Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Osłona silnika z diesla do X16SZR

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie przeszukałem troszkę forum ale nie znalazłem odpowiedzi

Z tego co na forum napisane to nie warto pakować się w osłonę z produkcji rzemieślniczej bo może szybko się połamać (na zdjęciach wygląda na bardzo cieniutką)

Jest oferta osłony oryginalnej używanej tyle że do diesla G(sprzedawca tak twierdzi), czy ta osłona spasuje pod G X16SZR confused.gif?

pzdr!

Napisano

> Z tego co na forum napisane to nie warto pakować się w osłonę z

> produkcji rzemieślniczej bo może szybko się połamać (na

> zdjęciach wygląda na bardzo cieniutką)

A gdzie to wyczytałeś?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A gdzie to wyczytałeś?

Niektórzy koledzy z forum wskazywali na raczej niską możliwość ochrony silnika plastikową płytą przed kamieniami lub tego typu przypadkami :

kolega pio_bal

kolega vaz2110

kolega Oberon pisze o łamiących się plastikach

oraz tu

Reasumując moim zdaniem warto zapłacić trochę więcej i twardszą osłonę (te "zamienniki" naprawdę nie wyglądają obiecująco) tylko czy oryginał będzie pasować z diesla ?

pzdr!

Napisano

Interesuje mnie ta "zelazna" oslona do AF, przeszukiwalem wielokrotnie EPC w poszukiwaniu numeru takowej i nie znalazlem lub po prostu przeoczylem. Czy ktos z Was moglby podac jej numer? (nie widzialem takowej na zadnej AF, choc troche sie tego przewinelo...).

Myslalem takze nad zrobieniem takiej olony ale z duralu (lekki i mocny material, z duralu budowane/byly budowane samoloty...) i to dosyc grubego, najbardziej zalezy mi na ochronie miski olejowej (raz ja przetarlem w okolicy korka spustowego na kamieniach, olej wyciekal ciurkiem, wymienilem, zaspawana mam na zapasie...), narzedzia do obrobki mam...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Interesuje mnie ta "zelazna" oslona do AF, przeszukiwalem

> wielokrotnie EPC w poszukiwaniu numeru takowej i nie znalazlem

> lub po prostu przeoczylem. Czy ktos z Was moglby podac jej

> numer? (nie widzialem takowej na zadnej AF, choc troche sie tego

> przewinelo...).

> Myslalem takze nad zrobieniem takiej olony ale z duralu (lekki i

> mocny material, z duralu budowane/byly budowane samoloty...) i

> to dosyc grubego, najbardziej zalezy mi na ochronie miski

> olejowej (raz ja przetarlem w okolicy korka spustowego na

> kamieniach, olej wyciekal ciurkiem, wymienilem, zaspawana mam na

> zapasie...), narzedzia do obrobki mam...

> Pozdrawiam

chodzi o coś takiego :

klik

klik2

Napisano

Wiem ze "cos takiego", ale najbardziej interesuje mnie numer katalogowy "czegos takiego". W EPC znalezc nie moge albo przez wlasne nieuctwo, albo przez przeoczenie...

Oslone na pasek mam, kupilem w ASO za jakies male pieniadze razem z mocowaniami (wkrety i blachy), zapytalbym sie i o ta oslone, na Alldrogo jakos przez pare miesiecy nie widze...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Byłem dziś w norauto, sprzedawca powiedział że oni się takim czymś nie zajmują.

Znalazłem dwa typy osłon oryginalnych do astry jednak nie są opisane czy pasują do wszystkich silników. Na moje oko różnią się one nieznacznie między sobą, tylko czy to "nieznacznie" nie będzie za dużo...

Może ktoś zakładał bądź ma którąś z tych osłon ?

Na drugim zdjęciu jest osłona która najbardziej mnie interesuje

post-54741-14352504880439_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Sory za drugi post, tu jest ta która mnie interesuje

post-54741-14352504880958_thumb.jpg

Napisano

Założyłem u siebie zamiennik ale to nie to co oryginał. Otwory na śruby nie pasują trzeba wiercić nowe w plastiku, a jak wjedziesz na coś twardego to pęka. Nie polecam lepiej szukaj ze szrotu. Pozdrawiam.

Napisano

> Interesuje mnie ta "zelazna" oslona do AF, przeszukiwalem

> wielokrotnie EPC w poszukiwaniu numeru takowej i nie znalazlem

> lub po prostu przeoczylem.

bo to jest tak:

model: astra f -> grupa A.nadwozie nieuzbrojone i płyty nadwozia -> podsekcja: dolna część nadwozia ->główny: przód dolnej części nadwozia i tu już wyskakuje płyta ochronna ;-)

a jak ktoś się lubi pobawić EPC to polecam znalezienie w nim rury od przepływomierza do przepustnicy z vectry B z silnikiem X18XE1 ;D

to jest dopiero 'fun'

brat

Napisano

Grzebalem w EPC i znalazlem sporo wynalazkow (co oczywiscie zostalo odpowiednio skomentowane w ASO przez znajomego...), ale ta plyta mi umknela...

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Byłem w aso i okazuje się że te płyty montowane były jedynie do diesli, w ofercie nie mają żadnej płyty do benzynki.

W katalogu dla poszczególnych silników występowały pod różnymi cenami co wskazuje na to że jest kilka co najmniej typów. Nówki kosztują >1600.

Chyba jednak zaryzykuję i zakupię ową podłogę.

Napisano

> Byłem w aso i okazuje się że te płyty montowane były jedynie do

> diesli, w ofercie nie mają żadnej płyty do benzynki.

> W katalogu dla poszczególnych silników występowały pod różnymi cenami

> co wskazuje na to że jest kilka co najmniej typów. Nówki

> kosztują

> Chyba jednak zaryzykuję i zakupię ową podłogę.

pytanie jaką chcesz aby ta osłona funkcję pełniła?

Opel przewiduje do benzyniaków jako opcję metalowe płyty z otworami, chroniące głównie misę przed uszkodzeniami mechanicznymi, sam mam takową zamontowaną, niejedną już misę te osłony uratowały (otwory są na przewietrzanie komory silnika i m.in. chłodzenie misy olejowej ) fabryczna płyta metalowa to kilka stówek, pewnie rząd 300-400zł,

do diesli są pełne płyty z tworzywa, nie ma w niej otworów bo ma chronić przed hałasem a olej chłodzi się w chłodnicy oleju, koszt tak jak piszesz >1500zł,

jeżeli pracownik ASO do którego jeździsz nie umie znaleźć osłony do benzyniaka to w poprzednim poście napisałem gdzie w EPC ją odnaleźć,

brat

Napisano
  • Autor

Ma przede wszystkim chronić silnik przed błotem, solą, wodą od spodu, dodatkowo przed mniejszymi kamieniami i tego typu przygodami. Staram się raczej omijać ale nigdy nic nie wiadomo.

To mówisz że silnik może się przegrzewać po założeniu takiej pełnej podłogi ? Ani ja ani nikt z rodziny nie miał diesla, nie wiedziałem że tam jest chłodnica oleju też (no w starze to słyszałem... ). Czy to znaczy że po założeniu temperatura oleju może niebezpiecznie się podnieść? Czy chłodnica jednak da radę?

Pzdr!

Napisano

> Ma przede wszystkim chronić silnik przed błotem, solą, wodą od spodu,

> dodatkowo przed mniejszymi kamieniami i tego typu przygodami.

> Staram się raczej omijać ale nigdy nic nie wiadomo.

błoto i sól i tak się dostają od kół z boku, z przodu poprzez wlot na chłodnicę i zderzak, istnieje fabrycznie przewidziana osłona od błota i wody - chroniąca pasek wielorowkowy - na zdjęciu czerwona strzałka,

poza tym zobacz jak u mnie wygląda ta metalowa osłona, chroni skutecznie i jak widać u mnie również (w Chorwacji podczas wyjazdu na górę Św. Jerzego devil.gif ochroniła aluminiowa misę i mnie przed kłopotami)

283052018-osl_sil1.JPG

> To mówisz że silnik może się przegrzewać po założeniu takiej pełnej

> podłogi ?

o to już musiałbyś jakiś dział konstrukcyjny opla zapytać, po prostu do benzyniaków po coś jest ta płyta otworowana, zresztą zakup tej osłony z tworzywa jest bez sensu, jak chcesz chronić spód przed dużymi kamieniami czy uderzeniami to plastik tylko się połamie i straty będą podwójne zważywszy ile ta osłona kosztuje,

> Ani ja ani nikt z rodziny nie miał diesla, nie

> wiedziałem że tam jest chłodnica oleju też (no w starze to

> słyszałem... ).

owszem szczególnie w dieslach są stosowane chłodnice oleju silnikowego, chłodnice paliwa,

również w większości wspomaganych mechanicznie przekładni kierowniczych są rurki które wychładzają olej wspomagania,

> Czy to znaczy że po założeniu temperatura oleju

> może niebezpiecznie się podnieść?

IMHO tak,

> Czy chłodnica jednak da radę?

jeżeli jest to daje bo po to została zamontowana,

w benzyniakach w astrze G ZTCW chłodnice oleju były montowane w autach z silnikami X20XER i Z20LET,

brat

post-98214-14352505145346_thumb.jpg

Napisano

Mam w fce oslone z tworzywa, nie jedno uderzenie, nie jedno otarcie i jak narazie jest cała.

W G mam oslone fabryczna z tworzywa i tez jest cała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.