Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki: listwa, kolumna, łączniki, jabłka?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam stuki podczas powolnej jazdy po małych nierównosciach, tak samo przy szybkich ruchach kierownicą prawo-lewo. Przekładnia była regenerowana, kolumnę kierowniczą wymieniłem na używaną z auta w którym nie stukała. Szarpaki nic nie wskazują...

1. Czy jak wyrabia się listwa maglownicy, to tylko na środku, czy też może być luz w całym zakresie obrotów kierownicą? U mnie stuka w całym, ale przy skrajnie skręconej trochę ciszej.

2. Jak sprawdzić, czy to przekładnia, czy drążki kierownicze? ("jabłka" a nie końcówki).

3. Jak spradzić stabilizator-łączniki?

Napisano

Łączniki stabilizatorów możesz sprawdzić bujając autem na boki.

A co do reszty polecam stacje diagnostyczna i szarpaki można nieraz wyczuć gdzie jest luz.

Chociaż ja nie do końca zdałem się na opnie diagnosty, który twierdził, że do wymiany mam przekładnie. Sam naprawiłem postukiwanie w czasie ruszania ze skręconymi kołami, ale u mnie objawy były inne.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj kolejny zakład oglądał całe zawieszenie, w 4 osoby wszystkim szarpali, nie znaleźli nic więc werdykt - to musi być maglownica. Kolumnę sprawdzali, łączniki, końcówki drążków... A ja wciąż jakoś nie mam przekonania:/

Jak sprawdzić samodzielnie drążki (nie końcówki ale "jabłka"), kiedy mam dostęp do kanału? A jak od spodu sprawdzić łączniki?

Napisano

> Dzisiaj kolejny zakład oglądał całe zawieszenie, w 4 osoby wszystkim

> szarpali, nie znaleźli nic więc werdykt - to musi być

> maglownica. Kolumnę sprawdzali, łączniki, końcówki drążków... A

> ja wciąż jakoś nie mam przekonania:/

> Jak sprawdzić samodzielnie drążki (nie końcówki ale "jabłka"),

wymacać je pod osłonami przekładni kierowniczej i dalej tak samo jak końcówki drążków ( druga osoba wykonuje krótkie szybkie ruchy kierownicą w aucie stojącym kołami na podłożu.

W przypadku twardych osłon zsunąć je z przekładni i ponownie pomacać..

W przypadku braku dostępu do osłon zdemontować końcówkę drążka z zwrotnicy i sprawdzić luz ciągnąc i pchając całość na przemian.

Drążek nadaje się do wymiany gdy wkręcony w przekładnie ustawiony poziomo opada pod ciężarem masy własnej lub lekko daje się obracać ręką.

> kiedy mam dostęp do kanału? A jak od spodu sprawdzić łączniki?

Jedna osoba w kanale maca łączniki , a druga mocno buja karoserią na boki.

W ten sposób da siś sprawdzić także gumy stabilizatora ( umocowanie jego w karoserii)

pozdr

Napisano
  • Autor

Dziękuję Ci bardzo.

Czyli luzy na drążkach lub na stabilizatorach mogą powodować takie stuki przy szybkich ruchach prawo-lewo, tak?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.