Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce w Lacetti

Featured Replies

Napisano

Witam

Temat nurtuje mnie od roku od kiedy mam lacetti. Hamulce w Lacetti są bardzo miękkie, nie wiem jak jest u was, ale jak dla mnie powinny być twardsze. Dodam że tarcze i klocki są w bardzo dobrym stanie i na razie nie chcę ich wymieniać. Jeszcze przed nowym rokiem wymienię płyn hamulcowy na DOT5 FERODO FBZ050C lub MOTUL RBF 600. Są płyny o podwyższonej temperaturze wrzenia zobaczymy jak wtedy hamulce będą działać.

I pytanie do was mam jak u wasze hamulce się sprawują.

Napisano

Ja mam to samo wrazenie, szczegolnie jak przesiade sie z sluzbowej astry. Powiem szczerze ich skuteczność jest takze slaba, nie wiem moze opony bardziej maja na to wplyw, bo sama sciezka diagnostyczna nie wykazuje odstepstw.

Napisano
  • Autor

> Ja mam to samo wrazenie, szczegolnie jak przesiade sie z sluzbowej

> astry. Powiem szczerze ich skuteczność jest takze slaba, nie

> wiem moze opony bardziej maja na to wplyw, bo sama sciezka

> diagnostyczna nie wykazuje odstepstw.

Nie wiem ale raczej nie, mam takie same opony jak mój znajomy w renault megane i u niego jest ok.

Jeśli płyn nie pomoże wymienie tarcze i klocki na sportowe i zobaczymy wtedy.

Napisano

> Nie wiem ale raczej nie, mam takie same opony jak mój znajomy w

> renault megane i u niego jest ok.

> Jeśli płyn nie pomoże wymienie tarcze i klocki na sportowe i

> zobaczymy wtedy.

Hamulce są wystarczające przy tym zawieszeniu i oponach. Mocniejsze wciskanie pedału na naszych drogach kończy się włączeniem ABS. Więc IMO nie ma co kombinować.

Napisano
  • Autor

> Hamulce są wystarczające przy tym zawieszeniu i oponach. Mocniejsze

> wciskanie pedału na naszych drogach kończy się włączeniem ABS.

> Więc IMO nie ma co kombinować.

Ja nie mówię że są nieskuteczne, bo są skuteczne o czym świadczy fakt że mam oryginalny zderzak i lakier na nim zlosnik.gif . Ale pedał hamulca jest miękki i to mnie troszkę denerwuje, dlatego myślę że płyn hamulcowy pomoże

Napisano

> Ja nie mówię że są nieskuteczne, bo są skuteczne o czym świadczy fakt

> że mam oryginalny zderzak i lakier na nim . Ale pedał hamulca

> jest miękki i to mnie troszkę denerwuje, dlatego myślę że płyn

> hamulcowy pomoże

U mnie wymieniali i jest tak samo.

Jechałem nowym i w nowym jest pedał jest sztywniejszy przy wciskaniu.

Napisano

> I pytanie do was mam jak u wasze hamulce się sprawują.

U mnie podobnie z hamulcami. O ile w stilo lekkie naciśnięcie na pedał powoduje, że auto od razu reaguje, o tyle w lacetti trzeba mocniej cisnąć, żeby osiągnąć ten sam efekt. Wg mnie producent umyślnie zrobił taki "miękki" hamulec dla tego kanapowozu.

Napisano
  • Autor

> U mnie wymieniali i jest tak samo.

> Jechałem nowym i w nowym jest pedał jest sztywniejszy przy wciskaniu.

A na jaki płyn hamulcowy Ci wymienili

Napisano

> Nie wiem ale raczej nie, mam takie same opony jak mój znajomy w

> renault megane i u niego jest ok.

W Lacettim tak jak w każdym Daewoo hamulce mają taki styl po prostu

Generalnie z tego co zauważyłem obecnie w samochodach możemy rozróżnić dwa "typy zachowań" pedału hamulca.

1) "Miękki" np. Lacetti, Nubira, Leganza, Mondeo, Volvo - w tych samochodach siła hamowania jest rozłożona na całą długość skoku pedału, można dozować siłę hamowania odpowiednio wciskając, żeby zablokować koła trzeba depnąć do podłogi.

2)"Twardy" właśnie taki jest w Renówkach, Fiatach, przy tym pedale skok hamulca jest dużo mniejszy stosunkowo lekkie przyciśnięcie hamulca blokuje koła.

Ja osobiście wolę miękki pedał i zawsze jak się przesiadam do samochodu z twardym pierwsze parę hamowań "walę nosem w szybę".

Napisano

u mnie też jest miękki pedał. Faktycznie Opel, nieważne czy to Vectra czy Astra ma żyletę - naciskasz i od razu w pionie stanie.

kilka m-cy temu wymieniłem m.in. klocki, płyn hamulcowy i jest tak samo. Tarcze jeszcze mieściły się w normie, czego nie można powiedzieć o szczękach grinser006.gif na wiosnę będę musiał je zrobić hmm.gif

Napisano

> samo. Tarcze jeszcze mieściły się w normie, czego nie można

> powiedzieć o szczękach na wiosnę będę musiał je zrobić

Co do ręcznego, to mam tak, że pierwsze zaciągniecie i słychać łupnięcie z tyłu hmm.gif

Napisano

> Co do ręcznego, to mam tak, że pierwsze zaciągniecie i słychać

> łupnięcie z tyłu

zlosnik.gif miałem to samo - szlak mnie trafiał angryfire.gif. Zrobiłem sobie "serwis" w autku, wymiany wszystkich filtrów, rozrządu, hamulców, wymiana spalonych żarówek podświetlania panela sterowania (nawiewu) i z racji że ręczny brał mi wysoko wpadłem na pomysła, że sobie go podciągnąć. Zdemontowałem środek schowka podłokietnika, tam masz tą śrubę; no i kręcę. Zajebiście nisko bierze, wracam z garażu drive.gif i po przejechaniu jakiś 3km, na rondzie w Będzinie gdzie wieczorem jest ładnie podświetlony zamek, jadę, a tu tak zaczęło napierdzielać że pomyślałem se od razu że kapcia chyciłem sciana.gif- wysiadłem, TIR omal by mnie nie rozjechał, obszedłem auto dookoła i nic. Pomyślałem że pewnie coś się przykleiło do opony i odpadło. Jadę dalej i to samo. wrrr.gif

Wysiadłem ponownie, schyliłem się pod samochód, popatrzyłem czy koła nie są gorące - wszystko wydawało się w porządku. I tak drive.gif jeździłem przez tydzień, nic się nie działo aż znowu zaczęło tak napierdziolać, że byłem przerażony - podnośnik, zdjąłem koło jedno jedno, drugie - wszystko niby ok. Pojechałem drive.gif na jazdę-to samo. Następnego dnia, podnośnik, zdjąłem tylne koła, tarczo bębny - wizualnie wszystko ok, poza tym że właśnie okładziny już są zjechane - widzę że wszystko ok, zakładam tarczo-bębny, ziomuś przywiózł Lecha i zastanawiam się do czego jest ten otwór, zaślepiony gumką - taki mały. No więc właśnie przez tą dziurkę reguluje się hamulce ręczny, a nie wew. Także jeśli u Ciebie jest podobne zjawisko, to sprawdź sobie to.

Napisano

> otwór, zaślepiony gumką - taki mały. No więc właśnie przez tą

> dziurkę reguluje się hamulce ręczny, a nie wew. Także jeśli u

> Ciebie jest podobne zjawisko, to sprawdź sobie to.

hmm.gif u mnie brał hamulec wysoko i ASO jakoś to wyregulowało, ale łupnięcie zostało hmm.gif

Napisano

> wymienię płyn hamulcowy na DOT5

Chyba 5.1 hmm.gif To dosyć ważne

Napisano

więc jeśli jeszcze masz autko na gwar., byłeś niedawno na tej regulacji to jedź z powrotem i powiedz że jest coś nie halo. Pomarudź trochę, tylko nie znęcaj się nad tymi biednymi chłopakami grinser006.gif

niech się przejadą-byłoby dobrze żeby akurat w tym momencie to wystąpiło [usterka nie występująca na serwisie i nie wykazująca żadnych def. nie występuje], niech sprawdzą to jeszcze raz, jak nie zrób z nimi nawet 30 km, pozaciągaj ręczny. Stań na wzniesieniu, zaciągnij ręczny i po zwolnieniu blokady rusz - powtórz tą czynność również z górki. U mnie to walenie było przy małej prędkości - do 50km/h. Możesz również zaciągnąć ręczny podczas jazdy przy małej prędkości-osiedlowej.

Napisano
  • Autor

> Chyba 5.1 To dosyć ważne

Tak 5.1

Napisano

> więc jeśli jeszcze masz autko na gwar., byłeś niedawno na tej

> regulacji to jedź z powrotem i powiedz że jest coś nie halo.

> Pomarudź trochę, tylko nie znęcaj się nad tymi biednymi

> chłopakami

Już po gwarancji.

Samemu można tam coś z tym zdziałać?

Napisano

w sumie to niepotrzebnie Cię pytałem czy na gwar. Jeśli byłeś niedawno u nich, jedź i zgłoś taki objaw - nie muszą otwierać zlecenia/kasować Cię za sprawdzenie. Jeśli masz tam jakiegoś znajomego, nawet handlowca jedź i pogadaj - zapewne z chęcią to sprawdzą i coś odpowiedzą. No chyba że są wieśniaki hehe.gif

możesz sam, ale po co masz się brudzić

Napisano

> Co do ręcznego, to mam tak, że pierwsze zaciągniecie i słychać

> łupnięcie z tyłu

też tak mam i dokładnie tylko przy pierwszym zaciągnięciu i prędkości osiedlowej- stawiam na to, że to coś w stylu zaśniedzenia- jak już cylinderek wyskoczy, szczęka się ruszy to potem chwilę chodzi cicho, a jak się chwilę nie używa to pył wewnątrz osiądzie cylinderki się zastaną (niekoniecznie zpieką) i tak apiać

Napisano

(...) gdy jest podciągnięty hamulec ręczny kluczem od wew. to wtedy pojawia się właśnie luz na tej sprężynce co jest przy szczękach i to właśnie powoduje takie walenie [przenosi się wszystko].

Napisano

> (...) gdy jest podciągnięty hamulec ręczny kluczem od wew. to wtedy

> pojawia się właśnie luz na tej sprężynce co jest przy szczękach

> i to właśnie powoduje takie walenie [przenosi się wszystko].

to gdzie ta dziurka zaślepiona na bębnach? jakieś foto? i w która stronę kręcić?

btw ręczny na rączce (=wewnątrz kabiny podciągneli mi w ASO :-|| )

Napisano

> > jakieś foto?

podziękował 20.GIF- poprawie sobie asiorów z ASO , a strony kręcenia?

Napisano

tylko ten otwór musi być na dole na godzinie 6 ponieważ tam właśnie jest ta gwiazdka która odpowiada za regulację - nie wiem jak się to nazywa [w przypadku bębnów jest tzw. samoregulator].

nie przyszło mi do głowy żeby zrobić foto jak to miałem ściągnięte także wybacz wink.gif

Napisano

podziękował :-)

Napisano

kwestia przyzwyczajenia ok.gif, inne auto inna charakterystyka ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.