Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to rozrusznik? Takie objawy...

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Sytuacja wygląda następująco. Podjechałem pod domek, zgasiłem autko, po kilku minutach chciałem odpalić ale się już nie dało. Autko to Brava 1.4 12V ' 98 rocznik. Objawy to: gry przekręcze kluczyk w stacyjce, to spod maski słyszę cosik w rodzaju delikatnego buczenia, troszkę " skacze " wskazówka obrotomierza gdy chcę odpalić to zero reakcji, zero próby " startu ". Zanim udam się do mechanika to pytam się Was, być może kwestia jest Wam już znana i da radę samamu, ewentualnie wskazówki, zanim pojadę do mechanika.

Pozdrawiam gorąco.

Napisano

Witam. Wedug mnie to bendiks w rozruszniku.Ja sie sam w to nie bawiłem tyko zleciłem to elektrykowi.Koszt naprawy około 80-100zł.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi. A czy da radę to samemu zrobić ? Może macie schemat itp. itd. potrzebne do samodzielnej dłubaniny. Jeszcze jedna kwestia przy okazji ... ile macie książek do BBM ? Ja mam jedną ściągniętą z torrenta, hmmm ... nie wiem jak to opisać, taką co ma 345 stron w pdf, ale tam np. nie ma słowa o naprawie rozrusznika. Jest jeszcze może książka napraw, hmmm ... typowa serwisówka?

Pozdrawiam i dziękuję bardzo za porady i Wasze sugestie.

Napisano

> Dziękuję za odpowiedzi. A czy da radę to samemu zrobić ?

Da radę ale robota nieciekawa i kanał potrzebny...

> Może macie

> schemat itp. itd. potrzebne do samodzielnej dłubaniny. Jeszcze

> jedna kwestia przy okazji ... ile macie książek do BBM ? Ja mam

> jedną ściągniętą z torrenta, hmmm ... nie wiem jak to opisać,

> taką co ma 345 stron w pdf, ale tam np. nie ma słowa o naprawie

> rozrusznika. Jest jeszcze może książka napraw, hmmm ... typowa

> serwisówka?

Jest... na wiki bbm

Napisano
  • Autor

A da radę to bez kanału wymontować i wmontować czy też nie podejmować takowego ryzyka ? Hmmm .. klucz to " łamana " 8 ?

Napisano

mialem podobnie i przyczyna byl aku

Napisano
  • Autor

Aku jest ok. Po objawach to na 99% jest rozrusznik. Tylko teraz zapytanie, da radę samemu bez kanału ?

Ktoś próbował ?

Napisano

da rade bez kanału ja wyjmowałem wczoraj tylko wysoko musiałem pod lewarować używałem tzw. żaby do pod lewarowania.

Napisano

W MW 1.6 wyjmowałem rozrusznik pod gołym niebem i nic nie podnosiłem lewarkiem.

Napisano

> W MW 1.6 wyjmowałem rozrusznik pod gołym niebem i nic nie podnosiłem

> lewarkiem.

Bo w 1,6 mamy rozrusznik z przodu.

Swego czasu wymieniałem rozrusznik leżąc na śniegu pod samochodem, który stał w koleinach a kumpel mi z góry trzymał skubańca przy przykręcaniu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Więc napiszę tak...

Prawdopodobnie to nie jest rozrusznik, podpiąłm aku ze Sienki i także te same objawy, mechanior rzucił hasło, że to może być osprzęt silnika... elektronika... objawy to buczenie spod maski, wariujący obrotomierz i ... hmm ... tak jakby migająca, żarząca się lampka od wtrysku, jednakże jest to podczas buczenia i falowania obrotomierza, wszystko to przed próbą odpalenia, po przekręceniu stacyjki na raz.

Pomysły Koledzy?

Wszystkie rady i pomysły mile widziane.

A jeszcze mknie przyszło do głowy ... może to przekaźnik? Zdjałem taką plastikową obudowę spod maski pod podszybiem, są tam zdaje się przekaźnikmi i tak jakby to stamtąd to buczenie było słychać.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.