Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja pojazdu

Featured Replies

Napisano

Wiem, wiem, że nie związane z techniką, naprawami itp. Ale gdzie mogę prosić o pomoc i wyjaśnienia jak nie nie tu.

Chciałbym się dowiedzieć ile czasu od podpisania umowy kupna sprzedaży mam aby zgłosić się do wydziału komunikacji, żeby zarejestrować samochód. A jeżeli w tym terminnie się nie zgłoszę to jakie będą z tego konsekwencje.

Napisano

a samochod kupiony i zarejestrowany w kraju czy z importu pochodzi??

Napisano
  • Autor

> a samochod kupiony i zarejestrowany w kraju czy z importu pochodzi??

Krajowy zarejestrowany

Napisano

Na urząd Skarbowy masz chyba 14 dni, a na rejestrację nie ma chyba przewidzianego terminu, możesz kiedy chcesz.

Jak przeoczysz termin do US to są jakieś odsetki, ale z tego co wiem jakieś śmieszne.

Napisano

> Krajowy zarejestrowany

Prawo polskie przewiduje 30 dni na rejestrację nowo nabytego pojazdu i jego ubezpieczenie. Tyle samo ma poprzedni właściciel, który musi zgłosić sprzedaż.

Co będzie jak nie dotrzymasz tych 30 dni ? Urząd może dowalić karę ale nie wiem w jakiej wysokości. Pytanie też czy będzie im się chciało ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Prawo polskie przewiduje 30 dni na rejestrację nowo nabytego pojazdu

> i jego ubezpieczenie. Tyle samo ma poprzedni właściciel, który

> musi zgłosić sprzedaż.

> Co będzie jak nie dotrzymasz tych 30 dni ? Urząd może dowalić karę

> ale nie wiem w jakiej wysokości. Pytanie też czy będzie im się

> chciało ?

Właśnie rozmawiałem z Panią z US na złożenie delkaracji podatkowej miałem 14 dni potem ustawowe odsetki i grzywna, której można uniknąć po złożeniu odpowiedniego oświadczenia z wyjaśnieniami

Napisano

Jakieś pół roku temu rejestrowałem auto, US opłaciłem w terminie ale rejestracja miała miejsce 3 m-ce po dacie na umowie i nic w wydziale komunikacji się nie czepiali, sprawdzili czy jest ubezpieczenie tylko, a było bo wcześniej wykupiłem tylko gościu nie wpisał mi numerów rej tylko powiedział abym dopisał jak dostanę tablice i tyle. Ale jeździć nim zacząłem dopiero po zarejestrowaniu, bo nie miałem wcześniej ubezpieczenia.

Napisano

> Krajowy zarejestrowany

powiem tak niektórzy pewnie będą krzycze i chałasowac ale ja jezdze samochodem (drugim) którego nie przerejstrowałęm na siebie wykupiłe m tylko polisę OC na siebie i to wszystko ustawowo jest 30 dni na rejestrację auta i 14 dni na opłacenie podatku jak pisali poprzednicy. Nie mam zamiaru przerejestrowywac ze wzgledu na to, że niedlugo go odsprzedam. Ponadto kary o których było pisane w poprzednim poście są to "tzw." kary administracyjne które nie są egzekwowane przez urzędy ze względu na czas realizacji - postępowanie administracyjne - które w większości przypadków przekracza kwotę kary ,a niekiedy wartośc rejestrowanego pojazdu więc przepis intnieje ale martwy - wybór należy do kolegi pozdrawiam

Napisano

Tylko radzę opłacić auto w Urzędzie Skarbowym. Ja spóźniłem się dwa dni, i zapłaciłem dodatkowo grzywnę w wysokości 150zl! (bo ponoć popełniłem przestępstwo karno-skarbowe). A i tak udało się utargować bo wstępnie chciano mi dać 600zl.

Pozdrawiam

Napisano

Powiem tak, najlepiej załatwić to w przeciągu 7-14 dni od daty zakupu auta. Jeżeli w tym czasie zabieramy się za przerejestrowanie auta to najlepiej załatwić wszystko jednego dnia czyli: WK (są kolejki to wiem, ale ja byłem przed drzwiami już o 7.15 smile.gif ), US i ubezpieczenie, rezygnację z poprzedniego możemy wysłać później ale też nie radzę zwlekać żeby potem nie płacić podwójnego ubezpieczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.