Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chrobotanie w układzie kierowniczym

Featured Replies

Napisano

Podczas kręcenia kierownicą, w prawo, już przy dość mocnym skręcie, pojawia się jakieś chrobotanie przechodzące w stukanie. Potem kręcąc w lewo już tego nie ma. Co ciekawe, jak samochód postoi w garażu i się wygrzeje, to problemu nie ma, żadnych niepokojących dźwięków. Warto wybrać się do ASO czy czekać do wiosny?

Napisano

> Warto wybrać się do ASO czy czekać do wiosny?

Wybrać się warto, bo nie jest to normalne. Gorzej, że ASO będzie wymieniało po kolei elementy, aż może w końcu się uda. Niestety, ale szukanie przyczyny takich dźwięków, to jak szukanie igły w stogu siana.

Sam jestem na etapie "walki" z "gumowym" zgrzytem dochodzącym z okolic mocowania górnego amortyzatora. Podobnie jak u Ciebie, też występuje przy skręcaniu kół, a głośność zależna jest od temperatury, wilgotności i sam nie wiem czego sick.gif

Na razie serwis ustalił jedno - nie jest to łożysko mocowania amortyzatora, bo wymieniono i nic się nie zmieniło. Teraz do wymiany pójdzie gumowy kielich, w które "wchodzi" łożysko amortyzatora. Mam nadzieję, że to ten kielich jest przyczyną i wreszcie nastanie cisza buu.gif

Napisano

to moga byż łożyska oporowe zwrotnicy.

Napisano

> to moga byż łożyska oporowe zwrotnicy.

Dzięki za podpowiedź 20.GIF Jak będę w serwisie, to wspomnę im o tym.

Napisano

> to moga byż łożyska oporowe zwrotnicy.

Co to takiego łożyska oporowe zwrotnicy? yikes.gif

Moim zdaniem to mogą być górne łożyska mocowania przednich amortyzatorów.

Napisano

> Moim zdaniem to mogą być górne łożyska mocowania przednich

> amortyzatorów.

Nie, to nie są łożyska. Właśnie dzisiaj wymieniłem łożysko (10) i nic to nie zmieniło. Teraz serwis będzie wymieniał kielich (5).

283037521-282978490-Amortyzator.jpg

Ten "gumowy" zgrzyt dochodzi z górnej części mocowania amortyzatora przy skręcaniu kół - szczególnie słyszalny w skrajnych położeniach kół. No nie ma tam już innych gumowych elementów frown.gif

Napisano

> Co to takiego łożyska oporowe zwrotnicy?

to to samo co poniżej

> mogą być górne łożyska mocowania przednich

> amortyzatorów.

tylko tak się nazywają ze względu na rodzaj budowy i pracy

, pracują na nacisk w płaszczyźnie poziomej, łożyska toczne na nacisk w płaszczyźnie pionowej.

Napisano

ja wymieniłem łożysko i kielich i bez zmian. Przyszła jesień i znów słychać - no chyba, że postoi w garażu. Obstawiam amortyzator?

Napisano

> ja wymieniłem łożysko i kielich i bez zmian. Przyszła jesień i znów

> słychać - no chyba, że postoi w garażu. Obstawiam amortyzator?

Nic nie chce mówić, ale jak łożyska nie wymieniałeś w ASO to możesz mieć założone i stąd chrobotanie. niestety już to u siebie przechodziłem. Jeden jedyny raz pojechalem poza ASO wymienić łączniki (dali mi 4max - 7tys i padły) oraz łożyska o których tu mowa (poduszki amortyzatorów). Niestety od razu musiałem udać się w trasę 400km i przez całą drogę obawiałem się że mi coś zaraz odpadnie. Reklamacja w nieautoryzowanej stacji nic nie pomogła bo nie wiedziali co samochodowi dolega. Dopiero ASO Euromobil zdiagnozowali, że poprzedni warsztat w złym położeniu umieścił poduszki. Jest tam ponoć kropka widoczna po odniesieniu maski, która musi być skierowana w odpowiednią stronę. ASO tylko zdemontowało elementy i założyło jest z powrotem ale poprawnie i po problemie smile.gif

Napisano

U mnie to samo w ASO wymienili łożysko i pierścień ( ze zdjęcia część 5 i 10 ) i dalej chrobocze, całe lato był spokój. Ale wraz z ochłodzeniem i zmianą wilgontości powietrza chrobotanie ( stukanie, pukanie ) wraca !!!!

Napisano

Ile te dwie częsci kosztują ?? bo mi własnie stuka w prawym kole, przy amortyzatore jakby się wybiła ta guma

Napisano

> U mnie to samo w ASO wymienili łożysko i pierścień ( ze zdjęcia część

> 5 i 10 ) i dalej chrobocze

Pozostaje Wam tak jak pisałem pojechać do zorientowanego ASO.

Napisano

> Pozostaje Wam tak jak pisałem pojechać do zorientowanego ASO.

Tylko które ASO. Ja mam najbliżej do Koszalina - niestety to ASO będę omijał szerokim łukiem - nieudacznicy......

U mnie nie stuka - tylko chrobocze.... Za części zapłaciłem ok 200zł (Valeo).

Napisano

> Dopiero ASO

> Euromobil zdiagnozowali, że poprzedni warsztat w złym położeniu

> umieścił poduszki.

<............................................>

Zgadza się, jest "znacznik" i powinien być w odpowiednim miejscu. Tylko że u mnie serwis zwraca na to uwagę, a skrzypienie wciąż jest sick.gif Części oczywiście oryginalne, żadne zamienniki. Okaże się w końcu, że TTTM angryfire.gif

Napisano

Ja mam u siebie takie samo chrobotanie, jak sie samochod zagrzeje to to zanika, ale ja jakis rok temu wymienialem cale amorki przednie na nowe, zrobilem na nich jakies 20 tys i teraz w zimie tak wlasnie zaczyna chrobotac, ale w zasadzie to nie jest uciazliwe, bo jak sie zagrzeje to jest spokoj smile.gif

Napisano

> Ja mam u siebie takie samo chrobotanie, jak sie samochod zagrzeje to

> to zanika

No to u mnie bez względu na temperaturę silnika zawsze skrzypi przy kręceniu kołami na postoju. I jeszcze trochę, a oddaję samochód do ASO z problemem i niech robią, co chcą. W zasadzie to nie moje zmartwienie biglaugh.gif

Napisano

> do ASO z problemem i niech robią, co chcą. W zasadzie to nie

> moje zmartwienie

To nawet jestem ciekaw co Ci tam wymodzą, daj znać jak coś znajdą smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.