Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzypienie przy skręcaniu kół

Featured Replies

Napisano

Od niedawna pojawiło się takie "gumowe" skrzypienie w trakcie skręcania kołami na postoju lub przy powolnym toczeniu samochodu.

Niedawno zmieniałem sprężyny i amortyzatory i mniej więcej od tego czasu pojawiło się to skrzypienie. Nie wiem jednak czy łączyć te dwie sprawy ze sobą.

Dzisiaj otworzyłem maskę, nasłuchiwałem i raczej cisza. Skrzypienie nie dochodzi z okolic górnych mocowań amortyzatorów, ani w ogóle z okolic kół - a przynajmniej tak mnie się wydaje. Według mnie, odgłos "gumowego" skrzypienia dochodzi z okolicy grodzi między komorą silnika a kabiną pasażerską.

Jakieś pomysły, co to może być niewiem.gif Ktoś się spotkał z czymś takim?

Napisano

ja tez to mam crazy.gif U mnie jak jest ciepło, cała wiosna, lato cisza, teraz znów sie zaczęło. W zeszłym roku próbowałem to zdiagnozowac. Wymieniłem górne mocowania amortyzatorów, smarowałem wszystkie gumy.... rezultatów brak. Przestałem zwracac na to uwagę. chociaż bardzo denerwuje.....

Napisano

Sprawdź łączniki stabilizatorów

Napisano

Mam tą samą przypadłość, szczególnie słyszalną kiedy jest gorąco. U mnie również pojawiło się to jakiś czas po wymianie sprężyn i amortyzatorów. Po dokładnych oględzinach samochodu, okazało się, że to sprężyna trze o lewe nadkole (stąd dziwne dźwięki najbardziej są słyszalne podczas skrętu w prawo, kiedy furka się przechyla).

Moja teoria jest taka, że sprężyny, które mam aktualnie mają troszeczkę większą średnicę od poprzednich, a dodatkowo zdążyły już trochę usiąść. Nie robię z tym nic, bo nie jest to jakieś zagrożenie, a poza tym zrobiło się chłodno i trzeszczenia nie są słyszalne.

Napisano

powodem moga byc łożyska kolumny kierowniczej, fabrycznie mają nałożone tak mało smaru że śmiech człowieka ogarnia.

5 lat temu przy okazji wymiany amortyzatorów rozebrałem to ustrojstwo , nałożyłem obficie smar grafitowy i do dzisiaj hula bez pisków i skrzypów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.