Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A[G] Nowy termostat a silnik wciąż zimny

Featured Replies

Napisano

Witam.

Co może być przyczyną otwartego dużego obiegu (oprócz termostatu) gdyż ten jest sprawny, sprawdzany w garczku na kuchence otwiera sie i zamyka. Silnik podczas jazdy

się nie dogrzewa, wskazowka sie nie podnosi nawet o milimetr.

Natomiast podczas stania np w korku temperatura

rosnie i dochodzi do tych 85 stopni. Akcja zaczęła się po wymianie

pompy wody, nie mam pojęcia co ten podobno dobry mechanik namieszał. Liczę na jakieś wskazówki od was, dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Uzupelnij profil, potem bedziemy doradzac...

Pozdrawiam

Napisano

> czujnik wydaje się że jest ok, wentylator włącza się coś koło 95C

Coś robiłeś? Wymieniałeś coś? Myślę o szczelności poza termostatem w jego "obudowie. Grzybek zamyka główny obieg, ale może w obudowie jest jakaś nieszczelność między termostatem a nią. Chłodnica grzeje się od początku razem z silnikem? Do momentu otwarcia zaworu powinna być tylko jak trupa ....

Napisano
  • Autor

> Coś robiłeś? Wymieniałeś coś? Myślę o szczelności poza termostatem w

> jego "obudowie. Grzybek zamyka główny obieg, ale może w obudowie

> jest jakaś nieszczelność między termostatem a nią. Chłodnica

> grzeje się od początku razem z silnikem? Do momentu otwarcia

> zaworu powinna być tylko jak trupa ....

wszystko zaczęło się od wymiany pompy wody, nie byłem przy mechaniku jak ją wymieniał więc nie wiem czy coś jeszcze robił podobno nie.

Chłodnica nagrzewa się razem z silnikiem od zapalenia, czyli też obstawiam jakąś nieszczelność tylko jak ją sprawdzić ew. zlikwidować

Napisano

Jesli by byla nieszczelnosc, to przy zimnym silniku byloby widac wycieki z owej nieszczelnosci (cisnienie atmosferyczne na zimnym, podczas pracy goracy plyn odparowuje, wiec jej nie widac, ew zacieki). Wiekc albo uklad jest nadal zapowietrzony (choc temperatury przez Cioebie podane nie wzudzaja wiekszych watpliwosci), albo termostat jest, pomimo testow, niesprawny (nawet nowe czesto sa niesprawne).

Jak silnik zachowywal sie przed wymiana w/w elementow?

Pozdrawiam

Napisano

> Chłodnica nagrzewa się razem z silnikiem od zapalenia, czyli też

> obstawiam jakąś nieszczelność tylko jak ją sprawdzić ew.

> zlikwidować

Tu jest pies pogrzebany... Jedyne możliwe przecieki płynu to niedomykający sie grzybek termostatu, ale myślę że to sprawdziłeś i domyka się napewno. Drugie to co już pisałem - jeżeli sam termostat jest szczelnie zamknięty jedyny możliwy w/g mnie przeciek może być "dookoła" termostatu pomiędzy jego korpusem a mocowaniem - tam powinna być zawulkanizowana uszczelka - jeżeli te dwa miejsca są szczelne nie ma w/g mnie innej drogi płynu do chłodnicy.

Napisano

Może jak wymieniałeś termostat to odłączyłeś kabelek od czujnika wskazania temp na zegary. Teraz jest ciemno to nie sprawdzę aby Ci go opisać gdzie się dokładnie mieści, ale po południu sprawdzę. Do niego dochodzi jeden kabelek i na niego wchodzi okrągła wsuwka tak jak męski wtyk ale okrągły. Często ten okrągły wtyk się rozpręża i przekłamuje na zegarach. Sprawdź Pozdro.

Napisano

Pod tym linkiem masz dokładny opis sporządzony prze zemnie jak w silniku 1.7 DTI wymienić termostat. Na tych fotkach też widać gdzie jest umiejscowiony czujnik temperatury silnika, to ten z czarną wtyczką

LINK

Napisano
  • Autor

Dziękuje wam wszystkim za pomoc wygląda na to, że sprawa się wyjaśniła dzięki opisowi kolegi maropr w końcu zobaczyłem jak ma wyglądać termostat do mojego silnika, mechanicy(angole) 2 razy zmienili mi na termostat do silnika opla zamiast isuzu

282926988-termostat1.jpg

282926988-termostat2.jpg

post-62264-14352504663607_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.