Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava JTD - kontrolka świec żarowych

Featured Replies

Napisano

Witam,

W moim Bravolociku od kilku dni pali się pomarańczowa kontrolka ze "sprężyną" - kontrolka świec żarowych.

Nie pali się non stop oczywiście ... zapala się po włożeniu i przekręceniu kluczyka, po odpaleniu silnika czasami się zapala, czasmai migocze przez kilka/kilkanaście sekund i gaśnie, czasami trwa to dłużej (do kilku minut). Żona (w sumie główny użytkownik bravolotu) mówiła, że dziś kontrolkma zaczęła migać również w czasie jazdy.

Ale auto odpala normalnie, nie gaśnie ...

Macie może pomysł co to może być?

I ew. czy jechać z tym od razu do jakiegoś serwisu? (ostatnio czuje serviso-wstręt angryfire.gif)

Zdravim,

J@zzman

Napisano

Calosc smierdzi dogorywajacymi swiecami zarowymi choc nie powinna sie zapalac w trakcie jazdy. Gdyby swiece byly do kitu to kontrolka migalaby 30s po uruchomieniu silnika. Dzieje sie tak? Moze cos na kablach nie styka i sterownik swiec wariuje?

Napisano

> W moim Bravolociku od kilku dni pali się pomarańczowa kontrolka ze

> "sprężyną" - kontrolka świec żarowych.

Usterka znana i dokładnie już opisana na naszym forum w starszych postach .

Najczęstszą przyczyną są uszkodzone - przepalone świece , ale bywa też inaczej .

Odsyłam do wątków opisujących ten problem :

1. Kontrolka świec żarowych

2. Świece żarowe JTD

Jak już uporasz się z problemem to nie zapomnij potem napisać co było w twoim przypadku ...

Napisano

> Ale auto odpala normalnie, nie gaśnie ...

> Macie może pomysł co to może być?

> I ew. czy jechać z tym od razu do jakiegoś serwisu? (ostatnio czuje

> serviso-wstręt )

U mnie było tak:

Kontrolka zaczęła migać od jakiegoś czasu (przez 30 sekund po każdym odpaleniu silnika).

Zabrałem się więc do pomiarów - okazało się, że na jednej świecy jest przerwa.

Wymieniłem więc jedną (z racji ceny i dostępu do świec - pozostałych trzech nie ruszałem).

Niestety kontrolka dalej świeciła. Ale w trakcie pomiarów centralka wypadła mi z ręki i trochę zaiskrzyło biglaugh.gif

Spalił się bezpiecznik pod maską 60A. Wymiana bezpiecznika i kontrolka już nie świeciła.

Minął tydzień. Co jakiś czas kontrolka znowu zaczęła się zapalać (nie przy każdym odpalaniu).

No więc znowu sprawdzam. Padła kolejna świeca, a na kolejnej nie stykał dobrze ten kapturek.

Wymieniłem więc resztę świec i poprawiłem styki.

I teraz jest gitara.

Wcześniej na forumowicze radzili, aby od razu wymienić komplet, bo świece mają taką przypadłość, że padają zwykle jedna po drugiej :-)

Ja chciałem zaoszczędzić - nie wyszło wink.gif

Także radzę wymieniać od razu komplet (pomijam tu fakt mordęgi przy samodzielnej wymianie - można by o tym napisać książkę).

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.