Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczna skrzynia - jakie wady?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich francowatych.

Tak mnie ostatnio wkurza jazda autem po mieście, że szukam jakiegoś najmniejszego chociaż udogodnienia w czasie tej męczarni. Pomyślałem sobie o automatycznej skrzyni. Ponieważ pomału rozglądam się za jakimś nowszym dupowozem zaczynam brać również automaty pod uwagę.

I teraz konkretnie - czy jeździł ktoś z Was cytrynką (np C4) z 4-biegowym automatem? Ciekaw jestem jak to się sprawuje - mam kilka pytań w związku z tym:

1. czy szarpie mocno

2. jak szybko przełącza biegi - czy nie muli przy gwałtownym depnięciu w celu np szybkiej zmiany pasa

3. czy jest to drogie w utrzymaniu - co ile i jakie materiały eksploatacyjne się wymienia

4. czy 4 biegi w automacie to oby nie za mało?

Widziałem również podobną skrzynię w renówkach (też 4-biegowa).

Nigdy nie jeździłem automatami (z wyjątkiem skutera smile.gif), więc tłumaczcie jak sołtys krowie na rowie.

Napisano

> I teraz konkretnie - czy jeździł ktoś z Was cytrynką (np C4) z

> 4-biegowym automatem? Ciekaw jestem jak to się sprawuje - mam

> kilka pytań w związku z tym:

witam.

c4 nie jeździłem,ale myślę ,że skrzynia tam jest taka sama jak w moim pugu 307 sw

> 1. czy szarpie mocno

jeżeli wszystko ok ,to szarpać nie powinna,u mnie ok

> 2. jak szybko przełącza biegi - czy nie muli przy gwałtownym

> depnięciu w celu np szybkiej zmiany pasa

to jest tiptronic,czyli możesz zmienić bieg manualnie jak będzie za długo,to mój pierwszy automat to nie mam porównania

> 3. czy jest to drogie w utrzymaniu - co ile i jakie materiały

> eksploatacyjne się wymienia

serwis puga twierdzi,że oleju się nie wymienia,ale wszyscy mechaniory powtarzają,że jak chcesz długo cieszyć się jazdą to co 60 kkm powinno się to zrobić

jakie koszty jeszcze nie wiem,pewnie parę stówek,też sie powoli do tego przymierzam

> 4. czy 4 biegi w automacie to oby nie za mało?

pewnie więcej byłoby lepiej,ale co zrobić...

Napisano

Ja jeżdzę scenicem 4 biegowym i jest bez zarzutu waytogo.gif

Napisano

regularnie jeżdżę pugiem 307 SW 2.0 automat właśnie z 4 biegowym klasycznym automatem. sama skrzynia dają rade, jest mega wygodna, nie szarpie, i świetnie się takim samochodem ciągnie przyczepkę. same przełożenia są długie co trochę muli samochód, ale skrzynia utrzymuje w miarę niskie obroty.

po zakupie auto czasami szarpało, ale wymiana oleju z wyrównaniem stanu pomogła i tez pracuje miodzio.

Napisano

Cytryną akurat nie jeździłem w automacie, jeździłem Camry z 4-biegowym automatem - komfort świetny ok.gif, osiągi dość mizerne ze względu na długie przełożenia, więc myślę, że z mniejszym silnikiem to jeśli będziesz chciał jeździć dynamicznie będzie dużo palił. Mercedes E320 Cdi oraz Bmw 525d - rewelka, dość krótka jedynka przede wszystkim dzięki której można było pięknie wystartować, co prawda duże wartości Nm, ale myślę, że tego typu auta są właśnie przystosowane pod automaty. Wszystko poniżej 2 litrów będzie się niestety męczyć, chyba, że silnik typu VW 1.4T i DSG ale chyba nie o takim aucie tutaj mowa smile.gif 3 i 4 biegi sprawdzały się dobrze w niewysilonych silnikach o dużej pojemności (od minimum 2.5l, najlepiej 3.0 lub powyżej zlosnik.gif)

Napisano
  • Autor

> myślę, że z mniejszym

> silnikiem to jeśli będziesz chciał jeździć dynamicznie będzie

> dużo palił

Dzięki wszystkim za informacje. Auto ma być praktycznie tylko do miasta (powiedzmy 95%), gdzie średnie prędkości w czasie dojazdów do pracy to ok 50 km/h (rano) i 15-18 km/h (po pracy), więc nie przeszkadzają mi gorsze osiągi. Stojąc w korku, lub jadąc od świateł do świateł w potoku samochodów raczej osiągi nie maja większego znaczenia, a komfort znacznie wzrośnie. Dodam jeszcze, że gdy wracam z pracy spędzam ok. 40 min na cyklicznym wrzucaniu jedynki i luzu.

Wracając do skrzyni - doczytalem już, że w popularnych miejskich francach montowany jest w zasadzie jeden automat: w cytrynach nazywa się AL4, w reniach DP0, ale to podobno to samo. Patrząc np na art. w autoszmacie i nie tylko doczytałem, że skrzynia ta posiada w sterowniku mechanizm szacujący zużycie oleju. W pewnym momencie należy go wymienić i zaadoptować elektronikę.

Orientuje się ktoś ile kosztuje ta przyjemność i co ile się ją wykonuje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.