Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyższe obroty obroty przy 95 st. C

Featured Replies

Napisano

Witam,

Objaw jest następujący, po odpaleniu zimnego auta, i wyłączeniu się ssania, silnik pracuje normalnie 900obr/min gdy się zagrzeje podczas jazdy obroty nie spadają utrzymują się na wysokości 1,500obr/min jak dodam gazu spadają na chwile do 1000obr/min i ponownie wracają dzieje się tak gdy płyn chłodzący osiągnie temperaturę 95 st. C. Podczas jazdy również jak wyrzucę na luz obroty utrzymują się na poziomie powyżej 1000obr/min

Silnik 1,6 16v astra F

Napisano

Zmierz czujnik temperatury cieczy na ECU na rozgrzanym silniku. Tabele rezystancji wzgledem temperatury sa w Etzoldzie lub po chwili szukania, na forum.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zmierz czujnik temperatury cieczy na ECU na rozgrzanym silniku.

> Tabele rezystancji wzgledem temperatury sa w Etzoldzie lub po

> chwili szukania, na forum.

> Pozdrawiam

Poproszę ciut jaśniej, gdzie ów czujnik się znajduję i co to etzolda smile.gif

Napisano

Uuu, Panie podszkolić się trzeba troszku wink.gif.

dr inż. Hans Rudiger Etzold to autor książek z cyklu "Sam naprawiam samochód". Tak się u nas potocznie mówi o książce do Opla.

Teraz czujnik. Jak staniesz przed silnikiem, to po lewej stronie idzie od chłodnicy gruba rura gumowa. W miejscu jej wejścia do silnika (a dokładniej do obudowy termostatu) jest czujnik. Poznasz po wtyczce 2-pinowej z metalowymi klamerkami.

Na gorącym silniku wyłączasz zapłon, odłączasz wtyczkę i mierzysz opór między pinami czujnika. Wartość albo podajesz na forum, albo szukasz w jego odmętach setki razy podawanych wartości (unikając w ten sposób posądzenia o lenistwo wink.gif).

A przy okazji możesz dla pewności zmierzyć napięcie na tej wtyczce po włączeniu zapłonu (bez odpalania). Powinno być 5V.

Napisano
  • Autor

> Uuu, Panie podszkolić się trzeba troszku .

> dr inż. Hans Rudiger Etzold to autor książek z cyklu "Sam naprawiam

> samochód". Tak się u nas potocznie mówi o książce do Opla.

> Teraz czujnik. Jak staniesz przed silnikiem, to po lewej stronie

> idzie od chłodnicy gruba rura gumowa. W miejscu jej wejścia do

> silnika (a dokładniej do obudowy termostatu) jest czujnik.

> Poznasz po wtyczce 2-pinowej z metalowymi klamerkami.

> Na gorącym silniku wyłączasz zapłon, odłączasz wtyczkę i mierzysz

> opór między pinami czujnika. Wartość albo podajesz na forum,

> albo szukasz w jego odmętach setki razy podawanych wartości

> (unikając w ten sposób posądzenia o lenistwo ).

> A przy okazji możesz dla pewności zmierzyć napięcie na tej wtyczce po

> włączeniu zapłonu (bez odpalania). Powinno być 5V.

Książkę posiadam, nie miałem pojęcia że ją tak się nazywa.

Sprawdzę czujnik miernikiem, szukałem na allegro i nie znalazłem

Dziękuje:)

• 9 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Przyczyną był przewód łączący kolektor

ssący z przepustnicą (gumowa rurka) koszt ok. 50 zł

Był dziurawy, czyli lewe powietrze

Napisano

> Przyczyną był przewód łączący kolektor

> ssący z przepustnicą (gumowa rurka) koszt ok. 50 zł

> Był dziurawy, czyli lewe powietrze

Iopi, gdzie kupiłeś ten przewód. Ja sztukowałem z dwóch rurek i z zacisków plastikowych, ale nadal zwiększają mi się obroty [choć już nie tak często jak wcześniej]. Oprócz tego wymieniłem sobie krokowca i wyczyściłem przepustnicę. Po tym zabiegu Astra mi się zmuliła. Nie ma w ogóle przyspieszenia [wyjechać z zatłoczonego skrzyżowania to sukces], a prędkość 120 km/h to chyba szczyt możliwości frown.gif

Napisano

> Ja sztukowałem z dwóch rurek i z zacisków plastikowych

No proszę Cię... Dobrze, że nie dosztukowałeś sobie z tekturki i nie skleiłeś klejem roślinnym.

2 lata temu kupowałem zamiennik u Goszczyńskiego za 38 zł. Wytrzymał 2 lata smile.gif Tak, że szału nie było, ale przynajmniej było szczelnie.

I nie montować na trytytki tylko kupić metalowe opaski zaciskowe na śrubokręt (tzw. opaska ślimakowa). Koszt w okolicach 1 PLN / szt. Dostępne w każdym sklepie motoryzacyjnym.

Napisano

> No proszę Cię... Dobrze, że nie dosztukowałeś sobie z tekturki i nie skleiłeś klejem roślinnym.

> 2 lata temu kupowałem zamiennik u Goszczyńskiego za 38 zł. Wytrzymał 2 lata Tak, że szału nie

> było, ale przynajmniej było szczelnie.

> I nie montować na trytytki tylko kupić metalowe opaski zaciskowe na śrubokręt (tzw. opaska

> ślimakowa). Koszt w okolicach 1 PLN / szt. Dostępne w każdym sklepie motoryzacyjnym.

Proszę o numer [index] GM.

Napisano
  • Autor

> Iopi, gdzie kupiłeś ten przewód. Ja sztukowałem z dwóch rurek i z zacisków plastikowych, ale nadal

> zwiększają mi się obroty [choć już nie tak często jak wcześniej]. Oprócz tego wymieniłem sobie

> krokowca i wyczyściłem przepustnicę. Po tym zabiegu Astra mi się zmuliła. Nie ma w ogóle

> przyspieszenia [wyjechać z zatłoczonego skrzyżowania to sukces], a prędkość 120 km/h to chyba

> szczyt możliwości

W Łodzi w sklepie kupiłem. Tu masz namiary na stronkę producenta, można znaleźć na allegro również

http://www.tomiicars.com.pl/index.php?dzial=oferta&kategoria=96

A co do tego zamulenia... może sprzęgło Ci się ciut ślizga, wchodzi Ci silnik na obroty na biegu jałowym normalnie ?

Napisano

> W Łodzi w sklepie kupiłem. Tu masz namiary na stronkę producenta, można znaleźć na allegro również

> http://www.tomiicars.com.pl/index.php?dzial=oferta&kategoria=96

> A co do tego zamulenia... może sprzęgło Ci się ciut ślizga, wchodzi Ci silnik na obroty na biegu

> jałowym normalnie ?

Ale...nie posiadam sprzęgła smile.gif. Szukałem już na tej stronie też i nie ma czegoś takiego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.