Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki zamiennik ? - alternator

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nadszedł czas wymiany alternatora, silnik 146D8000, stary alternator (MM 63320001 - 45A) z kołem pasowym wielorowkowym. Myślę o zakupie altka 65A od Seicento 1.1, Cinquecento 1.1 (oznaczenie regenerowanych CA851, oryginał MM 63321173). Czy któryś z Kolegów zakładał taki ?. Patrząc na rysunki, obudowa taka sama, koło pasowe też.

Wolę się upewnić czy pasuje zanim wtopię 150 zł smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Alternator wymieniony.

Zakupiłem regenerowany (jego kod 851) z Allegro, oryginalny kod MM 63320040 - 65A.

W/w alternator jest dedykowany dla Cinquecento 1.1, Seicento 1.1, Pada 1.1, itd.

Czyli bez najmniejszych obaw można do Uniaka 1.0 ( 146D800 ) z kołem pasowym wielorowkowym stosować całą rodzinę alternatorów przeznaczonych do w/w aut.

Dodam, że na biegu jałowym przy wszystkich ( światła, dmuchawa, szyba) załączonych odbiornikach w aucie napięcie spada do 14,2V. Na samych światłach mijania napięcie 14.5V, przy prądzie ładowania akumulatora 3 - 3,5 A. ok.gif

Napisano

> Alternator wymieniony.

> Zakupiłem regenerowany (jego kod 851) z Allegro, oryginalny kod MM

> 63320040 - 65A.

> W/w alternator jest dedykowany dla Cinquecento 1.1, Seicento 1.1,

> Pada 1.1, itd.

> Czyli bez najmniejszych obaw można do Uniaka 1.0 ( 146D800 ) z kołem

> pasowym wielorowkowym stosować całą rodzinę alternatorów

> przeznaczonych do w/w aut.

> Dodam, że na biegu jałowym przy wszystkich ( światła, dmuchawa,

> szyba) załączonych odbiornikach w aucie napięcie spada do 14,2V.

> Na samych światłach mijania napięcie 14.5V, przy prądzie

> ładowania akumulatora 3 - 3,5 A.

podeślij linka jak możeszwaytogo.gif bo coś słysze że mój też zaczyna huczeć sick.gif i czas będzie go wkrótce wymienić... crazy.gif

Napisano

> podeślij linka jak możesz bo coś słysze że mój też zaczyna huczeć

> i czas będzie go wkrótce wymienić...

Zregeneruj sobie ok.gif To bardzo proste, jak dobrze wszystko zrobisz to będzie praktycznie jak nowy, a koszt jest bardzo niewielki w porównaniu do nowego smile.gif

Napisano
  • Autor

> podeślij linka jak możesz bo coś słysze że mój też zaczyna huczeć

> i czas będzie go wkrótce wymienić...

Poniżej link do altka którego kupiłem i zamontowałem:

http://moto.allegro.pl/item806208622_alternator_fiat_cinquecento_seicento_i_inne.html

Osobiście wolałem zakupić regenerowany 65 A niż samemu bawić się w naprawę oryginalnego 45 A.

Kalkulowałem, że wymiana łożysk plus regulator to około połowa kwoty nowego, mocniejszego.

Napisano

> Zregeneruj sobie To bardzo proste, jak dobrze wszystko zrobisz to

> będzie praktycznie jak nowy, a koszt jest bardzo niewielki w

> porównaniu do nowego

jak długo trwa regeneracja i ile kosztuje oraz od czego zależy cena cfaniaczek.gif... i skąd ja mam niby wiedzieć, że regeneracja jest łatwa jak nigdy tego nie robiłem crazy.gifwięc i tak trzeba byłoby dać go do fachowca sick.gif

Napisano

> jak długo trwa regeneracja i ile kosztuje oraz od czego zależy cena

> ... i skąd ja mam niby wiedzieć, że regeneracja jest łatwa jak

> nigdy tego nie robiłem więc i tak trzeba byłoby dać go do

> fachowca

Jak ja swój regenerowałem, to też tego nigdy wcześniej nie robiłem grinser006.gif

Jeśli działa i nie ma z nim większych problemów (jak mówisz tylko huczy), to do wymiany dwa łożyska, oprócz tego pewnie przetoczenie pierścieni ślizgowych (niektórzy mówią na to komutator - ja szlifowałem je sam) no i szczotki - choć to zależy od zużycia, ale można to zrobić profilaktycznie. Jeśli pierścienie są w porządku (nie mają zbyt dużych wyżłobień) i szczotki jeszcze sporo materiału mają to możesz zostać przy wymianie samych łożysk. Cena najbardziej zależy właśnie od łożysk, u mnie jedno było droższe, bo nietypowe, ale jak zrobisz sam to jest kwestia kilkudziesięciu zł (razem ze szczotkami i szlifowaniem pierścieni we własnym zakresie u mnie zamknęło się kwotą ok. 50 zł - wziąłem lepsze łożyska) ok.gifcool.gif

Napisano

> fachowca

ja dałem do elektromechanika i miałem wymienione łożyska, poczyszczony wirnik, obudowę, nowy regulator założył i altek spowrotem do auta cool.gif ładowanie jak marzenie

Napisano

> fachowca

po nabraniu wprawy (ok 6 alternatorów dziennie od poloneza i 125p) z jednym altkiem max godz z podłączeniem i sprawdzeniem ładowania 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> po nabraniu wprawy (ok 6 alternatorów dziennie od poloneza i 125p) z

> jednym altkiem max godz z podłączeniem i sprawdzeniem ładowania

Jak masz wszystkie niezbędne narzędzia (ściągacze do łożysk, ew. prasa przydaje się itp.) i wszystkie części zamienne gotowe do założenia to pewnie tyle by to potrwało. Gorzej gdy wyjmuje się alternator z jedynego samochodu i trzeba do sklepu zasuwać na piechotę lub komunikacją miejską po wszystkie rzeczy do wymiany... 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.