Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Master, nie kręci rozrusznik

Featured Replies

Napisano

Master 2000r. 2,8 dti.

Przy próbie uruchomienia silnika, nie kręci rozrusznik. Słychać tylko pojedyńcze "pyknięcie".

Napięcie na akumulatorze jest ok. 12,8V. Po przekręceniu kluczyka kontrolka od immobilizera gasnie.

Sprawdziłem i poprawiłem połączenia na klemach, wyglądają na ok. Podczas załączania świateł, spadku napięcia nie ma. Dla pewności połączyłem kablem rozruchowym klemę "-" z masą na silniku, wyeliminowac problem z masą, bez poprawy.

Sprawdziłem, że w skrzynce bezpieczników (w komorze silnika) jeden z przekaźników (ten mały, jest tam jeszcze jeden przekaxnik - duzy) kilka razy "pyka" po przekręceniu zapłonu - nie wiem od czego on jest i czy tak ma być.

Na razie odłączyłem akumulator i przywiozłem do naładowania, dla pewności, czy nie jest problem z prądem rozruchowym.

Co proponujecie sprawdzić i ewentualnie jak?

Napisano

Spr. kable do automatu załączajacego rozrusznik - potrafią zaśniedzieć i nie łączyć.

Jak to nie pomoże, to sam automat wymontować i oczyścić, a najlepiej wyjąć rozrusznik i zobaczyć jak się czuje bendiks - też oczyścić i przesmarować. Na koniec szczotki rozrusznika.

W Clio pomogło oczyszczenie kabli na automacie i bendiksu.

Napisano

To samo miałem przed chwilą w 206, po odłączeniu akumulatora i zresetowaniu komputera wszystko powróciło do normy

Napisano

> To samo miałem przed chwilą w 206, po odłączeniu akumulatora i

> zresetowaniu komputera wszystko powróciło do normy

to nie reset kompa pomógł, a oczyszczenie klem, które nie chciały przewodzić.

A co do samego problemu, to stawiam na bendix. Sprawdzić naezy mocowania wszystkich kabli, a jak to nie pomoże, to trza wyjąć rozrusznik i poczyscić / sprawdzić bebechy wewnątrz.

Napisano

> Master 2000r. 2,8 dti.

> Przy próbie uruchomienia silnika, nie kręci rozrusznik. Słychać tylko

> pojedyńcze "pyknięcie".

u mnie - co prawda w innym samochodzie - walnal przewod masowy od nadwozia do bloku silnika

Napisano
  • Autor

> u mnie - co prawda w innym samochodzie - walnal przewod masowy od

> nadwozia do bloku silnika

Ten przewód wyeliminowałem łącząc klemę "-" z blokiem silnika za pomocą przewodu rozruchowego.

Dzisiaj zamontowałem naładowany akumulator i znowu "pykanie". Za chyba czwartym razem zapalił. Podjechałem do warsztatu gdzie robią rozruszniki i alternatory. Sprawdzili akumulator, jest ok. Rozrusznik już kręci prawidłowo, lecz dla sprawdzenia demontują rozrusznik i jakby coś, będą go naprawiać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.