Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prosty patent na EGR

Featured Replies

Napisano

nie wiem czy wywazam juz dawno otwarte drzwi , czy odkrywam ameryke, ale udalo mi sie - tak sadze - sprawdzic działanie EGR'a. Moze nie jest to jakies extra miarodajne ale lepsze to niz gdybanie a moze brudny a moze nie dziala...

stilo12.jpg

Legenda :

Czerwony box - egr

Zielona linia - miejsce składania egra + kanalik wydmuchu sadzy.

Wystarczy zdemontowac oslone silnika ( 4x imbus ) i porzadnie wytrzeć ją w miejscu oznaczonym (od wewnatrz).

Załozyc oslone i przegonic klekota po jakims placu. Tu nie potrzeba predkosci , byle przepustnica popracowala do maxa.

Po 15 minutach ujezdzania mialem ubrudzona oslone jakbym jej wczesniej nigdy nie czyscil. Skoro wiec z egra idzie sadza zakladam ze dziala i nie ruszam ..bo i poco jak dziala wink.gif

Napisano

Ja znam jeszcze lepszy patent - 2 flansze tak z 6mm na dolot i kolektor wydechowy, 5minut zabawy w sofcie i problem rozwiązany na zawsze tongue.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

pozdro pozdro wink.gif ty bys tylko wyrywal te egry hehe.gif

EGR ma byc bo tak pomyslal konstruktor dbajacy o nasze srodowisko cfaniaczek.gif20.GIF

Napisano

Witam!

Ja od czasu do czasu czyszcze, ale i tak nie zwalczylem czarnego dymienia...

Przeplywka ok, rury ok, egr czysty, a kopci od 2500 tys do 3..(przy bucie)..

juz mi rece odpadaja, niech kopci..

Napisano

Ja też byłem zwolennikiem dbania o środowisko i czyszczenia EGR ale jakiś czas temu próbując szybko wjechać na drogę z pierwszeństwem zgasł mi silnik bo EGR się zawiesił. To była dość niebezpieczna sytuacja. W d...mam ochronę środowiska by Fiat. EGR we fiacie Stilo to nieprzemyślana konstrukcja negatywnie wpływająca na bezpieczeństwo jazdy.

Raz przeczyściłem EGR co pomogło na około 6 miesięcy tydzień temu zacząłem czyścić ale ostatecznie zdecydowałem się na zaślepienie. Wcale więcej nie pali a nawet mniej bo nie muszę go wkręcać na obroty przez ruszaniem w obawie przed zacięciem EGR'a.

Podsumowując zaślepienie to jedyne rozsądne podejście do tematu EGR.

Napisano

> Podsumowując zaślepienie to jedyne rozsądne podejście do tematu EGR.

faint.gif Zgode sie, ze lepiej mieć zaślepiony niż niesprawny... ale mimo wszystko lepiej mieć sprany niz zaślepiony devil.gifzlosnik.gif ja swojego ostatnio przeglądałem po 15-20 tyś km i był OK. Ale postanowiłem wsadzić tą częściową zaślepkę ( blaszka z 3-ma otworkami ) .... tak dla testu....

Napisano

> Ja znam jeszcze lepszy patent - 2 flansze tak z 6mm na dolot i

> kolektor wydechowy...

a ja znam patent pośredni , blaszka z 4 otworami zmniejszająca przepływ spalin i poprawiająca dynamikę do 3000rpm palacz.gif

Napisano

> a ja znam patent pośredni , blaszka z 4 otworami zmniejszająca

> przepływ spalin i poprawiająca dynamikę do 3000rpm

To rozwiązanie by fiat ale w 16v...

Pozdro

Napisano

Witam!

E tam, przegonilem wariata troche przy wysokich obrotach, nie dymi mocno, zdaza mu sie pierdnac, ale tak ma byc.

Lata, gada spiewa, pelen serwis (baki w zestawie):)

hehe.gif

Napisano

> To rozwiązanie by fiat ale w 16v...

> Pozdro

wiem , sam o tym napisałem posta , ale także jest 'zaślepka' do 8v JTD\Mjet;

chociaż Twój sposób lepszy bo nie gromadzi się syf w kolektorze

Pozdr

Napisano
  • Autor

dobra pany a powiedzcie mi jak sie wyciaga egr'a ? zeby.GIF jest na 3 dlugich srubach 13 + 2 lub 4 imbusy taka rurka karbowana. Czy to wszystko ? Pytanie z gwiazdka - czym ruszyc te imbusy bo ani podejscia ani drgnąć nie chca beksa.gif

Napisano

> to wszystko ? Pytanie z gwiazdka - czym ruszyc te imbusy bo

> ani podejscia ani drgnąć nie chca

Zależy od auta (w punto jest mega dramat z miejscem) oraz tego jak mocno siedzą śruby. W punciakach często wyciągam element dolotu razem z egrem a potem odkręcam sam egr

Pozdro

Napisano

> chociaż Twój sposób lepszy bo nie gromadzi się syf w kolektorze

> Pozdr

I to jest właśnie najważniejsze - po 30-50kkm przepustowość kolektora potrafi być mniejsza o 20% nawet z racji nagromadzonego gnoju...

W EDC15 można to dziadostwo praktycznie całkiem usunąć (wymontować) po wyłączeniu w sofcie (nie wali żadnymi checkami) w EDC16 jest trochę trudniej ale nie jest to niemożliwe.

Pozdro

Napisano

Pytanie z gwiazdka - czym ruszyc te imbusy bo

> ani podejscia ani drgnąć nie chca

ja je odkręcalem specjalnie kupionym do tego celu imbusem plus ok metrowa rurka.

Napisano
  • Autor

> Pytanie z gwiazdka - czym ruszyc te imbusy bo

> ja je odkręcalem specjalnie kupionym do tego celu imbusem plus ok

> metrowa rurka.

Rozumiem ze imbus musi byc stosunkowo dlugi zeby wyjsc pomiedzy silnik a akumulator - w sensie zeby zastosowac dzwignie z rurki ?

BTW... w punto to jest *** miejsca w porownaniu ze stilonem wink.gif Na domiar zlego w obu klekotach sruby mam w tak niewdziecznym polozeniu ze imbus albo na styk do karbowanej rury albo wrecz wrzyna sie w filtr ole...ju ? zeby.GIF ta duza puszka na scianie grodziowej wink.gif

Po drugie w punciaku jest sprytniejsza oslona silnika bo jest grill z otworkami nad EGRem i mozna smialo strzelac z sadzy wink.gif

PS. Kompresor* czyni cuda ok.gif Tylko nie dziwcie sie jak facet na cpnie wybiegnie z gasnica i zapyta sie co sie stalo...

- "a nic panie.. EGRa przedmuchiwalem " hehe.gif

* - kompresor + igla do pompowania piłek sportowych

Napisano

> Rozumiem ze imbus musi byc stosunkowo dlugi zeby wyjsc pomiedzy

> silnik a akumulator

dokładnie tak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.