Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zbiornik paliwa

Featured Replies

Napisano

Mam w moim Uno cieknący zbiornik paliwa. Czym go podkleic? Może znacie jakiś skuteczny sposób czy klej?

Napisano

> Mam w moim Uno cieknący zbiornik paliwa. Czym go podkleic? Może

> znacie jakiś skuteczny sposób czy klej?

Cześć miałem kiedyś podobny problem tylko że z chłodnicą , kupiem wtedy taki klej coś jak poxsipol (chodzi mi o to żę był dwuskładnikowy)inna barwa była w srodku a inna na zewnątrz,ale był naprawdę dobry, według opisu klejł od rurek hydraulicznych po tłumiki i zbirniki zaklejał wszystko a kupiłem go w super markiecie Auchan i wcale nie był drogi, lecz nazwy juz niepamiętam sorka.

Napisano

Jesli jestes pewien na 100%, ze nie cieknie spod uszczlki pompki paliwowej, to zawsze mozna pobawic sie w pospawanie. Wczesniej osusz zbiornik z wachy wink.gif hehe

Pozdrawiam

Napisano

Witam serdecznie. Ja latem również miałem cieknący bak. Kleiłem go 2 razy żywicą epoksydową czy czymś w tym rodzaju. Długo nie potrzymało bo tylko 2 miesiące. Nowy bak kosztował 380 zł. pozdrawiam i życzę powodzenia.

Napisano

Ja bym proponował go pospawać.

Napisano

> Ja bym proponował go pospawać.

Dodam tylko, ze przed ta operacja nalezy zbiornik napelnic woda, bo mozna sie niezle rozerwac... biglaugh.gif

Napisano

> Dodam tylko, ze przed ta operacja nalezy zbiornik napelnic woda, bo

> mozna sie niezle rozerwac...

as ja powiem tylko tyle ze lepiej kupic nowy bo po klejeniu i tak bedzie po jakims czasie ciekł i nie ma sensu sie w to bawic frown.gif

Napisano

> as ja powiem tylko tyle ze lepiej kupic nowy bo po klejeniu i tak

> bedzie po jakims czasie ciekł i nie ma sensu sie w to bawic

A ja dodam, ze po zakupieniu nowego nalezy go bardzo solidnie zakonserwowac przed zamontowaniem, zeby za lat kilka nie miec ponownie tego problemu... zlosnik.gif

Napisano

jeżeli 2 lata to jakiś czas, to zgadzam się z kolegą 270751858-jezyk.gif

dodam, że nadal nie cieknie smile.gif

Napisano

> jeżeli 2 lata to jakiś czas, to zgadzam się z kolegą

> dodam, że nadal nie cieknie

no to gratulacje chodziło mi max do 1 roku by tyle polaczenia chemicne wytrzymuja

Napisano

> no to gratulacje chodziło mi max do 1 roku by tyle polaczenia

> chemicne wytrzymuja

dużo zależy od przygotowania powierzchni (porobienia rys , odtłuszczenia ) oraz od miejsca dziury...

Jeśli cieknie na zgrzewie łączącym górną cześć z dolną to od razu można zapomnieć o klejeniu.

pozdr

Napisano

> to zawsze mozna pobawic sie w pospawanie. Wczesniej

> osusz zbiornik z wachy hehe

czy kolega chce pozbyc sie kogos.... spawania zbiornika nie polecam pozatym nieznam spawacza ktory podejmie sie wyzwania (nie wliczam amatorow spawalnictwa), w zbiorniku zawsze zostaja opary i mysle ze zrobi buuuummmmmm...

Napisano

swoj kleilem pol roku temu i jest ok... ale znam ludzi ktorzy jezdza juz drogi rok i jest luzik...

polecam zywice poliuratenowa lub epoksydowa, pozatym warto dorzucic jakas matke (np kawalek tkaniny albo wlukna szklanego) dla wzmocnienia

koszt operacji bedzie zamykal sie w kilkunastu moze 20kilku, to sporo taniej niz nowy zbiornik...

Napisano

Klejenie dziur samą żywicą nie wystarczy. Blacha zbiornika jest cienka i mocno sie odkształca (wisi na dnie do ok. 40 litrów paliwa, a więc powiedzmy ponad 30 kg. Na każdym dołku w czasie jazdy ten ciężar niemal wygina dno, wprawia go w drgania. Dlatego zakleić trzeba żywicą epoksydową lub dobrym specjalnym kompozytem dwuskładnikowym sane dziury (np. pasta dwuskładnikowa Chester Metal), ale na dno dodatkowo koniecznie - po oczyszczeniu i odtłuszczeniu - dać następnie dużą łatę z tkaniny szklanej (2-3-4 warstwy ) nasycanej żywicą epoksydową. Ja tak śmigam 2 lata. Dno suchutkie.

Spawanie - w dobrym warsztacie - kosztuje 150 zł bez de- i montażu.

Nowy zbiornik - rzemiosło pow. 300 zet, dla leniwych wymiana na oryginalny w ASO Fiata powyżej 800 zł.

Koszt żywic, tkaniny, rozpuszczalników - to 30-50 zł. Robota własna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.