Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do elektorników

Featured Replies

Napisano

Panowie potrzebuję Waszej pomocy. Mam do założenia zestaw centralnego zamka w pewnym samochodzie. Jest do niego schemat czyli jak wszystko połączyć, jednakże są pewne dylematy co zrobić, gdzie podłączyć następujące przewody:

- różowy

- różowo/czarny

Czy przewód czarno/biały musi być podłączony czy można to pominąć. Ogólnie nie chce się wbijać w stacyjkę. Więc panowie gdzie go podłączyć.

Schemat:

282869184-schemat.jpg

post-67339-14352504410498_thumb.jpg

Napisano

> gdzie podłączyć następujące przewody:

> - różowy

> - różowo/czarny

IMO sa to sygnaly sterujace do przyciskow: otworz i zamknij drzwi. potrzebujesz przycisk typu "normalnie otwarty/rozwarty" i do masy gdziekolwiek. nie musisz ich podlaczac, jak nie chcesz montowac przyciskow.

> Czy przewód czarno/biały musi być podłączony czy można to pominąć.

raczej podlacz. IMO po zgaszeniu kluczyka nie beda dzialaly przyciski otworz/zamknij, albo cos innego.

> Ogólnie nie chce się wbijać w stacyjkę. Więc panowie gdzie go

> podłączyć.

gdziekolwiek, gdzie pojawia sie +12V po kluczyku. np w skrzynce bezpiecznikowej.

Napisano

Co jak zrobił to napisane masz już powyżej. Co do hamulca to też możesz to podłączenie pominąć. Jak podasz w jakim to aucie to mogę Ci coś bardziej pomóc

Napisano
  • Autor

dokładnie będzie to montowane w łajnosie hahaha.gif

Napisano

niejak nie mam pojecia po co podlaczenie pod hamulec icon_rolleyes.gif wiesz moze co ator mial na mysli robiac to wyprowadzenie? zlosnik.gif

pozdr.

Napisano
  • Autor

wedle instrukcji służy do automatycznego zamknięcia drzwi po przekręceniu kluczyka

Napisano

> wedle instrukcji służy do automatycznego zamknięcia drzwi po

> przekręceniu kluczyka

ale kluczyk mozna przekrecic bez naciskania na hamulec grinser006.gif

pozdr.

Napisano
  • Autor

tak wiem o tym, ale tutaj aby to zadziałało to trzeba przekręcić kluczyk i po 15 sek nacisnąć na hamulec wtedy automatycznie zamknie się centralka

Napisano

> ale kluczyk mozna przekrecic bez naciskania na hamulec

> pozdr.

Jak to się mówi dodatek który można opisać jako funkcja dodatkowa (której defakto nikt prawie nie zakłada biglaugh.gif )

Napisano
  • Autor

i ja też tego robić nie będę zeby.GIF

Napisano

> niejak nie mam pojecia po co podlaczenie pod hamulec wiesz moze co

> ator mial na mysli robiac to wyprowadzenie?

przy pierwszym nacisnieciu hamulca drzwi rygluja sie?

Napisano
  • Autor

a gdybym ten czarno/biały podłączył prosto pod aku, będzie się coś dziać?

Napisano
  • Autor

dokładnie tak. Po naciśnięciu drzwi się ryglują. Otwierają po wyłączeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka z stacyjki

Napisano

> a gdybym ten czarno/biały podłączył prosto pod aku, będzie się coś

> dziać?

Nie rób tak.

On jest po to, że jak tam pojawi się + to centralka tak jakby się odbezpiecza. W sterowniku jest taki bajer, że jak otworzysz auto z pilota ale nikt nie otworzy drzwi ani nie przekręci kluczyka to samo się zamknie po 30s.

Poza tym gdy jest + na tym przewodzie to przyciskiem uzbrojenia auta (na pilocie) możesz zamknąć auto.

Napisano
  • Autor

nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Mówisz o tym, że przy takim podłączeniu nie będzie działać pilot do zamykania i otwierania drzwi?

Napisano

> nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem.

bedzie dzialal. nie bedzie dzialal. przycztaj jeszcze raz co napisal...

Napisano

> nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Mówisz o tym, że przy takim

> podłączeniu nie będzie działać pilot do zamykania i otwierania

> drzwi?

będzie działał normalnie, ale jeśli omyłkowo wciśniesz przycisk otwórz samochód i nie otworzysz drzwi (np odchodzisz od auta i przypadkowo otwierasz auto wkładając klucze do kieszeni) to samochód nie uzbroi Ci się samoczynnie tylko zostanie otwarty

Napisano
  • Autor

źle zrozumiałem. Trzeba się udać teraz na forum łajnosa i zapytać ich na który kabelek najlepiej się wpiąć zeby.GIF ciekawe czy będą wiedzieć zeby.GIF

Jeszcze jedno pytanie. Aby był sygnał świetlny informujący o zamknięciu samochodu poprzez użycie pilota można podpiąć się bezpośrednio pod awaryjne w przycisku czy trzeba wbijać się w przewód wychodzący z skrzynki bezpieczników? Znalazłem informację, że trzeba za bezpiecznikami się wpinać, ale na temat wpięcia się w kable idące do przycisku z awaryjnych nic nie znalazłem

Napisano

> źle zrozumiałem. Trzeba się udać teraz na forum łajnosa i zapytać ich

> na który kabelek najlepiej się wpiąć ciekawe czy będą wiedzieć

> Jeszcze jedno pytanie. Aby był sygnał świetlny informujący o

> zamknięciu samochodu poprzez użycie pilota można podpiąć się

> bezpośrednio pod awaryjne w przycisku czy trzeba wbijać się w

> przewód wychodzący z skrzynki bezpieczników? Znalazłem

> informację, że trzeba za bezpiecznikami się wpinać, ale na temat

> wpięcia się w kable idące do przycisku z awaryjnych nic nie

> znalazłem

Ja się wpinałem bezpośrednio w przewody idące do żarówek, tylko ważne jest aby na tych kabelkach z centralki było zabezpieczenie w postaci diody (nie mylić z świecącą LED) ktora "nie przepuści" prądu w "stronę centralki" gdy włączysz kierunkowskaz. Zasady dzialania złącza PN nie są nikomu tu potrzebne zlosnik.gif

EDIT: na schemacie są zaznaczone, pytanie czy w kablach od centralki są confused.gif

Napisano

> EDIT: na schemacie są zaznaczone, pytanie czy w kablach od centralki

> są

czy sa, czy nie - warto dac samemu smile.gif

Napisano

> czy sa, czy nie - warto dac samemu

Dokładnie, to pare groszy kosztuje, tylko żeby odwrotnie nie wlutował bo mrygać ni bydzie ok.gif

Napisano

plus ze stacyjki najlepiej wziaść z jakiegoś urządzenia które jest włączane razem ze stacyjką, podłączenie go może być konieczne, ale nie nalezy go podpinać pod plusa który jest ciagle właczony. Przewód od hamulca mozna podlaczyc do przycisku przy pedale hamulca, który jest odpowiedzialny za właczanie swiatła stopu podczas hamowania.

Napisano

Kierunki najłatwiej podpiąć się pod przycisk od awaryjnych bo masz tam wyjście na prawą i lewą stronę no i daleko nie trzeba ciągnąć przewodów.

Co do + po stacyjce to poszukaj w samochodzie obwodów które działają dopiero po stacyjce (np. radio, zapalniczka, światła mijania itp, skrzynka bezpiecznikowa)

Jest jeszcze opcja nr.2 czyli idziesz na kącik lanosa i pytasz się czy ma on jakieś wyprowadzoną instalację pod sterownik centralnego zamka. W cc jest coś takiego pod półką przed pasażerem. W mondeo jest pod nogami pasażera na nadkolu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.