Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parowanie szyb, mokre dywaniki.

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów, mam spory problem. Od września zauważyłem, że parują mi szyby strasznie jak tylko zacznie kropić deszczyk. Ogrzewanie nic nie pomaga,jedynie otwarcie okna. Zacząłem kopać na forum i wszystkie posty, które dotyczyły parowania szyb oczywiście pomogły mi określić powód parowania ale rozwązania nie sprawdziły się, bo po poderwaniu do góry dywaników okazało się, że z tyłu po prawej stronie jest pod nim strasznie mokro. Szybko wskoczyłem do kanału i okazuje się że jest szczelniutko na dole, żadnej dziurki, progi całe. Skąd ta woda? Macie jakiś pomysł? Teraz to suszę ale boje się, że jak znowu pokropi deszczyk to z powrotem będzie mokro. Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.

Napisano

Ale gdzie te dywaniki mokre? Z przodu kabiny czy z tyłu? Bo ajk w przedniej części to może nagrzewnica popuszcza...

Napisano

> Ale gdzie te dywaniki mokre?

Przecież napisał

Quote:

okazało się, że z tyłu po prawej stronie jest pod nim strasznie mokro.

A do autora, jakie masz nadwozie??

Napisano

> Przecież napisał

> Quote:

> okazało się, że z tyłu po prawej stronie jest pod nim strasznie

> mokro.

Fakt 20.GIF

Napisano
  • Autor

Tak, z tyłu. Zastanawiałem się czy z słupka nie ściekało gdzieś. Ale jak?

Filc mogłem sobie wykręcać. frown.gif

Napisano

> Tak, z tyłu. Zastanawiałem się czy z słupka nie ściekało gdzieś. Ale

> jak?

> Filc mogłem sobie wykręcać.

A przy drzwiach może było coś grzebane? Bo w środku jest taka folia, po której woda z szyb wewnątrz sobie ścieka, a jak jest uszkodzona to może się do środka lać. Gdzieś na Kąciku było o tym parę miesięcy temu hmm.gif

Napisano

Ściągnij tapicerkę z drzwi i sprawdź czy folia jest dobrze przyklejona zwłaszcza na dole przy progu idea.gif

Napisano

> Witam kolegów, mam spory problem. Od września zauważyłem, że parują

> mi szyby strasznie jak tylko zacznie kropić deszczyk. Ogrzewanie

> nic nie pomaga,jedynie otwarcie okna. Zacząłem kopać na forum i

> wszystkie posty, które dotyczyły parowania szyb oczywiście

> pomogły mi określić powód parowania ale rozwązania nie

> sprawdziły się, bo po poderwaniu do góry dywaników okazało się,

> że z tyłu po prawej stronie jest pod nim strasznie mokro. Szybko

> wskoczyłem do kanału i okazuje się że jest szczelniutko na dole,

> żadnej dziurki, progi całe. Skąd ta woda? Macie jakiś pomysł?

> Teraz to suszę ale boje się, że jak znowu pokropi deszczyk to z

> powrotem będzie mokro. Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.

Zobacz czy nie masz zatkanego przewietrznika z tyłu auta po prawej, albo czy filtr PP nie jest zamoknięty. Na zimię lepiej wsadzić pończochę;)

Napisano
  • Autor

> Zobacz czy nie masz zatkanego przewietrznika z tyłu auta po prawej,

> albo czy filtr PP nie jest zamoknięty. Na zimię lepiej wsadzić

> pończochę;)

Z tyłu przewietrznik drożny. Z tą pończochą zamiast filtra to poważnie? Będę musiał ukraść żonie:).

Sprawdzę jeszcze folie w drzwiach.

Napisano
  • Autor

> A przy drzwiach może było coś grzebane? Bo w środku jest taka folia,

> po której woda z szyb wewnątrz sobie ścieka, a jak jest

> uszkodzona to może się do środka lać. Gdzieś na Kąciku było o

> tym parę miesięcy temu

Nic nie było grzebane przy drzwiach ale sprawdzę.

Napisano

pod dywaniki rozłóż gazety, jak jest tam mokro to wszystko wyciągnie i nie będą parować szyby w aucie

Napisano
  • Autor

> pod dywaniki rozłóż gazety, jak jest tam mokro to wszystko wyciągnie

> i nie będą parować szyby w aucie

Więc tak, Dywaniki wysuszyłem, gazetę profilaktycznie też położyłem pod spód, ściągnąłem wszystkie listwy ze słupków i okazuje się, że dodatkowym źródłem pary oprócz dywanika jest nieszczelny dół przedniej szyby (minimalna przerwa w kleju fabrycznym), silikon poszedł w ruch. Na chwilę obecną jest suchutko wszędzie. Ułożę dywaniki ale nie będę ich przykręcał żeby móc wszystko kontrolować. Teraz pozostaje mi tylko poczekać na deszcz. Napiszę o rezultacie po deszczyku, może komuś się to jeszcze przyda. Pozdrawiam, Mariusz

Napisano

> Teraz pozostaje mi tylko poczekać na deszcz.

Oj tam deszcz.... Wiaderka nie masz? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Albo jestem slepy, albo autor nie napisal, czy ma szyberdach w swoim wozie.Jesli takowe udogodnienie wystepuje, nalezy sprawdzic droznosc odplywow przednich.

Inna kwestia: u mnie dywaniki i gabka nasiakly woda, ktora dostawala sie otworem technologicznym, z ktorego wyleciala zaslepka (znajduje sie przed fotelem pasazera, na podlodze pod dywanikiem i gabka).

Druga sprawa: mozliwe, ze woda dostaje sie na dywaniki poprzez uszczelnienie obudowy nagrzewnicy, nieszczelnosc powstaje przy styku chwytu powietrza do obudowy nagrzewnicy z podszybiem oraz obudowa filtra kabinowego a podszybiem. W celu uszczelnienia czesci dolnej obudowy nagrzewnicy nalezy wymontowac obudowe nagrzewnicy, co pociaga za soba koniecznosc wyjecia deski, Najlepiej jednak jest zaczac od zdemontowania obudowy filtra kabinowego (najszybciej) i wymiany uszczelki (zalecana wizyta w sklepie z farbami, pedzlami i td, posiadaja tam uszczelki do okien roznych szerokosci...polecam). Dodatkowo mozna posluzyc sie silikonem.

Pozdrawiam

Napisano

> Ściągnij tapicerkę z drzwi i sprawdź czy folia jest dobrze

> przyklejona zwłaszcza na dole przy progu

ja nie mam folii na drzwiach, i w srodku sucho smile.gif

Napisano

> ja nie mam folii na drzwiach, i w srodku sucho

Sluszna uwaga, poniewaz drzwi maja swoje odplywy, ktore sa wyprowadzone poza kabine (przy zamknietych drzwiach woda z odlywow przedostaje sie na prog po zewnetrznej stronie uszczelki drzwi). Co prawda folia ogranicza parowanie auta w srodku, ale jej brak nie moze byc przyczyna obecnosci wody na dywanikach.

Pozdrawiam

Napisano

> Co prawda folia ogranicza parowanie auta w srodku, ale

> jej brak nie moze byc przyczyna obecnosci wody na dywanikach.

Powiedz to mojemu Peugeotowi wink.gif Nie było folii, woda z szyby za nic nie chciała spływać po zewnętrznym poszyciu drzwi, wolała po tapicerce smile.gif Oczywiście wprost do kabiny, pod nogi kierowcy smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Część wody dostającej się do drzwi spływa właśnie po wewnętrznej stronie folii na jej sam dół i dalej 2 otworami na bocznej blasze drzwi dostaje się na sam dół drzwi i wypływa otworami na zewnątrz uszczelki drzwi . I teraz jeśli nie trzyma klej folii do blachy na samym dole , to woda może przesączać się do kabiny .

Parę dni temu wymianiałem siłownik CZ w tylnych drzwiach więc sobie dokładnie pooglądałem wyschnięte ślady wody min. na folii .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.