Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana klemy (-) ktoś to robił??

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z forumowiczów wymieniał klemę przy akumulatorze(-). Nie chodzi o sposób wymiany, a raczej jaką klemę kupić i ewentualnie gdzie. Zaznaczę że do klemy przykręcone są trzy niezależne przewody.

Muszę wymienić ponieważ przy zaciśnieciu na maksa i tak zostają spore luzy frown.gif

Jakieś sugestie?? Wielkie dzięki.

Napisano

> Muszę wymienić ponieważ przy zaciśnieciu na maksa i tak zostają spore

> luzy

A nie jest to wina przypadkiem akumulatora? Jeżeli aku nie zmieniałeś i jest ok, to nie widzę przyczyny dla której nagle klema miała zrobić się "większa". Może po prostu za mocno ją dokręcałeś i się wygięła? Podejrzewam, że najłatwiej będzie udać się do ASO i zapytać.

Napisano

kiedys pytałem w aso o klemy do stilo cena byla wygorowana, lepiej wez jakies blaszki, i zwin je w klemie załóż na akumulator i ciesz sie nie luznymi klemami.

Napisano

Kiedyś miałem podobnie i też byłem przekonany, że już bardziej się nie da zacisnąć. Jak zmieniałem klocki hamulcowe to teściu się dorwał do klemy i coś tam z nią zrobił, że się zacisnęła jak należy shocked.gif Pojęcia nie mam co zrobił, ale sprawdź czy na pewno nie da się tam czegoś pokombinować.

Napisano
  • Autor

> A nie jest to wina przypadkiem akumulatora?

akumulator ma tylko rok, wiec raczej nie. normą jest że (-) w akumulatorze jest cienszy od (+). Dlatego widocznie trudniej dokręcić (-).

Napisano
  • Autor

> wez jakies blaszki, i zwin je w klemie załóż na akumulator i

> ciesz sie nie luznymi klemami.

a jak w takim wypadku z przewodzeniem, przy duzych pradach??

Napisano

> a jak w takim wypadku z przewodzeniem, przy duzych pradach??

Bezproblemowo. W poprzednim aucie wykorzystałem puszkę po piwie, która została potraktowana papierem ściernym tam gdzie były firmowe nadruki.

Napisano

> W poprzednim aucie wykorzystałem puszkę po piwie

Sorry, ale to takie "drutowanie" no.gif Pomijam już, że likwidowanie luzu klemy w ten sposób, to wprowadzenie dodatkowej rezystancji. Najgorsze w tym jest to, że połączyłeś miedź z aluminium. Klema jest wykonana z ocynkowanej miedzi.

Napisano

> Sorry, ale to takie "drutowanie" Pomijam już, że likwidowanie luzu

> klemy w ten sposób, to wprowadzenie dodatkowej rezystancji.

> Najgorsze w tym jest to, że połączyłeś miedź z aluminium. Klema

> jest wykonana z ocynkowanej miedzi.

hmm.gif No dobra, ale co w tym złego skoro auto przejeździło tak wiele lat i nie miało problemów z prądem? Mi nic nie mówi połączenie miedzi z alu. Dodatkowa rezystancja też raczej mnie nie przeraża, bo może jest ona po prostu tak niewielka, że nie ma wpływu?

Napisano

Ja tam się nie znam ale zrobiłbym tak:

1. odkręcamy kleme szczotka druciana , papier ścierny i czyścimy ładnie i pieknie by było,

2. wykęcamy śrubkę i delikatnie sprawdzamy czy się nie da mocniej scisnąć klemy - jak nie to ciut grubsiejszy papierek w ręke i tam gdzie jest szczelina papierek i góra - dół aż do ....... he he he

3. sprawdzamy czy szczelinka się powiekszyla i delikatnie ściskamy i tak az do odpowiedniego rozmiaru.

4. wkręcamy śrubeckę oczyszczmy minusik na aku smarujemy samrem i zakładamy klemę.

5. dokręcamy srubeckę by pięknie się klema trzymała na aku

6. cieszymy się, że wszystko pięknie bangla cool.gif

Napisano

> No dobra, ale co w tym złego skoro auto przejeździło tak wiele lat

> i nie miało problemów z prądem?

To dobrze, że nic się nie działo i przez parę lat to rozwiązanie służyło. W końcu nie bez powodu mówi się, ze prowizorki działają najdłużej ok.gif

Bezpośrednie łączenie aluminium i miedzi jest niedopuszczalne. Jest to związane z tym, iż w ten sposób tworzy się ogniwo elektryczne i występuje silna korozja. Tyle pamiętam... na googlach pewnie znajdziesz wiecej informacji na ten temat ok.gif

Napisano

> Muszę wymienić ponieważ przy zaciśnieciu na maksa i tak zostają spore

> luzy

> Jakieś sugestie??

Nie wiem czy u Ciebie też, ale w JTD klemy mają takie plastikowe przekładki, które uniemożliwiają całkowite zacisnięcie.

Po zmianie akumulatora z MM na Centrę miałem taki problem.

Wystarczyło wywalić tę przekładkę i od razu klema miała większy zakres zaciskania.

Napisano

> Sorry, ale to takie "drutowanie" Pomijam już, że likwidowanie luzu

> klemy w ten sposób, to wprowadzenie dodatkowej rezystancji.

> Najgorsze w tym jest to, że połączyłeś miedź z aluminium.

mi tak zrobili w aso na minusie, i niewidze zadnego problemu z elektryka. a poza tym na akumulatorz te wypusty sa w kształcie stożka wykrecamy na maxa srube z klemy, rozginamy(w granicach rozsadku) i nakladamy glebiej.skrecamy i juz po luzach.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy u Ciebie też, ale w JTD klemy mają takie plastikowe

> przekładki, które uniemożliwiają całkowite zacisnięcie.

Rzeczywiscie jest plastikowa przekładka która ogranicza zaciśnięcie, muszę pomyśleć nad jej wymontowaniem, to moze pomóc smile.gif

Napisano

> te wypusty sa w krztałcie

> stożka

Panie Student popraw Pan bo w oczy szczypie.

Napisano

> Panie Student popraw Pan bo w oczy szczypie.

poprawione:P z pospiechu taka literówka

Napisano

Jak masz ocynkowana miedz to mozesz spokojnie alu wsadzic i absolutnie nic nie bedzie sie dzialo, pozatym nie ma znaczenia tak znikoma rezystancja. Wiem z doswiadczenia i z teorii:)

Napisano

> Jak masz ocynkowana miedz

Ja bym powiedział że ocynowana, miedź się cynuje a nie cynkuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.