Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

łożysko turbiny puszcza olej???

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Ewidentnie masz nieszczelność przy łączeniu dolotu (rura plastikowa

> vs klapa gasząca).

Nieszczelność jest napewno i to jest jeden problem. Drugi problem to fakt, że zgodnie z opinią pierwszego mechanika w rurze z IC nie powinno być oleju. A u mnie tego oleju jest tam tyle, że z samego wycieku zapełniłby pół miski olejowej do Punto. Faktycznie oleju w rurze IC nie powinno być???

Napisano

> Nieszczelność jest napewno i to jest jeden problem. Drugi problem to

> fakt, że zgodnie z opinią pierwszego mechanika w rurze z IC nie

> powinno być oleju. A u mnie tego oleju jest tam tyle, że z

> samego wycieku zapełniłby pół miski olejowej do Punto.

> Faktycznie oleju w rurze IC nie powinno być???

Mgła olejowa jest tam zawsze. Zrzuć rury od strony ssącej sprężarki i zobacz na niej luzy...

Pozdro

Napisano

w rurze z IC nie

> powinno być oleju. A u mnie tego oleju jest tam tyle, że z

> samego wycieku zapełniłby pół miski olejowej do Punto.

-------------------->

Pozwólcie, że się włączę. Zrobiłem pewien eksperyment i chciałbym, aby Userzy znający bobrze silniki JTD wypowiedzieli się w temacie, ale najpierw trochę wstępu:

W listopadzie ub.r. kupiłem Stilo JTD, 116KM z '02r 98 tys.km. Przeglądając cudo stwierdziłem jakieś 40-60ml oleju w IC,odmie i przewodach. (Niby to nie wiele, ale tyle oleju rozlanego na stole zaleje go i jeszcze spłynie na podłogę). Wszystko przeczyściłem, zalałem nowy olej (3/4 na miarce i jedno jasne na wyświetlaczu. Do teraz zrobiłem 13tys., oleju nie dolewałem. poziom na połowie stanu i 2, czasem 3 oczka na wyświetlaczu. Zauważyłem też w garażu jedną (1) kroplę oleju dziennie. Rozmontowałem rury i znów ok 40-60 ml oleju. Olej w niedużych ilościach pojawił się też w przepływomierzu. Wyczyściłem znów wszystko. Założyłem nowe podwójne opaski. Wiem, że turbinka już nie nowa i z czasem oleju będzie przybywało i czytając o samozapłonach spróbowałem temu zapobiec. W dolnym zbiorniku IC w najniższym punkcie na przecięciu linii dwóch żeberek wzmocnień wywierciłem otworek 1,5 mm i wkręciłem śrubkę 3mm z silikonową uszczelką. Szczelność 100%. Spróbuję co jakieś 5 czy 7 tys wykręcić śrubkę, spuścić co się zebrało. Zostaną śladowe ilości, nie będzie samozapłonu, uratuję przepływkę, ale oszczędzę czas i demontaż: koło nadkole,osłony silnika, rury itd... Do śruby jest dostęp między spoilerem, a nadkolem. Nie polecam tego w nowych autach i przy mocno zużytej turbinie. Mój nie kopci, chodzi normalnie.

Chciałbym prosić speców o opinię. hmm.gif Może trochę za długo, ale chciałem dokładnie pokazać problem. Pozdrawiam zainteresowanych.

Napisano

Witam!

Wlacze sie to tematu.

U mnie na dole, przy polaczeniu wejscia powietrza do turbiny jest zapocone.

Troche tez uwalona miska olejowa (gdzies na laczeniu, gdzie silikon powinien byc)

Oleju ubywa bardzo malo, na 10tys km nie robie dolewek, jedna dwie kropki na wyswietlaczu mniej (zalezy jak stoi) ale na bagnecie pelno (ponad norme).

Wymienialem juz czujnik poziomu oleju, kiedys szalal).

Co do zapocenia, kilka razy czyscilem miejsce laczenia, dalej sie pojawia.

Nie przejmowal bym sie za bardzo takim stanem rzeczy, ale wiadomo, denerwuje jak sie wie:)

Turbo orginalne, przebieg 220tys, doladowanie ok (sprawdzane na kompie) troche kopci, ale to diesel, szczegolnie jak sie butuje.

EGR czyszczony, nie zaslepiany.

Pozdrawiam

Napisano

> W listopadzie ub.r. kupiłem Stilo JTD, 116KM z '02r 98 tys.km.

Bardzo mały ten przebieg, czy aby na pewno???? hmm.gif

> Przeglądając cudo stwierdziłem jakieś 40-60ml oleju w IC,odmie i

> przewodach. (Niby to nie wiele, ale tyle oleju rozlanego na

> stole zaleje go i jeszcze spłynie na podłogę).

moim zdaniem dużo. U mnie przy przebiegu 170kkm w IC było może 0,5mm, a rura T->IC tylko wilgotna

> Rozmontowałem rury i znów ok 40-60 ml oleju.

wydaje mi się, że dużo tego oleju, ale specjalistą nie jestem smile.gif

> w najniższym punkcie na przecięciu linii dwóch żeberek wzmocnień

> wywierciłem otworek 1,5 mm i wkręciłem śrubkę 3mm z silikonową

> uszczelką. Szczelność 100%. Spróbuję co jakieś 5 czy 7 tys

> wykręcić śrubkę, spuścić co się zebrało.

nie wywali ci tej śrubki przy overbooscie? Bałbym się wiercić IC

Napisano

> Bardzo mały ten przebieg, czy aby na pewno????

------------

Przebieg pewny, auto z Belgii sprowadzone przez przyjaciół, a sprawdzane w ASO przez WIN. (Kontakt z Antwerpią i wydruk wszystkich przeglądów).

> wydaje mi się, że dużo tego oleju, ale specjalistą nie jestem

----------------------

Mnie też się wydaje, że za dużo, dlatego te działania, może pisząc 40-60ml przesadziłem, ale jak wsadziłem palec do IC wyczuwało się wyraźną warstewkę, ale jak pisałem oleju nie dolewałem przez 13 tys. i nie widać śladu dymienia. (Może kol. Nooe źle zrozumiał pisałem o mililitrach nie o milimetrach, ale i tak zgadzam sie że dużo). Pozdrawiam.

> nie wywali ci tej śrubki przy overbooscie? Bałbym się wiercić IC

----------------------

Nie, nie wywali. za to ręczę. Tworzywo jest bardzo twarde i wyjątkowo grube w tym miejscu, a ciśnienie niewielkie. No i otworek 3mm, nacisk szczątkowy, ale oczywiście czas pokaże.

Napisano

> Może kol. Nooe źle

> zrozumiał pisałem o mililitrach nie o milimetrach, ale i tak

> zgadzam sie że dużo

wiem, ze pisałeś o ml, a ja nie wyjmowałem IC i napisałem, że u mnie było wyczuwalne pod palcem zawilgocenie i napisałem, że może 0,5 mm smile.gif

> zresztą tam występuje podciśnienie

jakie podciśnienie?? W IC jest nadciśnienie i to dość duże (to akurat pojęcie względne zeby.GIF)

Napisano

> Jakim olejem jest zalane auto?

Castrol 5w-40

Napisano

> jakie podciśnienie?? W IC jest nadciśnienie i to dość duże (to akurat

> pojęcie względne )

---------------------------

Sory Nooe i zainteresowani, oczywiście, ze ciśnienie angryfire.gifPisałem wcześniejszy post kilka razy i nie mogłem wysłać i pewnie nerwy zrobiły swoje. Jeszcze raz przepraszam i usunę powyższy tekst, aby nie wprowadzał w błąd.

Napisano

Napiszę co ja bym zrobił, gdyby moje auto gubiło olej. Po pierwsze sprawdziłbym wszystkie nieszczelności oraz stan oleju na miarce i pilnowałbym, żeby nie było więcej niż 3/4, powyżej Stilo lubi wyrzucać nadmiar odmą i zasyfiać przepływkę. Po drugie w odmie powinien być jakiś separator par oleju lub coś podobnego, w niektórych autach zabrudzenie tego układu powoduje ubytki oleju. Po trzecie zmieniłbym olej na gęstszy 10w50 syntetyk lub 10w40 półsyntetyk, to zdecydowanie tańsze niż wymiana turbo. Chyba wszystkie Stilo JTD są zapocone od oleju, osobiście nie widzę sensu wymieniać turbo do czasu, kiedy nie zacznie ubywać naprawdę dużo oleju, lub turbo przestanie pompować.

• 1 rok później...
Napisano

A czy ubytek połowy miarki na ok 2500km trzeba już uznać za duży? Olej Valvoline MaxLife10W40, nie kopci na siwo czy biało ale jest zaolejony przy IC i na końcu rury z IC.

Napisano

> A czy ubytek połowy miarki na ok 2500km trzeba już uznać za duży? Olej Valvoline MaxLife10W40,

U mnie jedna kreska na 15kkm. Motul 10w40.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.