Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat - stilo 1.2

Featured Replies

Napisano

Witam!

Przy temperaturach jakie mamy za oknem 3-5 *C trzeba podgrzać w środeczku (pokrętło temperatury na 1/2).

No i zauwazyłem, że teperatura silnika zamiast stać pionowo (jak latem) do góry opada o jedną kreskę - im wieksza prękość tym bradziej w lewo. Wyłączenie ogrzewania confused.gif i wskazówka dochodzi do siebie (czyli pion).

W samochodzie jest ciepło, silnik nagrzewa się jakby dłuzej - 5km (1.2 - mam też Punto - 2.5km i jest ciepły), a mam płytę podłogową... Spalanie też mi się nie podoba - ok 1 litra więcej, ale w końcu jest "zima" hehe.gif więc w normie...

Jako, że to moja pierwsza zima ze Stilo - wszytko OK, tez tak macie? czy termostat do wymiany...

Pozdrawiam

Napisano

Tak, do wymiany termostat. Niestety stała przypadłość frown.gif Mnie też na przeglądzie to czeka. O ile w lecie jest ok to zimą, nawet przy 7C opada, szczególnie przy ogrzewaniu na max i dmuchawie 2, 3 bieg wskazówka "ucieka"

Było wałkowane wiele razy tak że szukajka i znajdziesz więcej info.

Napisano
  • Autor

> Było wałkowane wiele razy tak że szukajka i znajdziesz więcej info.

dzieki!

szukajka była pierwsza - ale tam głównie o awariach JTD piszą zlosnik.gif

Napisano

> dzieki!

> szukajka była pierwsza - ale tam głównie o awariach JTD piszą

Dizlasy sie mniej grzeją to też szybciej się to to objawia, niż w gorących benzyniakach

Napisano

Miałem takie same objawy Stilaku 1,2, wymian termostatu i wszystko wraca do normy ok.gif

Napisano

A czy do wymiany termostatu w 1.2 16v trzeba wylac płyn chlodniczy ?? czy moze on zostac w aucie. Zauwazylem ze termostat w stilo 1.2 16v jest dosc wysoko wiec dlatego pytam. I drugie pytanie czy trzeba a jesli tak to jak po wymianie termostatu odpowietrzyc uklad chlodzenia??

Napisano
  • Autor

myślę, że trzeba wylać i odpowietrzyć - w poniedziałek Ganinex mi to zrobi zlosnik.gif , zdam relację, a co kolega też ma "skoki" wskaźnika?

Napisano

NO niestety od kiedy temperatura spadłą poniżej 5 stopni, wskazówka sie waha. Termostat mam juz kupiony i myslalem o samodzielnej wymianie. Zdaj relacje i opowiedz o kosztach po wymianie smile.gif

Napisano
  • Autor

> wymianie. Zdaj relacje i opowiedz o kosztach po wymianie

hmm - tu mogą być koszty lekko ukryte bo robie przegląd 80.000 km i podczas przegladu nastapi wymiana - więc cena niższa.

Natomiast "mój" mechanik w Ganinexie nie zaleca mi wymiany z Selenii na Mobil 1 5W50 przy tym przebiegu...

co Wy na to?

Napisano

> na Mobil 1 5W50 przy tym przebiegu...

Hmm zamieniłem syntetyk Seleni przy niecałych ok. 70 000 na Mobil1 5w50. Teraz auto ma jakieś 95 000 i wszystko chyba ok na tym oleju. W ostatnim sezonie przejechałem niewiele ponad 15 000 km sumaryczne dolewki ok. 0,5l oleum. To chyba niewiele, jak sądzicie? Tłukę głównie po mieście...

Napisano

Jakby kolega podjął się samodzielnej wymiany, proszę o jakąś krótką fotorelację. Mam ten sam problem od zeszłej zimy, pasowałoby zabrać się za to nim macocha ze wschodu zaatakuje ponownie...

Napisano
  • Autor

> Mam ten sam problem od zeszłej zimy, pasowałoby

widać termostaty w 1.2 16V są jakieś słabe strasznie, nie słyszałem aby w Puntach 1.2 tak leciały no.gif, no w Passatach

to wiem, że padają często, ale żeby we Fiacie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Hmm zamieniłem syntetyk Seleni przy niecałych ok. 70 000 na Mobil1

> 5w50. Teraz auto ma jakieś 95 000 i wszystko chyba ok

a po zmianie silnik chodził ciszej? lepiej palił?

Napisano

> a po zmianie silnik chodził ciszej? lepiej palił?

Szczerze, nie zauważyłem większej różnicy. Zmieniłem bo używam tego oleju w samochodach od x lat - kwestia przyzwyczajenia raczej.

Napisano
  • Autor

> oleju w samochodach od x lat - kwestia przyzwyczajenia raczej.

no właśnie ja też uzywam Mobila 1 5W50 od 2001 roku - tj. od 1 wymiany oleju w moim Punto II - dlatego w Stilo i VW taty zmieniłem na Mobila.

Zarówno w Puncie jak i Stilo jest ciszej (jestm po wymianie)

Punto ma zawory na płytkach i przestało klepac na zimnym silniku, łatwiej odpala.

Napisano
  • Autor

> wymianie. Zdaj relacje i opowiedz o kosztach po wymianie

Juz po przeglądzie i wymianie termostatu - łącznie z wymianą paraflu na nowe i odpowietrzeniem

koszt części orygilanych w ASO:

termostat 63,99

uszczelka 8,41

paraflu 66,44

robocina jest ukryta w koszcie przegladu 80kkm (+kasowanie błędów) i wynosi 368 zł, koszt wszystkich wymienionych części 374 zł (filtr od klimy, powietrza, oleju , olej Mobil 1 itd. itp.)

mogę już powiedzieć, że wg wskazań kompa mniej pali - widać cały czas niedogrzany był

Napisano

> Juz po przeglądzie i wymianie termostatu

A jak zachowuje się teraz wskazówka płynu? U mnie jak dojdzie do pionu i włączę wysoki bieg dmuchawy i wysoką temperaturę to też opada o jedną działkę. Tyle że wydawało mi się to normalne. Po paru kilometrach wskazówka wraca do pionu i nawet maksymalne grzanie jej wtedy nie rusza hmm.gif

Napisano

termostat kupiłem na allegro. kosztował parenaście złotych. Sam wymieniłem. Uszczelkę zrobiłem z tektury hehe.gif i wszystko jest ok od roku

Napisano
  • Autor

> A jak zachowuje się teraz wskazówka płynu? U mnie jak dojdzie do

> pionu i włączę wysoki bieg dmuchawy i wysoką temperaturę to też

> opada o jedną działkę. Tyle że wydawało mi się to normalne. Po

> paru kilometrach wskazówka wraca do pionu i nawet maksymalne

> grzanie jej wtedy nie rusza

nie rusza się wcale i minimalnie mniej (jeszcze mniej) pali zlosnik.gif

Napisano

Ja rowniez wymienilem termostat i wszystko jest wporzadku. Powiedzcie mi jaką pojemosc ma uklad chldozenia w 1.2 16v?? Ile plynu trzeba kupic na wymianę??

Napisano

> Ja rowniez wymienilem termostat i wszystko jest wporzadku. Powiedzcie

> mi jaką pojemosc ma uklad chldozenia w 1.2 16v?? Ile plynu

> trzeba kupic na wymianę??

-silnik 1.2 16v 5,25 l

Napisano

> -silnik 1.2 16v 5,25 l

Przy samodzielnej wymianie z pięcio litrowej bańki Dynagela zostało mi jakieś 0,5-0,7 litra - pewnie tyle właśnie zostało w silniku płukanki odkamieniającej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.