Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy sprzęgło się kończy ?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

właśnie dziś zauważyłem że coś dziwnego dzieje sie z moim autkiem sprawa dotyczy sprzęgła mianowicie odpalam autko i po bardzo wolnym wciskaniu sprzęgła gdzieś koło środka skoku sprzęgła słychać spod maski takie głuche piszczenie tak jakby coś ocierało o coś, jak otworzyłem maskę to dzwięk dochodzi gdzieś z okolicy skrzyni biegów. Jak zaczynam wciskać sprzęgło do końca ustaje.

Wogóle tego nie słychać w czasie ruszania z biego pierwszego. Biegi wchodzą tak jak dawnej.

Przy ruszaniu z biegu 1 sprzegło bierze właśnie na takiej wysokości jak zaczyna się piszeczenie ale go nie słychać.

Co to może być ??? frown.gif

Bravo 1.2 1999 Trofeo

Napisano

> sprawa dotyczy sprzęgła mianowicie odpalam autko i po bardzo

> wolnym wciskaniu sprzęgła gdzieś koło środka skoku sprzęgła

> słychać spod maski takie głuche piszczenie tak jakby coś

> ocierało o coś,

takie piszczenie moze wskazywac na konczace sie lozysko wyciskowe sprzegla

Napisano

jak piszczy to nic wielkiego, poprostu łożysko oporowe, w poprzednim aucie piszczało mi 5 lat , a sprzegło było w dobrym stanie i nie musiałem zmieniac przez cały okres eksploatacji

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pewnie to łożysko, jak napisano wyżej.

Mi zaczęło popiskiwać w sierpniu ub. r. Potem piszczenie narastało, a wiosną jakby zelżało. W końcu, we wrześniu br. sprzęgło padło i musiałem wymienić.

Napisano

Uszkodzone, lub zużyte łożysko oporowe (wyciskowe) sprzęgła objawia sie tylko przy wciśniętym pedale sprzęgła - wtedy jest w kontakcie z sprężyną talerzową docisku i tylko wtedy pracuje. Jezeli hałas ustaje po wysprzęgleniu, to przyczyna tkwi w skrzyni biegów i w łożyskowaniu któregoś z wałków - tylko wysprzęglenie powoduje, ze wałek sprzęgłowy i pośredni pozostają w bezruchu. To często mylona interpretacja objawów uszkodzonego łożyska oporowego.

Napisano

Nie jestem taki pewien. Pedał wisi i cały czas lekko dociska łożysko do sprężyny wycisku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.