Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne przerywane szuranie przednich hamulców ?? :(

Featured Replies

Napisano

Witam zaczne od tego że klocki i tarcze mam nowe przejechane mają nie więcej niż 3500 km. Otóż od czasu wymiany klocków i tarcz przez mechanika borykam się z takim oto problemem. Jak delikatnie hamuje nie ważne przy jakiej prędkości występuje dziwne zjawisko otóż szura mi coś w przednim najprawdopodniej lewym kole, to jest takei szuranie przerywane szur.. szur.. szur jak pocniej przycisne to wtedy te dźwięki ustają. Byłem u mechanika kilka dni po załozeniu kompletu klocków i tarcz i powiedział że to normalne i że mam sie rozpędzić do większych prędkości i mocno zahamowac i tak kilka razy po czym wszystko ustapi. Dodam że auto hamuje bardzo dobrze nic nie ściaga itd. Czym to może być spowodowane ?? Czy mechanik powinien być w obowiązku zobaczyć bezpłatnie w ramach gwarancji co jest grane ?. Dziękuje za odpwiedź.

A drugie pyatnie mam odnośnie oleju poprzednik zalał do niego 10W40 półsyntetyk nie pamiętam jakiej firmy i czy mam zostać przy tych parametrach oleju, co ile wymieniać olej juz przejechałem 10 tys km na nim. Przebieg auta 135 tys raczej prawdziwy smile.gif

Napisano

> ?? Czy mechanik powinien być w obowiązku zobaczyć bezpłatnie w

> ramach gwarancji co jest grane ?.

Oczywiście powinien sprawdzić zamocowanie klocków i tarc. Takie szuranie nie jest normalnym objawem ok.gif

> A drugie pyatnie mam odnośnie oleju poprzednik zalał do niego 10W40

> półsyntetyk nie pamiętam jakiej firmy i czy mam zostać przy tych

> parametrach oleju, co ile wymieniać olej juz przejechałem 10 tys

> km na nim. Przebieg auta 135 tys raczej prawdziwy

Pozostań przy półsyntetyku i wymieniaj co 10-15 kkm i będzie dobrze. Ja osobiście wymieniam co 10 kkm ok.gif

Napisano

Jeśli kazał Ci rozpędzić się kilka razy i hamować na maxa na nowych klockach i tarczach to zmień mechanika....

Ciesz się ze komplet nie poszedł sie je...ć dzięki temu, a Ty razem z nim. Pierwsze kilka setek km się docierają elementy do siebie i można nawet wydatnie odczuć spadek skuteczności hamowania.

Szuranie nie jest normalne i raczej wskazuje ze elemnty nie współpracują należycie w zestawie tarcza-klocek. Jeśli nie ma dodatkowych objawów jak bicie to możliwe że np. zabezpieczenie spadło i któryś klocek lata luźniej, ewentualnie zacisk.

Napisano
  • Autor

> Jeśli kazał Ci rozpędzić się kilka razy i hamować na maxa na nowych

> klockach i tarczach to zmień mechanika....

> Ciesz się ze komplet nie poszedł sie je...ć dzięki temu, a Ty razem z

> nim. Pierwsze kilka setek km się docierają elementy do siebie i

> można nawet wydatnie odczuć spadek skuteczności hamowania.

> Szuranie nie jest normalne i raczej wskazuje ze elemnty nie

> współpracują należycie w zestawie tarcza-klocek. Jeśli nie ma

> dodatkowych objawów jak bicie to możliwe że np. zabezpieczenie

> spadło i któryś klocek lata luźniej, ewentualnie zacisk.

Oczywiście nie zrobiłem tak jak mi kazał jeszcze nie zdurniałem do reszty jutro się umowie z nim i niech patrzy co zrobił nie tak bo takie ocieranie było od chwili wyjazdu od niego z warsztatu. Pozdrawiam

Napisano

> Oczywiście nie zrobiłem tak jak mi kazał jeszcze nie zdurniałem do

> reszty jutro się umowie z nim i niech patrzy co zrobił nie tak

> bo takie ocieranie było od chwili wyjazdu od niego z warsztatu.

> Pozdrawiam

Ja mam takie cos ale na odwrót. Przy gwałtownym hamowaniu (wyprzedzanie ,hamowanie),przy którym razie mam tez szuranie ,w którymś kole z przodu. tarcze 22mm ,a klocki 5-6mm.Więc nie najgorzej jeszcze.

Napisano
  • Autor

No i mechanik mo przejechaniu kilku metrów i oględzinach z wierzchu przednich i tylnych hamulców stwierdził że to opona obciera przy hamowaniu o felge i ze mam jechać do wulkanizatora zeby zdjął opony przednie nasmarował i ponownie założył. Czy takie rozwiązanie jest możliwe czy gość chciał mnie się poprostu pozbyć ?

Napisano

> No i mechanik mo przejechaniu kilku metrów i oględzinach z wierzchu

> przednich i tylnych hamulców stwierdził że to opona obciera przy

> hamowaniu o felge i ze mam jechać do wulkanizatora zeby zdjął

> opony przednie nasmarował i ponownie założył. Czy takie

> rozwiązanie jest możliwe czy gość chciał mnie się poprostu

> pozbyć ?

Opona o felgę?? WTF? jak to ma niby wyglądać??

Koleś spławił Cię w dodatku idiotycznym tekstem. Pomijając tą dziwaczną diagnozę pamiętaj że stało się po tym jak od niego wyjechałeś, więc niech nie wciska kitu.

Napisano
  • Autor

Od początku byłe mraczej przekoany że gosć nie zamierza marnować swojego czasu na szukanie przyczyny więc rzucił takim tekstem,ale zo można zrobić nie będe się z nim przepychal skoro uparcie twierdzi że hamulce są ok, przecież go nie pobije. nie pozostaje mi nic innego jak odkręcic popołudniu koło i przyjrzeć się bliżej może coś wypatrze.

Napisano

> Od początku byłe mraczej przekoany że gosć nie zamierza marnować

> swojego czasu na szukanie przyczyny więc rzucił takim

> tekstem,ale zo można zrobić nie będe się z nim przepychal skoro

> uparcie twierdzi że hamulce są ok, przecież go nie pobije. nie

> pozostaje mi nic innego jak odkręcic popołudniu koło i przyjrzeć

> się bliżej może coś wypatrze.

Jak moze opona ociertac o felge skoro felga kreci sie razem z opona??

Idz zostaw auto i powiedz ze jak nie naprawi to zadasz zwrotu pieniedzy. Niedaj sie naciagaczowi wpysk.gif

A moze nawet auta nie spuszcaj z oka bo jeszcze cos popsuje wink.gif

Napisano

> Jeśli kazał Ci rozpędzić się kilka razy i hamować na maxa na nowych

> klockach i tarczach to zmień mechanika....

> Ciesz się ze komplet nie poszedł sie je...ć dzięki temu, a Ty razem z

> nim. Pierwsze kilka setek km się docierają elementy do siebie i

> można nawet wydatnie odczuć spadek skuteczności hamowania.

> Szuranie nie jest normalne i raczej wskazuje ze elemnty nie

> współpracują należycie w zestawie tarcza-klocek. Jeśli nie ma

> dodatkowych objawów jak bicie to możliwe że np. zabezpieczenie

> spadło i któryś klocek lata luźniej, ewentualnie zacisk.

albo nie oczyszczona rdza powoduje ze klocek nie porusza się swobodnie w jarzmie ....

a jarzma korodują od baaaaardzo wysokich temperatur i gwałtownego schładzania ....

Napisano
  • Autor

Niektórych tych mechaników to bym wysłał nie powiem już gdzie. Czy jest ktoś z Bydgoszczy kto zna się na rzeczy i mógłby zerknąć na te hamulce bo sam nic nie moge wymużdzyć

Napisano

> Niektórych tych mechaników to bym wysłał nie powiem już gdzie. Czy

> jest ktoś z Bydgoszczy kto zna się na rzeczy i mógłby zerknąć na

> te hamulce bo sam nic nie moge wymużdzyć

U mnie był podobny efekt, winą tego była osłona na tarczę. Podczas wymiany tarcz musiałem ją przygiąć trochę przez przypadek.

Co do skuteczności hamowania, jestem po wymianie tarcz+klocków i bębnów + szczęk, wczoraj wymieniałem jeszcze cylinderki. Samochód hamuje mi jak by nie chciał. Zanim się trochę wyreguluje to nie przekraczam dopuszczalnych prędkości.

Napisano

No bo świeżo po wymianie tak właśnie hamuje jakby nie chciał. Musi się ułożyć wszystko.

Co do szurania, moze wystarczy przesmarować prowadnice na których szczęki się przesuwają.

Napisano
  • Autor

A znajdzie się ktoś kto mógby pomóc w opanowaniu tematu, za głupi jestem widocznie na tego typu akcje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.