Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Hondy lub Toyoty

Featured Replies

Napisano

Tak się rozglądam, a że Hondy (Civic i Accord ) też mi się podobają to i tu zasięgnę jakiś info.

Jak wygląda sprawa z zakupem takiego japońca. Czy modele Civica lub Accorda po 2000 roku mają jakieś bolączki?

Jak wygląda sprawa z zawieszkami - bardzo się sypią, jak mniej więcej wyglądają koszta napraw. (porównuje np do passata z aul w zawiasie który nie jest za super trwały na NASZYCH drogach.)

Silniki "TD" i noPB lubią olej? Jak wygląda ich eksploatacja i spalania (głównie miasto.)

Jak benzyniaki znoszą LPG

Wszelkie info i porady mile widziane.

Napisano

> Tak się rozglądam, a że Hondy (Civic i Accord ) też mi się podobają

> to i tu zasięgnę jakiś info.

> Jak wygląda sprawa z zakupem takiego japońca. Czy modele Civica lub

> Accorda po 2000 roku mają jakieś bolączki?

> Jak wygląda sprawa z zawieszkami - bardzo się sypią, jak mniej więcej

> wyglądają koszta napraw. (porównuje np do passata z aul w

> zawiasie który nie jest za super trwały na NASZYCH drogach.)

> Silniki "TD" i noPB lubią olej? Jak wygląda ich eksploatacja i

> spalania (głównie miasto.)

> Jak benzyniaki znoszą LPG

> Wszelkie info i porady mile widziane.

Od razu zapomnij o TD - to stary parch Rovera i bardzo lubi sie sypnac. CO do bolaczek to Civic, jak kazda ok. 10-letnia (lub wiecej) Honda bedzie miala poczatki rudej na tylnych nadkolach, czasem pod tylna klapa. Accord ma lepsze zabiezpieczenia i jeszcze powinien byc ok (o ile nie robiony). Silnikowo/skrzyniowo (benzynowe), jesli serwisowane regularnie to niezniszczalne - przebiegi 250kkm+ nie robia wiekszego wrazenia. Na polskich drogach czesto leca laczniki stabilizatorow (bardzo tania sprawa), czasem elementy gumowe wahaczy (troche drozsza). Accordy tej generacji przed liftem mialy problemy z tylnymi lozyskami, ale wymieniano to na gwarancji. Tematu LPG nie podejmuje (bo nie wiem), ale zakladam ze w takim Acc 1.8 nie bedzie to banalne (VTEC + zmienne dlugosci kol. dolotowego). Zakladanie do jakiegokolwiek DOHC VTEC to raczej lekka profanacja. Zwykle SOHC widuje sie na ulicach zagazowane wiec chyba znosza.

Napisano

> Tak się rozglądam, a że Hondy (Civic i Accord ) też mi się podobają

> to i tu zasięgnę jakiś info.

> Jak wygląda sprawa z zakupem takiego japońca. Czy modele Civica lub

> Accorda po 2000 roku mają jakieś bolączki?

> Jak wygląda sprawa z zawieszkami - bardzo się sypią, jak mniej więcej

> wyglądają koszta napraw. (porównuje np do passata z aul w

> zawiasie który nie jest za super trwały na NASZYCH drogach.)

> Silniki "TD" i noPB lubią olej? Jak wygląda ich eksploatacja i

> spalania (głównie miasto.)

> Jak benzyniaki znoszą LPG

> Wszelkie info i porady mile widziane.

Jeżdże Civic-iem 1.8 Vti, rudej na nadkolach nie widze, oleju no troszke pali ale to prawdopodobnie wina uszczelniaczy zaworowych (w końcu ma już 11 lat) Spalanie jak dla mnie znośne, bo jest to w okolicach 9-10 litrów w mieście, choć wiem że można oszczędniej (mój ojciec tak porafi 270751858-jezyk.gif) Patrząc że mam pod maską 169km to raczej niedużo. W trasie poniżej 7 jeszcze nie zszedłem ale też powoli nie jeżdże.

Teraz porównanie z VW (pracuje w serwisie Skoda/VW) Jak dla mnie jedynymi plusami na VW to:

-to że we wnętrzu są dość ciche (w Japońcach troche silniki słychać)

-no i ceny części (no serwis Hondy do tanich nie należy)

-dość trwałe silniki tdi, ale tylko jak są zadbane.

A na plus dla japońców:

-nie wiem czy dlatego że mam wersje VTi ale jakość plastików, deska w hondzie no bardzo dobrze wykonana nie skrzypi i po tych 10 latach jeszcze ładnie wygląda. W VW jakoś to gorzej wygląda.

-no i niezawodność ze swoim autem większych problemów nie mam, poprzednią zimą oba tylne łożyska zniszczyłem (latanie bokami po placu), i jeden drążek i końcówke wymieniłem. A poza tym eksploatacja, olej, klocki, tarcze.

Filtr oleju do Hondy 40 zł oryginał (tylko jeden rodzaj do wszystkich silników). Olej, honda nawet na mineralnym będzie jeździć.

Na minus w passatach:

-przedewszystkim kradną to badziewie na potęge, nie wiem co to w sobie ma ale nieważne jaką wersje byś nie miał i tak ktoś kiedyś gdzieś będzie chciał go ukraść screwy.gif

-wszędobylska elektryka, potęga sterowników które lubią czasami się posypać i jeszcze ta gnijąca elektryka (porażka sterownik komfortu pod nogami kierowcy tam gdzie zimą lubi się woda zbierać!!! Passat 3B i Superb)

-znalezienie egzemplarza w dobrym stanie, nie po kasacji i nie angola graniczy z cudem.

-filtr oleju oryginał od 40 zł w góre (do samych Tdi jest chyba z trzy rodzaje, a do tego jeszcze silniki benzynowe). Olej, spróbuj wlać minerał, albo słabej jakości semi-syntetyk a się zgarbisz przy naprawie turbiny.

-filtr paliwa do tego koszt oryginalnego ponad 120 zikos wymiana co 30 tyś bo w polsce słabe paliwo.

-a zalej do tdi na pompowtryskach etyline to po nocach nie będziesz spał a się modlił żeby im się nic nie stało. Sztuka kosztuje 2500 tyś zł. rotfl.gif

Wady Hond:

-ceny oryginalnych części (piasta tył oryginał 1200zł, zamiennik dostępny tylko jeden bardzo słabej jakości 300 zł sick.gif)

-nie wiem jak z gazem, ale do Vti to raczej by była profanacja.

-fakt w starszych modelach szczegolnie robionych w anglii lubi rdza wychodzić na nadkolach tył i klapie.

-więcej grzechów nie pamiętam

To tyle co mi na szybko przychodzi na myśl. Pozdrawiam MArcin

Napisano

odradzam civica VII gen. chyb, że trafisz bardzo zadbany model wink.gif

Napisano

> odradzam civica VII gen. chyb, że trafisz bardzo zadbany model

Dlaczego?

Napisano

> Dlaczego?

miałem civa z 2001r. Wymiana większości elementów przedniego zawieszenia wraz z remontem skrzyni trochę przerosły moje możliwości finansowe. dodatkowo w hondzie nie działała klima, padły siłowniki centralnego zamka (typowa usterka), przednia chłodnica też była do wymiany ( typowa usterka). Jeszcze brakowało, żeby padła regulacja reflektorów (typowa usterka), wiecznie zaparowane tylne reflektory, skrzypiące fotele. Dodam, ze moj egzemplarz pochodził od pierwszego właściciela z polskiego salonu i nie byl dzwoniony wink.gif Generalnie civic to bardo przyjazny samochód, który super prowadzi sie, naprawde miło go wspominam smile.gif jednak uważam i nie jest to jedynie moja opinia, że w ten samochód trzeba dużo inwestowac.

Pozdrawiam

Napisano

Co egzemplarz to inne auto. Ja mam Civica z 2003r. z przebiegiem ok 80kkm (od nowości w bardzo bliskiej rodzinie, u mnie od 25kkm) i jedyne co robiłem do tej pory to łączniki stabilizatora, gumy w sworzniach i sprężynka w przekładni (W sumie ~400zł części + robota). Wcześniej był wymieniany tylko olej, filtry i klocki. Objawy "typowe", które podałeś nie występują u mnie w ogóle (może kwestia różnicy między 2001 a 2003?), a sporo ich wymieniłeś icon_eek.gif

Z auta jestem bardzo zadowolony i cenię sobie właśnie jego "bezobsługowość" smile.gif

Napisano

Witam serdecznie.

...

> ze moj egzemplarz pochodził od pierwszego właściciela z

> polskiego salonu i nie byl dzwoniony...

Z opisu wynika, że chyba jednak był przodem i to mocno?

Mamy, w firmie tego dziesiątki. Przez lata mieliśmy setki, w kolejnych generacjach. Podobnie jak Focusów, Almer, Corolli...

Civic-ki to są autka nie do zajeżdżenia. W starszych generacjach tylko ruda na nadkolach z tyłu potrafiła się pojawić jeśli były robione.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie.

> ...

> Z opisu wynika, że chyba jednak był przodem i to mocno?

> Mamy, w firmie tego dziesiątki. Przez lata mieliśmy setki, w

> kolejnych generacjach. Podobnie jak Focusów, Almer, Corolli...

> Civic-ki to są autka nie do zajeżdżenia. W starszych generacjach

> tylko ruda na nadkolach z tyłu potrafiła się pojawić jeśli były

> robione.

> Pozdrawiam.

jeden element malowany, tylna kalapa. Silnik moze i tak, ale reszta elementów bardzo kiepsko wykonana

Napisano

ja tam nie narzekam leje tylko paliwo i jezdze ostatnio robilem zapraweczki na nadkolach przed zima bo niestety blachy jakie sa takie sa.... a reszta .... vtec to oszczedne auto wiec o gazie nie ma co myslec bo to by ja zabilo smile.gif)

Napisano

> -a zalej do tdi na pompowtryskach etyline

Po co lać etyline do diesla? icon_eek.gif

> to po nocach nie będziesz

> spał a się modlił żeby im się nic nie stało. Sztuka kosztuje

> 2500 tyś zł.

2.5 ml zł to niemożliwe biglaugh.gif, a 2.5 tzł, to chyba w ASO z dopłata za młody wiek kierowcy. biglaugh.gifok.gif

Napisano

3S-FE, ale najmłodszy znajdziesz z 2000 r., nie wiem, czy Cie to interesuje. ok.gif

Wygodny, pojemny, bezawaryjny, toleruje lpg, mogę polecić. ok.gif

Napisano

> Po co lać etyline do diesla?

Wierz mi że zdarza się, i to nie tylko blondynkom 270751858-jezyk.gif

> 2.5 ml zł to niemożliwe , a 2.5 tzł, to chyba w ASO z dopłata za

> młody wiek kierowcy.

No dobra sorki. o jednego tysiąca za dużo... Ale faktycznie cena nie jest za duża, kosztuje on ok 2,5 tyś zł. Ceny niektórch części są powalające. (dzisiejszy przykład. Kabelek o długości ok 30 cm x 0,5 cm2 z obu stron zakończony odpowiednim pinem - 35 zeta/szt) pad.gif

Napisano

> Po co lać etyline do diesla?

Oj a jednak niektórym się to zdarza wink.gif.

kumpla ojciec niedawno do passata tdi (ten ~100 silnik co w fabii) zatankował około 10 l benzyny po czym się "obudził" i dolał do pełna ON.

I jezdzi dalej zlosnik.gif

Napisano

> Oj a jednak niektórym się to zdarza .

> kumpla ojciec niedawno do passata tdi (ten ~100 silnik co w fabii)

> zatankował około 10 l benzyny po czym się "obudził" i dolał do

> pełna ON.

> I jezdzi dalej

Benzyne to można, ale zatankowac etylinę (tak napisano poprzednio) to chyba prawdziwa sztuka? Dostac ją trudno raczej, jako że w handlu nie jest oferowana już wiele lat.

Ale z 15-20 lat temu dało sie wlać i etylinę.

Napisano

> Benzyne to można, ale zatankowac etylinę (tak napisano poprzednio) to

> chyba prawdziwa sztuka? Dostac ją trudno raczej, jako że w

> handlu nie jest oferowana już wiele lat.

> Ale z 15-20 lat temu dało sie wlać i etylinę.

Dobrze niech będzie że benzyne, ale każdy wie że etylina to chodzi o 95, 98 itp hmm.gif Przynajmniej dla mnie jest to oczywiste.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.