Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z centralnym faken:/

Featured Replies

Napisano

Witam. Sprawa wygląda tak: rano chcialem otworzyc pilotem drzwi i tylko sygnał swietlny sie pojawił, natomiast drzwi zamkniete dalej. Wiec otworzyłem kluczykiem, ale otworzyły mi sie tylko drzwi od kierowcy bo te otwierałem. Centralnego brak. Wyciagnałem bezpiecznik - dobry jest. Wsadzilem spowrotem i dalej lipa. Nacisniecie pilota powoduje tylko sygnał swietlny. Co sie mogło stac? Dodam ze wczoraj wymieniałem bateryjke w pilocie,ale zarówno na uzywanym jak i zapasowym to samo sie dzieje.

Napisano
  • Autor

Problem rozwiazany:) Przyczyna była wilgoć pod dywanikiem. Jakies przebicie było i centralny szalał.

Napisano

> Witam. Sprawa wygląda tak: rano chcialem otworzyc pilotem drzwi i

> tylko sygnał swietlny sie pojawił, natomiast drzwi zamkniete

> dalej. Wiec otworzyłem kluczykiem, ale otworzyły mi sie tylko

> drzwi od kierowcy bo te otwierałem. Centralnego brak.

A to nie jest tak, że kluczyk zapewnia tylko awaryjne otwarcie samochodu żeby dało się wsiąść i do serwisu pojechać? U mnie tak jest że z kluczyka otwieram tylko te drzwi, które otwieram a centralny działa tylko z pilota. ASO twierdzi że tak normalnie działa fabryczna instalacja centralnego zamka niewiem.gif

Napisano

U mnie jest tak, ze zamkiem od kierowcy otwieram cale auto, a od pasazera chyba juz otwieraja sie tylko drzwi pasazera. Dodatkowo jak nacisne "dzyndzel", "chlopek" czy jak kto woli od kierowcy to rowniez zamykam cale auto, a od pasazera i innych juz nie.

Napisano
  • Autor

> A to nie jest tak, że kluczyk zapewnia tylko awaryjne otwarcie

> samochodu żeby dało się wsiąść i do serwisu pojechać? U mnie tak

> jest że z kluczyka otwieram tylko te drzwi, które otwieram a

> centralny działa tylko z pilota. ASO twierdzi że tak normalnie

> działa fabryczna instalacja centralnego zamka

Z kluczyka jak otwieram drzwi od kierowcy, to otwieraja sie wszytskie drzwi + klapa. Od pasażera jak otwieram to otwierają sie tylko tamte drzwi. Pilotem otwieram i zamykam wszystkie dzrwi +klapa. Problem mialem przez jakieś przebicie powstałe na skutek wilgoci pod dywanikiem. Jutro zabieram sie za konserwacje podwozia. Materiały i chęci juz mam. Teraz kwestia czasu smile.gif

Napisano

> U mnie jest tak, ze zamkiem od kierowcy otwieram cale auto, a od

> pasazera chyba juz otwieraja sie tylko drzwi pasazera. Dodatkowo

> jak nacisne "dzyndzel", "chlopek" czy jak kto woli od kierowcy

> to rowniez zamykam cale auto, a od pasazera i innych juz nie.

Może to kwestia konstrukcji zamków. U mnie nie ma "dzyndzli", "chlopków" czy jak kto woli zlosnik.gif

Napisano

Ja mysle, ze jest to kwestia tego, ktory jest masterem i ile ma pinow w gniazdku grinser006.gif

Napisano

Witam, Zeby nie zaczynać nowego tematu.

Mam taki problem z drzwiami od pasażera:Przy zamykaniu drzwi normalnie od strony kierowcy zamykaja sie wszystkie ,żeby po po chwili sie otworzyć. obejżałem drzwi o okazało sie że w drzwiach pasażera nie idzie do końca ani wyjąć ani wdusić tego dzyndzla od środka , przy próbie zamknięcia kluczykiem ,udaje się je zamknąć i otworzyć ale z dużymi oporami. Co się mogło rozsypać ,nie mam garażu a chciałbym sie troche przygotować zanim wszystko rozbiorę. W tej chwili wyjąłem bezpiecznik od centralnego aby coś mi sie dodatkowo nie spaliło.

Pozdro

Napisano

Dobrze trafiles, bo nie dalej jak wczoraj rozbieralem zamek, ale w drzwiach lewych, czyli od kierowcy.

Czego potrzebujesz:

- klucz torx (nie chce sklamac ale wydaje mi sie, ze numer 25)

- srubokret krzyzakowy

- szeroka tasma (zeby pozniej zakleic rozcieta folie)

- olej silikonowy lub jakis smar

- benzyna ekstrakcyjna/rozpuszczalik/jakis_specyfik_w_sprayu_rozpuszczajacy_smar grinser006.gif (ja uzylem jakiegos RX-25 - latwo i szybko pod cisnieniem wyplukal stary smar)

- srubokret plaski

Zrob w takiej kolejnosci jak opisze to bedzie najprosciej, bo sam troche inaczej robilem i pare ku... polecialo grinser006.gif

1 Podwazasz czerwony kwadracik na dzyndzlu/chlopku od zamykania drzwi i zdejmujesz caly element az zobaczysz drut. Odkrecasz poszycie drzwi (5 wkretow na krzyzak widocznych odrazu, jeden pod zaslepka elektrycznych szyb/sterowania lusterek) i szarpiemy az odczepimy poszycie z zatrzaskow/ami.

2 Rozcinamy folie, ale tak zeby mozna ja bylo potem zakleic, a jesli sie da to nie ciac jej tylko odkleic od drzwi.

3 Odpinamy wtyczke od silownika CZ (czarna puszka - u mnie w lewym dolnym rogu, u Ciebie w prawym)

4 Ciegna - sa trzy. Jedno od klamki wewnetrznej , idace w poziomie. Drugie od klamki zewnetrznej, a w zasadzie chyba od wkladki. Trzecie od dzyndzla/chlopka etc. Sa one tak zamontowane, ze najpierw musisz odbezpieczyc ciegno, a dopiero potem wyciagnac je z otworu w ktorym jego zagieta koncowka sie znajduje. Jak zobaczysz jak jedno jest zamontowane to bedziesz wiedzial jak to wyglada. Ja mialem problem z odbezpieczeniem ciegna od wkladki, bo znajduje sie z tylu i dostep jest sredni (prowadnica szyby troszke przeszkadza. Dobrze jest miec latarke.

5 Jak rozepniesz wszystkie 3 ciegna (choc tego od chlopka nie musisz, bo mozna wyjac razem z nim, a nawet jest chyba wygodniej) to odkrecasz 3 sruby torx od zamka i wyciagasz calosc.

6. Odkrecasz dwa krzyzakowe wkrety od silownika CZ, a reszte moczysz, plukasz, a pozniej smarujesz/oliwisz i montujesz w kolejnosci odwrotnej.

Pozdrawiam

P.S. Troche mnie lapy bola od tych blach, bo dostep jest "sredni". grinser006.gif

Napisano

> 1 Podwazasz czerwony kwadracik na dzyndzlu/chlopku od zamykania drzwi

> i zdejmujesz caly element

Toż chłopek się wykręca... Nie szkoda Ci śrubokrętem niszczyć? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Chlopek sie wykreca ? Jak to mozliwe skoro schowany jest czesciowo w poszyciu drzwi, a w przekroju jest prostokatny, wiec sie go nie obroci? Widzialem tam gwint, ale zeby zrobic tak jak mowisz lelek to musialbym zdjac poszycie i dopiero potem go odkrecac, a wtedy juz w zasadzie nie musialbym tego robic, bo i po co ? grinser006.gif

Ten czerwony kwadracik podwazam delikatnie z lewej a potem z prawej cienkim srubokretem i nie ma sladu demontazu grinser006.gif

Napisano

> Widzialem tam gwint, ale zeby zrobic tak jak mowisz

> lelek to musialbym zdjac poszycie i dopiero potem go odkrecac

No dokładnie tak. smile.gif

> wtedy juz w zasadzie nie musialbym tego robic, bo i po co ?

No właśnie, po co? wink.gif Przecież on w niczym nie przeszkadza, a nawet pomaga przy zakładaniu tapicerki - drut nie ucieka z otworu.

Raz zdarzyło mi się go odkręcać, ale to w celu wymiany, bo z Niemiec przyjechał pęknięty.

Pozdroofka

Napisano

W takim razie do kolegi rafalw80:

daj chlopkowi zyc i pomin to co pisalem o czerwonym kwadraciku grinser006.gif

OT: fajna mialem przygode jak wlalem sobie troche rozpuszczalnika na taka tacke piankowa, na ktorej np. warzywa sprzedaja grinser006.gif Nastapila reakcja i z tacki powstalo NIC hehe.gif

Napisano

> W takim razie do kolegi rafalw80:

> daj chlopkowi zyc i pomin to co pisalem o czerwonym kwadraciku

> OT: fajna mialem przygode jak wlalem sobie troche rozpuszczalnika na

> taka tacke piankowa, na ktorej np. warzywa sprzedaja Nastapila

> reakcja i z tacki powstalo NIC

Witam,dzieki za odpowiedz ,czyli ogolnie powinno wystarczyć przesmarowanie zamka. Z wymontowaniem nie bede miał problemów bo sam ten centralny mocowałem wiec wiem co i jak rozbierać . może w srode uda mi sie za o zabrać. na pewno zdam relacje czy pomogło smarowanie

Pozdro

Napisano

No i lipa ,rozebrałem dzisiaj wszystko i co sie okazało : po odkreceniu siłownika od zamka, zamek działa poprawnie. Zrobiłem próbe podłanczajac sam siłownik pod instalacje i efekt jest taki ze po zamknieciu ,otwieraja sie z powrotem drzwi. Miałem jeszcze jeden zapasowy siłownik i po jego podłączeniu efekt jest ten sam. no i mam teraz kłopot bo nie wiem co dalej,po sprawdzałem połączenie i wszystko wydaje sie być ok. Kiedyś czytałem tu o podobnym o ile nie takim samym problemie ale nie moge znaleźć tego teraz . Co mam teraz jeszcze po sprawdzać ?

Pozdro

Napisano

Zapewne problem w takim razie lezy w instalacji lub samym sterowniku Kiekert.

Napisano

> Zapewne problem w takim razie lezy w instalacji lub samym sterowniku

> Kiekert.

Sterownik raczej wykluczam bo gdy zamykam z pilota ( przy odłączonych drzwiach pasażera ),to zamyka i otwiera drzwi normalnie . W sobote obadam jeszcze czy wiązka w drzwiach nie jest gdzieś przetarta.

Pozdro

Napisano

> Sterownik raczej wykluczam bo gdy zamykam z pilota ( przy odłączonych

> drzwiach pasażera ),to zamyka i otwiera drzwi normalnie . W

> sobote obadam jeszcze czy wiązka w drzwiach nie jest gdzieś

> przetarta.

> Pozdro

Wczoraj zabrałem się za szukanie ,ewentualnych przetarć. Metoda eliminacji rozebrałem w końcu drzwi kierowcy,po odklejeniu foli okazało się że kable które idą w drzwiach oraz kostka która tam jest są całe mokre.Na 99% jestem pewien że tu tkwi problem i teraz pytanie w jaki sposób ta woda się tam dostała i jak się jej pozbyć ?

Pozdro

Ps.Po odłączeniu drzwi kierowcy centralny w drzwiach pasażera otwiera i zamyka się tak jak powinien

Napisano

> teraz pytanie w jaki sposób ta woda się tam dostała

Tak jak u wszystkich: przez uszczelkę szyby. Z tym, że Ty masz pecha i Tobie kapie na kostkę i kable. Jeżeli nie da się jakoś skierowaćwody inaczej albo ukryćkostki - zabezpiecz ją czymś nieprzemakalnym.

Pozdroofka

Napisano

zabezpiecz ją czymś

> nieprzemakalnym.

> Pozdroofka

A masz może jakiś sprawdzony sposób , jak to zabezpieczyć ? bo nie mam za bardzo koncepcji.

Pozdro

Napisano

> A masz może jakiś sprawdzony sposób , jak to zabezpieczyć ? bo nie

> mam za bardzo koncepcji.

Myślę, że woreczek foliowy wystarczy.

Pozdroofka

Napisano

> Myślę, że woreczek foliowy wystarczy.

> Pozdroofka

Spróbuje z woreczkiem. Na razie wymontowałem cała wiazke i susze na kaloryferze . Dzieki za wszystkie podpowiedzi

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.