Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerobienie instalacji gazowej I gen na II gen

Featured Replies

Napisano

Panowie, mam pytanie, Czy istnieje możliwość przerobienia I generacji na II generację?

Powiedzmy ze mam silniczek i kompa z II gen a obecnie mam na śrubie. Zastanawiam się czy po Swapie który bede niedługo robił na 1.2 8V nie przebudować instalacji LPG.

Czy można to zrobić samemu? Wiem ze krokowy sie wpina zamiast śruby, ale co z kompem?

Napisano

> Panowie, mam pytanie, Czy istnieje możliwość przerobienia I generacji

> na II generację?

> Powiedzmy ze mam silniczek i kompa z II gen a obecnie mam na śrubie.

> Zastanawiam się czy po Swapie który bede niedługo robił na 1.2

> 8V nie przebudować instalacji LPG.

> Czy można to zrobić samemu? Wiem ze krokowy sie wpina zamiast śruby,

> ale co z kompem?

a czy nie może zostać na śrubie tak jak w 1.1

Napisano
  • Autor

> a czy nie może zostać na śrubie tak jak w 1.1

Ale przeciez 2 gen lepiej wyregulować chyba, jak na śrubie to lipa troche, pozatym LPG tylko w trase chce zostawic. Mam kompa do LPG i krokowy podarowany, wiec co mi zalezy? Pytanie czy to sam ogarne, Poza regulacja oczywiscie bo nie mam laptopa.

Napisano

> na II generację?

tak

> Czy można to zrobić samemu?

Wiem ze krokowy sie wpina zamiast śruby,

> ale co z kompem?

a sterownik się przykręca w komorze silnika, podłącza zgodnie ze schematem, trzeba go później ustawić przy pomocy kompa

jaki masz typ sterownika ?

Napisano

> na II generację?

> Czy można to zrobić samemu? Wiem ze krokowy sie wpina zamiast śruby,

> ale co z kompem?

mozna to zrobic bez problemu tylko poco ? no chyba ze jezdzisz jak emeryt zlosnik.gif ja kiedys u siebie mialem ten sam problem i tez chcialem miec II gen do tego jescze czepiali sie na przegladach czego niemam kompa od lpg , to sie skusiłem i zalozylem kompa i krokowy ale dynamiczniejsza jazda to tragedia sick.gif jak wciskalem gaz to chwile minelo zanim komp pomyslał i otwozył krokowca dlatego znow jest sroba pod maską a komp odlaczony i zostawiony pod maską w razie jakiegos upierdliwca na przegladzie

wg mnie zostaw to co masz, no chyba ze jak juz mowilem bendziesz jezdzil jak emeryt to i spalanie ci zmaleje mysle ze w granicach 1L na II gen

Napisano

> Ale przeciez 2 gen lepiej wyregulować chyba, jak na śrubie to lipa

> troche, pozatym LPG tylko w trase chce zostawic. Mam kompa do

> LPG i krokowy podarowany, wiec co mi zalezy? Pytanie czy to sam

> ogarne, Poza regulacja oczywiscie bo nie mam laptopa.

wywal mieszalnik i załóż blosa do tego 1.2 bo Ci go tak zmuli tym mieszalnikiem że nie będzie 75 tylko np 62 KM sick.gif a druga sprawa to nie jest tak łatwo wyregulować 2 gen. ja na Twoim miejscu kupiłbym graty od sekwencji, o niebo prostsza regulacja niż 2 gen, sam sobie możesz ustawić, i nie nabijać kieszeni gazownikom. Np w stagu 4 podpinasz auto do stacjonarnego kompa w garażu, wciskasz przycisk "autokalibracja" i Ci się samo ustawia a Ty stoisz i się przyglądasz lub możesz za ten czas coś wszamać cy cokolwiek zlosnik.gif potem odpinasz jedziesz na droge zebrać czasy wtrysków, jeździsz najpierw na benzynie, potem na gazie, wracasz do garażu sprawdzasz czy linie się pokrywają i gitara zlosnik.gif kultura pracy jak na benzynie, osiągi praktycznie identyczne jak na benzynie (w zależności od jakości gazu również), spalanie do 20% tylko większe niż na benzynie, czasem można wyhaczyć okazje, np na gazie na ulicach były do sprzedania graty po niewielkim przebiegu za 200zł. na allegro cały nowy zestaw ok 600-800zł

Napisano
  • Autor

...

> jaki masz typ sterownika ?

Jeszcze nie wiem, jak od kumpla graty wezmę to zobacze.

Napisano
  • Autor

> mozna to zrobic bez problemu tylko poco ? no chyba ze jezdzisz jak

....

> jezdzil jak emeryt to i spalanie ci zmaleje mysle ze w granicach

> 1L na II gen

O to powiem ci że dałes mi do myśłenia. W sumie moze i tak zostanie bo bede miał jakiś mikser bez zwężki ale na nim nie ma wolnych obrotów, za to w trase będzie chyba OK. Teraz założyłem stożek i na LPG jeździ sie lepiej, nie ma takich strat mocy, ale na 2 biegu potrafi mi strzelić w wydech albo samą puszkę dolotu, nie w kolektor. Myśle ze lewe powietrze mozę brać, ale narazie to testowo założone, pod koniec tygodnia już bede miał lepsza puszke smile.gif

Napisano

> mozna to zrobic bez problemu tylko poco ? no chyba ze jezdzisz jak

> emeryt ja kiedys u siebie mialem ten sam problem i tez

> chcialem miec II gen do tego jescze czepiali sie na przegladach

> czego niemam kompa od lpg , to sie skusiłem i zalozylem kompa i

> krokowy ale dynamiczniejsza jazda to tragedia jak wciskalem

> gaz to chwile minelo zanim komp pomyslał i otwozył krokowca

> dlatego znow jest sroba pod maską a komp odlaczony i zostawiony

> pod maską w razie jakiegos upierdliwca na przegladzie

> wg mnie zostaw to co masz, no chyba ze jak juz mowilem bendziesz

> jezdzil jak emeryt to i spalanie ci zmaleje mysle ze w granicach

> 1L na II gen

miałeś źle ustawioną instalację 2 gen wiec nie wprowadzaj kolegi w błąd

dobrze ustawiona działa lepiej niż 1 gen

Napisano

> miałeś źle ustawioną instalację 2 gen wiec nie wprowadzaj kolegi w

> błąd

> dobrze ustawiona działa lepiej niż 1 gen

skoro tak twierdzisz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja też

Nic kupował nie będe, graty do przerobienia na II gen mam za free i tylko dlatego pytam.

LPG jeśli zostanie po SWAPie to raczej tylko w trasy bedzie wykorzystywany.

Napisano

> Nic kupował nie będe, graty do przerobienia na II gen mam za free i

> tylko dlatego pytam.

> LPG jeśli zostanie po SWAPie to raczej tylko w trasy bedzie

> wykorzystywany.

śmiem twierdzić, że życie zweryfikuje Twoje plany grinser006.gif

Napisano

> Nic kupował nie będe, graty do przerobienia na II gen mam za free i

> tylko dlatego pytam.

> LPG jeśli zostanie po SWAPie to raczej tylko w trasy bedzie

> wykorzystywany.

no to nie kupuj 270751858-jezyk.gif i co z tego że będziesz wykorzystywał tylko w trasy skoro mikser będzie Ci siedział i dławił dolot sick.gif i jak już wspominałem będzie Ci zjadał moc nawet na benzynie. Tak to nie żart pojedź na hamownie i zmierz sobie moc tylko na samej benzynie z założonym mikserem i bez miksera a będziesz mocno zdziwiony zlosnik.gif raz widziałem wykres bmw e 36 2.5 i tak na gazie 2 gen było 120KM na benzynie z mikserem jakieś 150KM a na benzynie bez miksera z dolotem tak jak fabryka wypuściła było coś koło 190KM... To albo rybki albo akwarium, jaki jest sens wożenia dławika i nie korzystania z niego niewiem.gif mikser to zło, i sie wcale nie dziwie że że potem ludzie narzekają a że gaz to zło. jak miałem favoritke z takim gazem to minimum raz na tydzień musiała być regulacja, bo sie pierniczyło albo było za ubogo, albo za bogato, albo strzelało albo znowu nie było wolnych obrotów rotfl.gif a teraz w sejku mam spokój święty nawet nie wiem że mam gaz i nawet nie wiem kiedy mi się przełącza, nie ma żadnej różnicy czy się jedzie na gazie czy na benzynie....

Mój brat ma zwykły gaz ALE na blosie i też mu to nieźle chodzi, dlatego jeśli nie chcesz wydawać kasy na sekwencje, to polecałbym Ci właśnie założenie blosa bo on nie zżera tyle mocy co mikser, zwłaszcza że jak mówisz chciałbyś używać gazu tylko w trasy i mógłbyś się cieszyć pełnią mocy silnika podczas gdy jeździł byś sobie na benzynie waytogo.gif amen koniec mojego wywodu, można już linczować biglaugh.gif

Napisano

> no to nie kupuj i co z tego że będziesz wykorzystywał tylko w trasy

> skoro mikser będzie Ci siedział i dławił dolot i jak już

> wspominałem będzie Ci zjadał moc nawet na benzynie. Tak to nie

> żart pojedź na hamownie i zmierz sobie moc tylko na samej

> benzynie z założonym mikserem i bez miksera a będziesz mocno

> zdziwiony raz widziałem wykres bmw e 36 2.5 i tak na gazie 2

> gen było 120KM na benzynie z mikserem jakieś 150KM a na benzynie

> bez miksera z dolotem tak jak fabryka wypuściła było coś koło

> 190KM... To albo rybki albo akwarium, jaki jest sens wożenia

> dławika i nie korzystania z niego mikser to zło, i sie wcale

> nie dziwie że że potem ludzie narzekają a że gaz to zło. jak

> miałem favoritke z takim gazem to minimum raz na tydzień musiała

> być regulacja, bo sie pierniczyło albo było za ubogo, albo za

> bogato, albo strzelało albo znowu nie było wolnych obrotów a

> teraz w sejku mam spokój święty nawet nie wiem że mam gaz i

> nawet nie wiem kiedy mi się przełącza, nie ma żadnej różnicy czy

> się jedzie na gazie czy na benzynie....

> Mój brat ma zwykły gaz ALE na blosie i też mu to nieźle chodzi,

> dlatego jeśli nie chcesz wydawać kasy na sekwencje, to

> polecałbym Ci właśnie założenie blosa bo on nie zżera tyle mocy

> co mikser, zwłaszcza że jak mówisz chciałbyś używać gazu tylko w

> trasy i mógłbyś się cieszyć pełnią mocy silnika podczas gdy

> jeździł byś sobie na benzynie amen koniec mojego wywodu, można

> już linczować

spoko spoko tylko zalozyciel tematu rozmyslal o przerobieniu installki I gen w II a w obu mikser jest taki sam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no to nie kupuj i co z tego że będziesz wykorzystywał tylko w trasy

...

> jeździł byś sobie na benzynie amen koniec mojego wywodu, można

> już linczować

Mam tez możłiwość załozenia miksera bez zwężki, ale nie bedzie wolnych obrotów ponoć.

Ale skoro LPG bedzie w trasie tylko to moze da rade.

Będe musiał potestować, przede wszystkim jakie będzie spalanie tego 1.2 8v na benzynie:)

Napisano

> spoko spoko tylko zalozyciel tematu rozmyslal o przerobieniu

> installki I gen w II a w obu mikser jest taki sam

to dlatego mówię że już lepiej zostawić 1gen ale przerobić na blosa a mikser rzucić gdzieś w jakieś haszcze jak najdalej od samochodu zlosnik.gif

Napisano

ale mikser sam w sobie jest zwężką hmm.gif

pc030352gp0.jpg2_290_100_0006.jpg1_mixer.jpg

nie wiem jaki Ty masz ale jak mówisz że założysz bez tej dodatkowej zwężki, to nie będziesz wogóle dołu.

Quote:

Dlaczego BLOS zamiast tradycyjnego miksera?

1. Tradycyjny mikser o małej średnicy wewnętrznej pracuje poprawnie na wolnych obrotach i przy małych obciążeniach ale - właśnie z racji małego przelotu - zmniejsza radykalnie maksymalne osiągi silnika. BLOS zachowuje się w tym przypadku jak mikser mający o wiele większa średnicę redukując do minimum zmniejszenie mocy i pozwalając silnikowi „oddychać pełną piersią”.

2. Tradycyjny mikser o dużej średnicy zachowuje się poprawnie przy dużych prędkościach (dużych obciążeniach) ale z drugiej strony jest przyczyną niestabilnego składu mieszanki na wolnych obrotach, „dziur” w przyspieszeniu i strzałów w dolot. BLOS dzięki swej

budowie jest pozbawiony tych niedogodności.

3. BLOS pozwala na znaczne oszczędności w zużyciu paliwa. Prawidłowy i optymalny skład mieszanki paliwowo powietrznej w pełnym zakresie obrotów uzyskiwany dzięki zastosowaniu BLOSa pozwala na sprostanie najbardziej rygorystycznym normom

dotyczącym emisji spalin.

4. BLOS z powodzeniem może być zastosowany we wszelkich silnikach z wtryskiem zasilanych LPG lub CNG.

5. Zastosowanie BLOSa zdecydowanie upraszcza montaż instalacji. Z powodzeniem można go zainstalować pomiędzy przepływomierzem klapkowym a przepustnicami bez konieczności instalowania dodatkowych mierników przepływu czy jakichkolwiek

kompensatorów ciśnienia. Jeden model można zastosować zdecydowanej większości typach samochodów.

6. BLOS minimalizuje ryzyko strzałów w dolot spowodowanych wadliwym składem mieszanki. Należy jednak pamiętać, że to urządzenie nie zabezpiecza przed wystrzałami spowodowanymi przez zły stan świec, instalacji wysokiego napięcia (przewody, kopułka

rozdzielacza, cewka etc.) czy też całkowite wypalenie gazu ze zbiornika (co powoduje zubożenie mieszanki). Można dodatkowo wyposażyć instalację w ochronnik przepływomierzy (do nabycia w sieci BRC), klapy antywybuchowe etc. Ochronnik

przepływomierza montuje się bezpośrednio na korpusie BLOSa spiłowując przedtem rant na krawędzi dolotu.

Zasada działania:

BLOS można nazwać mikserem o zmiennym przekroju. Mówiąc wprost jest to mikser, o zmiennej średnicy uzależnionej od zapotrzebowania silnika. Może być równoważny mikserowi o średnicy mniejszej niż 10mm na wolnych obrotach i mikserowi o średnicy sporo

przekraczającej 45 mm przy dużym obciążeniu gdy przelot jest całkowicie otwarty. BLOS wytwarza praktycznie stałe podciśnienie w każdych warunkach pracy. Diagram obok pokazuje, jak tradycyjny mikser wytwarza bardzo słabe podciśnienie na wolnych obrotach (niestabilny skład mieszanki) i bardzo duże przy wysokiej prędkości powodując problemy z wypełnianiem komory spalania)

BLOS natomiast na wolnych obrotach wytwarza podciśnienie większe o 20-50 razy niż klasyczny mikser, co powoduje bardzo precyzyjne i dokładne dawkowanie gazu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.