Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kompletny zestaw AUDIO do LANOSa

Featured Replies

Napisano

Witam i proszę o pomoc.

Obecnie posiadam oryginalne nagłośnienie w Lanosie (sedan) i chciałbym ten stan rzeczy zmienić.

Jako że się na tych wszystkich sprawach aż tak nie znam, to proszę o poradę fachowców. Co mam kupić, na co zwrócić uwagę, jak podpinać itp.. Ogólnie wszystko.

A co chciałbym osiągnąć? Przede wszystkim dobry BAS, sensowną jakość dźwięku i w zasadzie tyle. Nie chciałbym zbytnio przerabiać samochodu, więc w miarę możliwości to co się zmieści. Z tego co wiem, w drzwi można włożyć głośniki 17" po uprzednim dołożeniu dystansów. W półce nie ma problemu bo tam już są duże głośniki.

Cóż jeszcze, wzmacniacz?, jakie radio? itp.

Bardzo proszę o pomocne porady, z góry wielkie dzięki. Aha, najważniejsze, chciałbym się zmieścić w max 1000 zł. Da się to zrobić? :/

PS. Jeżeli trafi się osoba z Rzeszowa lub okolic, która się na tym zna i może pomóc, to bardzo proszę o info.

Napisano

> Witam i proszę o pomoc.

> Obecnie posiadam oryginalne nagłośnienie w Lanosie (sedan) i

> chciałbym ten stan rzeczy zmienić.

> Jako że się na tych wszystkich sprawach aż tak nie znam, to proszę o

> poradę fachowców. Co mam kupić, na co zwrócić uwagę, jak

> podpinać itp.. Ogólnie wszystko.

> A co chciałbym osiągnąć? Przede wszystkim dobry BAS, sensowną jakość

> dźwięku i w zasadzie tyle. Nie chciałbym zbytnio przerabiać

> samochodu, więc w miarę możliwości to co się zmieści. Z tego co

> wiem, w drzwi można włożyć głośniki 17" po uprzednim dołożeniu

> dystansów. W półce nie ma problemu bo tam już są duże głośniki.

> Cóż jeszcze, wzmacniacz?, jakie radio? itp.

> Bardzo proszę o pomocne porady, z góry wielkie dzięki. Aha,

> najważniejsze, chciałbym się zmieścić w max 1000 zł. Da się to

> zrobić? :/

> PS. Jeżeli trafi się osoba z Rzeszowa lub okolic, która się na tym

> zna i może pomóc, to bardzo proszę o info.

Głosniki 16,5 cm w drzwi na dystansach, wyciszyc drzwi ,jakies lepsze radyjko alpine,clarion ewentualnie keenwod . Dozbierac kasy , wzmak 4-ero kanałowy i sub do bagażnika i będzie grało smile.gif

Głosniki w półce są niepotrzebne

Napisano

Nie do końca sie zgodze smile.gif

Na przód owszem polecam 16tki plus dobre wygłuszenie drzwi radio hmmm polecam stare serie clarion/ apline (tylko seria CDA) wzmak 4 kanały nie uciągnie przodu i suba bo: zakładająć że sub jest standardowy czyli 4ohmy czli po zmostkowaniu wzmaka 4 kanałowego który nie będzie stabilny w 2ohmach będzie sie wyłączał i nadmiernie grzał.

Napisz co masz, co chcesz zmienić i jaka kwote na to jesteś wstanie przeznaczyć to coś doradzimy smile.gif

Napisano

> Bardzo proszę o pomocne porady, z góry wielkie dzięki. Aha,

> najważniejsze, chciałbym się zmieścić w max 1000 zł. Da się to

> zrobić? :/

Przyklejony temat z manualami na kąciku Lanosa widziałeś (i moją sygnaturkę)?

Napisano

Jak na wszystko masz 1000zł to trzeba przyznać, że jest to dość malusia kwota.

Samo wygłuszenie 200-300zł.

Głośniki przód 250zł.

Do tego jakiś wzmacniacz i ewentualnie subwoofer...

Będzie albo po kosztach albo nie będzie.

Napisano

jezeli to ma byc po kosztach i nie ma grac super hajend to warto zamiast suba zastanowic sie nad elipsami na tyl. icon_rolleyes.gif

Napisano

> jezeli to ma byc po kosztach i nie ma grac super hajend to warto

> zamiast suba zastanowic sie nad elipsami na tyl.

Ale jeśli koledze zależy na basie to elipsy się wysr..ją a nie zagrają basem... Ja bym dozbierał trochę kasy - zainwestował w radio i zestaw na przód po dobrym wzmakiem, potem można kombinować na mono z jakimś subem....

po łebkach to tylko strata kasy będzie, a wiem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i takie elipsy to po miesiącu wylądowały by na półce w garażu... wink.gif

Napisano

Radio około 600 z dwoma wyjsciami na wzmaka

głosniki przód 250 + wygłuszenie (100) (taśma dekarska(taniej)maty(drożej)

subwoofer 30cm (mniejszy nie) 250 JBL

skrzynia 60 -150

wzmak 300 (4 kanałowy blaupunkt, (u mnie wystarcza )

kable około 150-200 pln

Suma 1850

Więc spokojnie przygotuj dwa klocki bo zawsze cos po drodze wyjdzie i trzeba bedzie dokupic

o jak np bezpiecznik i juz 50 zeta poszło

Także najlepiej pokolei poskładac

Dobre radio i głosniki a potem dokupic reszte.

Pozdrawiam

Napisano

> Dokładnie, wolałbym już wydać kasy na dobry przód, wygłuszenie i

> radyjko wpierw.

zabija mnie normalnie za te elipsy biglaugh.gif

Napisano

> Bo faktycznie mija się to z celem...

tylko kwestia co dla kogo. druga sprawa ze jak juz zielak podliczyl bez 2k to raczej do grania takiego co bedzie odczuwalnie lepsze bez sensu jest podchodzic wink.gif

dodam od siebie ze w lanosie warto wykleic dach jest mata zlosnik.gif

Napisano

> tylko kwestia co dla kogo. druga sprawa ze jak juz zielak podliczyl

> bez 2k to raczej do grania takiego co bedzie odczuwalnie lepsze

> bez sensu jest podchodzic

> dodam od siebie ze w lanosie warto wykleic dach jest mata

Ogólnie Lanosa warto wygłuszyć, nie tylko dla lepszych efektów dźwiękowych smile.gif

Co do odczuć każdy ma inne, jednakże już sama wymiana głośników na odseparowane z przodu dają odczuć różnicę od serii skromny.gif

Owszem jeśli chcesz mieć coś co już fajnie zagra i czysto i kopnie to musi to być minimum 2000zł, chyba, że części skundś oink.gif są za pół darmo zlosnik2.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Napisz co masz, co chcesz zmienić i jaka kwote na to jesteś wstanie

> przeznaczyć to coś doradzimy

To już akurat wcześniej opisałem. To co posiadam, to oryginalne fabryczne radio i głośniki. Oczywiście wszystko musi zniknąć, więc można przyjąć że nic nie mam smile.gif

Przeznaczyć chcę (mogę) 1000, ale jak już poczytałem opinie kolegów, raczej za tą kwotę nie poszaleję. Ale postaram się, czasem udaje się znaleźć podobne rzeczy taniej (allegro, promocje). Nie muszę mieć wszystkiego już.

I faktycznie chyba zacznę od przodu, jak radziliście.

Tak więc proszę o konkretne rady dotyczące modelu radia, jakie według waszego doświadczenia i wiedzy będzie się w miarę spisywać, biorąc pod uwagę że chcę się zmieścić w kwocie max 400zl? Jak sam przeglądałem można trafić już na modele JVC i SONY z wyjściami 4x50 i wejściem USB. Ufam tym markom za radia które robili z 10 lat temu, ale może coś się obecnie zmieniło?

No i temat obecnie najbardziej przeze mnie porządany - jakie głośniki na przód? Wiadomo, że 16,5 ale jakiej marki i mocy? Prawdopodobnie zdecyduję się również na tweetery, więc to już wiadomo chociaż smile.gif.

Dzięki wszystkim za dotychczasowe porady i proszę o dalsze smile.gif

Napisano

I nie zapomnij o wygłuszeniu wink.gif

Co do radia JVC miałem jakiś czas i sypnęło się zaraz po gwarancji...

Co do SONY nie wiem.

Zaś głośniki w takim przedziale cenowy czyli z tańszych HERTZ, PowerBass i Helix.

Wszystkie modele są odseparowane czyli masz i tweeterki i woofery w zestawie. Ich koszt nowych czasami już z dystansami waha się od 250zł do 300zł.

Napisano

> Co do radia JVC miałem jakiś czas i sypnęło się zaraz po gwarancji...

ja mam 4 latka i nic, nawet płyta nie skoczyła, ale kosztowało 1200

> Co do SONY nie wiem.

ja tez przed JVC miałem ale sie mocno grzało,

co do jednostek to kolega bedzie musiał brac takie z dwoma wyjsciami na wzmaka żeby póxniej to rozbudowac, za 400 zeta to chyba cięzko, chyba że jakas uzywka

edit.

chyba znalazłem, to jednak mozna wink.gif

ale trzeba sprawdzić

http://www.allegro.pl/item750204903_jvc_kd_r501_multicolor_new_2009_usb_fv_promocja.html

> Zaś głośniki w takim przedziale cenowy czyli z tańszych HERTZ,

> PowerBass i Helix.

> Wszystkie modele są odseparowane czyli masz i tweeterki i woofery w

> zestawie. Ich koszt nowych czasami już z dystansami waha się od

> 250zł do 300zł.

jw

Napisano
  • Autor

> co do jednostek to kolega bedzie musiał brac takie z dwoma wyjsciami

Co oznacza, że muszą być 2 wyjścia na wzmaka? Mam rozumieć to jako możliwość podpięcia w przyszłości 2 osobnych wzmacniaczy?

Inne pytanie, czy wzmaczniacz 4 kanałowy, oznacza że mogę pod niego podpiąć 4 głośniki?

Możliwa jest w takim wzmacniaczu konfiguracja 2 głośniki przód + subwoofer , wtedy jeden kanał zostaje niewykorzystany, czy tak?

No i na koniec, co jeżeli kupie radio z jedynym wyjściem na wzmacniacz, wtedy rozumiem ze wpinam się tylko z jednym wzmaczniaczem np 4 kanałowym i w zasadzie podpinam pod to 2 glosniki + subwoofer..?

Napisano

> Co oznacza, że muszą być 2 wyjścia na wzmaka? Mam rozumieć to jako

> możliwość podpięcia w przyszłości 2 osobnych wzmacniaczy?

> Inne pytanie, czy wzmaczniacz 4 kanałowy, oznacza że mogę pod niego

> podpiąć 4 głośniki?

> Możliwa jest w takim wzmacniaczu konfiguracja 2 głośniki przód +

> subwoofer , wtedy jeden kanał zostaje niewykorzystany, czy tak?

> No i na koniec, co jeżeli kupie radio z jedynym wyjściem na

> wzmacniacz, wtedy rozumiem ze wpinam się tylko z jednym

> wzmaczniaczem np 4 kanałowym i w zasadzie podpinam pod to 2

> glosniki + subwoofer..?

dwa wyjscia oznaczaja podpięcie radia pod wzmak 4 kanałowy abu zailał tobie np przód i suba lub dwóch wzmaków.

chyba ze chcesz przód miec na samym radiu ( co zaraz ci sie znudzi bo nie wyciągniesz z nich pełni mozliwosci)

Napisano

dsc02254xy0.jpg

Tu na zdjęciu masz radyjko z 3 kompletami wyjść RCA/Chinch.

Szukaj takowego z 2 kompletami czyli 4 wyjściami RCA.

Co to oznacza, że wzmacniacz jest 4 kanałowy.

Oznacza to, iż 2 kanały zawsze wykorzystuje się do zasilenia przodu odseparowanego czyli głośników niskotonowych i wysokotonowych (popularne tweetery oraz woofery). Kolejne dwa kanały wykorzystuje się zazwyczaj do podłączenia subwoofera albo drugiego zestawu odseparowanego na tylnych siedzeniach auta.

Wykorzystywane są w takich konfiguracjach zawsze wszystkie kanały. W przypadku subwoofera można z drugiej dwójki kanałów zrobić jeden by go podłączyć - kwestia możliwości sprzętu.

Napisano
  • Autor

> Szukaj takowego z 2 kompletami czyli 4 wyjściami RCA.

Dzięki bardzo za pojaśnienie.

Abstrachując już od tego, czy kupię radio z 1 wyjściem RCA czy dwoma, to mając na uwadze porównanie kilku modeli w tym samym pułapie cenowym - czy warto zakupić najprostszego CLARIONA : clarion db288r usb 4xRCA

lub troszkę lepszego :

clarion cz 209e mp3 4x50w aux in usb 4xRCA

kontra modele: Pioneer 2120 i Kenwood 4044, które nie mają co prawda 4xRCA, ale znam już wiele opini ludzi, którzy je chwalą w tym pułapie cenowym?

Siedze już kilka dni i mam dylemat, w kwestii Pioneer i Kenwood to jest pół na pół, jedni zalecają Pionka inni Kena a inni mówią że wszystko jedno.

Sory za męczenie tematu, ale dzięki Wam dużo się dowiaduje a myślę że niektórym też to się może przydać.

Napisano

Jak z Clariona to ten drugi wink.gif

Bój między Pioneer i Kenwood wygrałby Kenwood.

Miałem obie marki i zdecydowanie lepiej grało na Kenie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.