

Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Wariant Pierwszy - wyjąć instalację sprzedać może za jakiś 1000 zł może 1400 , stracić drugie tyle i jeździć na Pb (średnie spalanie latem 8,5 - 10l /100km

Wariant drugi - pojechać do warsztatu producenta ponad 500 km w jedną stronę z nadzieją że ,,chłopaki'' coś wymyślą.

Wariant trzeci - po ostatniej rozmowie z zaprzyjaźnionym gazownikiem który to zaproponował montaż emulatora sondy lambda, wpadło mi do głowy żeby taki wynalazek włożyć.

Niech mieszanka będzie nie taka jak powinna, oszukajmy kompa z Pb i cieszmy się jezdą na LPG. Ustawiłbym instalkę na nieco ,,bogato'' tak aby nie zarżnąć głowicy i niech się te pieprzone mapy rozjeżdżają.

Co Wy na to? Wiem że nie po to wkłada się wtrysk żeby emulować sonde, ale w tej sytuacji może będzie to mniejsza strata niż demontaż lub dalsze użeranie się z instalacją ?

Możecie polecić jakiś sprawdzony emulator do Fiata ? Silnik 1,6 16v na jednej sądzie. Ile to może kosztować, albo inaczej , ile za to można dać by nie dać się wydymać i na tym?

Liczę na Wasze opinie i dyskusje w tym temacie.

Pozdrawiam.

Napisano

dziwne, bo ten silnik normalnie jeździ na drugiej generacji z emulacją sondy do masy...

Napisano

tu masz emulatory http://aukcja.onet.pl/search.php?string=emulator+sondy+lambda&encoding=utf , ja z II gen przeszedłem na Isza, ustawiłem bogatsza mieszanke i mam daleko całą tą elektronikę...bo juz mnie szlag na nią trafiał..... teraz jezdzi ok

Napisano

A gwarancja jeszcze jest?

Napisano
  • Autor

> A gwarancja jeszcze jest?

Na instalacje? Jest ale na same części, sam ją zakładałem po tym jak ostatni gazownik wymontował mi taki sam zestaw i oddał pieniądze twierdząc że się poddaje:)

Można przyjąć że nie ma.

Napisano
  • Autor

> dziwne, bo ten silnik normalnie jeździ na drugiej generacji z

> emulacją sondy do masy...

Wiem, założyłbym II gen gdyby nie plastikowy kolektor i obawa przed wystrzałem. Mimo wszystko na II gen, strzelało i strzelać może.

Co myślisz o emulacji sondy w tym przypadku?

Napisano

hmm.gif wariant 2 nie jest głupi. Z tym że te 500km to rozumiem długa wycieczka. OT. Możesz jeszcze skorzystać z końca lata i zrobić sobie przy okazji krótki urlop(może jest coś w okolicy ciekawego do zwiedzenia).

Możesz też tymczasowo spróbować z tym emulatorem. Nie boli a i koszt nie jest wielki. Przynajmniej żeby sprawdzić co to da. Emulacja na masę, więc tym bardziej prosto bo w tym przypadku emulator to będzie zwykły przekaźnik który w momencie załączenia LPG odłączy sondę z ECM i podepnie mu masę. Warto jednak mieć jakiś wskaźnik pracy sondy lambda bo ECM będzie pracował w trybie awaryjnym więc trzeba kontrolować mieszankę naocznie.

Ten emulator można zastosować tymczasowo aż może wpadnie jakiś nowy pomysł albo wybierzesz się do jakiegoś lepszego zakładu czy nawet producenta.

Napisano

moze pomysl o wariatorze zapłonu staga jeszcze...

Napisano

> Pewnie niektórzy z Was czytali już o moich problemach z instalacją wtrysku gazu STAG-4

A próbowałeś zresetować kompa benzyny, ustawić mapy i je zablokować?

Napisano

Napisz jakie to auto i jaki silnik, nikt nie ma takiej pamięci.

Napisano
  • Autor

> A próbowałeś zresetować kompa benzyny, ustawić mapy i je zablokować?

Reset tylko przez egzaminer niestety w moim samochodzie, robiłem już łacznie z 5 razy:(

Blokuje się jedynie wykres mapy benzynowej podczas jazdy na benzynie, nie zmienia to zbyt wiele jeśli zasilanie LPG generuje zbyt duże odchyłki. Tak czo owak adaptacja się rozjedzie.

Owszem mam tak teraz zrobione i mapy w zasadzie zgrałem +/- 5-7% odchyłki, ale nie wiem czy za chwile nie pojade znowu do Fiata.

Może uda mi się dołączyć ostatnie mapy to zobaczysz jak to wygląda.

282784270-MapaGazuAK.doc

Napisano
  • Autor

> Napisz jakie to auto i jaki silnik, nikt nie ma takiej pamięci.

Multipla 1,6 16v , rok 1999 jedna sąda kolektor plastikowy. Silnik występujący w Bravo/va Marea, a wcześniejsze wersje z metalowym kolektorem Siena Palio.

Napisano
  • Autor

J.W

Napisano

Wykresy wyglądają ok ...

Lambda oscyluje, czasy wtrysków też dobre - mnożnik.

Jedynie napięcia zasilania trochę małe 13,13V - jak są kłopoty z masą to przy lambdzie może być nie ciekawie ...

Napisano

> Multipla 1,6 16v , rok 1999 jedna sąda kolektor plastikowy. Silnik

> występujący w Bravo/va Marea, a wcześniejsze wersje z metalowym

> kolektorem Siena Palio.

model sterownika jaki?

Napisano
  • Autor

> Wykresy wyglądają ok ...

> Lambda oscyluje, czasy wtrysków też dobre - mnożnik.

> Jedynie napięcia zasilania trochę małe 13,13V - jak są kłopoty z masą

> to przy lambdzie może być nie ciekawie ...

Muszę sprawdzić masy, może faktycznie w tym tkwi problem.

Napisano
  • Autor

> model sterownika jaki?

Sterownik IAW 49F

Znalazłem taki cytat:

Fiaty Bravo i Brava, które mają silniki z metalowymi kolektorami ssącymi, mogą pracować z tradycyjną instalacją gazową. Trzeba jednak pamiętać o pewnym problemie, jaki dotyczy sterownika wtrysku benzyny firmy Magnetti-Marelli stosowanego w tych samochodach. Podczas pracy na gazie sterownik ten musi być wprowadzony w tryb awaryjny poprzez odcięcie sygnału z sondy lambda. Emulowanie tego sygnału, jak to ma miejsce w przypadku innych samochodów, nie wchodzi w grę, ponieważ powoduje trwałą zmianę autoadaptacji sterownika wtrysku benzyny. Efektem tego jest trudny lub niemożliwy rozruch silnika i nieprawidłowa praca silnika na benzynie. Kończy się to wizytą w serwisie autoryzowanym i ponownym programowaniem sterownika wtrysku. W przypadku zastosowania wtrysku sekwencyjnego gazu problem ten nie występuje. Cena tradycyjnej instalacji gazowej to 1800-2100 zł, instalacja wtrysku gazu kosztuje 2900-3400 zł.

Identyczny problem ma ja tyle że na instalacji wtryskowej frown.gif

Napisano
  • Autor

Dziś pewien Fachowiec z Fiata w porozumieniu z zaprzyjaźnionym gazownikiem podsunął mi pewien pomysł.

Ponoć w starszych wersjach silników 1,6 16v gazownicy montowali emulator EOBD umożliwiający kasowanie na bierząco adaptacji silnika podczas jazdy na LPG.

Ma to wyglądać ponoć tak , że co m/w 5 s emulator ten rozcina jakiś przewód czy podaje impuls który resetuje na bierząco autoadaptację centrali PB.

Słyszeliście o takich wynalazkach? Jaki typ może mieć zastosowanie w moim silniku?

gdyby to działało miełbym po problemie, gazownik chce za to 250 zł z montażem, ale.....

Napisano

> Dziś pewien Fachowiec z Fiata w porozumieniu z zaprzyjaźnionym

> gazownikiem podsunął mi pewien pomysł.

> Ponoć w starszych wersjach silników 1,6 16v gazownicy montowali

> emulator EOBD umożliwiający kasowanie na bierząco adaptacji

> silnika podczas jazdy na LPG.

> Ma to wyglądać ponoć tak , że co m/w 5 s emulator ten rozcina jakiś

> przewód czy podaje impuls który resetuje na bierząco

> autoadaptację centrali PB.

> Słyszeliście o takich wynalazkach? Jaki typ może mieć zastosowanie w

> moim silniku?

> gdyby to działało miełbym po problemie, gazownik chce za to 250 zł z

> montażem, ale.....

Jak co 5 sekund będziesz resetował kompa to chyba mapa ecu benzyny też będzie się resetować co będzie powodowało ciągłą próbę adaptacji hmm.gif Taka zresetowana mapa nie za bardzo nadaje się do jazdy tylko do odpalenia i adaptacji...

Napisano
  • Autor

> Jak co 5 sekund będziesz resetował kompa to chyba mapa ecu benzyny

> też będzie się resetować co będzie powodowało ciągłą próbę

> adaptacji Taka zresetowana mapa nie za bardzo nadaje się do

> jazdy tylko do odpalenia i adaptacji...

Też o tym myślałem, ale z dwojga złego lepsze będą nastawy fabryczne sterownika, od rozjechanych map na których nawet odpalić nie chce bo go zalewa.

Jeśli no to , jesli nie tamto to co? Wyjąć instalację i jeździć na PB?

Masakra.

Napisano

> Sterownik IAW 49F

Daj na próbę zwykłym przekaźnikiem zwarcie sygnału do masy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.