Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwny zapach spod maski

Featured Replies

Napisano

Witam

Od soboty w czasie jazdy moją astrą (jak w podpisie) poprzez nawiew wciągany jest do kabiny zapach tak jakby kopcącego się znicza czy tez plastiku, czy coś w tym stylu. Nasila się zwłaszcza w czasie np. postoju na światłach czy manewrów na parkingu, może dlatego że w czasie jazdy jest osłabiany przez pęd powietrza wciągany też przez nawiew.

Pierwsze objawy miałem w sobotę wracając w nocy. Po wieczornym myciu samochodu włączyłem ogrzewanie na parujące szyby i po jakichś 10-15 km na postoju na skrzyżowaniu zapach się uaktywnił tzn. wlazł do kabiny). Jak otwieram maskę po zatrzymaniu to tak jakby szczególnie ten zapach czuć z okolic korka wlewu oleju do silnika.

Podobno zepsuta nagrzewnica "wydaje" smród a`la siarkowodór - tylko jeżeli teraz nie używam ogrzewania to nadal byłby on odczuwalny?

Czy to może topią się jakieś przewody? - choć przejrzałem od góry wszystkie w okolicy i nie zauważyłem jakichś nadpaleń czy nadtopień.

Inne propozycje?

Może ktoś miał coś podobnego?

Dzięki za podpowiedzi

Marek

Napisano

Zdejmij osłonę podszybia i oblukaj okolice dmuchawy po zdjęciu filtra. Wyczyść ew. śmieci, liście, zdechłe szczury itp.

Poza tym udrożnij gumowy kondon na środku odprowadzający wodę z podszybia.

Napisano

Może to z samego wiatraka jest ten smród.... Tak sobie teraz wymysliłem na szybkiego. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zdejmij osłonę podszybia i oblukaj okolice dmuchawy po zdjęciu

> filtra. Wyczyść ew. śmieci, liście, zdechłe szczury itp.

> Poza tym udrożnij gumowy kondon na środku odprowadzający wodę z

> podszybia.

Nie tak dawno, ze 2 miechy temu zmieniłem filtr, a co jakiś czas zdejmuję tą osłonę co osłania filtr i wygarniam śmieci - więc to raczej nie to

Napisano

> Nie tak dawno, ze 2 miechy temu zmieniłem filtr,

I tu może być wyjaśnienie. Sprawdź czy w dobrym kierunku włożyłeś filtr. Ja miałem węglowy nie przyjrzałem się podczas montażu i odwrotnie go włożyłem, co efektem było po pewnym czasie użytkowania dziwny smród z nawiewu i co bardzo mnie dziwiło tylko podczas grzania (nawiewu ciepłego powietrza).

a co jakiś czas zdejmuję tą osłonę co osłania filtr i wygarniam śmieci - więc to raczej nie to

A sprawdzałeś właśnie ten gumowy kondom, z niego potrafi naprawdę dawać niezły sztynks, tylko raczej by śmierdziało zgnilizną lub gdy zamoknie jakby ktoś wywalił obornik. Ja go co roku przemywam elegancko karcherem i nie mam z nim problemu.

PZDR VEN

Napisano

popatrz czy nie kapie coś na wydech wink.gif

walczyłem z tym samym - tzn nieprzyjemny zapach po zatrzymaniu/w korku

okazało się że olej kapie z uszczelki miski olejowej, wprost na rurę wydechową spineyes.gif

Napisano

Heh ja miałem coś takiego parę lat temu. Jechałem sobie z kolegami na wykłady do Łodzi no i na wyjeździe z mojego miasta zaczęło mi śmierdzieć topionym plastikiem. Pierwsza myśl to instalacja się fajczy. Otworzyłem maskę obejrzałem no i nic ciekawego tam nie było (to było TICO hehe.gif) Chwila zadumy co robić bo jeśli to instalacja to jeszcze nie dojadę. Ale to był chyba koniec roku musiałem jechać to i pojechałem. W Łodzi na parkingu dopiero się dopatrzyłem, że to zwykła reklamówka przykleiła się do tłumika i topiąc się smrodziła. Ale całą drogę myślałem co mi się fajczy i czy będę jeszcze miał czym z powrotem wrócić.

Napisano
  • Autor

> Ja także obstawiam na wyciek oleju, sprawdź miskę.

Tak zrobię, bo wczoraj obejrzałem wszelkie możliwe kable, przewody i inne i nie widać nawet śladu nadtapiania. Nadto nawet jakiś czas jazdy wyłączyłem całkowicie nawiew (myśląc że to może wentylator od nawiewu się spala) i rzeczywiście nic nie śmierdziało tyle że po wyjściu z samochodu zapaszek się uaktywnił - czyli nawiew go nie zaciągał.

Dzięki za podpowiedzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.