Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tak z ciekawości.. II gen -> sekwencja

Featured Replies

Napisano

Czy jest możliwość przerobienia instalacji lpg II gen. na sekwencje w lanosie? Co trzeba wymienić i powiedzmy taki orientacyjnie ile trzeba dołożyć...

Napisano

> Czy jest możliwość przerobienia instalacji lpg II gen. na sekwencje w

> lanosie? Co trzeba wymienić i powiedzmy taki orientacyjnie ile

> trzeba dołożyć...

ze starej instalacji zostanie zbiornik i przewód miedziany od niego do komory silnika ;-)

Napisano

> lanosie?

A zdradz prosze sens takiego zabiegu?

Czy II gen nie daje rady w lanosie?

Pytam bo moja dziala pieknie od 7 lat wiec nawet nie mysle bo i po co....

Napisano

> ze starej instalacji zostanie zbiornik i przewód miedziany od niego

> do komory silnika ;-)

nieraz zostaje tylko zbiornik sciana.gifbo trzeba wymienic przewód miedzy zbiornikiem a reduktorem...

Napisano

> trzeba dołożyć...

skoro masz wbite w dowod lpg, poswiec troche czasu na roznych forach, wybierz sobie extra graty, i przerob sobie sam na IVą gen... zaoszczedzisz kupę pieniedzy i mase nerwów, a jak nie - zostaw II gen zeby.GIF

Napisano

> skoro masz wbite w dowod lpg, poswiec troche czasu na roznych forach,

> wybierz sobie extra graty, i przerob sobie sam na IVą gen...

> zaoszczedzisz kupę pieniedzy i mase nerwów, a jak nie - zostaw

> II gen

Słusznie. Niedlugo tak będę przerabiał Lanosa kolegi. II gen przestała logicznie funkcjonować, ciągłe awarie i pali tyle że nie ma sensu. Z starych gratów zostawiamy zbiornik i pieczątkę w dowodzie smile.gif

Zapakujemy Stag4.

Napisano

> Słusznie. Niedlugo tak będę przerabiał Lanosa kolegi. II gen

> przestała logicznie funkcjonować, ciągłe awarie i pali tyle że

> nie ma sensu. Z starych gratów zostawiamy zbiornik i pieczątkę w

> dowodzie

> Zapakujemy Stag4.

to sieknijcie fotorelacje dla potomnych....

u mnie tez juz postanowione - nastepna bryka bedzie kupiona z byle jaka instalka celem przerobki na landi albo min. staga...

Napisano

Będzie relacja smile.gif

Napisano

> Za same fanty trzeba dać przynajmniej 1000...

780zł z allegro biglaugh.gif

Napisano

> 780zł z allegro

zalezy co. wymien z imienia:D

Napisano

> 780zł z allegro

Wszystko zależy od tego, na jakich komponentach się to złoży.

Jak ktoś chce mieć dość kłopotów spowodowanych obecnością w aucie LPG II gen., to najtańszej opcji sekwencji też nie za bardzo wypada polecać. smile.gif

Napisano

> klik proszę

Stag 300 OK, ale już Alaska w Lanosie potrafi generować problemy.

Ponadto w tym aucie nie można zastosować innych Valteków jak żółte, a to też bezproblemowa opcja nie jest.

Napisano

> trzeba dołożyć...

Nie warto jednak na początek spróbować z tym emulatorem lambdy za jakieś 50 zł?

Napisano

> klik proszę

aaaa, zestaw bieda z biedronki, dla tych co chca miec sekwencje a nie zeby im dzialala ok.gif

Napisano

> Stag 300 OK, ale już Alaska w Lanosie potrafi generować problemy.

> Ponadto w tym aucie nie można zastosować innych Valteków jak żółte, a

> to też bezproblemowa opcja nie jest.

w tym aucie lepiej wogole nie stosowac valtekow zacznijmy od tego. valtekow wogole nie powinno sie stosowac, bo to tylko pozorna oszczednosc... no ale jak ktos lubi tanio i "dobrze" to i jabola zamowi w restauracji do obiadu

Napisano

> aaaa, zestaw bieda z biedronki,

A nie jest tak , że rok - półtora roku temu to wszyscy robili 'och' i 'ach' jaki to cymes zestaw stag + valtek ?

I m.in. ja się na to dałem nabrać...

Napisano

> A nie jest tak , że rok - półtora roku temu to wszyscy robili 'och' i

> 'ach' jaki to cymes zestaw stag + valtek ?

> I m.in. ja się na to dałem nabrać...

stary, w chwili kiedy gaziarz bral od Ciebie 2100 za sekwencje, a jego samego graty kosztowaly 800-900 zeta ze znizkami, a juz te lepsiejsze 1200-1400, to co Ci rekomendowal?

po dzis dzien nieobeznanemu wciska sie byle tanszy stuff i montuje instalacje w 3-4 h co by dwa auta dziennie zmiescic, lub miec czas na serwisy, anizeli jedno auto porzadnie (pomnij ze zdjecie samego kolektora w lanosie 1.6 jak nie robisz tego codziennie zajmie Ci spokojnie godzine jesli nie wiecej. dodaj do tego wiercenie, dobor dysz, montaz butli itp... )

stad nie na darmo radze - "zrob to sam" jesli masz pieczatke, tylko nie szczedz na komponentach.

Napisano

> stary, w chwili kiedy gaziarz bral od Ciebie 2100 za sekwencje,

brał zdaje się 2500, a rekomendował nie gaziarz tylko pół internetu i cały AK. Wszyscy się rozpływali w zachwytach nad stagiem i żółtymi valtekami.

> stad nie na darmo radze - "zrob to sam" jesli masz pieczatke, tylko

> nie szczedz na komponentach.

A ja bym chciał nie robić wszystkiego sam.

Napisano

> brał zdaje się 2500, a rekomendował nie gaziarz tylko pół internetu i

> cały AK. Wszyscy się rozpływali w zachwytach nad stagiem i

nie wiem, najwyrazniej ja dolaczylem do ak/internetu kiedy caly ten slomiany zachwyt opadl, a wielu obudzilo sie z gorzkim kacem

> żółtymi valtekami.

> A ja bym chciał nie robić wszystkiego sam.

i masz prawo, nikt Ci nie kaze ok.gif

Napisano

> slomiany zachwyt opadl, a wielu obudzilo sie z gorzkim kacem

Dokładnie to tak wygląda .... Teraz już wiem, że trzeba było wybrać rozwiązanie kompleksowe - BRC albo Landi Renzo.

Napisano

> aaaa, zestaw bieda z biedronki, dla tych co chca miec sekwencje a nie

> zeby im dzialala

dlaczego tak uważasz, masz ją u siebie, czy tylko uważasz że jak zapłacisz to masz extra ?

Napisano

> dlaczego tak uważasz, masz ją u siebie, czy tylko uważasz że jak

> zapłacisz to masz extra ?

1. znasz roznice w dzialaniu i konfiguracji miedzy stagiem 300 a 4?

2. znasz inne wtryski, np magic/matrix?

3. wiesz ze takie zestawy sa juz za 950, wiec czy wg ciebie 100 zł różnicy to szastanie kasą, bo wg mnie oszczędność płynąca z przekory/głupoty a raczej obu rzeczy naraz.

Napisano

> dlaczego tak uważasz, masz ją u siebie,

Mam ten cymes od półtora roku. Przez rok mnie to tylko wku(rz)ało. Teraz jest jako-tako ale dlatego że trafiłem na gazownika z głową.

Dlaczego to jest gówniane rozwiązanie - bo jest to zestaw składany z elementów niezależnych producentów przez mniej lub bardziej rozgarniętego Heńka. To powoduje że nie ma 2 takich samych instalacji i problemy konkretnej instalacji są niepowtarzalne a przez to trudne do rozwiązania. Nikt nigdy nie testował konkretnego zestawu, nie mówiąc o próbie testowania go w konkretnym samochodzie. Jak to jest zrobione, jakie są połączenia tak naprawdę wie tylko 1 człowiek - ten, który to montował, nie ma do tego żadnej dokumentacji. No i coś co mnie rozwala - dawkowanie gazu ustala się rozwiercając dysze wtryskiwacza, jak w XIX w.

Przeciwległy biegun to kompleksowe rozwiązania jak BRC czy Landi Renzo - gotowe zestawy, elementy przetestowane we wzajemnej współpracy, dokumentacja techniczna i często przygotowana instrukcja instalacji do konkretnego modelu samochodu. Efektem tego powtarzalna instalacja, a nie "wydumka", gdzie łatwo zweryfikować poprawność montażu i wyeliminować błędy.

Szkoda że tego się dowiedziałem po roku od montażu tego gówna - te parę stówek różnicy w cenie BRC/Stag wydałem z nawiązką próbując zmusić ten chłam do współpracy z samochodem.

Napisano

Zaczyna się od nowa. Już była taka dyskusja.

Napisano

> 1. znasz roznice w dzialaniu i konfiguracji miedzy stagiem 300 a 4?

Nie, ale chętnie się dowiem smile.gif

> 2. znasz inne wtryski, np magic/matrix?

Tak wiem podobno lepsze, sam nie jestem zachwycony budową valteków, no ale działają u mnie bez problemów.

> 3. wiesz ze takie zestawy sa juz za 950, wiec czy wg ciebie 100 zł

> różnicy to szastanie kasą, bo wg mnie oszczędność płynąca z

> przekory/głupoty a raczej obu rzeczy naraz.

Napisano

>. No i coś co mnie

> rozwala - dawkowanie gazu ustala się rozwiercając dysze

> wtryskiwacza, jak w XIX w.

Po pierwsze w XIX wieku nie było wtryskiwaczy do gazu, a po drugie co z tym nie tak ? Jakie masz lepsze rozwiązanie ?

Niestety montaż gazu do samochodu gdy zestaw nie jest dedykowany do danego modelu przerasta wielu gazowników, których klienci szukaj rozwiązania na forach internetowych.

I tak jest w wielu przypadkach bez znaczenia jest tu instalacja czy generacja instalacji.

A tak być nie powinno, niestety biorą się za to ludzie bez przygotowania i zdolności.

Napisano

> ... No i coś co mnie rozwala - dawkowanie gazu ustala się rozwiercając dysze wtryskiwacza, jak w XIX w ...

Ale widzę, że koledze strasznie nie podoba się taka metoda i ciągle do niej wraca ...

Także w XIX wieku zwiększało się moc poprzez mechaniczne zwiększanie pojemności silnika, np. zmiana długości korbowodów i wymiana wału korbowego, pomimo że są także nowocześniejsze metody pad.gif

Ja nie widzę nic złego w zmianie wielkości dysz poprzez rozwiercanie - BRC robi tak samo - mechanicznie zwiększa wydajność wtrysków, tyle że podczas ich produkcji smile.gif

Napisano

> Ja nie widzę nic złego w zmianie wielkości dysz poprzez rozwiercanie

> - BRC robi tak samo - mechanicznie zwiększa wydajność wtrysków,

> tyle że podczas ich produkcji

Metoda sama w sobie nie jest zła. Wszystko zależy od tego, jak ktoś to wykona.

Zachowanie sensownej powtarzalności w przepustowości dysz przy wierceniu "z ręki" może być problematyczne.

Napisano

> Metoda sama w sobie nie jest zła. Wszystko zależy od tego, jak ktoś to wykona.

> Zachowanie sensownej powtarzalności w przepustowości dysz przy wierceniu "z ręki" może być problematyczne.

Według mnie producent wtrysków wziął to pod uwagę i uznał że nie da się zepsuć wiercenia wtrysków, jeżeli wierci się jeden po drugim tym samym wiertłem, pewnie nawet i w ręku - dysze są wykonane z miękkiego materiału, a długość otworu do wiercenia jest na tyle duża, że różnice w średnicy kolejnych dysz będą pomijalnie małe.

Napisano

Powiem tak: osobiście nie robiłbym tego nigdy z ręki.

Otwór się jednak rozbija, ponadto z uzyskaniem jego walcowego kształtu też może być problem.

Nie jest tu potrzebna może nanotechnologia, ale z drugiej strony +/- 10% paliwa na poszczególnych cylindrach na pewno nie jest dla silnika dobre.

Napisano

> Powiem tak: osobiście nie robiłbym tego nigdy z ręki.

> Otwór się jednak rozbija, ponadto z uzyskaniem jego walcowego kształtu też może być problem.

Tak, ale jeżeli wiercisz otwór w miękkim materiale i nawet trzymasz go w ręku (osobiście używałem szczypców morse'a), przewiercasz tak, żeby wiertło przeszło aż do uchwytu wiertarki to różnice w wielkości otworów są bardzo małe, dużo mniejsze od 10% na całej średnicy ...

> Nie jest tu potrzebna może nanotechnologia, ale z drugiej strony +/- 10% paliwa na poszczególnych cylindrach na pewno nie jest dla silnika dobre.

Oczywiście tak, ale według mnie te różnice są nie większe niż 2-5%. Trzeba by zmierzyć, teraz to jest gdybanie.

Może tak właśnie to zostawmy - poczekajmy na pomiary, może ktoś zrobi ...

Napisano

> Tak, ale jeżeli wiercisz otwór w miękkim materiale i nawet trzymasz

> go w ręku (osobiście używałem szczypców morse'a), przewiercasz

> tak, żeby wiertło przeszło aż do uchwytu wiertarki to różnice w

> wielkości otworów są bardzo małe, dużo mniejsze od 10% na całej

> średnicy ...

Mi nie chodzi o 10% różnice w średnicach, tylko w przepustowości, a to różnica jednak jest, ale to tylko tak na marginesie.

Nie twierdzę, że źle powierciłeś swoje dysze, ale przyznasz że cała ta zabawa z wierceniem dysz ma jeden bardzo niekorzystny aspekt: czynnik ludzki. Jak się za to weźmie jakiś cymbał, o których również wśród gaziarzy nietrudno, to jest bardzo duża szansa, że różnice w dawkowaniu poszczególnych wtryskiwaczy mogą być spore.

> Oczywiście tak, ale według mnie te różnice są nie większe niż 2-5%.

> Trzeba by zmierzyć, teraz to jest gdybanie.

> Może tak właśnie to zostawmy - poczekajmy na pomiary, może ktoś zrobi

> ...

Jak znajdę chwilę wolnego czasu, to zbadam posiadane dysze z Valteków podobnie, jak to się robiło z gaźnikowymi, czyli na zasadzie pomiaru czasu opróźniania przez dyszę zbiornika z wodą o określonej pojemności. Trzeba tylko zbudować sobie małe "stanowisko badawcze".

Napisano

Dajcie spokój, to nie ma znaczenia. Wiercę dysze w ręku i nie robi to różnicy. Największy problem to partacze. Trójniki w niewłaściwych miejscach, niewłaściwe wtryski, źle nawiercone kolektory, brak kalibracji, źle podpięte zasilanie, źle dobrane reduktory, beznadziejne filtry i beznadziejny gaz. To czy dysza ma setkę w tą czy w tamtą naprawdę ma znaczenie 3-rzędne.

Napisano

> Mi nie chodzi o 10% różnice w średnicach, tylko w przepustowości, a to różnica jednak jest, ale to tylko tak na marginesie.

No właśnie nie za bardzo widzę te różnice. Przepustowość zależy od średnicy, długości otworu oraz pewnie jakiejś porowatości i krawędzi otworów, a te parametry będą bardzo zbliżone jeżeli otwory będą rozwiercane tym samym wiertłem i do uchwytu wiertła.

> Jak znajdę chwilę wolnego czasu, to zbadam posiadane dysze z Valteków podobnie, jak to się robiło z gaźnikowymi, czyli na zasadzie pomiaru czasu opróźniania przez dyszę zbiornika z wodą o określonej pojemności. Trzeba tylko zbudować sobie małe "stanowisko badawcze".

Czekam na wyniki.

Nie chce mi się wyciągać moich dysz, ale jakbym miał dysze rozwiercane na sprawdzenie, to mam dostęp do mikroskopu o można by to obejrzeć dokładniej smile.gif

Napisano

> skoro masz wbite w dowod lpg, poswiec troche czasu na roznych forach,

> wybierz sobie extra graty, i przerob sobie sam na IVą gen...

> zaoszczedzisz kupę pieniedzy i mase nerwów, a jak nie - zostaw

> II gen

Witam, ja mam pytanie. Czy u mnie w aucie też można zamontować IV generacje??

Męczy mnie już ciągła praktycznie obsługa II generacji (to filterek, to regulacja, to coś innego). A ostatnio ciągle rozjeżdża mi mapy zapłonu w silniku.

Czy posiadanie IV generacji uwolni mnie od nie których problemów??

Czy spalani spadnie?? - w tej chwili gazu pali mi na trasie około 8,5 litra a benzyny uwaga niecałe 6 litrów.

Jeżeli się da - to czy mogę podjechać do zakładu i poprosić o wymianę instalacji na IV i o jaką (kwestia marki), poprosić o montaż?? (rocznie robię około 9 kkm)

PZDR VEN

Napisano

> Witam, ja mam pytanie. Czy u mnie w aucie też można zamontować IV

> generacje??

> Męczy mnie już ciągła praktycznie obsługa II generacji (to filterek,

> to regulacja, to coś innego).

w IV gen masz to samo + dochodzi Ci filtr listwy wtryskowej + jak zrobisz na byle czym, np valtekach - kalibracje, czyszczenia, regeneracje albo

>A ostatnio ciągle rozjeżdża mi

> mapy zapłonu w silniku.

w IV gen tez sie zdarza, ale na skutek zlej regulacji / eksploatacji wtryskow, vide wyzej

> Czy posiadanie IV generacji uwolni mnie od nie których problemów??

> Czy spalani spadnie?? - w tej chwili gazu pali mi na trasie około 8,5

> litra a benzyny uwaga niecałe 6 litrów.

dochodzi cala plejada nowych zwiazanych stricte z montujacym lub doborem gratów.

> Jeżeli się da - to czy mogę podjechać do zakładu i poprosić o

> wymianę instalacji na IV i o jaką (kwestia marki), poprosić o

> montaż?? (rocznie robię około 9 kkm)

> PZDR VEN

bedzie Cie to kosztowac czapke pieniedzy, w stos. do zalozenia instalki od zera praktycznie odpadnie Ci koszt butli.

no i przy takich przebiegach zwroci Ci sie za jakies dwa lata, chyba ze zrobi sie taka roznica miedzy lpg a nopb

9tysi juz od maja zrobilem, a nie jezdze zawodowo czy sluzbowo; wiec mi sie zwrocilo juz 1800 z 2700 calkowitego kosztu...

Napisano

> no i przy takich przebiegach zwroci Ci sie za jakies dwa lata, chyba

> ze zrobi sie taka roznica miedzy lpg a nopb

> 9tysi juz od maja zrobilem, a nie jezdze zawodowo czy sluzbowo; wiec

> mi sie zwrocilo juz 1800 z 2700 calkowitego kosztu...

No dzięki za info, chyba się skuszę, ale na razie czeka mnie zrealizowanie kilku innych planów związanych z autem. Pewnie zrealizuje to dopiero po swapie silnika na 1,8 lub 2,0 8V.

PZDR VEN

Napisano

>Największy problem to partacze. Trójniki w

> niewłaściwych miejscach, niewłaściwe wtryski, źle nawiercone

> kolektory, brak kalibracji, źle podpięte zasilanie, źle dobrane

> reduktory,

Czyli - brak dokumentacji technicznej i konieczność robienia improwizacji za każdym razem. A jakby z zestawem przychodziła dokumentacja z łopatologicznym manualem instalacji, problemów by było mniej.

Napisano

> Czyli - brak dokumentacji technicznej i konieczność robienia

> improwizacji za każdym razem. A jakby z zestawem przychodziła

> dokumentacja z łopatologicznym manualem instalacji, problemów by

> było mniej.

Do Staga jest dokumentacja, jest bardzo dobre wsparcie producenta. Niektórym ludziom poprostu czytać się nie chce, a logiczne myślenie jest im obce.

Napisano

> Czyli - brak dokumentacji technicznej i konieczność robienia

> improwizacji za każdym razem. A jakby z zestawem przychodziła

> dokumentacja z łopatologicznym manualem instalacji, problemów by

> było mniej.

Ty nadal podchodzisz z zalozeniem ze ktos naprawde czyta ta dokumentacje, lub jesli nawet - ja rozumie?

Napisano

> Nie, ale chętnie się dowiem

po krótce

300tka zostala zastapiona przez 4kę, jak wejdziesz na strone to zobaczysz ze obecnie na liscie produktow sa do wyboru 4ka, 300plus i 300premium

zwykla 300tka do 300+ i premium w sumie ma sie jak kot do kotary

do 300tki nie podepniesz nowszego ac synchro niz 1.xx, do 4ki, a do determinuje mozliwosci nastawow; a i roznice w algorytmach pracy itp itd

> Tak wiem podobno lepsze, sam nie jestem zachwycony budową valteków,

> no ale działają u mnie bez problemów.

ciagle to slysze. np ze po 20kkm troche sie rozklekotaly, i wystarczylo gume podlozyc itp itd. a potem mimochodem wychodzi ze jednak muli i wogole cos jest nie halo, bo na beni samochod lata...

jezdze nubira. mi wystarcza, bo musi - jest to zdeterminowane przede wszystkim przez zasobnosc mojego portfela - czytaj na lepsze auto na razie mnie nie stac. ale nie upieram sie ze to najlepszy samochod na swiecie itp itd, tylko dlatego ze jezdzi i spelnia moje wymagania czy raczej jest w stanie sprostac oczekiwaniom w ramach mozliwosc.

ale jezeli wlasciciel nowej lub kilkuletniej bmw trojki, nawet z silnikiem o tej samej pojemnosci [hipotetycznie, nie wiem czy obecnie oferuja 1.6]

ktora pali mu ladnych pare litrow mniej, ma wiecej mocy i wogole ma wieksza sprawnosc, a cale auto jest technologicznie kilka lata swietlnych przed moim - ma w pelni prawo stwierdzic, ze moje auto to gowno w porownaniu z jego, i bedzie to niestety racja, przede wszystkim z technologicznego punktu widzenia.

taka sama wg mnie jest roznica miedzy valtekiem a matrixami, medami, kehinem.

nie twierdze ze matrixy ktore posiadam to jakas mega rewelacja, technologiczny hi tech i remedium na wszystko.; ale z drugiej mani nie twierdzcie ze valteki sa super bo dzialaja, bo to tak samo jak stwierdzic ze seks analny jest swietny i lepszy od zwyklego, bo dziala na obie plcie. perspektywa upodoban, sklonnosci i mozliwosci wlasnej D jest mocno nie na miejscu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.