Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GIV 1.4 16V] Szarpanie pomiędzy 1,6-2,5 obr/min

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegoś czasu Golfik (silnik AHW) poszarpuje mi w zakresie obrotów jak w temacie.

Szczególnie odczuwalne jest to na 2, 3 i 4 biegu.

Świece i kable nowe (wcześniej było to samo).

Do VAGa jeszcze nie podpinałem, ale przedtem chciałbym się dowiedzieć czy ktoś spotkał już się z takim objawem bo może to typowe objawy dla padu czegoś. Chodzi mi po głowie EGR hmm.gif Cewkę raczej wykluczam bo dzieje się to tylko we wskazanym zakresie obrotów.

Filtr paliwa 10kkm i jeżeli to byłoby coś z zasilaniem paliwem to raczej objawy byłyby w wyższym zakresie obrotów.

Ma ktoś jakieś pomysły przed podłączeniem pod kompa?

Napisano

> Witam.

> Od jakiegoś czasu Golfik (silnik AHW) poszarpuje mi w zakresie

> obrotów jak w temacie.

> Szczególnie odczuwalne jest to na 2, 3 i 4 biegu.

> Świece i kable nowe (wcześniej było to samo).

> Do VAGa jeszcze nie podpinałem, ale przedtem chciałbym się dowiedzieć

> czy ktoś spotkał już się z takim objawem bo może to typowe

> objawy dla padu czegoś. Chodzi mi po głowie EGR Cewkę raczej

> wykluczam bo dzieje się to tylko we wskazanym zakresie obrotów.

> Filtr paliwa 10kkm i jeżeli to byłoby coś z zasilaniem paliwem to

> raczej objawy byłyby w wyższym zakresie obrotów.

> Ma ktoś jakieś pomysły przed podłączeniem pod kompa?

Objawy typowe do padu nastawnika dawki paliwa

Napisano
  • Autor

> Objawy typowe do padu nastawnika dawki paliwa

Chodzi Ci o regulator położenia przepustnicy czy piszesz o dieslu???

W sumie przepustnicę mam czystą, ale rzeczywiście będę też brał to pod uwagę, choć dalej uważam, że to może być EGR. Wczoraj trochę poczytałem i tez są to typowe objawy jego padu.

W każdym razie zanim się zabiorę do tego muszę w końcu kupić sobie kabelek wink.gif

Napisano

> Chodzi Ci o regulator położenia przepustnicy czy piszesz o dieslu???

> W sumie przepustnicę mam czystą, ale rzeczywiście będę też brał to

> pod uwagę, choć dalej uważam, że to może być EGR. Wczoraj trochę

> poczytałem i tez są to typowe objawy jego padu.

> W każdym razie zanim się zabiorę do tego muszę w końcu kupić sobie

> kabelek

Tak piszę o przepustnicy miałem podobne objawy w polówce.Nastawnik jest w dieslu.

• 4 tygodnie później...
Napisano

No i jak tam kolego, zlokalizowałeś przyczynę? Mi wczoraj zapalił się check, przy głębszym wciskaniu gazu czuć jakby coś przerywało albo się zapchało (ciężko określić). Dziś kupiłem kabel, podłączyłem polskim vagiem i wyskoczyły następujące błędy:

16688 Brak zapłonu cylinder 4 - brak osprzętu/nie związany ze sprzętem - sporadyczny

17961 Czujnik ciśnienia paliwa/atmosferycznego - zakres/zła funkcja - brak osprzętu/nie związany ze sprzętem - sporadyczny

17912 Nieszczelność układu ssącego - brak osprzętu/nie związany ze sprzętem - sporadyczny

Sprawdziłem, iskra jest, cewka ani świeca nie padła. Odłączyłem aku na parę min. Check sam zgasł. Tak jakby się poprawiło, przerywania są mniejsze. Ponowne podpięcie i został błąd 17961. Po przeczytaniu elektrody, forum fabii, przy tym błędzie sugerowali czyszczenie oraz adaptacje przepustnicy. Filtr paliwa wymieniony w ubiegłym roku a samo paliwo shellowskie, od kilku lat tankuje na tej stacji i zawsze było ok. Jak uważacie?

Kolejne pytanie z cyklu how to, a mianowicie kasowanie inspekcji i przeglądów - jak skasować? Wchodzę w licznik - kasowanie inspekcji. Tu mnie odsyła do adaptacji, gdzie mam wpisać jakieś dane (kanał, wartość). W "kasowanie inspekcji" są kanały (pisze z pamięci) chyba 5,6,7. Czy dać sobie spokój i zrobić to VAG-com?

Mam moduł komfortu, czy da się gdzieś włączyć auto zamykanie drzwi po przekroczeniu jakiejś prędkości? Czy było to dostępne dopiero w autach po fl-u?

Napisano
  • Autor

> No i jak tam kolego, zlokalizowałeś przyczynę?

Zanim się za to zabrałem (miałem kupić kabelek) wysypała się skrzynia biegów (nity w różnicowym). Po naprawie auto chodzi pięknie i nie ma potrzeby grzebać.

Co ciekawe wcześniej na vwgolf.pl poczytałem, że jeden z użytkowników tamtego forum miał identyczne objawy i też ustały po naprawie skrzyni (on to kategorycznie z tym łączył). Nie wiem, ale IMHO urwane nity na różnicowym nie powodowałyby szarpania. Nie wiem co o tym myśleć. spineyes.gif

Ps. inspekcję zawsze kasowałem kombinacją kasowania licznika przebiegu dziennego i zapłonu, ale rozumiem, że chcesz sobie ustawić sam następną inspekcję.

Napisano

Interesujące z tą skrzynią. Swoją naprawiłem chyba w maju, jakieś łożysko poszło. Dziś znowu powrócił błąd związany z zapłonem na 4 cylindrze oraz mocne "duszenie". Skrzynie raczej wykluczam, gdyż auto dziwnie się zachowuję na luzie (trzęsie co kilka sekund i przy tym obroty spadają) więc chyba zacznę od wymiany świec. Nie mniej jednak, zastanawia mnie błąd 17961...

Napisano
  • Autor

> Nie mniej jednak, zastanawia mnie błąd 17961...

Filtr paliwa hmm.gif tyle, że raczej powinno szarpać na wysokich obrotach.

Świece i kable WN przy takich szopkach warto wymienić ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Zanim się za to zabrałem (miałem kupić kabelek) wysypała się skrzynia

> biegów (nity w różnicowym). Po naprawie auto chodzi pięknie i

> nie ma potrzeby grzebać.

Można wiedzieć przy jakim przebiegu się to stało, jaki orientacyjny koszt naprawy? Mam podobne objawy ... frown.gif

Napisano
  • Autor

> Można wiedzieć przy jakim przebiegu się to stało, jaki orientacyjny

> koszt naprawy? Mam podobne objawy ...

W moim siadło po 213 kkm, ale jak czytałem to zdarzają się przypadki gdzie przy 120 kkm nity mówią 30.GIF

Dotyczy to skrzyń zestawionych z silnikami 1.4, 1.6 i SDi ( do bodajże 2001r.) Oznaczeń wszystkich wadliwych skrzyń nie pamiętam - napewno DDU i DUW.

Później VW zamiast nitów stosował śruby, które to śruby kupiłem w od ręki w ASO Skoda, za jedyne 330 zł. Plus olej, poduszka przy skrzyni (78 zł), spawanie obudowy (40zł) i to by był cały koszt wink.gif Robił mi to wujek. 20.GIF

Generalnie niewielu chce ruszać te skrzynie i z tego co widziałem nie dziwię im się. Koszt regenerowanej z gwarancją to 1000-1300 zł (stara skrzynka na wymianę) i do tego założenie (jakiś zakład w Lublinie robi to przy zakupie skrzyni u nich za 150 zł - jest to świetna cena).

Ale to tyle straszenia. Szarpanie o którym mowa w temacie wcale nie oznacza awarii skrzyni. wink.gif

Napisano

Skąd informacja że szarpanie nie oznacza problemu ze skrzynią?

Wymieniłem świece, kable, komputer nie pokazuje żadnych błędów. W sumie można by wymienić jeszcze cewkę ...

Przebieg mam (o ile prawdziwy ale wydaje się że tak) 92tyś. No i to nieszczęsne szarpanie. Oprócz tego ciężko wchodzi jedynka i dwójka ale tylko w czasie ruchu samochodu. Na postoju (silnik uruchomiony bądź nie) biegi chodzą elegancko.

Napisano
  • Autor

> Skąd informacja że szarpanie nie oznacza problemu ze skrzynią?

Można odpowiedzeć przekornie a skąd wiadomo, że oznacza to nieuchronny pad skrzyni?

Jest jeszcze wiele możliwości do sprawdzenia, od wspomnianej przez Ciebie cewki (tyle, że chyba powinien wychodzić błąd) w każdym razie można to sprawdzić, aż po np. bąbel na oponie, który wywołuje uczucie jakby szarpało hmm.gif

Poprostu dalej cieżko mi uwierzyć w taką teorię mimo, że u mnie fakt szarpania miał miejsce przed padem skrzyni a później czytałem wpis jednego z użytkowników forum na vwgolf.pl.o takich objawach.

Dlaczego auto miałoby szarpać jeszcze przed urwaniem nitów??? Chyba, że w rzeczywistości któryś nit jest urwany, ale jeszcze nie przebił obudowy a powoduje to zachwianie rozłożenia masy w mechaniźmie różnicowym i stąd szarpanie niewiem.gif Tylko "głośno" myślę.

U mnie były urwane trzy nity a przecież zapewne tylko jeden przebił obudowę.

W każdym razie jedyna rada to jeździć aż coś się wysypie.

Duże prawdopodobieństwo, że nic się nie poblokuje i auto będzie w stanie dalej jechać, choć bez oleju w skrzyni (poznasz po odgłosach). Ja zrobiłem tak z 15 km bez uszczerbku a kolesie z przywołanego wyżej forum jeździli i po 200 km a łożyska w skrzyni były całe.

BTW po wycieku oliwy na 1 i 5 biegu było zupełnie cicho.

• 8 miesięcy później...
Napisano

Mam ciągle problem z szarpaniem w zakresie 1700 - 2200 obr/min. Wiele rzeczy posprawdzałem już ale zanim wezmę się za remont skrzyni to chciałbym zapytać czy miałeś też szarpanie przy hamowaniu silnikiem? Czy zdarzały się mocne szarpnięcia przy nagłym zdjęciu nogi z gazu (jak przy uszkodzonych poduszkach)? Czy szarpanie było mocniejsze jak było zimno a prawie niewyczuwalne przy upałach?

Napisano
  • Autor

Szarpanie było tylko przy delikatnym przyspieszaniu.

Daj sobie spokój z remontem skrzyni przed jej ewentualnym padem. Może to być też sprzęgło, EGR ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.