Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zacisk lukas

Featured Replies

Napisano

Witam, opisywalem niedawno moj problem z zaciskiem w AII 1.6 8V w prawym kole. Zamowilem wlasnie zacisk lukasa na allegro i bede go moal jutro. Pytanie moje czy po wymianie trzeba odpwietrzac caly uklad hamulcowy i czy skomplikowana jest ta wymiana. Nigdy nie mialem do czynienie z wymiana zacisku. Moze jakis link podeslecie gdzie jest wymiana. Z gory dzieki.

Napisano

Procedura wymiany jest taka sama jak przy wymianie klocków. Jedyna różnica to taka, że dodatkowo odkręcasz przewód hamulcowy od zacisku i przykręcasz go do nowego. A później tylko odpowietrzenie.

Pozdroofka

Napisano

Gdzie opisywałeś, może na innym forum? Bo nie wiadomo nawet czy przód, czy tył..... a wyszukiwarka podaje, że miałeś problem we Fiacie Uno w 2007 roku... Podaj link do właściwego wątku. Pozdr.

Napisano

>Pytanie moje czy po wymianie trzeba odpwietrzac

> caly uklad hamulcowy i czy skomplikowana jest ta wymiana.

Nie jest skomplikowana. Tak samo łatwa jak wcześniej napisał Lelek. Niestety układ będziesz musiał odpowietrzyć.

Moja rada taka - wpierw odkręć przewód od zacisku gdyż będzie mocno zakręcony + zapieczony, później odkręć zacisk.

Montaż procedura odwrotna wpierw przykręć nowy zacisk później przykręć przewód do niego.

WAŻNE!!!

Przy odkręcaniu przewodu śrubkę tę należałoby wymienić lub przynajmniej dwie podkładki miedziane, które podchodzą z obydwu stron przewodu. Inaczej obwód może być nieszczelny i przeciekać.

PZDR VEN

PS. W razie jakiś pytań wal na GG lub priv ostatnio sam zmieniałem zaciski i można powiedzieć, że osiągnąłem doktora z tej dziedziny wink.gif.

Napisano

> Niestety układ będziesz musiał odpowietrzyć.

Cały niekoniecznie. Wystarczy jak odpowietrzy to co robił. Dla pewności można przed odkręceniem przewodu hamulcowego założyć zacisk na jego gumową część.

Pozdroofka

Napisano

> Cały niekoniecznie. Wystarczy jak odpowietrzy to co robił. Dla

> pewności można przed odkręceniem przewodu hamulcowego założyć

> zacisk na jego gumową część.

W sumie fakt, jak podczas całej akcji nie ruszy pompą, to teoretycznie może odpowietrzyć układ przy którym tylko pracował. Ja na wszelki wypadek odpowietrzałem cały zeby.GIF, darmowy fitnes na nogi dla mojej mulher.gif

Napisano

Wcale mu nie zaszkodzi odpowietrzenie całego układu, przynajmniej płyn sobie wymieni...(o ile nie wymieniał przez ostatnie 2 lata...)

Pozdrawiam

Napisano

> Wcale mu nie zaszkodzi odpowietrzenie całego układu, przynajmniej

> płyn sobie wymieni...(o ile nie wymieniał przez ostatnie 2

> lata...)

Dokładnie, poza tym staram się aby płyn zalewany miał jak najkrótszy czas styczności z powietrzem gdyż jak wiemy jest higroskopijny i każdy kontakt z powietrzem powoduje, że wzrasta w nim poziom wody - a tego nie chcemy smile.gif

PS. Mam dla kolegi surprajsa, ale to dopiero przy następnym spotkaniu.

PZDR VEN

Napisano

Oprocz zacisku sugerowal bym tez wymiane przewodu gumowego od zacisku koszt niewielki a moze sie okazac ze byl winowajca pisalem o tym w poprzednim watku ze mi sie cos takiego robilo tez myslalem ze to zacisk dopiero jak wymienilem przewod bylo wszystko w porzadku

Napisano
  • Autor

ale zawaliłem sprawe z tym zaciskiem. Zamówiłem na allegro zacisk lukasa bo tak powiedzial mi mechanik ze taki mam, sam tez nie sprawdziłem. Dostałem w piątek , w sobote odkrecam kolo i patrze a tam zacisk boscha. Ale sie wkurzylem. Na szczescie wyslalem ten zacisk i zostanie wymieniony na ten wlasciwy. Do tego nie podejda klocki od tego zacisku bo mozna by bylo wymienic. Myslicie by wymienic jeszcze przewod od tego zacisku jak bede juz zakladal?

Napisano

Ja bym wymienil moze to zaoszczedzic podwojnej roboty w przypadku gdy stary zacis okaze sie sprawny, koszt nie jest duzy a zaoszczedzi nerwow i czasu, a przy okazji bedziesz mial pewnosc ze szybko do hamulcow z tej strony zagladal nie bedziesz smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zamowilem juz poprawny zacisk i czekam na przesylke. Panowie napiszcie jeszcze czy sam jestem to w stanie wymienic. Nie znam sie tak bardzo na mechanice. Podczas wymieniania klockow i czyszczenia starego zacisku mechanik tak cos wkrecal ten zacisk. trzeba miec specjalny klucz do zmiany zacisku? moze macie jakis link do wymiany krok po kroku. bede wdzieczny bo juz mam dosyc z tym zaciskiem.

Napisano

Do wkrecenia tloczka w zacisk jest potrzebny specjalny przyrzad, ktory jednoczesnie wciska tloczek i umozliwia jego obrot. Mozna to zrobic bez niego, ale wymaga sporo sily i cierpliwosci. Jak bedzies pomyslowy, mozesz zrobic taki przyrzad sam, poslugujac sie sruba o gwincie co najmniej M10, duza podkladka, nakretka i odpowiednio wyprofilowanym kawalkiem zelaza...

A czy sobie poradzisz, zalezy to tylko od Twoich zdolnosci manualnych i wiedzy...

Pozdrawiam

Napisano

Witaj,

na sam początek do poczytania ten manual KLIK ,

Na piątym zdjęciu jest widoczna śruba z elastycznym przewodem i tylko ją trzeba odkręcić i później najlepiej użyć nowej śruby a napewno nowych miedzianych podkładek. Później tylko odpowietrzyć układ i pozamiatane.

Edit:

Znowu zapomniałem, że to AII, ale moim zdaniem dużej różnicy nie ma. Pamiętaj działaj metodycznie i przemyśl wszystko co jak po kolei jak wszystko się uda sam zobaczysz, że nie zajmie CI to więcej jak godzinę czasu.

Napisano

W koncu chodzi o zacisk przedni czy tylny? Jesli przedni, moja powyzsza wypowiedz jest zbedna...

Pozdrawiam

Napisano

> W koncu chodzi o zacisk przedni czy tylny? Jesli przedni, moja

> powyzsza wypowiedz jest zbedna...

Z tego co pamiętam z początku rozmowy to chodzi o przedni.

PS. Witam kolegę.

Napisano

tosh: chodzi o zacisk przedni czy tylny?

vendorr: chodzi o nowy.

To se pogadaliście.... waytogo.gif

grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> W koncu chodzi o zacisk przedni czy tylny?

chodzi o zacisk tylny bosch, niestety uzywany bo nowy jest kosmicznie drogi.

Napisano

> tosh: chodzi o zacisk przedni czy tylny?

> vendorr: chodzi o nowy.

> To se pogadaliście....

No fakt co za fułaje zeby.GIF, zmęczony jestem strasznie i tak cosik co nieco staram się udzielać ale widać, że raczej w takim stanie nie powinienem.

Napisano

> chodzi o zacisk tylny bosch, niestety uzywany bo nowy jest kosmicznie

> drogi.

No to byłem w błędzie. Ale to i tak nie skomplikowana robota. A podany link powinien pomóc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.