Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawianie zbieznosci

Featured Replies

Napisano

Pany-jak to sie robi??? niewiem.gif

Czym krecic,zeby bylo dobrze? hmm.gif

Powiedzmy,ze jesli chodzi o pion to oba kola sa w miare ok, jednakowoz prawe kolo schodzi mi do srodka i nie bardzo wiem jak to wyprostowac (kolo od strony kierowcy jest ok-tam jeszcze nic nie zdazylem ruszyc, a miesiac temu bylo to juz ustawiane)

Nie musi byc super jeno prosciej niz teraz-poprosze o manual 20.GIFbow.gif

Napisano

> Pany-jak to sie robi???

> Czym krecic,zeby bylo dobrze?

> Powiedzmy,ze jesli chodzi o pion to oba kola sa w miare ok,

> jednakowoz prawe kolo schodzi mi do srodka i nie bardzo wiem jak

> to wyprostowac (kolo od strony kierowcy jest ok-tam jeszcze nic

> nie zdazylem ruszyc, a miesiac temu bylo to juz ustawiane)

> Nie musi byc super jeno prosciej niz teraz-poprosze o manual

z tego, co wiem taką zbieżność ustawia sie gdzieś na stacji diagnostycznej.... Ja z zbieżnoscią jeżdżę do wujka na stację diagnostyczną....

Napisano

Luzujesz nakrętkę kontrującą na drążku kierowniczym i obracasz drążek. Dokręcasz później nakrętkę. Jaki będzie wynik niewiem.gif Najlepiej to zrobić w warsztacie gdzie tym się zajmują. brawo.gif

Napisano

Wykopane ze starych zapasów, autor kolega Klok:

Poniższy sposób na ustawienie zbieżności kół przednich jest metodą amatorską opartą na własnoręcznie zbudowanych narzędziach. Jako autor manuala nie biorę odpowiedzialności za nieprawidłowo wykonaną regulację. Wielokrotnie na FORUM przewijało się "zagadnienie zbieżności" i z racji tego, iż ciężko znaleźć informację jak samodzielnie ją ustawić (nietylko w Internecie ale także w "książkach napraw"), postanowiłem przedstawić Wam swój sposób, który podpatrzyłem w Internecie i na własne potrzeby zmodyfikowałem.

Budujemy urządzenie potrzebne do wykonania pomiarów

Na poniższych rysunkach przedstawiłem schematy prostego urządzenia do mierzenia odległości pomiędzy zewnętrznymi rantami felg, w połowie wysokości koła.

Najistotniejsze w całym tym urządzeniu są jego sztywność (brak podatności na odkształcenie - co fałszowało by pomiar odległości) oraz dobre i sztywne mocowanie bolca przykładanego do jednej z felg i suwmiarki (lub innego narzędzia), którą dokonujemy pomiaru.

283066335-1.jpg

283066335-2.jpg

283066335-3.jpg

283066335-4.jpg

283066335-5.jpg

UWAGA! Urządzenie może być w różnoraki sposób modyfikowane przez każdego z Was, w zależności od Waszych pomysłów i materiałów jakimi dysponujecie. Istotne jest to, aby jak już wspomniałem wyżej było ono solidne i została zachowana zasada działania. Ważne jest także aby przynajmniej pozioma (najdłuższa) część urządzenia była rurką o średnicy około 2cm, ponieważ będzie się najlepiej nadawała do podkładania pod opony.

USTAWIAMY ZBIEŻNOŚĆ

Etap 1. Przygotowywujemy stanowisko pracy, samochód oraz narzędzia. Zbieżność zalecam ustawiać na płaskim i wypoziomowanym terenie (najlepszy będzie garaż z kanałem ale sprytni poradzą sobie nawet na wykostkowanym parkingu). Należy sprawdzić ciśnienie w kołach, musi być identyczne (także ogumienie musi być identyczne) - ja w swoim "900" mam z przodu 155/70/13 i ciśnienie w kołach na przodzie 2.0 bar (producent zaleca 1.9 bar).

Będziemy potrzebowali dwóch identycznych, wąskich, grubych na około 1,5 cm i długich na około 60-70 cm desek (najłatwiej uciąć z jednej dłuższej niż 120 cm - wtedy otrzymamy praktycznie identyczne dwie deski). To czego jeszcze potrzebujemy to dwa klucze płaskie 11 i 20.

Ustawiamy deski równolegle do siebie tak aby najechac na nie środkami opon.

Etap 2. Wkładamy urządzenie pod samochód i mierzymy odległości pomiędzy rantami lewej i prawej felgi (w środku wysokości koła) - najpierw z przodu kół, a nastepnie z tyłu kół.

283066335-6.jpg

Porównujemy odległości tył-przód (A i B - na obrazku "ogólne info")

283066335-7.jpg

Wchodzimy pod auto (wślizgujemy się jeżeli nie ma innej możliwości), odkręcamy nakrętkę blokującą i wkręcamy drążki w końcówki (zbieżność /---\) / wykręcamy drążki z końcówek i dokręćmy nakrętkę blokującą (rozbieżność \---/).

!!! Jest ważne, aby podczas regulacji kierownica była ustawiona do jazdy na wprost i żeby manipulować jednym i drugim drążkiem w taki sam sposób, tzn. że mają być wkręcane/wykręcane symetrycznie i taka sama ilość gwintu drążka ma wystawać po lewej jak i po prawej stronie auta!!!

Etap 3. Huśtamy samochodem, pchamy go w tył i jeszcze raz w przód (staramy się nie wrócić w idealnie to samo miejsce, tak żeby dokonywac pomiaru na różnych częściach rantów felg).

Mierzymy ponownie i ponownie huśtamy i przesuwamy samochód - DO SKUTKU ! Czyli do momoentu kiedy otrzymamy pożądane wyniki [ FIAT zaleca ustawienie kół zbieżnie 1mm +/- 1 mm, auto gotowe do jazdy bez obciążenia.]

Etap 4. Próba drogowa

-puszczanie kierownicy na płaskim i równym terenie przy jeździe na wprost

- to samo co wyżej tylko, że dodatkowo hamujemy

- puszczamy kierownicę w nierównym terenie przy jeździe na wprost

! nie powinniśmy odczuwać ściągania w żadnym kierunku (znaczne ściąganie lekkie dragnia kierownicy na nierównościach są nieuniknione) [warunkiem są sprawne nie blokujące hamulce przy próbie hamowania] !

- puszczamy kierownicę po pokonaniu ostrego zakrętu

! powinna wracać w położenie neutralne (do jazdy na wprost)

- manewrujemy na parkingu

! po przejściu ze źle ustawionej zbieżności powinno nam się lżej kręcić kołami !

- szybko wchodzimy w ostry zakręt

! zbytnie uciekanie przodu auta (podsterowność) może oznaczać, iż koła są rozbieżne. Jeżeli tył ma nadmieną chęć do uciekania (nadsterowność) może to oznaczać, że koła są zbyt zbieżnie. !

Po próbach drogowych powinniśmy wrócić na jeszcze jedn małą kontrolę.

!!! UWAGA !!! W wielu autach na pewno zbieżność dawno nie była ustawiana co spowodowało, żę mocno zostały zabrudzone drążki kierownicze, mały i delikatny klucz 11 nie poradzi sobie z odkręceniem drążka od nakrętki, a jedynie wyrobi nam się "przetłoczenie" na klucz 11 i utkniemy w miejscu. Dlatego zalecam spróbować odkręcić nakrętki blokujące jeszcze przed ustawianiem zbieżności, rozruszać je, oczyścić i przesmarować gwint.

283066335-8.jpg

P O W O D Z E N I A

post-37790-1435250520317_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> z tego, co wiem taką zbieżność ustawia sie gdzieś na stacji

> diagnostycznej.... Ja z zbieżnoscią jeżdżę do wujka na stację

> diagnostyczną....

Tez bym tak chcial biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Luzujesz nakrętkę kontrującą na drążku kierowniczym i obracasz

> drążek. Dokręcasz później nakrętkę. Jaki będzie wynik Najlepiej

> to zrobić w warsztacie gdzie tym się zajmują.

Ta-i kolejna kase wrzucic w tego trupa irked.gifczerwona.gif

Cale zycie jezdze z porozwalana zbieznoscia to jak teraz bedzie lekko nie tak to przezyje ziew.gif

Napisano
  • Autor

Ło Stary, ze Ci sie chcialo to wszystko wrzucac icon_eek.gifbow.gif

Jutro poprobujemy, moze bedzie nieco lepiej chociaz przy moich zdolnosciach to bardziej popiernicze niz naprawie zeby.GIF

Napisano

> Ło Stary, ze Ci sie chcialo to wszystko wrzucac

> Jutro poprobujemy, moze bedzie nieco lepiej chociaz przy moich

> zdolnosciach to bardziej popiernicze niz naprawie

W sumie to tylko skopiowałem, to co stworzył kolega Klok . Po padzie forum tym kiedyś kiedyś, chyba przepadło to, a ja miałem zapisaną stronę na dysku, to pomyślałem, że wrzucę dla potomnych, bo kawał dobrej roboty ktoś zrobił pisząc tego manuala. wink.gif

Napisano
  • Autor

Oj przyda sie, przyda na jutro,bo bedzie walka z tym szajzem co sie Bestia zowie sciana.gif Jepak lesny zesz ****** rant.gifklnie.gifsciana.gif

Napisano

> Oj przyda sie, przyda na jutro,bo bedzie walka z tym szajzem co sie

> Bestia zowie Jepak lesny zesz ******

Wyluzuj Kolego. 20.GIF Jeśli nakrętki kontrujące przy końcówkach drążków odkręcą się bez problemu, to samo ustawienie zbieżności metoda wyżej opisaną to sama przyjemność. waytogo.gif Tylko zazwyczaj z tymi nakrętkami, jak i z regulacją drążków jest problem. grinser006.gif Ale jeżeli miałeś to nie tak dawno zmieniane, to bez problemu powinno pójść. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

We wrzesniu bylo ruszane-moze sie uda waytogo.gif

A wyzluzowac z tym zlomem juz nie moge-tylko czekam co padnie jak piaste zrobie sciana.gif

Profilaktycznie przegubu nie ruszam to moze Bestia bedzie czekal, az go zmienie zanim zepsuje cos innego i bede mial chwile spokoju icon_rolleyes.gif

Napisano

> Oj przyda sie, przyda na jutro,bo bedzie walka z tym szajzem co sie

> Bestia zowie Jepak lesny zesz ******

Czyżby czas na bbq.gifgrinser006.gifhehe.gifzlosnik.gifok.gif

Ja swojego też chciałem spalić aż wreszcie sam się naprawił hahaha.gifhehe.gif

Nie płacz wpysk.gif Ustawienie zbieżności to koszt rzędu 50 - 100 zł icon_rolleyes.gif Zawsze to mniej od nowych opon icon_rolleyes.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Czyżby czas na

> Ja swojego też chciałem spalić aż wreszcie sam się naprawił

> Nie płacz Ustawienie zbieżności to koszt rzędu 50 - 100 zł Zawsze

> to mniej od nowych opon

Ale nie bede tej kasy na 4 miesiace wydawal-w marcu zlom wiec nie bede juz inwescil czerwona.gif-sam ustawie,zwlaszcza,ze tylko jedno kolo mam nieco do srodka-sie pokreci, sie ustawi ok.gif

Napisano

Ja też muszę jechać znowu na zbieżność bo będę montował śruby do regulacji KP koła.

Znalazłem miejsce w Otrębusach. Jakieś 5 km dalej prosto alejami od Warszawy. Bierze gość 50 plnów.

05-805 Otrębusy, ul. Warszawska 37. 022-729-00-75

Napisano
  • Autor

> Ja też muszę jechać znowu na zbieżność bo będę montował śruby do

> regulacji KP koła.

> Znalazłem miejsce w Otrębusach. Jakieś 5 km dalej prosto alejami od

> Warszawy. Bierze gość 50 plnów.

> 05-805 Otrębusy, ul. Warszawska 37. 022-729-00-75

Ja juz nie bede na te 4 miechy inwescil-ustawilem tak,zeby kiera byla prosto i nie sciagalo przy hamowaniu-wystarczy na ten czas, chyba, ze zauwaze iz cos sie porabalo-wtedy moze zastanowie sie nad ustawianiem w zakladzie wink.gif

Tymczasowo (po raz kolejny sciana.gif) wszystko zrobione-zobaczymy co padnie teraz tuk.gifbeksa.gifsciana.gifrant.gifsob.gif

Napisano

> Ja juz nie bede na te 4 miechy inwescil-ustawilem tak,zeby kiera byla

> prosto i nie sciagalo przy hamowaniu-wystarczy na ten czas,

> chyba, ze zauwaze iz cos sie porabalo-wtedy moze zastanowie sie

> nad ustawianiem w zakladzie

> Tymczasowo (po raz kolejny ) wszystko zrobione-zobaczymy co padnie

> teraz

No rozumiem.

Jak będziesz rozbierał uniaka kiedyś tam... To ja jestem pierwszym chętnym żeby wspomóc Cię na nowe auto w zamian za jakieś graty z Bestii. zlosnik.gif

Napisano

> No rozumiem.

> Jak będziesz rozbierał uniaka kiedyś tam... To ja jestem pierwszym

> chętnym żeby wspomóc Cię na nowe auto w zamian za jakieś graty z

> Bestii.

No to ja jestem drugi na liście. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.