Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przegląd techniczny motocykla "born in the USA"

Featured Replies

Napisano

Popatrzyłem w dowód i wyszło na to, że czas udać się do stacji diagnostycznej ...

No i się zaczeło; w pierwszej miły Pan przestał być miły jak tylko włączyłem oświetlenie - "te kierunki się Panu świecą i pewnie lampa też nie taka jak powinna być ... ja tego nie podbiję" ... w drugiej stacji podobnie. Na koniec już raczej tylko dlatego, że było mi po drodze wstąpiłem do kolejnej stacji i na szczęście tu ktoś wykazał się zrozumieniem. Sprawdził stan ogumienia, głośność wydechu, oświetlenie i stop ... i podbił ..uff!

Rozumiem, że są przepisy europejskie homologacje itp. ale czasami po prostu mi ręce opadają bo co komu przeszkadza to, że mam moto w którym przednie kierunki świecą się równocześnie z lampą (przy włączeniu oczywiście działają jak "normalne") ... O ile w samochodach z USA gdzie np. tylne kierunki są czerwnone co może wprowadzać w błąd "polskiego kierowce" można się czepiać o tyle motocykl w wersji USA jest - to oczywiście tylko moje zdanie - lepiej widoczny dla innych użytkowników drogi ...

tak się podzielić chciałem swoimi przemyśleniami grinser006.gif

Napisano

> że mam moto w

> którym przednie kierunki świecą się równocześnie z lampą (przy

> włączeniu oczywiście działają jak "normalne") ...

czyli włączasz lampe, zapalają sie kierunki i świecą ciągłym światłem? Pomarańczowym?

Napisano

a zabuliles w tych 2 pierwszych stacjach za przeglad?

Napisano
  • Autor

> czyli włączasz lampe, zapalają sie kierunki i świecą ciągłym

> światłem? Pomarańczowym?

Nie, ... po przekręceniu stacyjki świeci się lampa oraz kierunki przednie, po włączeniu przełącznika kierunkowskazu żarówka zaczyna normalnie migać przerywanym mocnym światlem, a po wyłączeniu znowu wraca do stanu "spoczynku" czyli świeci się trochę słabiej niż podczas "mrygania"

Napisano
  • Autor

> Nie, ... po przekręceniu stacyjki świeci się lampa oraz kierunki

> przednie, po włączeniu przełącznika kierunkowskazu żarówka

> zaczyna normalnie migać przerywanym mocnym światlem, a po

> wyłączeniu znowu wraca do stanu "spoczynku" czyli świeci się

> trochę słabiej niż podczas "mrygania"

ps: nie nie "zabuliłem" ... i gdyby ktoś mi to zaproponował to potraktowałbym to jako dowcip klasy B

Napisano

> ps: nie nie "zabuliłem" ... i gdyby ktoś mi to zaproponował to

> potraktowałbym to jako dowcip klasy B

Teoretycznie mogliby Cie skasować grinser006.gif a na powaznie to duzy problem zrobic tak, aby przestały swiecic ?

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie mogliby Cie skasować a na powaznie to duzy problem

> zrobic tak, aby przestały swiecic ?

za co skasować za wjechanie na halę? Bo diagnosta nie wykonał nic ... podszedł popatrzył i powiedział co miał do powiedzenia... a drugi już nawet bez wjazdu na hale odprawił mnie ze świstkiem.

Nie jest to jakiś mega problem pewnie, żeby przerobić je ale jeżeli fabrycznie tak zostało zrobione to na razie nie ruszam ... poza tym podoba mi się tak jak jest grinser006.gif

Napisano

> za co skasować za wjechanie na halę?

Poszukaj:

http://www.ifp.pl/html/rd/03_32_262/03_32_262.html

Przy okazji dowiesz sie jakie powinny byc swiatla grinser006.gif gdzies tam czytalem tez ze diagnosta jednak moze skasowac i zabrac dowod .. a moze sie myle ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Poszukaj:

> http://www.ifp.pl/html/rd/03_32_262/03_32_262.html

> Przy okazji dowiesz sie jakie powinny byc swiatla gdzies tam

> czytalem tez ze diagnosta jednak moze skasowac i zabrac dowod ..

> a moze sie myle ?

ło matko shocked.gif czyli mogę się uważać za podwójnie w czepku urodzonego bo nie dość, że mni nie zabrali dowodu na pierwszej stacji to jeszcze znalazł się ktoś kto mi zrobił badanie ... i już mi się humor poprawił 893goodvibes.gif

Napisano

> ło matko czyli mogę się uważać za podwójnie w czepku urodzonego bo

> nie dość, że mni nie zabrali dowodu na pierwszej stacji to

> jeszcze znalazł się ktoś kto mi zrobił badanie ... i już mi się

> humor poprawił

Nawet znalazlem dowód:

Na podstawie art. 81 ust. 10 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003 r. Nr 58, poz. 515, z późn. zm.

§ 12.

2. W przypadku gdy wynik badania technicznego jest negatywny, uprawniony diagnosta wystawia zaświadczenie o negatywnym wyniku badania technicznego i jeżeli:

1) stwierdzone usterki nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub środowiska, zamieszcza się je w zaświadczeniu z badania technicznego i informuje właściciela pojazdu o konieczności wykonania badania technicznego pojazdu po usunięciu usterek;

2) stwierdzone usterki stwarzają bezpośrednie zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego lub środowiska lub gdy cechy identyfikacyjne pojazdu są niezgodne z danymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie, w zaświadczeniu z badania technicznego dokonuje się wpisu "zatrzymano dowód rejestracyjny nr...".

3. W przypadkach określonych w ust. 2 pkt 2 zatrzymuje się dowód rejestracyjny i w terminie trzech dni przesyła się go do właściwego organu rejestrującego, który go wystawił, wraz z kopią zaświadczenia.

grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> po prostu mi ręce opadają bo co komu przeszkadza to, że mam (...)

[z drugiej strony]

Przyjeżdża do mnie kolo na moto, ma nieprzepisowe światła, nie podbijam mu przeglądu, bo za rogiem czai się drogówka, a ten ma wielkie pretensje i mu ręce opadają... hehe.gif

Napisano

> [z drugiej strony]

> Przyjeżdża do mnie kolo na moto, ma nieprzepisowe światła, nie

> podbijam mu przeglądu, bo za rogiem czai się drogówka, a ten ma

> wielkie pretensje i mu ręce opadają...

No i później na forum pisze się jaki to pan diagnosta niedobry, bo nie chciał podpisać przeglądu moto, które ma nieprzepisowe oświetlenie.... palacz.gif

Swoją drogą... zastanawiam się, jak to jest ze światłami tylnymi, z tymi diodowymi, gdzie kierunkowskazy zintegrowane są w pozycyjnych. Czy coś takiego jesto dozwolone?

Raz to widziałem na żywo, ale nie zwróciłem uwagi (kruca fuks) czy mruga czerwono-pomarańczowo, czy tylko pomarańczowy przygasa....

Napisano

> motocykl w wersji USA jest - to oczywiście tylko moje zdanie -

> lepiej widoczny dla innych użytkowników drogi ...

> tak się podzielić chciałem swoimi przemyśleniami

moje zdanie jest całkowicie zbieżne z twoim. tylko że u mnie kiedy włączę kierunek to miga jaśniej/ciemniej/jaśniej/ciemniej - żarówka 21/5W. jak ty to masz zrobione, że gaśnie całkiem? hmm.gif

ale tutaj - na prowincji, rzec by można - pan diagnosta nie robił problemu, mało tego: zajarzył, że to moto było u niego na przeglądzie "zerowym" po sprowadzeniu do kraju... 4 lata temu. icon_eek.gif

Napisano

> Nie, ... po przekręceniu stacyjki świeci się lampa oraz kierunki

> przednie,

Jeżeli lampa nie była wymieniana na EU to też jest do wymiany. W US świeci symetrycznie a w EU asymetrycznie. Jeżeli się nic nie zmieniło.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli lampa nie była wymieniana na EU to też jest do wymiany. W US

> świeci symetrycznie a w EU asymetrycznie. Jeżeli się nic nie

> zmieniło.

A powiedz mi kolego czy:

wystarczy wymienić samo szkło reflektora czy trzeba lampę całą? (pytam bo akurat ten model ma swój EUropejski odpowiednik więc może uda się samo szkło zdobyc)

ps: o co w ogóle biega z ta symetrycznością i asymetrycznością hmm.gif ... bo w końcu drogi w USA są takie same jak u nas i kierowcy tak samo sobie świecą więc nie do końca kumam o co biega ... no i jaka jest różnica w przypadku motocykla który ma symetryczne i asymetryczne oświetlenie..... wiem wiem .... nie znam się grinser006.gif

Napisano

> No i się zaczeło; w pierwszej miły Pan przestał być miły jak tylko

> włączyłem oświetlenie - "te kierunki się Panu świecą i pewnie

> lampa też nie taka jak powinna być ... ja tego nie podbiję" ...

[ciach]

Mam dokładnie to samo w Hondzie Shadow, przywiezionej z USA.

Ale pierwszy przegląd przeszła bezproblemowo. Nikt nic nie gadał o kierunkach z przodu, ze świecą.

Napisano

> No i później na forum pisze się jaki to pan diagnosta niedobry, bo

> nie chciał podpisać przeglądu moto, które ma nieprzepisowe

> oświetlenie....

> Swoją drogą... zastanawiam się, jak to jest ze światłami tylnymi, z

> tymi diodowymi, gdzie kierunkowskazy zintegrowane są w

> pozycyjnych. Czy coś takiego jesto dozwolone?

> Raz to widziałem na żywo, ale nie zwróciłem uwagi (kruca fuks) czy

> mruga czerwono-pomarańczowo, czy tylko pomarańczowy przygasa....

Ano jest tak ze polowa lampy miga na pomaranczowo a druga polowa swieci sobie dalej na czerwono.

64 diody (przynajmniej u mnie ) daja tyle swiatla ze nawet w pelnym sloncu widac wyraznie sygnalizacje kierunku.

Oczywiscie w czasie migania kolor sie zmienia czyli jest czerwony/pomaranczowy a nie pomaranczowy/ciemnosc.

Napisano

> Ano jest tak ze polowa lampy miga na pomaranczowo a druga polowa

> swieci sobie dalej na czerwono.

> 64 diody (przynajmniej u mnie ) daja tyle swiatla ze nawet w pelnym

> sloncu widac wyraznie sygnalizacje kierunku.

> Oczywiscie w czasie migania kolor sie zmienia czyli jest > czerwony/pomaranczowy a nie pomaranczowy/ciemnosc.

To na takie coś jest homologacja? To jest dopuszczone do ruchu w Polsze? Na żywo wyglądało dość dobrze i światła były widoczne pomimo mocnego słońca. Trochę dziwnie to wyglądało, ale dało się "odgadnąć", że ktoś skręca spineyes.gif

Zastanawiam się nad lekkim tuningiem, ale mimo wszystko wolałbym robić to zgodnie z prawem i obowiązującymi przepisami... poza tym nie chciałbym aby ktoś we mnie w jechał "bo nie zauważył...".

Tak przy okazji... ciekawe czy kierunkowskazy sprzedawane na allegro mają homologację jakąkolwiek cfaniak.gif

Napisano

> wystarczy wymienić samo szkło reflektora czy trzeba lampę całą?

jeśli masz szkło ryflowane i dorwiesz takie z homologacją E to jeszcze musisz "wyprostować" oprawkę żarówki tak, by była "pionowo". jeśli teraz spojrzysz na oprawkę, będzie ona lekko przekrzywiona, a wtedy ta przesłonka włókna mijania H4 jest poziomo i na ścianie masz takie coś: ___. kiedy dasz stosowne szkło i zmienisz położenie oprawki dostaniesz taki snop: __/. to właśnie - owo odcięcie (15* ma mieć) jest asymetrią w świeceniu.

> (pytam bo akurat ten model ma swój EUropejski odpowiednik więc

> może uda się samo szkło zdobyc)

> ps: o co w ogóle biega z ta symetrycznością i asymetrycznością ...

Napisano

U mnie wyglada mniej wiecej tak CustomLed

Poki co jezdze i nikt sie nie doczepia. Diagnosta sam nie wiedzial czy legalne. Mowil ze widoczne, symetryczne, w osi..to chyba legalne smile.gif.

Gorzej bo tablice mam po lewej stronie na wysokosci osi kola, schowana lekko w felge, ustawiona w pionie i jescze wygieta po promieniu felgi 270751858-jezyk.gifPP

Wyprzedzalem juz kilka radiowozow i mnie nie scigali wiec poki co loooz 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Poki co jezdze i nikt sie nie doczepia. Diagnosta sam nie wiedzial

> czy legalne. Mowil ze widoczne, symetryczne, w osi..to chyba

> legalne .

fragment wymagań dot. kierunkowskazów z rozporządzenia o wyposażeniu pojazdów:

nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu (z wyjątkiem świateł dodatkowych); wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm4) ( dla motocykla jednośladowego 180 mm , dla ciągnika 500 mm)

i tego wymagania nie spełniasz...

> Gorzej bo tablice mam po lewej stronie na wysokosci osi kola,

> schowana lekko w felge, ustawiona w pionie i jescze wygieta po

> promieniu felgi PP

lewa strona jest OK, co do reszty szczegóły znajdziesz np. tu

> Wyprzedzalem juz kilka radiowozow i mnie nie scigali wiec poki co

> loooz

chyba nie posądzasz zwykłych gliniarzy o tak rozległą i szczegółową wiedzę? hehe.gif

Napisano

> fragment wymagań dot. kierunkowskazów z rozporządzenia o wyposażeniu

> pojazdów:

> nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu (z wyjątkiem świateł

> dodatkowych); wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600

> mm4) ( dla motocykla jednośladowego 180 mm , dla ciągnika 500

> mm)

> i tego wymagania nie spełniasz...

> lewa strona jest OK, co do reszty szczegóły znajdziesz np. tu

> chyba nie posądzasz zwykłych gliniarzy o tak rozległą i szczegółową

> wiedzę?

Czyli takie światełka jednoznacznie są nielegalne...

W takim razie nie będę ich montował 270751858-jezyk.gif

Być może założe białe.. ale bez kierunków zintegrowanych.

Napisano

> za co skasować za wjechanie na halę? Bo diagnosta nie wykonał nic ...

> podszedł popatrzył i powiedział co miał do powiedzenia... a

> drugi już nawet bez wjazdu na hale odprawił mnie ze świstkiem.

Generalnie to motor nie przeszedł przeglądu...przeglądu który sie rozpoczął

więc opłata się należy

> Nie jest to jakiś mega problem pewnie, żeby przerobić je ale jeżeli

> fabrycznie tak zostało zrobione to na razie nie ruszam ... poza

> tym podoba mi się tak jak jest

..Ciekawe jak Policja Ci zabierze za to "podoba mi się" dowodzik bez prawa poruszania sie pojazdem, tak ze 500km od domu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.