Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana - sworzeń wahacza TRW czy coś innego

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj odbyłem doroczny przegląd i wg diagnosty sworzeń w prawym wahaczu powoli udaje się na emeryturę (124kkm, w tym niezłe dziury więc chyba już może), z archiwum wyczytałem że większość userów skłania się do wymiany samego sworznia więc pomysł jest taki by go wymienić zlosnik.gif

I teraz pytanko sworzeń TRW (~50pln) będzie ok czy może polecacie coś innego (febi, moog)?

PS Próbowałem znaleźć na www też same wahacze w/w firm ale w sklepach stan magazynowy 0 frown.gif.

GP

Napisano

> userów skłania się do wymiany samego sworznia więc pomysł jest

> taki by go wymienić

Zgadza się.

> I teraz pytanko sworzeń TRW (~50pln) będzie ok czy może polecacie coś

> innego (febi, moog)?

TRW lub febi.

> PS Próbowałem znaleźć na www też same wahacze w/w firm ale w sklepach

> stan magazynowy 0 .

> GP

W inter cars mają po 138 TRW w detalu ale faktycznie sztuk zero w całej Polsce. Poczekaj jeszcze, może nie nasieli do systemu.

Jak nie to sam sworzeń. Żeby tylko ciasno siedział...

Swoją drogą na wahaczu noname zrobiłem już 20k km i jest w porządku. Zobaczymy ile jeszcze wytrzyma po niedawnej wymianie sprężyn na -40.

Napisano

> Dzisiaj odbyłem doroczny przegląd i wg diagnosty sworzeń w prawym

> wahaczu powoli udaje się na emeryturę (124kkm, w tym niezłe

> dziury więc chyba już może), z archiwum wyczytałem że większość

> userów skłania się do wymiany samego sworznia więc pomysł jest

> taki by go wymienić

> I teraz pytanko sworzeń TRW (~50pln) będzie ok czy może polecacie coś

> innego (febi, moog)?

> PS Próbowałem znaleźć na www też same wahacze w/w firm ale w sklepach

> stan magazynowy 0 .

> GP

Już przy 55kkm musiałem wymieniać wahacz, bo wcześniejsza wymiana sworznia zakończyła się na dospawaniu sworznia do wahacza, bo mimo oryginalności sworznia było coś nie teges, a i tak skończyło się po kilku miesiącach na właśnie wymianie wahacza.

Niestety "dużo" jeżdżę po drogach raczej "terenowych".

Napisano

ja wymieniłem same sworznie - firma OCAP. Jak na razie 15 kkm i wszystko OK waytogo.gif

Napisano

Z własnego doświadczenia polecam sworznie MOOG - zabezpieczane nakrętką ok.gif

282884425-DSC00063.JPG

post-88896-14352504480321_thumb.jpg

Napisano

ja chciałem w oryginalnym wahaczu wymienić sworzeń taki zakręcany ale bez prasy do wciskania się u mnie nie obejdzie. Kupiłem więc całe wahacze nie wiem jakiej firmy ale po 90 zł szt i od marca na nich jeżdżę. drive.gif

Napisano

Wahacze Delphi po 76zł wymieniałem miesiąc temu. na razie ok. ok.gifUwaga! W moim uniaku tylne mocowanie wahacza było przykręcone śrubami pod klucz 16mm. icon_eek.gifDobrze że sklep z narzędziami był blisko grinser006.gif

Napisano

>W moim uniaku tylne mocowanie wahacza było przykręcone śrubami pod klucz 16mm

Każde Uno ma tam takie śruby na klucz 16 mm 270751858-jezyk.gif

Napisano

Czyli generalnie jakie jest ostatnie slowo. Caly wahacz czy sam sworzen?? Acha i jeszcze jedno pytanko bez kanalu da rade wyciagnac wahacz??

Napisano

bez problemu wyciągniesz wahacz bez kanału wink.gif Co do wymiany to sworzeń tańszy ale bez prasy go do wahacza nie włożysz a cały wahacz bez problemu przełożysz. smile.gif

Napisano

> bez problemu wyciągniesz wahacz bez kanału Co do wymiany to sworzeń

> tańszy ale bez prasy go do wahacza nie włożysz a cały wahacz bez

> problemu przełożysz.

No wlasnie i tu znowu nie ma jednego zdania. Patrzylem w archiwum, patrze teraz; jedni mowia ze bez prasy sie da, inny mowia ze nia ma szans. Jak to w koncu jest, bo wypadaloby to w koncu zrobic. Jestem z Wałbrzycha a tu sa takie dziury ze codzien mam strach w oczach!!

http://ddz.doba.pl/ddz/userfiles/Image/2009/luty/dziura26II2009-3.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/6/6394/z6394976X.jpg

http://wiadomosciwalbrzyskie.pl/img/teksty/glowna/408.jpg

Napisano

Masz imadło i kawałek rurki o średnicy większej niż sworzeń? Jeśli tak to wymienisz bez problemu. wink.gif Ja wywaliłem stary sworzeń, na imadle wcisnąłem nowy i profilaktycznie punktowo w 3 miejscach od dołu przyłapałem spawarką, ale to tylko dlatego, że moje wahacze są nieoryginalne, więc wolałem się zabezpieczyć. Bez spawania też by trzymało. wink.gif

Napisano

Jak masz trochę zdolności manualnych to bez prasy powinno się dać to zrobić (chyba nawet jest manual jak się montuje nowy sworzeń młotkiem grinser006.gif), choć wiadomo, na prasie zawsze pewniej, można to precyzyjniej zrobić no i mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia czegokolwiek waytogo.gif

Napisano

> Masz imadło i kawałek rurki o średnicy większej niż sworzeń? Jeśli

> tak to wymienisz bez problemu. Ja wywaliłem stary sworzeń, na

> imadle wcisnąłem nowy i profilaktycznie punktowo w 3 miejscach

> od dołu przyłapałem spawarką, ale to tylko dlatego, że moje

> wahacze są nieoryginalne, więc wolałem się zabezpieczyć. Bez

> spawania też by trzymało.

Hehe, nie wiem czy oryginalne bo mialem maly wypadek i musialem wahacz wymieniac. A ze stalo Uno do rozbiorki to sobie wzialem, a wahacze wygladaly na noweczki (zero rdzy). A spawarka to nieglupi pomysl. W garazu stoi migomat, moze wyprobuje. Ale na te walbrzyskie dziury to chyba pomysle nad calym zawieszeniem od Nissana Patrola zeby.GIF:D:D

Napisano

spawarką jak za mocno przygrzejesz to możesz po pierwsze rozhartować sworzeń, po drugie wypali się bądź wyleci cały smar. Do oryginalnych wahaczy próbowałem wbić sworznie rurką, w imadle itp. ale się nie dało. Ostatecznie założyłem nowe wahacze, które miałem jeszcze w zapasie a sworznie i oryginalne wahacze czekają na wciskanie prasą wink.gif Jakbym mial wybierać to jednak wymieniłbym cale wahacze wink.gif

Napisano

> spawarką jak za mocno przygrzejesz to możesz po pierwsze rozhartować

> sworzeń, po drugie wypali się bądź wyleci cały smar. Do

> oryginalnych wahaczy próbowałem wbić sworznie rurką, w imadle

> itp. ale się nie dało. Ostatecznie założyłem nowe wahacze, które

> miałem jeszcze w zapasie a sworznie i oryginalne wahacze czekają

> na wciskanie prasą Jakbym mial wybierać to jednak wymieniłbym

> cale wahacze

Hehe czyli tak jak mowilem, brak ostatecznego zdania, mimo wszystko dziekuje wszystkim za pomoc 20.GIF

Napisano

Dlatego napisałem jasno, że punktowo łapiemy. wink.gif Nic się nie rozhartuje, bo to co wciskamy w wahacz nawet jak się rozhartuje, to nic się nie dzieje, bo sama kula sworznia chodzi w plastikowej miseczce. Kula też się nie rozhartuje, bo temp. do niej przez tą plastikową miseczkę nie dojdzie. wink.gif Uprzedzam pytanie, miseczka też się nie stopi. waytogo.gif

Jeżeli na imadle nie chce pójść, to można nieco kamieniem szlifierskim roztoczyć dziurę, tak aby wszedł. Prasa to też nie jest idealne rozwiązanie, uwierzcie mi. Wahacze w Uno są na tyle delikatne, że nawet na imadle można je zwyczajnie skrzywić. Prasa tym bardziej może narobić szkód, jeśli otwór na sworzeń jest zbyt mały i będziemy wprasowywać go na chama. ok.gif

Napisano

> Hehe czyli tak jak mowilem, brak ostatecznego zdania, mimo wszystko

> dziekuje wszystkim za pomoc

Ja polecam wymianę samego sworznia, na jakiś dobrej jakości. Wymiana całego wahacza na pewno jest prostsza, ale tanie wahacze czyt. do 100zł, właśnie mają ten sworzeń marnej jakości i to jest ich najsłabszy punkt.

Ale wybór należy do Ciebie. waytogo.gif

Napisano

> Ja polecam wymianę samego sworznia, na jakiś dobrej jakości. Wymiana

> całego wahacza na pewno jest prostsza, ale tanie wahacze czyt.

> do 100zł, właśnie mają ten sworzeń marnej jakości i to jest ich

> najsłabszy punkt.

> Ale wybór należy do Ciebie.

Hehehehe no to mam teraz dylemat frown.gif

Napisano

> Hehehehe no to mam teraz dylemat

Dla mnie osobiście kalkulacja jest prosta.

2x dobre wahacze >200zł

2x dobre sworznie <100zł (nie wiem jak teraz jest z cenami ale pokuszę się o stwierdzenie, że nawet za 80zł można mieć 2 sworznie bdb firmy).

Jeśli masz możliwości, trochę samozaparcia i klucze nie są Ci obce, to zmieniaj sam same sworznie. wink.gif

Napisano

> Dla mnie osobiście kalkulacja jest prosta.

> 2x dobre wahacze 2x dobre sworznie

przekonales mnie.. dzieki wink.gif

Napisano

No i tak jak pisałem wcześniej, polecam punktowe przyłapanie od dołu, tak dla świętego spokoju. waytogo.gif

Napisano

> No i tak jak pisałem wcześniej, polecam punktowe przyłapanie od dołu,

> tak dla świętego spokoju.

w weekend chyba sie pobawie. a ze tak z ciekawosci spytam, co by sie stalo jakbym powaznie zaniedbal ta sprawe i nie wymienil tego??

Napisano

Może dojść do tego, że sworzeń wyskoczy z miseczki i tym samym zwrotnica odłączy się od wahacza, czyli cała kolumna będzie sobie jechać własną droga. Resztę scenariusza dopisz sobie sam. grinser006.gif

PS ale to już naprawdę trzeba sporo jeździć z wybitym sworzniem, żeby tak się stało.

Napisano

> Może dojść do tego, że sworzeń wyskoczy z miseczki i tym samym

> zwrotnica odłączy się od wahacza, czyli cała kolumna będzie

> sobie jechać własną droga. Resztę scenariusza dopisz sobie sam.

> PS ale to już naprawdę trzeba sporo jeździć z wybitym sworzniem, żeby

> tak się stało.

No to mniej wiecej dobrze myslalem smile.gif W prostym tlumaczeniu mowilem sobie ze kolo odpadnie zeby.GIF ale nie mam zamiaru sie stresowac, bo jezdze naprawde duzo (Uniak ma juz prawie 170 tysiecy a to 99 rok zeby.GIF )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.