Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

reduktor naprawić czy wymienić?

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów!

półtora roku temu wymieniłem reduktor u gazowników i teraz widzę masełko pod nim. Chciałbym wymienić ten reduktor bo nie mogę znaleźć żadnych zestawów naprawczych do mojego reduktora. Może Wy macie pomysł co mam za typ? Pisze n nim tylko AG i 100HP.

Jaki reduktor ewentualnie mi polecicie ? Mam autronic al700 w silniku opel astra 1,4 8V ?

Dzieki za sugestie

Napisano

A to nie będzie odpowiednik Tomasetto AT lub AT-07 ? Wtedy zestaw naprawczy by podszedł.

Masz fotę ?

Napisano

> A to nie będzie odpowiednik Tomasetto AT lub AT-07 ? Wtedy zestaw

> naprawczy by podszedł.

> Masz fotę ?

tez to obstawiam, z tym ze ja dla pewnosci wymienil bym caly bo czasem moze Ci cos nie wyjsca tak to przynajmniej glowa spokojna smile.gif

Napisano
  • Autor

> tez to obstawiam, z tym ze ja dla pewnosci wymienil bym caly bo

> czasem moze Ci cos nie wyjsca tak to przynajmniej glowa spokojna

Dzięki koledzy.

Chyba kupię nowy. Czy będę musiał go regulować w jakiś sposób? Czy jest on fabrycznie ustawiony?

Napisano

> Witam kolegów!

> półtora roku temu wymieniłem reduktor u gazowników i teraz widzę

> masełko pod nim. Chciałbym wymienić ten reduktor bo nie mogę

> znaleźć żadnych zestawów naprawczych do mojego reduktora. Może

> Wy macie pomysł co mam za typ? Pisze n nim tylko AG i 100HP.

> Jaki reduktor ewentualnie mi polecicie ? Mam autronic al700 w

> silniku opel astra 1,4 8V ?

> Dzieki za sugestie

zalezy ile kosztuje zestaw naprawczy i ile now reduktor, np. u mnie Elpigaz vega zestaw 100zl, nowy reduktor 200zl, takze ja wybralem nowy.

Napisano
  • Autor

> zalezy ile kosztuje zestaw naprawczy i ile now reduktor, np. u mnie

> Elpigaz vega zestaw 100zl, nowy reduktor 200zl, takze ja

> wybralem nowy.

* Właśnie oglądałem na allegro i koszt to ok 180 zł za nówkę więc chyba kupię. Gazownik mi zaśpiewał za wymianę 400zł.

* Co do regulacji reduktora - naczytałem się i ponoć ustawienia fabryczne w reduktorze powinny pozostać bez zmian, regulacji podlega tylko sterownik ( czy się mylę ??? ) - mam peceta w garażu i regulacje sterownika potrafię wykonać sam.

* Chciałbym zapytać Was jako fachowców, który wybrac parownik i czym się w praktyce różnią?

http://www.allegro.pl/item792248103_tomasetto_100_hp_z_filtrem_i_kroccem_kompensacji.html

lub

http://www.allegro.pl/item799039355_reduktor_tomasetto_asterik_100_hp_z_filtrem.html

albo

http://www.allegro.pl/item798541294_reduktor_tomasetto_100_zintegrowany_z_zaworem.html

czy

http://www.allegro.pl/item798541296_reduktor_parownik_tomasetto_100_hp_asterik_nowy.html

Napisano

> ...Co do regulacji reduktora - naczytałem się i ponoć ustawienia fabryczne w reduktorze powinny pozostać bez zmian, regulacji podlega tylko sterownik ( czy się mylę ??? ) - mam peceta w garażu i regulacje sterownika potrafię wykonać sam...

Przy wymianie reduktora kluczowa sprawa to jego regulacja. W zasadzie komputer podłącza się tylko po to żeby obserwować wskazania sondy lambda i położenie silnika krokowego podczas regulacji reduktora. Przy właściwej regulacji reduktora nie powinieneś nic zmieniać w ustawieniach elektroniki lpg.

Napisano
  • Autor

> Przy wymianie reduktora kluczowa sprawa to jego regulacja. W zasadzie

> komputer podłącza się tylko po to żeby obserwować wskazania

> sondy lambda i położenie silnika krokowego podczas regulacji

> reduktora. Przy właściwej regulacji reduktora nie powinieneś nic

> zmieniać w ustawieniach elektroniki lpg.

A jestem w stanie zrobić to sam? Nie posiadam analizatora spalin, mam autronik al700.

Napisano

> A jestem w stanie zrobić to sam? Nie posiadam analizatora spalin, mam autronik al700.

Wystarczy wskazanie sondy lambda, a to masz w programie do AL700. Czy jesteś w stanie sam to zrobić - raczej tak, przestudiuj dokładnie instrukcję do AL700 - tam powinno być napisane jak wyregulować reduktor. A jeżeli tam nie będzie lub czegoś nie zrozumiesz, to poczytaj instrukcję do staga XL, 50, 100, 150 - tam jest to ładnie napisane.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy wskazanie sondy lambda, a to masz w programie do AL700.

> Czy jesteś w stanie sam to zrobić - raczej tak, przestudiuj

> dokładnie instrukcję do AL700 - tam powinno być napisane jak

> wyregulować reduktor. A jeżeli tam nie będzie lub czegoś nie

> zrozumiesz, to poczytaj instrukcję do staga XL, 50, 100, 150 -

> tam jest to ładnie napisane.

Bardzo dziękuję za radę . Pozostaje mi tylko wybór odpowiedniego reduktora. Możesz mi polecić jakiś z wymienionych powyżej przeze mnie?

Napisano

> Bardzo dziękuję za radę . Pozostaje mi tylko wybór odpowiedniego eduktora. Możesz mi polecić jakiś z wymienionych powyżej przeze mnie?

Te co podałeś to niewiele się różnią, ale i tak nie za bardzo pomogę, bo ja mam w puntku 60KM i tam to taki najsłabszy starcza, chociaż nie mogę powiedzieć żeby dobrze trzymał ciśnienia frown.gif

Napisano

Tomasseto At to model bez zintegrowanego filterka gazu,AT-07 z filterkiem.

Mialem dokladnie taki problem jak ty ,kupilem AT-07 ,dlatego ze kiedys odkrecajac filterek ukrecilem przewod(za duzo pary w rece),teraz nie mam tego problemu 3 srubki i jest filterek.

ten tomasseto wystepuje pod różnymi nazwami handlowymi ,też miałem AG.

Zestaw naprawczy okolo 50-60zł wiec sie nie opłaca.

Co do elektroniki sie nie wypowiem niestety ja mam atrape mini lambda.

A co do reduktora jeszcze założyłem i śmigam,na takich ustawieniach fabrycznych.

Napisano
  • Autor

> Tomasseto At to model bez zintegrowanego filterka gazu,AT-07 z

> filterkiem.

> Mialem dokladnie taki problem jak ty ,kupilem AT-07 ,dlatego ze

> kiedys odkrecajac filterek ukrecilem przewod(za duzo pary w

> rece),teraz nie mam tego problemu 3 srubki i jest filterek.

> ten tomasseto wystepuje pod różnymi nazwami handlowymi ,też miałem

> AG.

> Zestaw naprawczy okolo 50-60zł wiec sie nie opłaca.

> Co do elektroniki sie nie wypowiem niestety ja mam atrape mini

> lambda.

> A co do reduktora jeszcze założyłem i śmigam,na takich ustawieniach

> fabrycznych.

A którego powinienem wybrać ja?

Napisano

> A którego powinienem wybrać ja?

Nie ma znaczenia ja bym wziol tego at-07 i zlikwidowal filterek ,,na przewodzie''.

Poza tym filtrem nie ma pomiedzy nimi zadnej roznicy.

Wymienisz sam w 15 minut,mi tez gazownicy powiedzieli 350 czy 400 zl....

Napisano
  • Autor

Dzięki bardzo Wam wszystkim za pomoc. Właśnie dokonałem zakupu AT07 z filterkiem.

Mam nadzieję, że teraz założę sam i wszystko będzie grało. Napiszę o o efektach tej wymiany, może komuś się przydadzą takie informacje.

pozdrowienia.

Napisano

> Pamietaj żeby zakrecić gaz ,przed wymianą

ok.gif Dla bezpieczeństwa, mimo, że powinien być elaktrozawór na butli. A najlepiej na zapalonym silniku zakręcić butlę - ładnie się cały gaz z przewodów wypali i nie będzie zmrażać rurek przy odkręcaniu.

Jeśli to Astra, to wymiana zajmie koledze pewnie z 20 minut, nie więcej. W naszym silniku jest tyle miejsca, że nie ma problemu z dostępem do osprzętu. Sam wymieniałem, nie robiłem tego nigdy wcześniej - i tyle to zajęło. A co do regulacji - to też da radę samemu - ja się bawiłem z godzinkę (bo założyłem sterownik Bingo M) wszystko sobie sam wyregulowałem, chodzi elegancko.

Napisano
  • Autor

Dziękuję, wykonam wszystko wg. Waszych instrukcji. Teraz czekam aż dostarczą mi reduktorek. Jak obiecałem, wszystko opiszę.

Napisano
  • Autor

No i pochwale się. Operacja wymiany reduktora przebiegła sprawnie. Pękł mi przy okazji wąż, który doprowadza płyn chłodniczy do reduktora, sytuacja została szybko opanowana i jest nowy wężyk -warto więc zaopatrzyć się w takie cudo na wypadek pęknięcia gumki wink.gif. Niestety nie wkleiłem zdjęć, byłem tak zaabsorbowany tą wymianą, że zapomniałem o fotkach. Nie było to trudne. Wszystko zrobiłem jak pisaliście. Działa bez zarzutu. Wyregulowałem sobie autronika i autko śmiga aż miło, nie trzeba było nic ruszać przy reduktorze.

Dzięki wielkie za pomoc jeszcze raz. Może komuś jeszcze się przyda ten post.

Szacun ogromny dla kolegów z forum .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.