Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stukanie (na wstecznym i przy skrecie w prawo)

Featured Replies

Napisano

witam,

nie ogarniam tematu dlatego się spytam moze ktoś pomoze,

dziwna sprawa jest - jak już wyżej pisałem coś stuka (skrzynia albo co? screwy.gif) przy jeździe na wstecznym i przy jeździe na wprost przy większym skręcie w prawo.

co dziwne na dziurach -nic. przy skręcie w lewo -nic. przy ostrym szarpnieciu na 1-nce -nic

przegub? no ale dlaczego na wstecznym?bo w prawo to bym jeszcze zrozumiał.

podniosłem gada do góry i na przegubie niema luzu a jedyne co wykryłem do dziwny metaliczny dzwięk przy "szarpaniu" obracaniu kołem przód /tył. dźwięk ten dochodzi z skrzyni (jakby z mechanizmu róż.

macie jakieś realne wytłumacznie?

dodam że łożyska na wale głównym skrzyni mam do wymiany,bo chuczą.

a i jeszcze jedno , problem przy wbijaniu jednynki a i inne biegi cięzko wchodzą.

Napisano

mam podobnie tylko że w lewo. I nie tyrtoli jak jakby przegób tylko mam takie "dup dup dup dup"

Napisano

Podłączę się pod temat. U mnie coś tłucze się jak zmieniam biegi, ale tylko przy wyższych wartościach obrotowych (tak 4,5k-5k obr.), jak puszczam gaz, żeby wcisnąć sprzęgło jest strzał i potem nic do następnej zmiany. Ciekawostka, jak zmieniam biegi przy niższych obrotach to nic nie ma. I objaw ciągłego tłuczenia się występuje przy jeździe na wstecznym. Poduszka pod skrzynią...? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

sprawdze tą poduche , tylko dziwny dźwięk jak na poduszke ale moze jednak.

Napisano

> imho poducha

No też mi się tak wydawało, ale chciałem się mądrzejszych zapytać old.gif

Napisano

> imho poducha

Dzięki! smile.gif

Napisano

> No też mi się tak wydawało, ale chciałem się mądrzejszych zapytać

wiesz, aby mieć 100% pewności to najprościej wejść pod auto i organoleptycznie sprawdzić jak ona się ma zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> wiesz, aby mieć 100% pewności to najprościej wejść pod auto i

> organoleptycznie sprawdzić jak ona się ma

1.U mnie tez cos łupie ale tak jakby w tylnym zawieszeniu,albo przy zmianie z 1biegu na 2

2.Co moze tłuc w tylnym zawieszeniu,jak wala tuleje met-gum.,to wiem(jak ruszam z boku kołem to niema luzu)ale czy naprzykład moze walic zużyty amor chodz nie widac po nim sladow zużycia takich jak np.wylany olej(amorki z tyłu są chyba od nowosci czyli od 2001r)

Ps.wiem ze z tyłu jeden bęben mam jajowaty ale wątpię zeby to bylo od tego.

Napisano

Mam to samo

Jak znajdziesz odpowiedz to daj znac smile.gif

Napisano

Dodam ze wymiana przegubow nic nie dala frown.gif

Napisano

> Dodam ze wymiana przegubow nic nie dala

ja obstawiam na to co ja mialem. Deliaktny luz (niewyczuwalny) na lozyski i przy maksymalnym skrecie prawego kola w lewo bylo sluchac stuki. Okazalo sie, ze ta blacha na zwrotnicy byla troche krzywa i przy skrecie przez luz na lozysku calosc sie poddawala i tarcza wystajacym rowkiem ucierala sie o ta blache dajac efekt takiego stukania

Napisano

Dobrze, że ktoś założył ten temat, bo mam to samo ...

Napisano

> Dobrze, że ktoś założył ten temat, bo mam to samo ...

A u mnie było tak - stukało wściekle przy wstecznym i skręcie w prawo, podejrzenie padło na tłumik.

Pan Kazio na kanale mi pokazał ślady otarć ewidentnie od tłumika w różnych częściach podwozia. Potem wziął kątówkę i spawarkę i coś przerobił.

Niby coś pomogło (np nie wali przy uruchamianiu silnika jak wcześniej) ale to nie było to. Przez 3 miesiące się głowiłem, a dziś wracając z pracy do domu w którymś momencie poczułem, że kierownica wyrywa mi się z ręki. Natychmiast zjechałem do Kazia, wjechał na kanał - przegub.

To było to.

Napisano

> ja obstawiam na to co ja mialem. Deliaktny luz (niewyczuwalny) na

> lozyski i przy maksymalnym skrecie prawego kola w lewo bylo

> sluchac stuki. Okazalo sie, ze ta blacha na zwrotnicy byla

> troche krzywa i przy skrecie przez luz na lozysku calosc sie

> poddawala i tarcza wystajacym rowkiem ucierala sie o ta blache

> dajac efekt takiego stukania

Tez to mialem Wywalilem blache 270751858-jezyk.gif ale to nie o taki stukot chodzi...

Napisano
  • Autor

poduszke wymieniłem -fakt z jednej strony była troszke rozerwana.

narazie nie jechałem jeszcze do tyłu smile.gifale przy skrecie jest cisza.

co zauważyłem są luzy na układzie kier. -drążek do wymiany i zobaczymy czy nie cała przekładnia.

martwi mnie fakt że na wolnych obrotach bardzo przenosi drgania silnika do kabiny (na fotelu masaż robi) niewiem czy przypadkiem nie któraś poducha jeszcze?

co to może być/.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.