Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampki w drzwiach A II

Featured Replies

Napisano

Witam,

myslę nad założeniem czegoś takiego ,w sumie nie służy niczemu ale fajne jest ,tak jak w VB i i innych ,nie pamietam czy w złączach drzwi były by wolne piny do wyprowadzenia i gdzie dalej z tym ELEKTRYCY spineyes.gif,

no ma miec związek z wyłącznikami w słupkach chyba ??????????

Napisano

Teoretycznie możliwe, wolne miejsca w złaczach są, ale bez pinów. Dorobienie i montaż zajmie dużo czasu (przewody nie tylko w drzwiach, ale i w słupkach, sprytna elektronika, aby nie brało prądu na postoju...!). Może lepiej zamontować w drzwiach LED podłaczone do istniejących w drzwiach +12V (jeśli są elektryczne szyby) i masy, a sterowanie za pomocą niewielkiego kontaktronu pod plastykowym boczkiem oraz magnesu przyklejonego do słupka w pobliżu wyłacznika oświetlenia wewnętrznego?

Tylko czy jest to bajer, czy praktyczna rzecz mająca wpływ na bezpieczeństwo? W końcu po otwarciu drzwi zapala się w kabinie oświetlenie wewnętrzne, co widać z daleka...

Pozdr.

Napisano

Teoretycznie możliwe, wolne miejsca w złaczach są, ale bez pinów. Dorobienie i montaż zajmie dużo czasu

Dla chcącego nic trudnego, nie ładnie tak zrażać nowego kolegi tak na samym początku.

(przewody nie tylko w drzwiach, ale i w słupkach, sprytna elektronika, aby nie brało prądu na postoju...!). Może lepiej zamontować w drzwiach LED podłaczone do istniejących w drzwiach +12V (jeśli są elektryczne szyby) i masy, a sterowanie za pomocą niewielkiego kontaktronu pod plastykowym boczkiem oraz magnesu przyklejonego do słupka w pobliżu wyłacznika oświetlenia wewnętrznego?

Hm... jak dla mnie strasznie wybiegłeś z tą elektroniką. Z tego co zrozumiałem autora wątku to chce mieć oświetlenie w drzwiach przy ich otworzeniu. Wystarczy pociągnąć jeden kabel + na lewą i prawą stronę rozszyć się na dwoje drzwi (w przypadku 5 drzwiowego auta) i podłączyć się do krańcówki drzwi uruchamiającej oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi??

Jedyne co rozumie to użycie oświetlenie diodowego. A tak to bułka z masłem.

> Tylko czy jest to bajer, czy praktyczna rzecz mająca wpływ na bezpieczeństwo? W końcu po otwarciu drzwi zapala się w kabinie oświetlenie wewnętrzne, co widać z daleka...

Jak dla mnie użyteczny bajer, lampka wewnątrz auta może być również uruchomiona manualnie i niekoniecznie widać czy te drzwi są otwarte, a uwierz mi na trasie bez oświetlenia przydrożnego ciężko jest dostrzec otwarte drzwi mimo że świeci się lampka wewnętrzna i światła postojowe.

Takie lampki w drzwiach elegancko pełnią rolę świateł obrysowych.

Do autora wątku:

Pomysł ok.gif sam swego czasu nad czymś takim myślałem, ale jakoś nigdy mi sie nie udało zrealizować, jakoś brakowało weny i kwestia zdobycia eleganckich samych światełek.

Ale w dobie wszędzie będących diud chyba się skuszę sam na taki bajer.

Jak będziesz miał jakieś pytania wal, pomogę z miłą chęcią.

PZDR VEN

Napisano

> Witam,

> myslę nad założeniem czegoś takiego ,w sumie nie służy niczemu ale

> fajne jest ,tak jak w VB i i innych ,nie pamietam czy w złączach

> drzwi były by wolne piny do wyprowadzenia i gdzie dalej z tym

> ELEKTRYCY ,

> no ma miec związek z wyłącznikami w słupkach chyba ??????????

też o tym myślałem ale odpuściłem ze względów o których pisze master22221

można by się pokusić o próbę zrobienia takiego oświetlenia w czasie włączonego zapłonu jakie jest w obecnej serii BMW 7 lub Audi A/S 8, taka świecąca listwa dająca poświatę 'teatru' na drzwi - kto widział ten wie o czym mówię,

natomiast znacznie łatwiejsze wydaje mi się zrobienie oświetlenia nad nogami kierowcy i pasażera a także analogicznie z tyłu, zasilanie lampek wziąć spod bezpieczników, jako klucza użyć np jakiegoś MOSFETa jako że rozjaśnianie i ściemnianie ZTCW jest sterowane przez multitimer za pomocą modulacji PWM a np spod lampki sufitowej wziąć sygnał kluczujący,

brat

Napisano
  • Autor

No tak tez myslałem kolego VENDORR .

Sprawdzałem miejsce na piny w złączach są ( tylnych tylko jeden ale starczy -mam szyby el, dlatego tylko jeden wolny )Piny męskie i żęske zlosnik.gif są u mienia . tylko trza boczki pozrzucać i droga pokupienia nabyc lampki ,podobują mi się z sharana nowego ,z góry czerwone -od spodu białe .

Może w sobotę jak lampki nabędę .

Jak kiedys zrobie to foto będzie w aurze wieczorowej claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.